Videoton EA 7386 S erősítő


Forrás: 
saját
Videoton EA 7386 S erősítő

A Videoton EA 7386-os 2x35 W-os sztereó erősítője. A hangja ma is elfogadható, nem zajos, tisztán szól. A 2x50W-os zenei teljesítmény pedig hihető, ellentétben a teszkógazdaságos ezerwattos házimozierőlködőkkel.

Azaz fája szívem, hogy a VT csak a hazai "hifi-divat2 végén tudott végre egy (akkor) igazán korszerű erősítővel előrukkolni. A hozzá tartozó tuner is egy csoda volt és ma is az, csak már nem nagyon érdemes bármit is hallgatni (ami van, ahhoz nem kell "csúcshifi" rádió... )
ml

naemmekki képe

Az RT 7300-ra gondolt? Szerintem sem volt rossz tuner, csak az órajelet ki lehetett hallani belőle, ha az adóállomások közötti frekvenciasávokban az erősítőt felhangosítottam.A képet feltettem a '86-osok közé. Meg lehet tekinteni, bár lehet, hogy így feketén csak a későbbi években került piacra. Ezt nem tudom pontosan.

rákos zsolt képe

ahimotu Üdv!Nem vitatkoznék itt a rádiózási szokásokkal ,de: A Gazdasági rádió igen csak  jó zenéket ad ,főként esete és egészen elfogadható minőségben !Én is sajnos csak néha tudom hallgatni(a család miatt) ,de itt Budapesten a Toshiba ST 225 -ös( természetesen MOD- ozott!) tunerem, igen csak jól teljesít ilyenkor !Szerintem manapság is élmény pár jó szám meghallgatása a rádión az éterből!

Ha szabin vagyok itthon, akkor is szivesen hallgatom a különböző zenei adókat ,az már más kérdés,hogy azok a zenék nem mindíg tetszenek nekem !

Üdv:Zsolt

Nekem is van egy ilyen, lekopott gombokkal/tiszta ciki, úgy néz ki mint ha guberáltam volna/Amúgy nem rossz kis erősítő.

Hello!
Nekem meg van a rádio és az erősítő is feketében,viszont a decket
nem tudom megszerezni!Nem tudom mi a tipus-száma.Tudnál segíteni?

Szia,

az RT7300/EA63800 Vidi pároshoz az Akai HX-2 deck tartozott. Nagyon klassz magnó,a V....án próbálkozz. 6-7 ezerért hozzá lehet jutni, állapottól függően. Én HX2-ből feketét sosem láttam.

Üdvözlettel: Kiss Béla László

Igazad van,a v....án van HX-2,persze ezüst!Az én cuccom 1990.februári:RT 7300,EA7386S.Ez a dátum van az eredeti
"minőségi bizonyítványon".Legjobb lenne eladni és venni
egy komplett ezüst hifit.Csak sajnálom mert nagyon jó
állapotban van.
Köszi a segítséget!

NGA képe

Ugytudom ezekhez a 2 kazettás magnó volt. Videoton felirattal
Videoton GSW-5720

Az is meg van.Sőt van egy videoton lemezjátszó is,feketében.
Mindkettő Koreai-gyártmány.

Igen, ezek a G-vel kezdődő szériaszámúak GoldStar-gyártmányok voltak, Videoton címkével. De ezek már későbbiek, 90-es évek elejéről származnak. Még volt egy ilyen "bécsi-jellegű" music center is Videoton néven (persze GoldStar néven is futott, innen tudom az eredetet), GSM-6330 néven.

Nekem is ilyen erősítőm van, hozzá tartozó tunerrel, feketében. Semmi pénzér nem válnék meg tőle.

Nagyon szép feketében,csak AKAI decket nem kapni hozzá.A GX-A5
ugyahogy passzol,de a kijelzője nem ugy helyezkedik el,ahogy kellene.Lehet én is eladom a feketét és megveszem ezüstben
kompletten,deck-kel együtt.

Nekem van egy 6383s, 6363s-em. Szó ami szó nagyon meg vagyok velük elégedve. Vannak újabb generációs erősítőim is ( Technics, Pioneer)) de generáció ide vagy oda Mos-Fet amoda, akkor is a Videotonra teszem a voksot. Ezeknek nem csak az átvitelük kiváló, hanem az azon belüli frekvenciákon is kiegyensúlyozottan és lágyan szólnak.

Üdvözlet!
Utolsó kiadásu/1986-1990/VIDEOTON HIFI toronyrol keresek képeket,
prospektusokat.Nincs valami ötlete,kihez forduljak?

reparatio képe

Az oldalamon találhatsz róluk képeket, eredeti Videoton kiadványokból.

Itt lehet látni a gyári összeállításokat is.

 

www.radiomuzeum.hu

Nekem is van egy ilyenem, nagyon elégedett vagyok vele, elköltözéskor öcsémnél/anyámnál hagytam, nemrég sikerült visszaszereznem, most az irodában feszít , épp hangfalakat vadászok hozzá...(természetesen Videotont :-)

Anno nagybátyámnál az elődjén (rádióerősítő) "tanultam".
Akkoriban faterom itt egy vidéki városi tévénél dolgozott.
Önkormányzati szerv voltak, tele egy csomó jó cuccal , ezek között volt egy EA 7386-tal kiadott gyári Videoton torony is, erre csorgattam a nyálam. (Volt még pl.Sony torony,egy, az Amigával azonos grafikai/hangminőségű Sony számítógép hang-és képefektekhez, meg videóból is rengeteg királyság , ezek nagy része - 16 csatornás teletextes Videoton TV, Panasonic Hi-fi stereo VHS - tulajdonképpen nem is kellett a munkájukhoz, mert Sony U-maticcal dolgoztak :-)

2001-ben betértem egy használtcikk-kereskedésbe, ahol végre megvehettem egy 7368-at dobozzal, nylonnal, hungarocellel karcmentesen, azóta sem bántam meg.

Hello!
A VT torony amit említettél, milyen színű volt?Fekete vagy ezüst?

Szerintem fekete...

Te meg csak nem - bakterházasan szólva - "ismerted az apámat" ? :-)

Nem ismerem a papát.Azért kérdeztem a torony színét,mert nekem is
van 7386 erősítőm és 7300 rádiom feketében.Csak azt nem tudják megmondani,hogy komplet torony létezett-e feketében.

Mint irtam már neked, a feketéhez az a kétkazettás deck volt, nem a HX2, ugyanis a feketék a gyártás végefelé készültek.

A HX-A201 készült feketében. Azt lehet hozzá rakni.
http://wegavision.pytalhost.com/akai86/akai52.jpg

Vitatkoznék veled erről.Ha toronyként össze rakjuk a cuccot,a GSW
deck több mint 1cm-rel rövidebb a többi VT elemtől.Ami centire
passzol,az a AKAI HX-201.Viszont a legtutibb az AKAI GX-A5 lenne,
a kezelő "gombok" pont olyanok,mint a 7300 tuneren.Csak a méretét
nem tudom.

NGA képe

Egyébként hogy a tárgynál maradjunk, valószinűleg a Vidi fekete tornyot nem csinált, csak mivel akkoriban lett divat a fekete szin, ezért azokat a készülékeket, amiket ő gyártott megcsinálta feketében is. Magnót meg mindenki olyat vett hozzá, amilyet akart.

Itt van eladó GX-A5:
http://www.vatera.hu/akai_gx_a5_deck_dolby_b_c_mpx_89238537.html

NGA képe

1987-ben a vidi szerelte össze a FEKETE SZINŰ VT-Akai HX-A301W kazettás magnót. Az 1987-es Hifi Magazinban van is kép róla. Elképzelhető, hogy ez illik hozzá, mivel ugyanekkor tesztelték a VT-Akai AP-A210/C lemezjátszót szintén feketében.

Nagyon hálás vagyok az infoért!Gyorsan beszerzem a 87 Hifi Magazint.Utána pedig ráhajtok a deckre.A lemezjátszó nem vészes,
mivel külön helyezkedik el,így nem látszik annyira méretbeli el-
térés.Egyébként a lemezjátszómról tudna valaki műszakiadatokat
adni?Használtam vettem,papírok nélkül,Videoton GSP-309,fekete.
Előre is köszi!
Zoli

NGA képe

Ez jól illeszkedik a fekete vidi toronyhoz:

 

http://elektronika.vatera.hu/hifi/magnodeck/akai_gx_a5_179641800.html

NGA képe

Ehhez a legjobban a Videoton Preludium B32 hangfal passzolna minőségben is.

 

naemmekki képe

NGA uram! Önnek bizonyára igaza lehet, de nekem soha nem volt Preludium dobozom... sajnos... elárulom, hogy négy HS-511-et hajt meg a Vidi erősítőm... és ezt meglehetősen jó minőségben teszi...

Üdv Mindenkinek!

Nekem volt ilyen erősítőm ,+ráadást preludium  b31- es hangfalat hajtottam vele.Hát mi tagadás a többi videoton hangfal elbújhatott abban az időben mellete .Irígyek is voltak a haverjaim  hogy milyen szépen szólnak, a lapos vidi kijelzője szinte mágnesként vonzotta a tekintetüket. De aztán eladtam mert ahol csak megfordultam, mindenütt jobban szólnak a haverok cuccai (akkor úgy hallotam).Beszereztem egy harman kardon erősítőt és ég és föld(ma is megvan ,csak most négy preludiumot hajt,"akkor sem adnám el ha két mankóval jönnél könyörögni érte")akkor lettem ismét  féisten köztük . A laposvidit pedig nem sírom vissza , a dc3090 hangfalat is ki lehetett vele készíteni, még a huzalpotméter is szétégett (a magasairól nem is beszélve ).

hangszoros képe

hangszoros: http://hangszoros.hupont.hu/
Itt látható módolva is

atis képe

hát nem tom ,azt az 50wattos kimenö teljesitményt lehetne vitatni!
nekem ea 6383s vidim van ,és ugyanazzal a hangfallal,müsorforrással ,szinte lenyomta az én erösitöm a 7386-os vidit!
a 7386-oson látszik hogy gyorsan összehányt,modulrendszerü,teli müanyaggal.....stb.
egy jo dolog van benne a hangszorovédelem!
sajna még akkoriban az én erösitöjeimböl kihagyták!
2 db ea 6383s is van a birtokomban!
smmi pénzért nem válnék meg tölük!
üdv:atis

Azt szeretném kérdezni h drágák hozzá az alkatrészek mert az enyémnek van 1 ki kontakt hibája és meg szeretném javítatni de de nem tom h megéri e

Üdv, ha aktuális még, akkor vállalom az erősítő javítását.

Itt azonnal elérhetsz: bakter7210@gmail.com

nekem is egy hasonlo erösitöm van csak eggyel régebbi!
mitmondjak,nagyon szépen szol!
vetekszik a mai modern cuccokkal!

doki

Hali mindenki.

 

Érdeklődnék van e valakinek 6363s rádiója ,aki a lúdneszt kikapcsolta belőle.A hangjára lennék kíváncsi.Az enyém még szűz,hálisten.Nagyon frankó hangja van.

Üdv:doki

Nem hallottam, de szerintem annélkül Videoton erősítőt nem érdemes hallgatni. Szar lesz a hang. Nekem mindkét erősítőmön (fekete 7386, és ezüst 6383) úgy szólnak csak jól, ha benn van a loudness és a mély-magas fullra van tekerve. Máshogy nekem nem sikerült jó hangot kiadatnom velük, de ez így pont jó. Még dzsesszt is érdemes így hallgatni rajta...

Legalább idő előtt szétégeti a magashangszórókat. Szagos erősítő.

Sajnos salafi66-nak igaza van!!!

Én ezt tapasztalatból mondhatom... Anno egy Prometheus nevű rádióm volt, amellyel én is sokat kisérleteztem, hogy valamilyen elfogadható hangképet hozzak ki belőle... Nem sikerült :(( Ám ez inspirált, no  meg a Csabai Dániel: HiFi Erősítők épeítése, hogy elkezdjek hangerősítők építésével foglalkozni. Még valamelyik vérszegény, illetve "mélyszegény" erősítőt próbálgattam, amikor sikerült átesni a ló túlsó oldalára, és ablak és bútorrengető basszussal hallgattam, a hangszínszabályzó "jóvoltából" a 4000DS-ről valamelyik zeneszámot. Ám nem bírta sokáig az egyik Ø250mm-es mély-közép hangszóróm szusszal, és már csak csipogott (lecsúszott a cséve és beszorult).

A magashangszórót meg egy barátom intézte el, aki orsós szallagról vett át kazettára nálam, és felvételre kapcsolt "Tape2" állásban (ezen volt a kazettás deck) persze, hogy visszacsatolás jött létre és begerjedt, besípolt az erősítő. Hirtelen 1Ω -os lett a 8Ω-os magashangszóróból :(

 

Mondjuk a csutkára tekert magasemelés sem feltétlen tesz jót neki.

üdv.: oldtimer

Persze a 6383-nak vonalzószerűen egyenes az átvitele.. A szórás miatt 0,1-0,2dB különbségek ha vannak 20 és 20 000Hz között...

panblue képe

Üdv!

Nekem mindegyik típushoz volt szerencsém,hiába a fix loudness a legkisebb "modellben" (6363) még így is annak a legtűrhetőbb a hangja.

A 6383 nagyon középre és magasra hegyezett,sziszegős.

A 7-es meg pozitív beszámolók ellenére is alulméretezett táppal és

könnyen tönkremenő kapcsolósorral készült sajnos.

Természetesen egyik sem "az a ketegória" de anno hozzájuk gyártott vidi hangfalakkal nem szólnak rosszul.(mással viszont elég borzasztóak is tudnak lenni)

panblue

"A 6383 nagyon középre és magasra hegyezett,sziszegős."

 

Ennek több oka is lehet (még akkor is, ha feltételezzük, hogy a hangsugárzónk egyenes átvitelű, persze ilyen elég ritkán fordul elő), pl. hangszórókábel, adott hangsugárzó impedanciamenete, impedanciaillesztés (hiánya) a bemeneten, stb.


"de anno hozzájuk gyártott vidi hangfalakkal nem szólnak rosszul"

Ez csak annyiban igaz, hogy a legtöbb kisebb méretű VT hangsugárzóban  nagyon keveset áldoztak az érzékenységből az előlap által meghatározott mélytartománybeli esés kompenzálására, ezt végzi el a loudness illetve az alsó határfrekvencia sem volt igazán alacsony, ebben is segíteni tud.

 

"A 7-es meg pozitív beszámolók ellenére is alulméretezett táppal és könnyen tönkremenő kapcsolósorral készült sajnos."

Minden kapcsoló könnyen tönkremegy, ha nem tisztítják, nem használják. A lengyel Isostat is, ami a korábbiakban volt.

A 7386 tápja pont ugyanaz, mint a 6383-é, aminél kisebb a tápegység és a végfok, az épp a favorizált 6363 rádiós szerkezet.

Így megy 30 éve. 1 hangszórót sem égetett el. Pedig megy elég hangosan :) Mondjuk a magasból néha egy lehelletnyit visszaveszek, de a mély csak csontratekerten jön ki belőle :D

dj.land képe

Egyetértek veled!

Már korábban is leírtam, nekem is van 6383 és 7386 is.

Én is loudnessz-el hallgatom, magas teljesen fel van tekerve, mély majdnem teljesen. Nekem magas szekrények tetején vannak elhelyezve a hangdobozaim,(HS 280-HS 500-Jamo FC 6000) ami nem tesz jót a mélyhangoknak.

Egyetlen hangszóróm sem hibásodott meg emiatt. Pedig már 30 éve én is nyomom.

De én ugyanezt a beállítást alkalmazom a többi erősítőmnél is, pedig azoknak a hangdobozai (30-38 cm-es woofer-ekkel) a padlón vannak elhelyezve. Sőt, hogy továbbmenjek, ott (ugyanúgy mint az autóhifinél)

külön erősítővel meghajtott mélyláda is bevan iktatva a rendszerbe.

 Elektronikus tánczene a kedvencem, és szeretem a mély dübörgő

hangzást.

0 állásban gyenge, erőtlen, vérszegény, egy nagy nulla!!!Nem kérek belőle!

Persze ez az én véleményem, hallgassa mindenki úgy a "dolgait" ahogy

neki tetszik, lelke rajta! 

 

veroka képe

Már megint ez a vita... Nálam a 7386 "linear" állásban megy, teljesen áthidalva a szabályzó elektronikát. És nem azért mert a Hifi magazin a 0 óra 0 percet hirdette, hanem mert így tetszik a hangja. Az én hangdobozaimon, az én szobámban, és nekem. Ezen felül teljesen fölösleges arról vitázni hogy melyik a jobb, vagy összehasonlítani más rendszerekkel, erősítőkkel. CSAK A ZENE VAN. Azt kell hallgatni, és nem a torony, az erősítő minőségét hasonlítgatni. Ha nekem tetszik a Peer Gynt vagy a Metallica, netán Dave Brubeck vagy Lagzi Lajcsi, akkor Sokol rádión is tetszeni fog, és igenis meg fogom hallgatni Sokol rádión is. Mert az érték, amit a zene közvetít nem minőségfüggő - erről feledkezett meg a HFM.

A HFM viszont nem feledkezett el megmérni az erősítőket, eszerint pedig mindenféle lúdnesz és felcsavart potenciométerek nélkül is egyenes átvitele van (mindkettőnek). Tehát ha valaki azt akarja hallani, ami felkerült a cédére, mp3-ra, vagy más forrásból az erősítő bemenetére, annak nem kell csak annyit tenni, hogy nulla állásba pörgeti a hangszínszabályzó gombjait.

 

Aki meg okosabbnak képzeli magát a felvételeket masterelő hangmérnököknél, és hangsínszabályoz, az magára vessen, amikor a 12dB magasemelés miatt a magashangszóróra 16-szor nagyobb teljesítmény jut, és ezzel együtt akár az erősítőt is sikerül torzításba vezérelni, ezt pedig a lengőcséve jótékony füstjelek kíséretében hálálja meg.

dj.land képe

Szerintem meg nincs itt semmiféle vita!

Mindenki szabadon elmondhatja a véleményét, tapasztalatait.

Abból van a vita ha valaki rá akarja erőltetni a másikra ami szerinte jó.

Én a végén odaírtam hogy mindenki úgy hallgat bármit,ahogy akar.

Már előre sejtettem hogy lesznek akik belekötnek.

Csak mihalylovics fórumtárs írására reflektáltam.

És mégegyszer mondom,lassan,hogy mindenki megértse, egyetlen hangszóróm sem égett le.

Téma befejezve!

NGA képe

Azért ezt gondoljuk át.

Ha nem halljuk a zene felét, mert annyira gyenge a lejátszó eszköz, akkor is ugyanúgy élvezzük? A lagzilajcsit biztosan, de pl Arne Domnerus - Jazz at the Pawnshop-ja élvezhetetlen lenne egy gyenge láncon.

Avagy Oscar Petersont már nem is hallgatnánk meg, ha Petrofon játszik? :-O

veroka képe

Bizony, nem minőségfüggő.

 

Nekem megvan a Pawnshop "bakeliten", CDn és flac-ban is (a saját CD-ről). Hallom a  különbséget közöttük, de nem azt keresem, hogy melyik szól szebben, illetve hogy meghallom-e a klarinétos lélegzetvételét két hang között vagy a vibrafonra csapódó ütők zaját. Én a zenére figyelek, és akkor is a zenét élvezem ha az éppen középhullámon szól.

Régen, a gramofonok világában is feltették a 78-as fordulatú lemezeket, és élvezettel meghallgatták Sárdyt, pedig az operában nyilván szebben éneklelt, teljes zenekari kisérettel.

Ha egy ismeretlen darab nem tetszik elsőre akármilyen rendszeren, akkor nem fog akkor sem tetszeni ha később a legmagasabb minőségben hallgatod meg. Pedig lehet, hogy akkor meghallod benne a lehelletfinom felütéseket, árnyalásokat is. Ami valóban kiegészíti a teljes hangképet - de nem ettől lesz valami rossz vagy jó. Jó rendszeren lehet jobb vagy tökéletes de nem ez a mérce.

Ami zenének valóban számít, hogy van-e alja és teteje az pont a mai elektronikus zene. Ha ebből hiányzik a zsigerekig ható dübörgés, vagy a 12kHz fölötti cicergés az valóban tönkreteheti az élvezetet. De az ilyen zenéket pont erre hegyezik ki, és pont ezekre épül a hatásuk. Ezeket a zenéket persze jellemzően nem csúcshifiken hallgatják, és a közönségüknek nyilván igénye a hangszínszabályzó tizesig tekerése mert ezzel maximalizálják az élményt. Ez is megfontolandó szempont, és nem szabad lenézni azt aki csutkára tekeri a hangszínszabályzókat.

A viták ott keletkeznek amikor valaki megpróbálja ráerőltetni saját személyes elképzeléseit a többiekre.

 

Egyetértek, hogy a zene a fő!

Minthogy a legdrágább lejátszó láncon hallgatott zene esetében is igaz ez! Vagyis az számít, hogy mi szól, ugyanis nekem pl. ugyanúgy borsódzik a hátam a legtöbb technó esetében, ha az táskarádión szól, vagy "csúcstechnikán"

Nyilván "Izlések és pofonok különbözőek"

 

Ám ha valakinek jó egy akusztikus gitár hangja 22050Hz-ből kiinduló 112Kbps mp3-ban... hallgassa azt.

 

üdv.: oldtimer

veroka képe

Nem jó a hangja. Pont itt a keveredés. Jobb rendszeren jobb a hang, és mindenki a jobb hangot szereti hallgatni. De a jó zene (értsd:ami neked tetszik) akkor is jó, ha nem csúcsminőségű rendszeren szól. Erre utaltam a Sárdy féle példával.

Ha Paco DeLuciát akarok hallgatni, akkor meghallgatom walkmanon is, mp3-ban is, és akárhogy. Csak a zene számít. Messzemenőkig nem értek egyet azzal, hogy jó zenét csakis jó rendszeren lehet hallgatni. A jó zenét hallgatni kell. Pont.

Szia!

Képzeld felidegeltem magam és szereztem egy 7386 ost tunerral együtt.......

Nem csak nosztalgiából ;-)

Megbízható, korrekt hang, olcsó, egyszerű, na jó..a kontakt hibákat lokalizálni kellett, ezt leszámítva rendben van.

Épp összeméregetem ezzel azzal, "nem fogok műszaki rizsát idenyomni" mert mindenki ismeri! Próba ként a Bull-502 essel fülelem ismét meg, régebben jó pár ilyen erősítőm volt.... Nem tudom rá azt mondani, hogy rossz a hangja, sőt....!

Véleményem szerint ez a kis gép és a régebbi testvére 6383 nem is olyan rossz kis gépezet, ezt azért jobbnak tartom, lehet persze tévedek??..., majd kiderül! Néha kell egy kis nosztalgia és egy kis hazai is :-)

Atesz

 

 

veroka képe

Szia Atesz,

 

Nos, majd egy év elteltével reagálok. Elmúlt hét végén volt annyi szabadidőm, hogy a saját "régi" és "új" Vidi erősítőmet összehasonlítsam. Nos, valóban jobb a 7386-os, de ahogy írod is, a 6383 se sokkal marad el tőle. Mérni nem volt kedvem, csak füleltem. Időközben a DC hangdobozok új, titán dómokat kaptak shalafi műhelyéből, amikkel a régi erősítő még nem találkozott. A 7386 lineárban, a 6383 0,0-ban loudness nélkül.

 

Első benyomásként a régi erősítő hangképe lehelletnyit mélyebb. Több mély, kevesebb magas. Sztereo panoráma (ami valójában a fázismenet) mindkettőnél ugyanaz, azt kell mondjam eléggé pontatlan de nem hallgathatatlan. Torzítás... nem hallottam de biztosan van. A 6383 alapzaja lényegesen magasabb.

 

Persze a 6383 nagyon meghálálna egy új kondikészletet, nyilván a zaj nagy része a szétcsúszott munkapontok miatt keletkezett, és 5-10 perc melegedés után a brumm is magas volt.

 

És végre neki kellene álljak az Akai orsósnak, amiben a motorvezérlés szaladt széjjel (egy zárlatos tantál miatt) - de a lustaság nagy úr :)

 

Szia!

Nos igen, mint írtam ez a lényeg.... TE is hasonlóan mondhatni azonos a véleményünk.

Nos... viszont! Ha és amennyiben az öreg 6383 rendbe van rakva és a két végfok tökéletesen működik "mindent ki kell cserélni ami létezik még a tranyókat is" "kivétel erősíti a szabályt" mivel sajnos elég öreg masina.... és főleg az alkatrészek már öregecskék voltak beépítéskor is.."nem friss" alkatrészekre gondolok.

 

Igen, a 7386 os az lényegébe jobb, viszont kapcsolásilag ugyan az a két készülék a végfokozatot tekintve csupán a "szinte" végpanel mérete csökkent.Az előfok és a szabályozó modul alkatrészei már mások, illetőleg az alkatrészek igen jó minőségűek "az isotatot kivéve". Illetőleg a készülék külsője mint festés és felirat, nos a régi ebből a szempontól messze jobb volt, ha másban nem is...

 

Az Akai magnó általánosan öregek már, elkél egy szakszerű matatás mindben, felvevő erősítő motor vezérlés kuplung stb... 30 év eltelt!

 

Idővel az is rendbe jön, nem vagy lusta, csak van más dolgod.. én ezt szoktam mondani :) ;-)

 

Atesz

 

100%-ban igaz, hogy a zene fontos amit hallgat az ember! A zenét hallgatja nem az erősítőt, a hangdobozokat, stb.

Viszont egy nüansznyi apróság:

Vannak zeneszámok, és nem csak egy, hanem számtalan, ami pont okafogyottá válik ha nem a megfelelő berendezésen hallgatom.

Tudnillik, olyan ez, mintha a Debreceni virágkarnevált fekete-fehér TV-n nézné valaki.

A színpompás virágokból mit látna??? Nem hogy 65 millió színt nem de egyet se!

 

Éppen ilyen a Sokol rádión hallgatott zeneszám, ami mondjuk az egyik The Shadows kompozíció, amiben a Basszusgitár játékára figyelek főképp. Azért megnézném azt a Sokol rádiót ami a szabadban lesugározza nekem a basszusgitár hangjait.

De, beszélhetnék a Shadows másik zeneszámáról is amiben a Triangulum hangjába szerelmes valaki.

Bizony a jó öreg SOKOL-on nem hallatszik ki :((

 

Ami nem is csoda, mivel a szakirodalomban azt olvasom: „A moduláció jellegéből adódóan a legmagasabb átvihető hangfrekvencia 4500 Hz”

 

Bizony, bizony nem sok Triangulum szól 4500Hz alatt.

 

üdv.: oldtimer

Nem valék egy "HFM imádó", de azzal a megfogalmazásukkal 100%-ra egyetértek, hogy a "Loudness-is szörny".

 

Ámde, "Ízlések és pofonok különbözőek"!

Így aztán aki minden hangszínszabályzót kiemelve hallgatja az erősítőt annak igen kopár tud lenni még a legeslegjobb erősítő hangja is hangszínszabályzó nélkül.

 

Nem is beszélve, hogy megszokta a csörömpölést, és egyéb torzításokat, amit a kommersz erősítő a "csúcsra járatott" hangszínszabályzóval produkál.

 

Valami hasonlót hallottam egy barátomnál pár éve, de igen hamar eljöttem.

Rossz volt hallgatni a fülsértően éles, és csörömpölő magasakat, a gyomorrengető mélyek kíséretében.

 

Kalmopirin

Sziasztok!

 

Nekem is van egy ilyen vasam (EA 7386), de sajnos a toroidja zárlatos lett. Már sokfelé próbálkoztam, de sajnos nem jártam sikerrel. Tudna valaki segíteni valamilyen jóféle tanáccsal? Nagyon sajnálnál kidobni, vagy a sarokban porosodni hagyni, mert tényleg szép hangja van a DC 2550A hangfalaimmal! Előre is köszönöm!

 

Üdv!

Szia!

Ha aktuális még a javítás, akkor vállalom, illetve meg is venném hibásan.

Elérhetsz. bakter7210@gmail.com-on

bakter7210

hangszoros képe

hangszoros: http://hangszoros.hupont.hu/

Mintha lenne itt egy ilyen erölködő darabokban. Ha megvan a trafója jelentkezem, de ahhoz kellene tudnom, hogy aktuális-e még.

Sziasztok!

Nekem is volt ilyenem,több is,de mindig csak fekete,anno sok házibuliban ilyent használtam! :-)
Szegényke,sajnos nemegy többórás nagy hangerejű buli alkalmával leoldott, mert melegedett!5perc szünet és egy venti mindig megoldotta a dolgot! Tény,hogy ilyen téren az "elődje",a 6383S jobban bírta!
De ezt leszámítva,nagyon szerettem,minden egyes "példányát",amit használhattam!
Apropó,ha jól tudom ezt a "szerkezetet",más névvel is "forgalmazták",vagy esetleg más is gyárthatta??
Valamikor anno láttam még ebay-en valakinél,aki ilyent,de nem videotont!! szeretett volna eladni,s talán mintha proton nevet láttam volna?? De ez nem biztos!!!

Csaby

Amit láttál az E-bay oldalon erősítőt, és hasonlított az ea 7386s-re az Akai erősítő volt, eredeti japán kiadás. A japán kiadásból is készült ezüst, és fekete előlapos változat. Egy pillanatra én is azt hittem hogy videoton, de a leírásban, és a hátlapon is eredeti Akai felirat volt.Csak sajna a számára nem emlékszek már:(

Mennyit érhet egy ilyen erősítő?

Én 8 és fél éve 12.000-ért vettem.

..bementem Szfváron Sziget u-ban Rozgonyi tévé+hifi-szerelő boltjába/szervizébe, és ott 12 vagy 13ezer lett volna egy iylen..de kár,hogy nem volt nálam annyi akkor...nekem is egy iylen kéne a RT7300asomhoz,meg elembeforrasztás,plusz a többi hifi-komponens,az AKAI-részek...

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

naemmekki képe

Az ára tapasztalataim szerint függ attól is, hogy milyen színű. A feketéből kevesebbet gyártottak.EA_7386_Kép 041__2.JPG

Nekem is porosodik egy ilyen az előszobában :)

 

Imádtam a hangját, de sajna a hangos használat egy kissé

elgyengítette a hangzását és a hatásfokát.

 

Terveim szerint ki fogom cserélni benne az összes

tranzisztort és kondenzátort, hogy újra a régi pompájában

muzsikálhasson. Lehet, hogy egy-egy plusz ventillátort is

szerelek a hűtőbordákra az egészségmegőrzés érdekében.

panblue képe

Üdv!

Egy tisztességesen megtervezett (szobai) erősítőhöz nincs szükség ventillátorra!

A jól tervezettbe megfelelő nagyságú hűtőbordáttesznek,átgondolják az alkatrészek elhelyezését na meg megtervezik a kellő "természetes szellőzést" (kémény-effektus pl.)

Amibe már ventillátort kell hogy szereljenek az olyan amilyen................

panblue

Esetleg a hőmegfutás elleni komp. tranyót a bordára/végtranzisztorra szerelik. :D

Nekem 1982-ben sikerült egészen jól utánaépíteni a Quad 405-öt és nekem sincs benne semmilyen ventillátor. Igaz vannak 2-3W-os ellenállások benne (4db.) ami azért elég jól melegszik (a nyákon is meglátszik 20 év alatt) ámde alig van szellőzése a doboznak.

Igaz, az előlapja majdnem végig hűtőborda, csak kettő kétujjnyi rész van szabadon ami nem borda.

 

Ja, és a hőmegfutás elleni védelem lemaradt, de nem is hiányzott még.

 

üdv.: oldtimer

Nekem is ugyanilyen erősítőm van. Régen egy vendégségben halkan szólt 2-3 órát. Másnap nem akart az istenért se bekapcsolni. Elvittem egy szerelőhöz, azt mondta, hogy a végfok elszállt. Megkértem, hogy ha lehetne, akkor tekercseltesse meg jobban, hogy hangosabban szóljon. Azóta egyszer se romlott el, 7 hangfalt kötöttem rá egyszerre egy buliban (100w-os házimozihangfalak), de nem száltak el. Egy ventillátorral hűteni kellet a hűtőbordát, mert melegedett. Január elején a Videoton hangfalakhoz vettem egy Omnitronic DX 1522 400W-800W-os hangfalat, és tökéletesen, hangosan megszólaltatja. Már nagyon a szívemhez nőtt!

bgabi képe

Köszönöm, igazán mosolyogtató a szöveg :-) A végfokon nincs mit tekercseltetni. Esetleg a hálózati trafón. Az összevissza hangfalrákötéstől pedig óvjad magad. A végfok 8 ohmos terheléshez készült, ha a sok hangfalrákötés eredő ellenállása ez alá megy, akkor beindul a melegedés, illetve a végfokhalál. A 4 ohmos terhelést rövid időre , minimális teljesítménnyel viseli csak el. Ha fülre nem elég a hangerő, inkább kössél rá érzékenyebb 8 ohmos hangfalakat, ami azonos teljesítmény mellett nagyobb hangnyomást ad. A wattot ( teljesítményt ) nem érzékeled füllel csak a hangnyomást. A jelzett hangfal az adatlapja szerint 8 ohmos, az stimmel hozzá, de az érzékenységről nem szól a fáma. Azaz, hogy hány watt kell a 96 db hangnyomáshoz 1 méterről mérve.

Ez az erősitő már akkor se szólt jól! lapos dinamikátlan puffogó volt.

Akkoriban az orionban-nál dolgoztam, mikor ez jött ki.

Nemsokára rá saját tervezett erősitöm küldtem ki németbe audiófil tesztre

ahol europai csucskategoriás minősítést kapott. (leg keményebb -szigorubb teszt volt-) ma is előkelő helyet foglal el .

Száraz adatok: 80W sinus

10-60.000Hz

1.1W/123db!!! hol is van ilyen?

Igaz kb szól úgy mint a mai 100.000-ft os 5.1 es hulladékok ez a VT.

Lehet iritáló de ez a tény!

 

 

 

 

csak annyit és úgy tudtok, amit belétek hazudtak! és ti eszitek.

veroka képe

Már ne haragudj ha kételkedem a szavaidban...

 

Pl. mert aki saját audiofil erősítőt tud tervezni, az tud helyesen írni.

dj.land képe

EA 6383 VS. EA 7386. Nekem mindkét típusból van egy-egy példány.Hangfalak:ORION HS 280-HS 500.És a 7386 tényleg laposabb hangúnak tűnik a 6383-nál.Persze lineárisan beállítva,loudness ki,hangszínek 0 állásban mindkettő hallgathatatlan.Dance,trance,techno,lakodalmas,tehát "csimm-bumm" zenék, megkövetelik a magas full ,mély majdnem full ,"lúdnessz" be,beállítást.Így már elfogadhatóbb.Bár a hangfalakon is rengeteg múlik, és az elhelyezésük is nagy jelentőségű.Természetesen én is hallottam már olyan készülékekről, amelyek "csakúgy maguktól" is tudnak "jól" szólni,de azok  megvásárlásához, egy kisebb ország költségvetése is kevés lenne.10000 ft-os Vidiket-Orionokat dicsérendő, hogy a 50-70000 ft-os Yamaha,Kenwood sem szól "jobban".Egyébként a mai cuccok között is van elfogadható hangminőségű szerintem.A Génius 5005-ös 5.1 házimozi rendszer, amiben mindössze 16.5 cm-es a mélynyomó és bandpass ládaként van kialakítva, egész becsületes brummogást csinál.Jó zenehallgatást mindenkinek!

NGA képe

Hát nem tudom, nekem nincs 50-70000 Ft-os yamaham, csak egy TA-F555ES erősitőm 1 pár Heybrook hangfallal, megfelelő állványon, megfelelően elhelyezve. Ez csakúgy magától jol szól, nem érzem szükségét, hogy bármiféle hangszinszabályozót tekergessek. Pedig szól nálam Yello, Italodisco, Mc. Hammer is például. Lúdnesssz nincs is rajta. És az egész megvolt 45e Ft-ból.

panblue képe

A vidi témában megint elkövették azt a hibát hogy nagyon rossz (a vidihez) hangfalakkal párosították...Ez nálam több esetben is beigazolódott:a 6383 hangszín és loudness nélkül is remekül szól a

hozzá passzoló dc 2050-el vagy 2550-el,más hangfallal vagy nagyon magasba húz vagy összekuszált az egész hangkép.

Az újabb és "nagyobb" lapos vidi hiába dícsértebb és elismertebb mint a régi 6383 , sajnos egy gyenge konstrukció,gyenge kivitelezéssel - ez a javításokból kiderül.

A "költségvetési" elképzeléseket illetően pedig NGA-hoz hasonlóan a

philips rendszerem (fa-960 erősítő,870-es deck,604-es cd,650-es tuner)+ akár canton fonum 400 vagy a wharfedale mach3 párosítás nem haladja meg az 50 ezres befektetést :) (ha jó helyen keresgél az ember és kis szerencséje van)

panblue

és még valami: egy vidi erősítőn ha már fel kell tekerni a magasat akkor ott  a hangfallal nagy baj lehet (szól benne egyáltalán a magas?) vagy

már kiszúrta a dobhártyából a magas hang érzékelését :)

 

HS 500 280, stb. eleve kiemel magasban mélyben, szóval ott nem az erősítőnél van a problem.

Azt mondják mindenki a sajátját dícséri... Hát nem.

Nekem a JVC CD lejátszóm volt "csimbummcirkusz". Bár kezdetben én is úgy gondoltam: egész jól szól. Egy ösmerős áthozta a Musical Fidelity CD Lejátszóját, és amikor meghallgattuk, az volt a benyomásom, hogy túl diszkréten szól. Keveseltem a magas hagjait.

Majd visszetettük az én  JVC-met, és ledöbbentem!!!

Na ez volt egy "Csimbummcirkusz" a maga csörömpölő hangjával.

Persze azóta már nincs meg.

 

No, hangszínszabályzó ide, Loudness oda, nekem egyik sincs.

A lejátszólánc:

"Source"->Premaplifier->Amplifier-> Hangdobozok

 

üdv.: oldtimer

dj.land képe

Igen mindegyikben szól a magas, és a többi hangszóró is, ahogy kell.De szerintem ez az egész hangzás dolog,egyén, fül, függő lehet.Én minden készülékemen legyen az walkman,rádiósmagnó,musiccenter,erősítők, van egypár, autórádió+erősítő+38cm-es mélyládával.Ha nem tekerem fel magasat, mélyet, olyan erőtlennek érzem az egészet.Valamekkora összehasonlítási alapom van, mert a spektrum a Sokol rádiótól több más készüléken át a Yamaha,Kenwood 100 W-osig terjed.Legnagyobb hangfalam pedig a Raveland háromutas, 38 cm méllyel szerelt dobozpárja.Bár van nekik 46-os is,de ne legyünk telhetetlenek.Félreértés ne essék, ez nem azt jelenti hogy állandóan dizsi van,pld. Sokol rádión a Kossuth híreit meglehet hallgatni.De amikor a Talking, Koto és társaik, vagy Klubbingman és Italobrothers stb. nyomja, bizony kell a kraft. Nem leszólva senki rendszerét, ha meg hallgatnám elöttem szóló Urak készülékeit, a kezem lehet hogy meg indulna, azok után, a bizonyos hangszínszabályzók után.

NGA képe

Na pont Koto-t is hallgattam pár napja, a Talking gondolom Modern Talking akart lenni talán? Barátom hozott Modern Talking feat. Eric Singleton változatokat, és a Philips CD650-es cd játszóval baromi nagyot szólt, semmiféle hangszin tekergetésre nem volt szükség. Sok szeretettel meghivlak hozzám zenét hallgatni, ha eljössz pécsre. Hozhatsz zenét is.

Rossz szokás. Majd elmúlik.

dj.land képe

Hát ez a "rossz szokás" már tart egypár évtizede.És nem hiszem hogy változni fog.Olyan sűrűn nem cserélgetem a készülékeimet, hogy megleljem azt, amelyik SZÁMOMRA megfelelően szól.Persze a mostaniakkal sincs semmi baj, csak nem 0 állásban.Egyébként egy kicsit utána néztem, és a TA-F 555 ES erősítő 8 ohm-on 120 W-os és nem 13 hanem 15 kg.Tehát ha csak ezt az egy adatot nézzük,akkor sem illő egy lapon említeni a 30 W-os vidikkel.Az hogy ES sorozat szerintem egy kicsit túl van misztifikálva,lehet hogy egy kicsivel igényesebbek mint a többi,de mint NGA példája mutatja,akinél az egyik oldal elöbb kapcsol be,bizony lehetnek hibák.Ami nem is csoda, hiszen kb. 25 éves készülékről van szó.A szívélyes zenehallgatás meghívásra, mivel se időm+ távolság, és már annyiszor csalódtam... nem hiszem hogy sor kerülne.A fórumokat olvasgatva már feltünt, általában mindenki a saját maga által favorizált márkákat isteníti, hogy ez ilyen jól-meg olyan jól szól,neki, de másnak már nem biztos hogy tetszik.Gondoljunk csak az egyik "biblia" a HFM tesztjeire.Gondolataimmal lesz aki egyet ért és lesz aki nem,de hát ez igy van rendjén.A "Talking" természetesen Modern, ez nem is lehet kérdés.

[...] -Mi tetszik kérem?

-Kérek 15 kiló hangszórót. De jól szerezze meg!

-Mit főz majd belőle?

-Áh ez teljesn új recept, nem zenére lesz. Modern Tó-king. [...]

NGA képe

"mint NGA példája mutatja,akinél az egyik oldal elöbb kapcsol be,bizony lehetnek hibák"

 

Na mindössze annyi volt, hogy évekig nem használták az erősitőt, és a kimeneten található relé ezüstözött felületei picit megoxidálódtak. Elég volt neki 1-2 nap használat, és tökéletesen működik. Szóval nem volt itt semmiféle hiba. Ennyi egy 27 éves erősítőnél előfordulhat.

 

"Az hogy ES sorozat szerintem egy kicsit túl van misztifikálva,lehet hogy egy kicsivel igényesebbek mint a többi"

 

Hát azért nem éppen csak kicsit igényesebb mint a többi, mivel ilyen kis apróságok, mint az OFC nyákok, az Elna aranyozott kondik, a rezgésmentesre felépített alaplap, a válogatott alkatrészek azért kiemelik ezeket a tucatból. Elég csak megnézni pl a TC-K700ES deck mintaszerű belső felépítését, ahogy a tápot, vezérlést, hangpanelokat 3 különálló részre szétosztották.

 

 

általában mindenki a saját maga által favorizált márkákat isteníti, hogy ez ilyen jól-meg olyan jól szól,neki, de másnak már nem biztos hogy tetszik.

 

Én annak ellenére, hogy a Sony-t favorizálom a láncom nem full sony.

CD játszó: Philips CD650 - A Philips 80-as évekbeli egyik legjobb cd játszója

Erősítő: Sony TA-F555ES - az első ES erősitő, fantasztikus phono bemenettel

Hangsugárzó: Heybrook HB.8

Hangsugárzó lábazat: Heybrook HBS1 másolat,kiöntve homokkal, allul tüskéken, fent is tüskékkel.

 

Mint látod, ebben csak egy Sony van. És nem is fogok egyenlőre Sony cd játszót beszerezni.

 

Ez egy jó alap rendszer.

 

Na egyenlőre ennyi.

 

A HFM-et majd akkor hozd fel bibliaként, ha nálad is 0 óra 0 perc lesz :-)

 

 

dj.land képe

A HFM-et csak idézőjelben említettem meg bibliaként.Tudomásom szerint azt sem istenek írták, ők is csak lelkes amatőrők voltak.Egyébként az hogy ki milyen készülékeken és hogyan hallgat zenét, saját magának kell eldöntenie.A hozzászólásokra is csak azért reagáltam, mert a "csimm-bumm cirkusszal" meglettem szólítva.Van aki megáll "0 óra 0percnél" és van akinek ez nem elég.Attól még ugyanúgy szerethetik ezt a hobbyt. Részemről be is fejeztem ezt a témát.

NGA képe

Én inkább megforditanám. Van aki megáll a csimbumcirkusznál, és van akinek ez nem elég, és eljut a 0 óra 0 percig.

panblue képe

Üdv!

dj Land mellé állok abban a kérdésben hogy a hi-fi,azon belül pedig a "megfelelő hangzás" fogalma totál szubjektív,így akinek x cucc a netovább az egy másik személynek 1 Ft-ot sem ér esetlegesen.

Re: "mindenki a maga cuccát dícséri"...

Igen,mindenkiben megvan ez a kis egészséges hiúság,aki viszont igazán lelkesedéssel merül bele ezekbe  a dolgokba az megtanul szelektálni,elfogadni,esetleg belátni-és a végén egész jó rendszere lehet/lesz :)

Az előző két témát összekötve én megtanultam szelektálni,így megválni attól ami számomra épp talán a netovább volt,de beláttam hogy van jobb ill más is,ezért tovább léptem és folyamatosan hallgatózok,keresgélek hogy mi az ami szubjektíven kielégítő lehet számomra :)

Egy ilyen vitatható téma: volt marantz 2245-ös gyönyörű,komoly,elismert rádióerősítőm.Nagyon szerettem,nagyon mutatós darab volt,karcmentesen,hibátlanul jutottam hozzá.

Aztán jött egy kevésbé ismert és elismert,kevésbé mutatós marantz rádióerősítő (SR 520 L,ami ráadásul IC-s végfokú,és eleve bekapcsolás előtt "féltem" a hangjától.

Jött  a szubjektivítás és a döbbenet: szívfájdalom de a 2245 ment,az 520 maradt.Minden a 2245 mellett szólt-volna,de a hangzás,a dinamika valahogy a kis 520 felé terelt.

panblue

 

NGA képe

"a hi-fi,azon belül pedig a "megfelelő hangzás" fogalma totál szubjektív"

 

A hifi pont arról szól, hogy az eredeti hangzást minél jobban megközelitse a konzervzene.

Javaslom, keresd meg a Jazz at the Pawnshop 1976-os felvételt, és hallgass bele.

Két eset lehetséges:

1. pár perc után kikapcsolod, annyira idegesit ez a zene - ekkor gyenge a rendszer

2. azt veszed észre, hogy ott ülsz már fél órája, és nem akarózik felkelned - ekkor már eléri a belépőszintet a rendszer

 

Amikor feljönnek hozzám zenét hallgatni, akkor sok esetben ezt rakom be hallgatni, és közlöm az elején, hogy jazz lesz. Na erre jön a fintor, jogosan, mivel én sem vagyok jazz rajongó. Aztán amikor 10 perce ül a delikvens szótlanul, és csak hallgat, akkor már el szoktam mosolyodni.

 

Nagyon ritkán hallgatok jazz-t, inkább a smooth jazz-t, blues-t kedvelem, Pl Diana Krall, Alan Taylor, de ezt mindenkinek meg kell hallgatnia. Utánna nem fogja tekergetni a hangszint.

 

Nem az a lényeg, hogy valakinek jó legyen a rendszere. Az a lényeg, hogy ha zenét hallgat rajt, ne legyen hiányérzete a 0 óra 0 percállásnál. Ha ezt eléri, akkormár kezd alakulni a rendszer. Na innét jön a hifizés.

 

Én nem dicsérem a saját cuccomat, elég alap, és nem ideális a szoba sem. De jól esik rajt zenét hallgatni. És mindenfajta lelkiismeretfurdalás nélkül kicserélem bármely elemét, ha jobbat találok. Most pl cd játszó csere lesz. Atesz beállitja nekem a cd200-as Philips-et, és az lesz a cd játszóm. 1982-es őskövület, de a mélye lenyűgöz.

Szerbusz Gábor!
Igen meglesem a 200 ast, mi több lehet átviszem a csöves erősítőmet. Részemről is 0.0
Magam sem dicsérem a rendszerem vannak jobb készülékeim és vannak kevésbé jók, vannak öregek és vannak egész fiatalok is, mindegyiknek megvan a varázsa és néha a hibája is.... Egyetértek azzal a gondolati megközelítéssel miszerint ha az ember zenehallgatás közben el tud a részletekben mélyülni és nem akarózik a kilépés a hallgató székéből akkor jószerivel már elért egy olyan szintet a készülék szettje amin érdemes minőségi zenét hallgatni. Jómagam mikor készüléket próbálok le akkor előveszem a jól bevált hanganyagaimat LP-n és CD-n, LP-Mike OLdfield, Yello, Tátrai Band, Apex Team, Rainbow, Frank Sinatra, Andy Williams CD-n Mike OLdfield, Yello, Loreena McKennitt, és különféle Jazz finomságok úgy mint Diana Krall, Patt Smith, Bireli Lagrene, Saint, Sisel stb. Miért nem kell hangszín....? Mert egy jobb rendszeren csak elrontanám az összképet, illetve a zenei tartalmat részleteiben elnyomnám....más lenne, nem lenne élvezhető. A szubjektivitás azaz ízlések és pofonok, mindenkinek szíve joga úgy hallgatózni ahogy szeret és olyan rendszeren amin csak akar avagy amin lehetősége van mindezt megtenni. Ugyan akkor ha az egyén zenehallgatási szokásait nézve nem a visszafogott lineáris beállítás keretein belül helyezkedik el akkor a jogosultsága, hogy minőség preferálás formájában lehúzza valamelyik készülékről a keresztvizet ebben az esetben jogosan megszűnik. A lényeg, hogy minden pillanatban jól érezze magát, szeresse becsülje a készülékeit bármilyen kategóriát képviseljen az. Ennél több szerintem nem kell.
Atesz

panblue képe

Szia :))) !

Mihamarabb beszereztem a Jazz at the Pawnshop-ot,mert ha ez referenciának számít akkor nagyon is kíváncsi voltam rá.

Kizárt dolog hogy minden cuccom "megfelelő" vagy "általános hallgató füleknek" jó legyen,mégis ezt tapasztaltam a ma reggeli teszt során:

Ehhez az albumhoz valóban nem kell,sőt VÉTEK  a hangszín,erőteljesek a mélyek,élők a közepek,és a seprődob-cin is nagyon "ott van".

Tehát 0,0 állásban tökéletes,kellemes,élvezhető.

Engem inkább az zavart hogy bár mindegyik erősítő-hangfal páros amim van kicsit másképp adta elő,de valahogy mindegyiken JÓ volt.

Ez a zene nem hozta ki a hibákat,nem kellett  a hangszín után kapkodni...valahogy furának tűnt ez az érzés :)

Egy teljesen "halandó" másfajta albumnál/zenénél rögtön érzem hogy van amelyik kombináció 0,0-ban is OK,de ugyanahhoz a zenéhez mondjuk egyikből hiányzik egy kis közép,a másikból esetleg a mély, vagy magas stb.

Köszönöm hogy ajánlottad,amúgy a jazz tőlem is távol áll...rövidre zárom gondolataimat: ez az album kiváló lesz potens vásárlók 0,0-on való meggyőzéséhez :)))

panblue

 

 

NGA képe

Először is köszönöm soraidat.

Örülök neki, hogy ismét egy zenehallgatóval megszerettem ezt a felvételt. Talán nem véletlenül tartják az évszázad jazz felvételének.

 

Én általában vagy ezt, vagy Alan Taylor - Cold Hard Town c. balladáját hallgatom meg először egy új rendszeren. Ezek káprázatos felvételek, és kiváló tesztalapok.

 

Csak zárójelbenárulom el, hogy egy készülék eladásánál is az a titkos taktikám, hogy ezekel mutatom meg, mit is tud a készülék.

 

Jól érezted azt is, hogy rendkivül fontos a műsorforrás. Ha egy jó cd játszóval, vagy lemezjátszóval indítasz, akkor nagyságrendekkel más lesz a hang. Még egy jó kazettás deckkel is. Ugyanis ez a felvétel meg van nekem egy TDK MA-R "referencia" kazettán, és a magnók bemutatásánál is ezt, vagy egy Sony Super Metal Master kerámia kazettán levő Allan Taylor-t rakok be. És figyelem a hatást :-)

 

Most mig ezt irom pl Modern Talking szól, miden féle hangszin nélkül, és nem is érzem, hogy tekergessem. Mondjuk nálam az is hozzátartozik, hogy a hangszint külön be kell kapcsolni, loudness meg nincs. Viszont érdekes módon ráraktak egy bekapcsolható +4 dB emelést 50 Hz-en. Mondjuk ezeket nem használom.

panblue képe

Üdv! :)

Akkor egyet értünk :) A szóban forgó felvétel annyira jó,hogy a sokat szidott

A/V erősítők közül pl. az enyémen kiválóan szól sztereoban (Onkyo TX SR 506)...Ennek a gépnek is jó tulajdonsága hogy nincs rajta loudness,és van egy "pure audio" mód amiben minden hangszín stb áramkör kikapcsol.

Így,abszolute 0,0-ban  is tisztességesen szól,oda merem tenni egy sztereo készülék mellé - de erről megkérdezheted közös ismerősünket,Ateszt is,Ő már hallotta  a rendszert :)

Persze kifejezetten sztereora többre tarom az FA960-om vagy az sr520L-em :)))

A zenére visszatérve-amit Te is nagyon jól tudsz- nagyban függ a hangzás a lemez studióban való felvételétől,keverésétől stb.

Én általában nem audiophil muzsikákat hallgatok,hanem "hétköznapiakat":

Oldfiled,Enigma,Enya,Yello,Pink Floyd,Waters,Deep Forest,stb.

üdv: panblue

 

Szerbusz Péter!
Igen az Onkyo-d ahhoz képest, hogy házimozis tud szépen szólni. Sokkal jobb mint a régi QS ed.
Atesz

dj.land képe

6383

7386

dj.land képe

Valaki itt azt írta hogy a 6383- nak ugyanolyan a tápja mint a 7386-nak.

Felső képen 6383, alsó képen 7386.

Tényleg ugyanolyan, a vakoknak, meg aki még soha nem látta belülről a két erősítőt.

Ezeknek kérem csak annyi közük van egymáshoz, hogy  mindkettőn

Videoton embléma van!

A vakok meg szokták nézni az alkatrészekre írt értékeket is. A 6383-nál 160W-os a trafó, a 7386-nál 150 (rajz szerint 160), a pufferek ugyanúgy 2*4700uF-ban merülnek ki, az egyenirányítás hasonló, 3,3/5A-es diódahíd, tehát a két tápegység egyezik (maximum 10W különbséggel). Illetve a toroid kisebb szórt terével, ami miatt a 73-asban nem brummog úgy a bal végfok 50Hz-en már, mint az elődjében. :)

 

Nem elég nézni, látni is kell ám.. A többiről már nem is beszélve...

Itt a két tápegység rajza, inkább ezt kell nézegetni, lényegesebb, mint az újságból befotózott képek.

 

 

dj.land képe

Az értékek persze hogy azonosak vagy közel azonosak, hiszen két azonos teljesítményű erősítőről van szó.

De  nézzük már meg, egyetlen alkatrészük sem egyezik!

A rajzokat meg nézegesse aki akarja, a két képet is csak szemléltetés

céljából tettem ide, hogy mindenki láthassa, két teljesen különböző

készülékről van szó.

 

A két készülék végfoka 98%-ban azonos, végtranzisztorok azonosak, a kapcsolás azonos, a tápegység alkatrészei azonosak, és az erősítőket sem ránézésre értékeljük.

 

Netán amikor a Videoton más gyártóktól számazó alkatrészkészlettel szerelte az erősítőit, és a kék színű MM pufferek helyett pl. arany Röderstein került ugyanabba az erősítőbe, tehát optikailag "másképp nézett ki" nem lett volna azonos a két évvel azelőtti sorozattal?

reparatio képe

Az lehet, hogy a két készülék alkatrész elhelyezése totál eltér egymástól, azonban a kapcsolása ettől még pontosan lehet azonos. Azonban erről csak akkor lehet meggyőződni, ha a két készülék kapcsolási rajzát kézbeveszzük és átnézzük. Ehhez a rajzolvasási ismeretek szükségesek.

A hangzás nagyon szubjektív. Már csak azért is, mert mindenkinek más az elképzelése az ideális hangzásról. Arról nem is beszélve, hogy két embernek nincs azonos halló rendszere,  mindenki máshogyan hallja  és dolgozza föl az hang információt is. Nagyon sokan vannak, akik csak egy nagyon szűk tartományban hallanak rendesen. Ehhez kell a hangszínszabályzóval rásegíteni, hogy pl. a magashangokat nagyobb intenzítással közvetítse az átvieli rendszer, így azokat is meg fogja hallani. Illetve a gyenge átviteli rendszerben "elkóborló" hangszíneket kell megpróbálni utólagosan a szabályzókkal potólni.  Aztán arról is lehet beszélni, hogy milyen a jó erősítő... kezdik sokan belátni, hogy élethű hangzást a csöves technika tudja biztosítani., ott a hangszerek meg tudnak szólalni. Ja és a zene esetén én a diszkó műfajt nem említem, abban nagyon sok a szintetizátor, annak csak a hangerő a legfontosabb. De a jazz-t már igen, vagy a szimfónikus zenét is.

 

Ki mit is hall meg? Évekkel ezelőtt történt, hogy egyik ismerősömet meglátogattam. Amikor a nappalijukba beléptem egy furcsa cincogó hangot hallottam. Körbenéztem és rájöttem, hogy a TV felöl jön. Majd sokadik alkalommal megkérdeztem őket, hogy nem zavarja őket ez a hang? Bizony nem zavarta őket, mert nem is hallották. Csak akkor vették észre, amikor egészen közem mentek a készülékhez és alaposan füleltek. Nos engem meg nagyon zavart. Azt sem mondhatom, hogy azért nem hallották, mert idősek lettek volna.

 

www.radiomuzeum.hu

dj.land képe

Kép 023.jpg

Kép 024.jpg

Hifi Mozaik 1987/3

Na most annyira azonos  a 6383-al  , hogy amikor a toroid trafó meghibásodott benne, természetesen a 6383-é nem volt jó bele.

Meg amikor a hangerőszabályozó gombjáról lekopott a festék és tudtam rá újat venni, a 6383-é oda sem passzolt.

A tizenhét év alatt amióta nálam van, ennyi a hibalistája.

 

 

 

   

:D Nyugalom, azt írtuk a tápegység azonos, illetve a végfok kapcsolása és alkatrészkészlete kb. megegyezik, csak a visszacsatolást vették szorosabbra. Ettől még irkálhat bárki bármit újságban, könyvben, ezek ténykérdések, nem képezik vita tárgyát.

 

Ui: a hibás toroid helyére bármilyen transzformátor megteszi, ami fizikai méretei szerint elfér az eredeti helyen. Tetszőleges.

 

Uui: A 7386 végfokai modul-rendszerűek, ugyanúgy, mint az elődöknél. Ezt csak a szerző, Darvas L. kedvéért.

 

Illetve, mi a fene az az EA7363? :-o Ennyi "nyomdahibát" egy oldalon...

Sziasztok.Van egy vidi 6383-asom,meg van egy bontott toroid trafóm a fent emlitett "lapos" videotonból.A toroid trafót akarom beszerelni a hagyományos helyett.A fentebb olvasottak alapján akkor simán megtehetem?Köszi a segítséget.

Persze, azonos feszültségeket lehet levenni mindkettőről. 2*24V és 1*3,1V

Az normális jelenség, ha ennél a típusnál a hangerőszabályzó a 0-ás és az 1-es számú osztás közöttig (nagyjából "félig") egyenlőtlenül szabályoz (a jobb oldal hangosabb, mint a bal)? A "feledik osztás" után ez a hiba megoldódik, akkor már egyenlő hangerővel szabályoz. Ja, és ez a hiba független a hangszínszabályzástól, a balance, a linear, a loudness, mute és a monó gombtól is! Tehát a készüléket csak elég hangosan lehet rendesen sztereóban hallgatni (a "feledik osztásnál" is elég hangos, még ha a mute benn van, akkoris). Tehát tutira a hangerőszabályzónál van a gond. Ez normális?

Ilyen a potenciométer. Gyakran sikerült ebben a formában összerakniuk.

Lehet cserélni olyanra, ahol nincs ez a hiba? Ha igen, mire cseréljem/cseréltessem? Vagy valami más úton lehet korrigálni?

Akik már megtették, várom véleményüket!

Szia!

Körbenézek, elméletileg lehet, hogy van ilyen potim!

Atesz

Közben belenéztem, a poti egy kis panelen van, ami egy sorcsatlakozóval megy az erősítőhöz. Olyan is van neked, ami a panellel együtt van? azt egyszerűbb lenne cserélni. Azt is tudod ellenőrizni, hogy a te potidnál nem jelentkezik-e a hiba?

Sajna általában "80"°% ban ilyenek ezek....sőt van ami át is vezet 0 ban!

de majd kimérem az enyémet..ha meglelem!

Atesz

Korábban megszereztem az erősítőt (2500) és tavaly a tunert is (500). Az erősítőben kondikat kellett cserélni. Ha kijön a jóidő szürke sziszegős festékkel lefújom a power gombot, meg a hangerőpotit. Eléggé le vannak kopva szóval rosszabb nem lehet. A tuner már gázosabb mert az akksija úgy kifolyt hogy elkezdte megenni a panelt. A fóliacsíkokról levált a lakk. :( Végülis szól.  Akksi helyett egy supercapot tettem bele. Tartja is mind a 9 beállítást, de van egy olyan hibája hogy a kis piros kijelző nem tudja kiírni rendesen a 4-est és az 5-öst. A többi szám viszont rendesen kiíródik. Diódák jók, kiíró ic-t cseréltem, de nem javult meg. Valahogy rosszul címződik meg. Valószínűleg proci. Mást már nem tudok elképzelni. Esetleg ha valakinek van ötlete hogy mi lehet még ne tartsa magában.

Brainiac képe

Sziasztok,

 

7386-os erősítövel kapcsolatban lenne kérdésem, biztos lesz aki tudja.

MIlyen Ohm számú hangfallal lehet ezt az erősítőt használni???

Csak 8Ohm??? Találtam egy német service manualt ehhez a típushoz abban ezt írják a technikai adatok között:

-Lautsprecher 15,5 V/ 8Ohm

későbbiekben pedig mindössze annyit hogy:

-Lautsprecher - Impedanz  4-16 Ohm...

 

Nem vagyok műszakilag ott ebben a témában, most ezek az adatok mit jelentenek pontosan??

 

Az igazság hogy rokonok felajánlottak egy teljesen gyári kinézetű Telesound 4000/4001 típusú hagfalat, ami 4Ohmos...mindössze el kell hoznom, csak nem tudom hogy az erősítőre nyugodtan ráköthetem, vagy nem, mivel annak előlapján 8Ohm szerepel.

 

Válaszokat előre is köszönöm!

 

Üdv, Tibi

Szia Tibor !

Talán a hátlapján ,és nem az előlapján  ,de ezt   mellőzük .  Nekem volt ilyen erősítőm , igaz hogy gyárilag 8 ohm az illesztő impedancia . De én  használtam 4 ohmos hangfalakkal is ,minden gond nélkül (kicsit talán jobban melegedett ). Ebbe a videotonban már van  védelem , ha  baj lenne vele . De ha mégis elszáll a végfok , akkor a tranzisztorai úgymond  fillérekből cserélhető . Tehát akkor sincs nagy vész .Inkább arra figyelj hogy nagy hangerőnél ki legyen kapcsolva a louness (nem a szörny ) , és ne legyen  feltekerve tökig a magas és a mély ,mert képes minden  hangfalban   megölni  legkevesebb  a magas hangszórót . Egyszer iskolai bulit tartottunk , és dcr 3090 es hangfal  huzalpotméterét égette szét , pedig  ott bakeltlemezre volt tekercselve a huzal . Mégis szétégett , régi szép idők .

Üdv Zsolt

Kékedi Levente képe

Ugyan már...... kell oda ludness plusz a hangszín, anélkül ezek a régi VT-Orion hangsugárzók nem szólnak "természetesen". :D

Levente ha végigolvasod még egyszer a hozzászólásom  akkor rájössz  nagy hangerőnél nem szaban  loudnesst és tökig feltekert hangszínt használni ! Kis hangerőnél  egyértelműen kell . Ha odatekered és  megküldöd a rendszer akkor a hangszórókba bezárt füst sajna de kiszabadul . Ha visszaolvasol  egy shalafi  hozzászólást  ,akkor megérted mekkora  terhelés éri a magas lengőcsévéit .

És itt az a mondás  nem lesz  igaz . Hogy a készülékből kicsapódó lángcsóva és füst a készülék helyes működését jelzi !

Kékedi Levente képe

:D Én eddig nem tudtam olyan szabályról, hogy kis hangerőnél egyértelműen kell a ludnessz, hajjaj....most kezdhetek az erősítőmbe beépíteni egyet és pótolni a hiányosságokat :O De szerintem meg inkább normális hangszórókat kéne beletenni egy dobozba jó váltóval, aztán kis hangerőn se kéne az a ludnessz. De lehet nincs igazam....... :D

Levente , most megint nincs igazad .

Ennek és a többi erősítőnek a kezelési könyvében írva vagyon, a hangerő potméter  közép állása felett ki kell kapcsolni a loudness.

Kis hangerőnél azért kell a loudness mert az ember hallás  úgy fejlődött a  törzsfejlődés alatt ,hogy a mély hangokat   csak halkan hallja  pont azért hogy védje az ember  hallását és egészségét .

Idéztem : Ha pl  az erdedeti  kifogástalan  hangképet  nyújtó rendszerben  a hangerőt 1khz re  vonatkozóan  lecsökkentjük  mondjuk 50db.-lel (lehalkítjuk a dübörgő hifit ),a mélyhangok az emberi fül sajátosságai  folytán , további  csökkenés jön létre ,pl 30hz-en  ehhez 40db többlet  járul , azaz  összesen 90db  jelcsökkenés észlelhető.Ez azt jelenti hogy hallásunk számára eltűnnek a műsor  mélyebb hagjai.

A gyakorlatban  tehát még viszonylag  csendes muzsikáláshoz  is meglepő teljesítmények szükségesek , ha a 16-20hz körüli hangokat  hallható szinten kívánjuk  lesugározni .

Ezért kell kis hangerőn a  mélyhang  kiemelése,loudness bekapcsolása.

Javaslom szerezd be a rádió technika évkönyv 2000 évjáratát és  olvasd el a 94-95 oldalt .

 

És van aki pl lakótelepi lakásba lakik ,és ő ugye nem hallgathatja tök hangerőn a rendszerét hogy hallja a mélyeket is megfelelően .Halkan  is lehet mélyet csinálni , de akkor kell a loudness.

Kérlek  fejezd ezt itt be  , eléggé szétverted te már ezt a fórumot .Ezt már más is elmondta neked .

A tisztelt kolléga  csak azt kérdezte, hogy  lehet e 4 ohmos hangfalat rákötni a "lapos vidire ",és erre neked mindenbe bele kell  szólnod  ráadásul elkanyarodsz a témától ,kötözködsz  .Hidd el itt rajtad kívül sokkal nagyobb tudású emberek vannak itt  , még sem osztják olyan szinten az észt mint te .

panblue képe

Üdv!

Egyetértek veled nagyjából az elejétől a végéig.

Azért a 16-20 Hz-ről szóló rész kicsit erős,mivel 20 Hz alatt nem nagyon hallasz,maximum "érzékelsz" valamit,de mivel nem komponálnak zenét ilyen frekvenciákon ezért nincs is nagyon értelme ilyen átvitelű rendszernek.

Ha valaki a "legmélyebb" élményre vágyik akkor menjen el orgona koncertre :DDD

A másik: Levivel kapcsolatban is igazad van,sokszor nem értem a srácot de Ő tudja miket írogat.Több retro tag panaszkodik rá hogy bődöletes hülyeségeket ír valamint hogy elszaladt vele az a bizonyos ló.

Szerintem a videoton hangfalak palettájának az egy huszadát ha hallhatta-igenis van közöttük ami loudness és kiemelések nélkül is jól tud szólni.

panblue

 

Kékedi Levente képe

Mindenki úgy hallgat zenét ahogy akar, ha vki még halk hangerőn is ennyire jó mély hangokat kíván hallani, hát kapcsolja csak be a ludnesszét, engem aztán nem érdekel. ;) Én pl. pont azért halkítok le vmit, hogy halkabban halljam a zenét.

 

"Több retro tag panaszkodik rá hogy bődöletes hülyeségeket ír valamint hogy elszaladt vele az a bizonyos ló."

 

:D Érdekes dolgok ezek, én pl. ezt sosem hallom senkitől, ezek szerint a fórumosok mindent a másik háta mögött szeretnek megbeszélni, hajjaj, hát akkor én még mennyit panaszkodhatnék a fórumosokra, ha akarnék....... :D

Bődületes hülyeséget meg itt kb mindenki írogat, szóval ezt hagyjuk inkább.

 

"Szerintem a videoton hangfalak palettájának az egy huszadát ha hallhatta" Még szerencse......

Áh ugyan, kár itt saját véleményeket megfogalmazni, errefelé rajtunk kívül mindenki naponta hitelesítteti a hallását, áll a sor már reggel hattól a mérésügyiek előtt. Talán ezért, van, hogy mindenki tud Mindent. És ráadásul mindent Jól tudnak. Ez a csodálatos a fórumokban.. Vagy valami más...

 

Mindenesetre ha választhatnék, azt hiszem én inkább beszélgetnék a mai sültcsirkémmel a gázsütő belvilágáról, :D minthogy meggyőzni próbáljak itt bárkit, létező, vagy nem létező dolgokról.

 

Egy kicsit fájdalmas ez. :) De olyan emberi.

 

Nah, igyunk a fórumozók akusztikai mindehatóságára. Természetesen csak félállású potenciométernél, VT lúd-nesz mellett csapolt, tiszta forrásimpedanciájú vizet... :-o

Kékedi Levente képe

Vizet......inkább igyunk egy kis audiofil körtelevet tömény 16Hz-es pálinkába keverve. Egészségünkre! :D

Felbukkant Don Shalafi a Mérésügyi Hivatal kétes hírű lovagja és hű mérőmikrofon-hordozója Hiszékeny Levente.Shalafi még csak szellemes de Levente képtelen egy önálló gondolatra,egy önálló véleményre. Két böszme egy pár.

Áh itt egy retropotlo... :) Vagy inkább egy szélmalom? :D Nehéz eldönteni... Olyan nagy a hasonlóság néha.

a lineáris zenehallgatás a sznobok művészete:))))  mivel az emberi fül nem lineárisan hall,értelmetlen kis hangerőn loudness nélkül zenét hallgatni!!  pesze,aki sokol rádión edződött,annak tökéletes a lineár hangzás!!:))

Kékedi Levente képe

No....legalább ezt a 3 sort írd már le helyesen, aztán még lehet el is gondolkodok a tartalmán. Ki tudja..... :))))

Brainiac képe

Szia Zsolti!

 

Köszönöm a gyors választ. Tényleg nem vita tárgya, de az előlapon ott figyel a 8 Ohm felirat. Engem a leírásba a 4-16 Ohm zavart meg. Régi sony erősítőm 4-16-os volt (legalábbis ezt írták), de csak 8 Ohmos hangfalak voltak rajta, igaz az 95-ös cucc volt, és nem nagyon akartam elhinni hogy a vidi is tudná ezt, ezért kérdeztem.

 

A 4 Ohmos hangfalak pedig full gyáriak, soha nem voltak keményebben hajtva, egy idősebb házaspáré és ha tudom használni akkor elhozom, nekik csak a port fogja a szekrény tetején.

 

Akkor "okosan" de használható. Köszi mégeygszer!

Üdv, Tibi

Brainiac képe

Halijóóóót,

 

Igaz nem rég regisztráltam, de elég régóta olvasgatom a retronom oldalt. Nem hittem volna, hogy egy egyszerűnek tűnő kérdéstől eljutunk a tiszta forrásvízig....

Most ez mire jó??? Aki az eddigi hozzászólásokat végig böngészgeti, garantált hogy nem fog sokat időzni itt...felesleges viták, egymás minősítése.....most érdemes ezt csinálni??

 

Üdv,

Tibi

 

Szeretnek civakodni kötekedni, mert mindenki szeretne okosabbnak látszani a másiknál! A Videoton gyártmányok különösképpen fel tudják korbácsolni a kedélyeket... Pedig szerintem nem érnek ennyit...!

Szerintem meg megférnek egymás mellett a vélemények, aki pontos infókat akar szerezni, úgysem itt fogja keresni. Nem is erre való a formátum.

 

Humorérzékért meg le kell szaladni gyorsan a boltba, asszem a t*scoban épp akciós az irónia. ;-)

Kékedi Levente képe

No igen, olyan rossz így szórakozni, ha a fórumosok minden iróniát vérkomolyan vesznek. Én azért opitmista vagyok, hátha nem kéne a t...scóba menniük érte. :D

Brainiac képe

Egyébként, mostanság rakok össze egy ilyen retro tornyot, bár nem tudom mennyire fog ez itt érdekelni bárkit is :)

Amikor összeáll, szeretném majd ide feltölteni a képeket róla. Hozzáteszem, nem a hangzásvilág miatt, mindössze a 80-as évek miatt rakom össze a szettet.

Ami eddig megvásárlásra illetve ajándékként hozzám került:

Videoton állvány SA-7 (B) (Hatvan)

Akai AP-A201 lemezjátszó (Komló)

Videoton Tuner RT7300S (Budapest - Csepel) Az akksit cserélni kellett.

Videoton erősítő EA 7386S (Nagyszentjános)

Hangfalak, ajándékként Telesound 4000/4001. Igazából szeretnék egy preludiumot (csak a "keret" választ el tőle), vagy egy DB 2228-at. (ritka)

Deck egy Onkyo integra TA2250 lesz, de ez még licitálás tárgyát képezi :)

 

Nem kívánok belemenni hogy most ez jól, vagy rosszul fog-e szólni...nem ezért rakom össze. Mindössze érdekességként leírtam miből is fog állni a torony.

 

 

 

 

Üdv, Tibi

Engem érdekel, tedd fel ide, mint antitorony. Decknek nem tudtál szerezni Akai HX-A3-at?

Tedd fel a tornyot ha összeáll. Engem is érdekel.Én speciel néha az olyan bohócok miatt nézek be ide mint shalafi és Levi. Mindig jót derülök rajtuk,hála nekik nem kell t*scoba járnom. Sokszor jobb mint egy kabaré,annyira kiművelten tudjk előadni :-) Nem kell komolyan venni őket,amolyan mókás gyerekek.

Petmaster képe

Bele olvastam e remek sorokba és csuda jót nevettem, nekem bejön a dolog csak így tovább, az estém az fel lett dobva. :)

egyetértek,ez a tökéletes megfogalmazás...:))

Hogy mindenki helyesen értse.

:-) Ez itt most pontosan olyan, mint amikor az udvari bolond többet ért a kormányzáshoz, mint az uralkodó.

 

Még puritánabbul megfogalmazva: egyszerűen nem lehet komolyan venni a társaságot. (-: Tisztelet a kevés kivételnek.

Többedmagammal vagyok azon a véleményen hogy shalafi és Levente két ártalmatlan pojáca. Shalafi még csak fel tud mutatni valamit, és legalább jobbá tett pár videoton szórót, de sokon inkább csak rontott. Kékedi Levente meg amolyan hirtelen vált hifistává fajta aki hozzászólásaiban shalafit majmolja de korántsem szakmailag,inkább csak oktalan csípkelődéseivel. Ha nekik ez a kedvtelésük hát legyen- szerencsére ez nincs hatással erősítőinkre, hangfalainkra.

Kékedi Levente képe

:D Hihetetlen, hogy ezek a fórumosok mennyire jól ismernek engem, talán már jobban, mint én saját magamat. Dehát ezt tudhadtam volna, hisz itt mindenhez értenek, újabban már az emberismerethez is. :D

 

Azért azt ne gondolja senki, hogy én magam mindenttudónak gondolom, nem szó nincs róla, rengeteg mindent nem ismerek még, aki itt mindenttudónak gondolja magát, azok pont a fórumosok (tisztelet a kivételnek), csak én nem igazán követem az ilyen füllel szerzett féligazság tartalmú tapasztalatokat, meg nosztalgiákat, visszaemlékezéseket. Én inkább szeretem körüljárni, alaposan megismerni a dolgokat, tudni azt, hogy mit is hallgatok valójában.

Hát igen, határozott és teljes körű szakmai-emberi jellemzést kaptunk.

 

Az egész csak ott bukik el, hogy nulla az igazságtartalma. Szóval talán most kellene befejezni, amíg még lehet. Én úgy hiszem, hogy egy ponton meg kell húzni a vonalat, és véget kell vetni ennek a bekiabáló, mocskos, tiszteletlen és undorító stílusnak.

 

1. Én Videotonnal sosem foglalkoztam, nem éltem akkor. Ellenben olyan hangszórókat készítek, amit a mai legnagyobb európai gyártók sem tudnak.

 

2. Leventét megítélni nem tisztem, de ilyen jelzőket senki nem érdemel. Egyéni véleményeket és normális hozzászólásokat látok tőle, és hogy szándékosan hasonlítana, vagy hasonlulna máshoz, azt nem hiszem el.

 

3. Kérdésem is van, mi lenne, ha én írnék viszontjellemzést hasonló útszéli modorban? Mennyire esne jól, ha jogosan kérdőjeleznék meg hozzáértést, hiányzó tiszteletet és emberi viselkedést?

 

4. A vicceskedés és a poénok sajnos nem jókedvből születnek, inkább kényszerből. A probléma ott van, hogy nagyon hangos mostanában minden nézet, álláspont, és mint a loudnessnél, sokan erővel igyekeznek pótolni a hiányzó tudást, hozzáértést. Egyszerűen esélytelen, és fölösleges lett normális, megalapozott véleményeket leírni.

 

Elég csak egy kicsit visszalapozni ebben a témában, látszik, hogy nem volt ez mindig így. Jó lenne visszatérni abba a mederbe.

 

Boldogabb lennék én, és ez a hely is, ha midnenki betartaná, a régi szabályt: ne ítélj, hogy ne ítéltess!

Nem ítélkezett senki csupán leírtuk hogy milyen jót szórakozunk rajtatok.

Vagy ez már nem olyan vicces?

Ne vedd zokon shalafi,hiszen ezek mind csak olyan könnyed,csípkelődős és

csupa jóindulatú hozzászólások voltak mint amiket ti írtok ide.

Nem is értem miért húztad fel az orrod.Amíg poénos voltál jobb volt de hogy már hiú is lettél...ne érzékenyülj el kérlek.Hisz itt minden csupa móka és kacagás.

Apropó ha videotonnal soha nem foglalkoztál akkor hogy ítélhetsz meg olyan (videoton) dobozokat amiket nem hallottál,nem mértél,és halvány fogalmad sem lehet róluk hogy egyáltalán milyenek?Ja hogy a szapulás az megy.Akkor viseld el te is kicsit.Hisz aki alázza az európai gyártókat az pont a retronom oldalon fog vitába szállni és védeni a nyomorult szóróit.

Átgondoltad?Akarsz róla beszélni? :)

 

Kékedi Levente képe

Retropotlo, nincs igazad, figyel kicsit oda jobban a leírtakra, mert míg mi egyetlen ocsmány jelzőt nem véstünk le ide, addig te igen. És itt van a poénos, és a sértő, tiszteletlen modor közti határ. A másik, hogy itt nem aláz senki semmit, ha az állítást alá is lehet támasztani hiteles bizonyítékokkal, akkor ez nem szapulás, hanem a rideg valóság. Csak ez a legtöbb embernek fájó dolog, amikor szembesítik a valós tényekkel. Nekem is az volt korábban, de ki kell nőni ezeket, és megtanulni elfogadni.

Petmaster képe

Szabad megtudnom mik azok a pozitívumok amik keményen maga után utasítanak egy jópár európai gyártót, például: Wharfedale, Sonus Faber, Celestion, Fane, Magnat, stb sorolhatnám. Illetve mit értsek "hangszóró készítés" alatt. Aki gyártó az rendelkezik gyártósorral, alapanyagokkal, levédett újításokkal, stb. Minőség esetén szóba sem jöhet a kínai alapanyag, mágnesek egyebek. Amég ezek ne álnak rendelkezésre saját tulajdonként, addig csak bedolgozóként egy már meglévő márka és gyár mögött megbújva, vagy házilagos barkácsolásról beszélhetünk, így a mérések és egyéb részletek is kétségesek, leellenőrizhetetlenek. Hány szabadalom fűződik ehhez a minőséghez, külföldi gyártók érdeklődtek már? Hol lehet olvasni a megelégedett felhasználók tapasztalatairól? Rettentően kíváncsi lettem, nem is tudtam, hogy kis hazánkban készül olyan hangszóró amely messze a legjobb e vidéken. Ha nem nagy kérés kérhetnék róla képeket, én csak házilag építettem hangszórókat saját célra, és állandóan a fülemet rágták, hogy bizonyítsak már. A készítésről, a működésről is vannak képek és videó is, páran meg is hallgatták pedig ez messze elmarad az európai gyártóéktól. Örülnék annak, ha megtiszteltetésként legalább egy két képet láthatnék róluk leírással, hogy mitől is olyan remekek ezek. Köszönöm.

Jó estét Petmaster!

Egyetértek veled,ezekre lennék kíváncsi én is.Persze ne felejtsd el a

magyarság-tudatot,ezzel együtt pedig azt is hogyha shalafi elszegődne egy neves gyártóhoz akkor már nem ez a "shalafi" lenne,és lehet hogy inkább magában tartja végtelen tudását minthogy hiányát érezné a mezőkövesdi gyógyfürdőnek,közösségi háznak vagy a matyó terítőknek.

Másrészt pedig biztos meg akarja tartani az egyensúlyt a világbéke érdekében,mivel minden más tervezőmérnők és hangszóró gyártó cég dilettáns.Így védi őket a csődtől,a bezárástól,a végső pusztulástól.

Én is csak azért tartom magamban a tiszta energiával hajtott motorok és gépek terveit nehogy megkaparintsa az USA vagy az oroszok aztán meg elássanak 2 km mélyen.Ez érthető...

 

Brainiac képe

Szia Petmaster,

 

Abban a "szerencsés" helyzetben vagyok, hogy olyan cégnél dolgozom, ahol hangszórókat is gyártanak. Nem kissebb cégegnek mint a Bmw, Merci, Jaguar, Volvo, Audi, Maserati, Land Rover, Fiat....itt erősítők gyártása is zajlik, nem akarom  kedved szegni, de az erősítő panelek, és a rajtuk lévő alkatrészek nagy százaléka made is china....azt meg  végképp hagyjuk, hogy milyen sorokon gyártják, és honnan származó alakatrészekből ezen típusok hangszóróit. Érdekes, maradjunk ennyiben :)

 

 

Üdv, Tibi

veroka képe

Igaz. Ehez annyit tennék még hozzá, hogy egy egyedileg legyártott hangszóró általában sokkal jobb, mint egy nagy sorozatban készült. Ugyanis a nagy sorozathoz figyelembe vesznek olyan paramétereket is, mint gazdaságosság, életciklus, "sorozatgyártásra való alkalmasság" és egy csomó olyan ami egyedi gyártás esetén nem szempont.

 

A vitát már unom. A hitelesített füleket is. Azt is hogy mindenki meg akarja mondani, mit és hogyan kell hallgassak, mi a jó nekem. Majd azt én tudom, köszönöm.

Petmaster képe

Nem a legegészségesebb felhozni, most ebben a környezetben az autós hangszórókat, akinek a hozzászólására reagáltam, számára ez szentségtörés, ezek a hangszórók csak "puffogásra" valók. Nem véletlen az, hogy én azon hifi hangszórókra gondoltam példaként, aminek az igencsak borsos árkategóriája, nem a márkát hanem a minőséget takarja. Azon típusok amiket bár egy adott neves európai gyár állít elő, mégis olyan árfekvésű, hogy csak kevés, szinte nyilvántartható mennyiség forog a fogyasztók körében. És amikor valaki azt állítja számomra, hogy ezeknél sokkalta jobb hangszórót készít kérdem én, miért ne kérhetnék róla nem holmi mögöttes tartalmat, hanem kemény érveket, gyártástecnikát még ha házi egyedi darabos ténykedés akkor is? Ez lenne a minimum, persze ebbő se lesz semmi, nem ok nélkül.

Brainiac képe

Később már átgondoltam, de hirtelen mint "minőség"-ről jutott eszembe, természetesen a két dolog nem hasonlítható össze. Csak rá akartam világítani, hogy egy adott márkanév alatt, még lehet olyan termék ahol bizony sokmindennel spórólnak.

 

 

 

Üdv, Tibi

Petmaster, a felsoroltak 90%-ban nem gyártanak hangszórót. :) Talán még hangsugárzót sem. Így igazán könnyű dolgom lenne. A legnagyobbaktól is nagyon messze vannak, mert a jó hangszórókat mindig északon készítették (dán-norvég) egyszerű német alkatrészekből. Így van ez ma is, ebben évtizedek óta semmi változás.

 

Sem a hely, sem az idő nem megfelelő. Ez nem az öncélú bizonygatások órája és témája. Akit érint, úgyis megtalálja.

Brainiac képe

Anti torony??? :) Ezt most nem értem restellem...annyira talán nem rossz a helyzet.

Néztem HX2-es, 3-as valamint A3-as decket is. A3-as volt az annyira nem dobott fel, Hx2 nagyon kevés van jó állípotú, Hx3 pedig egyszerűen ritka mint a fehér holló.

Amennyiben összejön, akkor onkyo lesz....vagy nem :) Majd kiderül. Cd lemaradt a szettből, az is kilóg a sorból az egy 2003-as sony cdp-xe530-as még anno a murányiba vettem. Az marad. Lesznek képek, ha összeáll a szett.

 

 

Üdv, Tibi

veroka képe

Nekem van (nem eladó) HX2 és HX-A3 is. Hidd el, gyári állapotban nincs közöttük sok különbség. A HX-A3-ban jobb fej van, de gyári fejjel esélytelen találni ilyen idős magnókat - illetve ha gyári fej van bennük, akkor az máris cserére érett. A két magnó mechanikája gyakorlatilag azonos (csereszabatos), az elektronika sem sokban különbözik - az A3 jobban integrált és van benne Dolby C is ami gyakorlatilag egy IC.

 

Az Onkyo deckekről nekem nagyon lesúlytó a véleményem, de ettől még lehet, hogy neked tetszik. Kérdezd meg Ateszt, nálam többet tud ezekről.

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat