Le fogják bontani a SZÁMALK épületét


szamalk.jpg

Le fogják bontani a SZÁMALK épületét (Bp, XI. Etele út). Természetesen majd pláza épül a helyére (mi más?), a SZÁMALK meg költözhet ahova akar. Talán majd szokás szerint kapnak egy csillogó, új, de feleekkora élettartamú és sivár épületet.

 

"Belülről nézve" itt írnak róla: http://mefi.be/muti/3765/szamalk-bucsubuli/

 

Egy érdekes komment: ( http://urbanista.blog.hu/2009/07/03/egy_festo_akit_megihletett_a_koki_bo... )


"Még hogy eljárt az idő a SZámalk-épüelt felett... ENSZ-es pénzből épült a hetvenes években, ami akkor Nyugaton létezett, azt szerintem belepakolták. A nyolcvanas években mindenesetre még döbbenetesen modernnek számított. Persze a nyílászárók, csapok, vécék a jellegzetes magyar tömegtermékek voltak, na de klimatizált helyiségek voltak, zárt videólánc, meg egyéb csodák..."

 

NGA képe

 

Azért egy gondolat idekivánkozik:

Ezek az épületek kb 20-30 évre épültek, nem az örökkévalóságnak. A fenntartási és karbantartási költségek az évek múlásával egyre nőnek. Az épület fűtési, hűtési költségei is jelentősebbek, mivel az elmúlt 30 év alatt sokkal modernebb épitőanyagokat hoztak ki, amit gazdaságosabbá teszik az üzemeltetést. Maga az épület a késői szocreál-modernista irányzatba tartozik, akkoriban ezeket tipustervként fogadták el, épitészetileg nem jelentős épületek.

Sok esetben a leggazdaságosabb lebontani az épületet, és helyette felhúzni egy újat, mivel a tartószerkezetek megerősitése, a belső infrastruktúra felújitása, a nyilászáró szerkezetek cseréje, a pótlólagos hőszigetelés, valamit a légkondicionálás racionalizálása (pl nem minden irodába kell külön légkondi, hanem központilag is meg lehet oldani gazdaságosabban, hogy minden iroda légkondicionált legyen) általában többe kerül, mint egy új könnyűszerkezetes épület felhúzása, és abba a nagy sorozatban gyártott tipusinfrastruktúra beépitése. Ennek ellenére szomorú, amikor eltűnik egy épület, amihez sok emlék köthető.

Kedves NGA!
Kb 5éve jártam az épületben,már akkor legalább 15-20 bérlő volt a számalk mellett.Lehet,hogy már nem bírják fenn tartani. DJ

Ez nem tetszik nekem. Megint lebontanak egy többéves épületet?
A múltkor jártam a Kökinél, ahol már építkezés fogadott engem. Szánalmas, hogy a magyarok lebontják azokat, amik fontosak nekünk.

Gotha képe

én is jártam ide pár évet, és nekem nincsenek jó emlékeim innen. gonosz tanárok és brutális zh-k jutnak csak eszembe, első naptól utáltam ezt a helyet. nekem nem fog hiányozni, de rip.

 

Kicsit nosztalgikusan nézem ezt az épületet, ahol 1990 táján egy dBASE tanfolyamon vettem részt. A közelben volt egy akkori szemmel nézve szuper szálló is étteremmel, ahol a tanfolyam résztvevőit elszállásolták.

Szép emlékek ezek, mert máig szeretem a számítástechnikát - de hol van már a dBASE adatbáziskezelő???

 

bfonok

Höhö
Nálam. A jómultkor éppen nyomtattam vele etikettet, mert a WIN-ben egyszeruen nem tudtam beállitani/megszerkeszteni.
Bepöccentem, elinditottam a dBase-t, kis állitgatás és szépen végezte a munkáját, nem hivatkozott semmire, mint a WIN szokott:)
Nyomtató meg Epson-FX1050

'91-ben én ott végeztem egy Clipper tanfolyamot
de hol van már a Clipper/is/ :)

by horex

A kérdés annyiban "költői" volt, hogy magam is szinte naponta használom a dBASE-t interaktívan ill. programmal, és '87-es Clipper programokat is gyakran futtatok - az utóbbit DOS alatt!

Ami jól működik, azt miért kellene cserélni??

 

bfonok

Egyetértek azokkal, akik nem örülnek az épület lebontásának.
Én elég sűrűn jártam arrafele és sokszor megjegyeztem milyen épületek állnak ott.
Nagyon szomorú, hogy a Budai Skála, a Köki lebontása után még egy olyan épület tűnik el, ami megmaradt a fejünkben - vagyis az emlékünkben - amit sosem verünk ki.
És miért akarnak állandóan plázákat építeni a magyarok? Hogy még több hülye szülő cipelje oda a hülye gyereküket?
Mi, akik ellenzünk a régi épületek lebontását, sajnos nem vagyunk elegen ahhoz, hogy megállítsuk a plázák építkezéseit és, hogy megvédjük a fontos emlékeket.
Szerintem azért ilyen depisek a magyarok, mert hiányzik nekik a boldog múlt.

Az épület épitészetileg értéktelen tömegcikk. Szégyen lenne, ha minden ilyen épület megmaradna, mert pár ember azt hiszi ez ér valamit. Ezek az épületek elöregedtek, a fenntartásuk hatalmas pénz. Aki itt sir, hogy miért bontják le, az például hajlandó lenne havonta mondjuk 50.000 Ft-ot fizetni azért, hogy fennmaradjon? Ugye hogy nem. A tulajdonosok sem fejőstehenek és nem jótékonysági intézmény ez. Az épület nem műemlék, nem is lesz az soha. Ezeknek ez a sorsuk. Felesleges siratni, akinek tetszett, az fotózza körbe, és rakja el emléknek. Az ilyen épületeket nyugaton is már rég lebontották. Attól, hogy retro stilusu valami még nem biztos, hogy értéket képvisel.

Ha ezek az épületek elöregedtek, akkor a vele egykorú összes panelt is likvidálni kellene nem?????????????? Azok is elöregedtek és fenntartásuk hatalmas pénzt igényel!!!!!! De annak tulajdonosai úgy látszik fejőstehenek és képesek kifizetni még nyáron is a 20-30000 fűtés átalányt. Gondolom azokat is felesleges lenne siratni, egész egyszerűen le kell bontani a lakók meg menjenek ahova akarnak. Igaz?????!!!!!!!!

 

4 évig tanultam az épület falai között, kár, hogy lebontják, a múlt egy része fog eltűnni.
Az épület néhány része valóban retro volt:
-a földszinten levő kistermekben (keletre a virágbolt épületére és délre néztek) még valódi fa borítás volt a falon
-négy lift volt összesen, kettő az aulánál, kettő az étterem mögött. a hátsó két liftnél még kézzel kellett behúzni az aknaajtón belüli liftajtót, csak utána indult el a lift (ezt kb 3-4 éve vadonatúj liftekre cserélték, mára kiderült fölösleges pénzkidobás volt)

El tudom képzelni, hogy örülnek a 11. kerületi lakók a rengeteg új plázának (Etele tér: a Számalk helyén épül a pláza, Fehérváti út: a Skála helyén épül a pláza), a várható nagyobb a dugónak (és ezáltal a még rosszabb levegőnek) az Etele úton, a Fehérvári úton, a Bartók Bélán.

Az épület aulájának közepén volt egy dombormű, nem tudja valaki milesz a sorsa??

Milyen dombormű? van képed erről?

Gotha képe

én valamilyen zöldes áttört keramitfalra emlékszem ami térelválasztó volt. teszek fel képeket.

 

Ebben az épületben valamikor a SZÁMOK nevezetű Számítástechnikai Oktató Központ működött, dolgoztam ott, és valóban különlegesnek számított a felszereltségét nézve, és nagyon nehéz volt bekerülni oda dolgozni, még pszichológiai vizsgálat is volt, ami pedig abban az időben nem volt jellemző. 1982-ben egybeolvasztották két másik céggel és egy alkoholista MSZMP KB-tagot tettek meg vezérigazgatónak. Addig egy darabka Nyugat volt, no, akkor lett vége az ENSZ-kultúrának, siralmas volt nézni, ahogy hónapok alatt leromlott az egész.
Aztán később jött a rendszerváltás, és a cégmenedzsment privatizálta. Az MSZMP-s vezérig. addigra meghalt, új lett helyette.
Egy gazdasági újságírónak ma is jó téma lenne az épület sorsa. Emellett a telek mellett van a kelenföldi metró egyik kijárata, már meg is épült. Úgy egyébként a környéknek nincs nagy bevásárlóközpontja. Márpedig körülötte hatalmas lakótelep van, nem is a legcsóróbb lakóösszetétellel, a másik oldalon viszonylag jól szituált családi házas környék. Nagy felvevőpiac, akár még a metró nélkül is.
Tehát ha a tulajok, akik bagóért megkapták anno, ezt a telket eladják, iszonyúan nagy nyereséget érnek el. Ez a telek rendkívül nagy érték, és akár tízenötemeletes ingatlan is építhető rá, mellette is 14 emeletesek vannak.

Szia Anonymus! A SZÁMOK-nak volt még néhány telphelye,budán a Tigris utcában és Zuglóban,egy igen nagy kertes házban.Onnan tudom,hogy anyukámék másodállásban takarítottak és télen az olajkályhákat feltöltötték és begyujtották reggel.Ha nem kellett segítenem játszottam a telefonnal mesét hallgattam.Akkoriban nekünk nagy szó volt a teló.Amikor segítettem a szemetet kivinni,egy papírkosárban Diners kártyát találtam,persze lejárt 72 novemberében,még az amerikai főnők nevére is emlékszem ami a hátoldalán volt. Mr.A.G Dale.persze fogalmam sem volt mi az,a tesóm magyarázta el mi ez a szines műanyag.Valóságos csoda volt nekem akkor.Lehet,hogy ezekből a kis irodákból költöztek a kelenföldi épületbe.Itt kaptam UNDP (ENSZ)matricát is. Köszönöm,hogy eszembe juttattad a számokat. Szia: Tupa

Etli Éva képe

Tényleg nagyon modern volt az épület, a technikai felszereltség.

Nyolcvan-nyolcvanegyben felvételiztem és jártam oda, egy felsőfokú diplomát adó számítástechnikai tanfolyamot végeztem el.

10 év biztos eltelt, amíg az a szint általánossá vált hazánkban.

 

Miután elolvastam a "Belülről nézve" cikket, a kis sündisznó is bekerült. Bár ez a kérdés OFF lesz, de szeretném tudni, hogy pontosan mire használják a SÜN! szót? az elmúlt hónapokban sokszor hallottam erről, de fogalmam sincs, hogy ki találta ki és kire / mire szokták mondani. Elég idegesítő. (a családom se tudja elmagyarázni) Valaki elmagyarázná nekem? köszi! :D

ÁDY képe

Hát eljött a vég!

 

szamalk_01.jpg

 

szamalk_02.jpg

 

 

Több kép a Számalkról

Az az enyhén ocsmány parancsnokihíd-lekerekítettkocka épületforma valami ott a hátterében (ami fele-negyedakkora sincs szerintem) az utódja,vagy onnan vezérlik majd a 4es metrót?(vonatból látszott is múlt hónapban,mikor arra jártam hó közepén)

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

rákos zsolt képe

ahimotu Én is jártam ide 1989-91 ig, mert az akkori  munkatársammal kitaláltuk hogy el kéne végezni egy hardveres tanfolyamot.viszont  akkoriban még cocom listásak voltak az IBM (Intel 80386 os) PC -s gépei !Az XT-t oktatták ,de a működését külön kellett(tanfolyamon) fizetni, ha valaki meg akarta tanulni.A  DOS volt az isten ->Pascal ,basic ,assembly, késöbb  Turbo basic,C,Pascal nyelvek is voltak meg Norton os prg-ok és Chi writer mint szövegszerkesztő(ja és Cobol, Fortran, Algol nyelvek stb )

Már akkor világos volt hogy a Commodor-ok korszaka le fog járni .

Egyébként étkezde is volt benne, délben rendesen megebédeltünk ott+kávé,cigi, jó csajok nézegetése stb. Szép 3 évet töltöttem ott .

Sok számalk-os írt könyvet ,kiadványokat .Régi szép idők ,egyébként akkor indulhattak a vírusok is .

Az a kemény,hogy én szfvári GDFen (ami egyébként a SZÁMALK és az LSI egyesüléséből lett) 1996-2000ben tanultam CLIPPERt!Sok könyvünk akkor el volt avulva,utána pár évvel jöttek újabbak már.Voilt hogy 2tárghyért mert vidéken kevesen vették fel,BPre kellett járnom (1.Orbánkúrmány akkor 1998-2000ben vonta meg utazási kedvezményünket,hiába 1.diplomáért mentünk volna,ja és felsőoktatási diákigazolvány csoipkártyán csip évekig dísz voltmelfogadóheylek lóf***) pl a KIBERNERTIKAért és DA_CAMért.Előbbiből kaptam pl 1970valahányas könyvet is.

dBAse-t pedig 1992-1996közt Tóparti gimi szátech.szakkörén vagy fakultációján tanultam. III plus-t,sőt volt valami FoxPro is,meg VisualBasic és Windows 3.1 és 3.11, DOS 5, 5.2, 6...6.22?Word 5 vagy 6...ilyenek,ja és nemtudommeylik TurboPAscal

 

"Ki nem hiszi,járjon utána,vagy utána fognak járni,mert ma oylan mint az 1950es évek""Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő