BEAG AET 453 keverő - erősítő "Qualiton"


BEAG AET 453 keverő - erősítő "Qualiton"

Bemenet: négy darab
Hangszin: magas - mély
Kimenetek:
- vonalszintű 775 mV,
- 50 Watt/4-16 ohm,
- 100 Volt feltranszformált

BEAG AET 453 keverő erősítő 3.jpg Eredeti dobozában 0 km-es - nem használt Eredeti dobozán ez még 0 km-es - nem használt

Szeretnék egy kapcsolási rajzott ha valaki tud küldjön zolee@hwt.hu ra elöre is köszönöm

Szia!

Kültem egy AET 453 rajzot. Sok sikert hozzá.

helo nekem is el tudod kuldeni a rajzot torony21@freemail.hu elore is koszi

Szia !

 

Nagyon megköszöném ha a kapcsolási rajzát elküldenéd.

 

Üdv.Kálmán

Helló! Nekem is tudnál küldeni kapcsolási rajzot? Még régebben vettem pár áramkört a hűtőborda miatt, de nem bontottam el. Most vettem elő, és a nyákra bele van marva hogy BEAG. Rákerestem, és láttam, hogy erősítő. A három közül egyet kipróbáltam, miután nagy nehezen kisilabizáltam a bemenetet, és megy. Emiatt fordulok most Hozzád/Hozzátok. Ha küldök képet a panelről akkor meg tudjátok mondani, hogy milyen? E-mailem: norbiper1@gmail.com Válaszodat előre is köszönöm! Üdv, norbiper1.

Érdeklödnék egy müködö képes AET-453 kb mennyibe kerül !!!

kedves erdeklődő. egy vadi uj erősitőm van, tehat, kapcsolasi rajz .veteli szamla a csatlakozo dugok a foliaba .egyedűl a doboza nincs meg de gondosan foliázva van ez egy erekje  25000 ára űdv zoli.

Konkrétan mien ez az erősítő(pl.:hangzásban)??üdv.:zsolt

Jó napot!
Látom nem sűrűn szoktak erre fele járni de én azért csak belestem!
Érdeks, hogy a beag aet-453 nem mai gyermek de a korához és a mai erőssítőkhöz is képest elég jó a hang minősége én 2 100w os videoton-t monzgattam meg vele és nem csalódtam benne de sajna a videotonoktól meg kelett szabadulnom utánna jött 1 pár sharp de azzal is jól elbodogult!
Most viszomt az utóbbi egy évben szerelőtől szerelőig hordtam mert nem tudnak vele mit kezdeni(vagy nem akarnak) és egyszerűen nem találok olyan embert aki tudna segíteni a hűn szeretett erőssítőmön!
Nem tudom mi let a baja és rengeteg pézt kiadtam már érte de semmi csak némán halgat sajna!  Ha valaki tudna segíteni hogy kihez forduljak vele aki olcsón meg is csinálná??? már annyira elkeseredtem hogy ha nem tudtok segíteni akkor lehet meghirdetem eladásra tudom hibás de hátha tudna valaki kezdeni még vele valamit, mert én már nagyon kifigytam az ötletekből!
Előre is köszönöm!
E-mail: kispatocskunmadaras@citromail.hu

Szia Tahadel!

 

A probléma valószinüleg ott van,hogy túl macerás ,időigényes a készülék javitása,ezért nem vállalják el a szervizek.Egy lelkes amatört kellene találni akinek van ideje,szakértelme.

Üdv:gsandor

teslamániás Hát az igazat megvallva ős-GELKA-sokhoz ne vigye be, mert többet rontanak rajta, mint javítanak. Nem tudom, házilag nézte már-e, de legelőször feszültségmentesítés után nézze meg, minden vezeték a helyén van-e, nincs leszakadva, mert attól, hogy úgy látszik jó helyen van, nem biztos, hogy érintkezik. Aztán akkor még ott van a kisszintű-nagyszintű hangszóró kapcsoló, lehet ott a hiba. Akkor még a biztosítékok ellenőrzése. Lehet az is, hogy a toroid trafó szállt el ( ez azért beszokott következni, pedig a biztosítéknak védeni kéne.......). Esetleg még a ............... innen lehet látni, csak itt mennyiféle hiba lehetőség van, de azért egy multiméterrel már körbe lehet nézni. Annyi segítséget tudok azért nyújtani, írja le a pontos hibáját-tövéről hegyére- és majd utána érdeklődöm mit lehetne csinálni. Azért egyenlőre ne adja el. M. M.

teslamániás Még annyit, minden hiba javítható.

gti3per888 képe

Nekem van egy ilyen, az a hibája, hogy amikor nagyobb mélyhangot kell leadnia, akkor azalatt iszonyú kattogó recesegést hallat.

teslamániás Üdv! A hiba több mint valószínű a mély hangszín-szabályozónál lesz. Az elhárítása egyszerű, csak kontantspray-vel be kell fújni, vagy többször "gyorsan" meg kell tekergetni. M. M.

Kontakt spray ideig óráig segít rajta de amugy ha eredeti állapotú felkell újítani az egészet.Foraszpontokat át forasztani,ezer éves kapacitásokat kicserélgetni,megnyult ellenállatokat  és elkopott potenciómétereket szintén.Valakinek ilyesmi gondja van régi erősitőkkel foglalkozom szolnok megyébe.

Keresem a BEAG AET 453-as (Qualiton) erősítő nyák-rajzát.

Kérem, ha valaki tud, akkor segítsen!

Köszönöm!

Üdv.

lenne egy olyan kérdésem hogy

nem tudom mi lehet az erősítőm baja

rá kötöttem egy 1000wattos JBL mélyládát egy darabig szólt rendesen de utána csak búg folyamatosan

egy R616

15RK 5w biztosíték vagy mi éget ki honnan tudnék szerzni.

és Szeretnék egy kapcsolási rajzott ha valaki tud küldjön.

elöre is kösszi.

válaszokat erre az email-címre

141csaba@citromail.hu

Hello!

Ne ess hanyatt,nem azért szállt el az erősítőd mert a láda 1000 wattos (vagyis csak annyinak írják) henem azért mert valószínűleg az erősítőd

8 ohmos terhelésre van méretezve és a mélyláda valószínű 4 ohmos.

Azért szólt egy darabig-mert addíg bírta  amelegedést a végfok,utána annyi.

Így elsőre így látom.

Ahhoz meg hogy valaki rajzot küldjön meg kéne tudni pontosan az erősítő pontos típusát.

panblue

ha a szóban forgó beag-ról lenne szó akkor nem tudom mi lehet az ábra...bár találkoztam olyan beaggal ami mindegy mit kötöttél rá-egy ideig szólt aztán csak úgy az egyenfesz ment ki rajta,megpörkölve jó pár mélysugárzót.

Ez van...........

panblue

Szerbusz Csabii!

Az R616 az nem bizti, hanem ellenállás a 15 rk 5w az meg 0.15 ohm 5 watt munka ellenállás.

A végpárok elszálltak az biztos. !ne te cseréld ki! lehet még más is elszált, pl egy két meghajtó tranyó.

A végfok megsült, pedig ezeket a 2n3055 ös végpárokat művészet kihajtani.

A biztosíték jelzése AT és 2A az az 2 amper.

Megjegyzem, ez az erősítő napi 24 órán át kiszolgál akár 50 watt teljesítményt "kimenő trafós bekötésben" és nem ég le!

 

Atesz

a célnak megfelelt a 453, csak kicsit zajos..

kiskun képe

Szerintem az a BEAG egyik legnagyobb példányszámban gyártott,és eladott erősítője.Nekem is van jelenleg 3 db belőle,illetve régebben volt 2 db,amit sajnos lenyultak.ja,és szereztem egy AET 451-est is,ami csak annyiban különbözik,hogy 4-16 ohmos kimenet nincs rajt,illetve a csak az 1. csat kapcsolható át,az is kristálybetétes hangszedőre.

Üdv! 

Én egy nem szakmabeli volnék és érdeklődnék ha egy ilyen tipusú erősítő, bekapcsolás után 15-20 perc mulva(a jelenséget nem tudom jobban leírni) Mintha túláramot adna a hangfalakra. A mély hangszórókon hallható és látható eredményt produkál(kifelé ugrál és "floppogó" hangot ad). 

Mi okozhatja ezt illetve, hogyan küszöböljem ki? 
Én először a túlmelegedésre gondoltam, hogy elkellene bele valami ventillátor vagy valami ami hűthetné a belső fémbordát.
Illetve mit ajánlanának keressek fel egy szervízest vagy meg lehet oldani otthon is?

A válaszokat előre is köszönöm.

teslaeltos képe

Egy jelgenerátort kell az erősítő bemenetére kötni, ha nincs generátor cd-lemezre kell kiírni pár jelet (nekem is az van!) és cd-lejátszóról működtetni. A kimeneten meg meg kell mérni hogy van DC azaz egyenáramú feszültség. Ha van akkor az nagy gond!! Tönkreteheti a hangszórót,hangfalat......

kiskun képe

Az Én készülékem nem melegedik.Volt mostanában javítva,belenyúlva?Lehet,hogy a tranyók nem kapnak azonos áramot,vagy kiment az egyik végtranyó,vagy ilyesmire tippelek.Végig kellene méregetni a tápfesztől a dolgokat.

Üdv!

Sürgősen nézesd meg az erőítőt és ha nem akarod lefüstölni a hangfalakat akkor ne köss rá semmit amíg nincs meg a megoldás/javítás!!!

Ugyanilyen erősítőnél ugyanilyen problémával találkoztam.

A táp hibájából adódik,valószínű a pufferek közül (ha jól emlészem 2 db 4700 és 2 db 1000 mikroF-os kondi van benne???) valamelyik beadta a kulcsot vagy egyéb bibi lesz azon a tájékon.Így a kimenő egynefesz lökdösi a hangszórót,veszélyt jelentve a mélyhangszóró tekercsére ami le is éghet ha huzamosan kapja az ívet!A közepek-magasak x feszültségig biztonságban vannak a hangváltóban eléjük kötött soros kondiknak köszönhetően...

üdv:panblue

 

 

 

Az 1000-esek csatolókondik a kimeneten.

teslaeltos képe

Csak egy jó tanács!! Urbán úr boltjában vettem egy egységcsomagot ami hangfal védő áramkört tartalmazott.

A legprofibb PA erősítőkben ez az áramkör kötelezően be van építve. A-z ig. minden megvolt a csomagban, ha van egy kis ügyességed a leírás alapján össze tudod rakni te is.

Ez az elektronika késleltetve kapcsolja egy jelfogó-relé segítségével a hangfalat a végfokra ekkor egy kattanás hallható, közben figyeli a végfokozat kimenetét ha vmi nem oké azonnal bontja a kapcsolatot az erősítő és a hangfal között és ezt egy led-dióda világítása jelzi (clip).

 

A legdurvább az az hogy az Orion nagy torony erősítőjébe is ilyeneket kellett beépítenem, sajnos azokban se volt védelem!

Ezt onnan tudom, hogy amikor réges-régen diszkóztunk vele, ki kellett iktatni a védelem reléjét, hogy ne kapcsoljon le 80W-nál. Így 110-120W közötti teljesítményt értünk el. Persze nem HS500-akat hajtottunk vele, mert azok így könnyen elfüstölhettek volna.

teslaeltos képe

Az lehet de mi egy nagyszabású házibulit tartottunk és egyszer csak szóltak nekem hogy égett szag van az egyik hangfal környékén és nem szól a hangfal.

Mivel nem csak én csináltam a zenét így az egyik haverom beugrott gyorsan mi meg mentettük a menthetőt no meg a bulit....

Persze hogy nem szólt hiszen DC feszültséget kapott ez a buli végén derült ki.

Azt hozzáteszem hogy 600 wattos PA hangfalak voltak rákapcsolva, a mély lengő teljesen besült, a hangváltó egy része szétolvadt, a középhangszóró is besült egyedül a titánmagas maradt épp mert ferrofluiddal volt szerelve.

Az erősítőt megcsináltam de beleépítettem azt a védelmet amit korábban már említettem.

A hangszórók magyar gyártmányúak voltak így egyszerüen a gyártó újraépítette mert sajnos atomjaira kellett szétszedni....

Ha vki ismeri az erősítő elektronikáját egy zárlat esetén könnyen megjelenik a kimeneten a táp, ami szép dolgokat tud okozni.

 

a titánmagas maradt épp mert ferrofluiddal volt szerelve.

 

Meg főleg azért, mert azt lehetetlen, hogy egyenáram elérje egyáltalán a felüláteresztő szűrő alkatrészei miatt.... Egy kis realitást is néha.

teslaeltos képe

Azt nem említettem hogy a hangfalat szétkaptuk azonnal a buli közepén félrevonulva, a magasat nem lehetett csupasz kézzel megfogni mert olyan forró volt tehát kapott ő is de nem ment tönkre!

 

Mint már leírtam korábban a hangváltó jó része leégett!! A hőlakkal bevont és beégetett induktivitások egyszerűen szétolvadtak, a többiről már nem nyilatkozom... a nyák panel is kokszá változott.

 

A hangváltót újra le kellett gyártani de az induktivitásokat már szilikon kaucsukkal öntöttük ki

Gondoltam, hogy melegedni fog a magas mágnesköre. :)

Az valószínűleg még a váltóáramú jel nyoma lehetett, mert egyenfesz a kondenzátoron nehezen jut át, már csak azért is, mert mélytartományban (vagy DC környékén, 1Hz-en) az ellenállása a végtelenhez közelít, egyébként is minden áram a párhuzamos tekercsen folyik, mert annak meg a hangszóró 4-8 ohmjához képest tizedakkora, 0,4-0,8R az ellenállása.

Az, hogy a váltó többi része, pl. mélyhangszóróval soros elemek szétolvasztják a nyákot, és a körítést, már egészen más kérdés.

teslaeltos képe

Most már nagyívben teszek az ilyen problémára, kisebb bulikra passzív kompaktláda, crown végfok a nagyobb bulikra Behringer összeállítás- virtualizer,compressor, limiter, hangolható crossover és az ütős cucc a két rackbe szerelt Labgruppen végfokok.

Ezekkel soha nem volt gondunk!!

nagyívben tettem erre..

Ja és ne is kanyarodjunk el a témától mert az se260 sehogy sem jön ide,a hibás qualition problémájához :)

panblue

teslaeltos képe

Azóta parázok az ismeretlen erősítőktől mióta megtörtént velem ez a "kis baleset"

egy picit sokba került.

Az Orionokat meg lakószobába, otthoni használatra tervezték.....

Üdv!

Én is úgy tudom hogy van benne védelem,és nem is találkoztam ilyen problémával se260 esetében.

Volt egy nullszériásom ami nem csípte a piezo magasakat (magasfrekis gerjedés keletkezett tőle az erősítőben) de akkor is csak annyi történt hogy a jobb csati biztijét kiköpte.

Normál magashangszórós hangfalakkal nem volt ilyen gond.

panblue

 

 

teslaeltos képe

Biztos van benne védelem de az nem elegendő.

 

Lágyindítás, DC feszültség figyelés ezek az alapkövetelmények az erősítőknél, legalább is a komolyabb végfokozatoknál.

 

Ezért is építettem be ezt az elektronikát.

 

De gondolom sokan tapasztaltatok olyat hogy ha bekapcsoltok egy erősítőt pukkantak egy kicsit a hangfalak, na ez nagy hiba és sajnos tönkremenetelhez is vezethet.

Igen,igen...ez az "effekt" (pukkanás bekapcsoláskor) azt se-260-ban nincs!

Amíg nem áll fel a táp addíg nem kapcsol a relé,így nem megy ki a fesz a hangfalakra.

Az utólagos emlytett nyák azonban igen hasznos az alap erősítőkhöz,pl. én is tetettem a vidi 6363-ba mert az aztán pukkant :)

panblue

 

 

Persze félórás munkával megoldható, hogy ne tegye, mert abban is van némítás, ami leválasztja a bekapcsoláskor keletkező impulzust a végfokok bemenetéről. És önmagában jó táppal a végfok nem produkálja a jelenséget.

Nem a piezós magasat nem bírta, csak rossz volt a váltási módszer. Ezek a hangszórók ugyanis másféle szűrőt igényelnek, impedancia kompenzálással.

teslaeltos képe

Nekünk volt piezóval készített aktív magas ládáink hangolható crossover, limiter, végfok soha semmilyen gond nem volt vele!

Van egy ilyen erősítőm. Jól szól, mondhatnám k*rvajól, de van egy baja. Sajnos a magas hangszínszabályzó alapzajos. Ez típushiba, vagy az enyémnek van valami baja? Ha teljesen feltekerem, olyan, mint egy FM-adó, amikor "csendet sugároz" tehát recseg picit a háttérben. A mély szabályzó nem csinál semmi rosszat, rendesen teszi a dolgát. Mi lehet a háttérben?

Sziasztok!Nem tudom ki hogy van vele de ez a masina igen is megálja a helyét.

Én pár napja jutottam hozzá egy ilyenhez.Leteszteltem egy Radiotechnika S90D hangfallal,és kellemeset csalódtam mint a dobozban mint az erősítőben.Ez a kis kütyü olyan magas és közép hangokat kicsikart az S90-esből,amilyet egy nagyobb tudású,márkásabb,korszerübb erősítő se tudott.Már a hangváltó áttervezésén gondolkodtam,de így tudom hogy egy megfelelő erőstő csodákat alkothat a hangjával.

Szóval az erősítő hangját vélve kellemeset csalódtam.Megvannak a maga hibái,az alapzúgás,és az alulméretezett puffer,de ha kicsit rágódnék rajta ezeket is meg lehetne oldani.Azt hiszem ezen az oldalon találtam régebben egy teljes átalakításról szóló cikket,de sajnos nem lelem.Valaki be tudná linkelni???

Nem tudom, ki hogy van vele, de én ebből a fajtából csak olyat láttam még eddig, aminek nagy hangerőn, felvett magassal jó nagy sistergés volt az alapzaja. Volt szervizben és ott megállapították, hogy ez nem hibajelenség hanem ez ilyen ... Hmmm ... Ki mit mond erre ? NEM SZ@ROZTAM LE !! Csak megállapítottam a szerviz után pedig kijelentettem.

Végig lehet cserélni az évek során zajossá vált BC109-eket, ha valakinek van még hozzá kedve, és azzal tompítható a jelenség.

Szia!

Sajnos nem csak a végfokon múlik az előfokába a potik elég bizonytalanok..cseréjükkel javarészt lehet javítani a zajon, illetve mit shalafi is írt... Valójában a sztereó 2*50 esben 2 darab ilyen végfok van...megosztó róla a vélemény...de ha működik akkor elég stabil gép, a hangját most direkte nem említem..ha tetszik akkor amen!...

Atesz

Üdvözletem ismét.

Szeretném én is elkérni a kapcsolási rajzát ennek az erősítőnek.
Kérlek küldd el a cycer1992@gmail.com címre.
Köszi.

Ez az erősítő a maga korában igenis, jó volt. Megbízható strapabíró és egész jó hangja van főleg az AET250-hez képest (azzal vallatni lehet!!!). Az erésítőnek nagy problémája, hogy mindent földeltek mindenhez. A Beag híres volt a készülékei földelésénél uralkodó káoszról. Szerintem az az elvtárs, aki a huzalozását tervezte ezen erősítőknek, külön prémiumot kapott az elrontott huzalozások megtervezése után. Így legalább eső időben nem kellett rádiókészülék a Kossuth rádió hallgatásához... Ha az ember veszi a fáradtságot, 10 perc alatt orvosolható a probléma, amitől elmúlik a maximális mélyhang állásnál tapasztalható hupogás. A megoldás csak annyi, hogy a táppanel földvezetékét lekötjük az előerősítő panelről és átkötjük a fémvázon gyárilag kialakított csillagpontra. A zajosságának oka pedig csak annyi, hogy nem a leg optimálisabb munkaponti beállításban üzemerlnek az összegzőerősítő tranzisztorai...

Helo mindenkinek! A minap vettem egy Beag AET453 erősítőt üzemképes állapotban. Mikor hazavittem és bekötöttem, meg is szólalt, potik recsegtek kicsit de számítottam rá mert rég nem volt használva...aztán elkezdte  a furcsaságát....ha bekapcsolom, az első 1 percben tisztán szól, aztán meg elkezd torzítani kb mint mikor túl kicsi egy erősítő a rákötött hangfalakhoz, és nagy hangerőn szeretnénk hallgatni. Az egyik tippem a kiszáradt elkók lennének, másik pedig hogy ahol bekötöttem nem földeltek a konektorok...lehet az a hiba oka?? bekeipeter pont te írtál a csapnivaló földelésről, akkor lehetséges hogy van hozzá köze?

 

Előre is köszi a segítséget.

oldtimer képe

Én egyszer az előerősítőmmel jártam úgy, hogy igen erős torzítása lett, egyik napról a másikra.

Aztán szintem "megálmodtam" a hibát: Féltáp!

Ugyanis +-15V -ról mennek a benne lévő TL 072-es műveleti erősítő IC-k és ezek nehezen viselték a félrebillent tápot.

 

Az egyik uA 7815-ös ment ki valamiért, és szerencsére úgy, hogy nem zárlatos lett hanem "megszakadt". A cseréje megoldotta a torzítást.

 

Lehet, hogy a BEAG erősítőnél is valamilyen táp probléma van.

Érdemes belemérni.

 

üdv.: oldtimer

Valami baj szokott lenni a 7815-ös IC-vel, főleg, ha itthon készült. Nekem VT Cleopátrában ment ki egy ugyanilyen IC, úgyhogy csere az esetedben is.

Üdv!
Több éve használom ezt az erősítőt számítógéphez tökéletesen működik!!
De meg kell válnom tőle sajnos! Esetleg nem érdekel valakit?

reparatio képe

Mit kérsz érte?

A múzeumomnak keresem....

 

www.radiomuzeum.hu

25000 az ára bontatlan gyári csatlakozokkal . bejáratásra vár űdv zoli.

BEAG


BEAG
1980-1989
Beag duó
1970-1979
BEAG HOX 55
1970-1979
Beag mikrofon
1970-1979
Beagok
1970-1979
AET