Joskar-Ola, KISZ, Derkovits - avagy a szombathelyi lakótelepek hőskora


joskar-ola.jpg

A nagy lakótelepek ma már elvesztették tekintélyüket, de az 1960-as évek szorongató lakáshelyzetében lakótelepi lakáshoz jutni szerencsének számított. A háború utáni társadalmi átrendeződés, városba áramlás miatt Szombathely lakóinak száma jelentősen megnőtt. Az új lakásigényeket - az egyébként is lakásgondokkal küzdő város - csak új területek beépítésével tudta biztosítani.

Az új területeken a hatékony módszer a többszintes, tömbtelkes beépítés volt, amit típusépületekkel, elemes építési módokkal még fokozni lehetett. Így jöttek létre azok a városrészek, amit lakótelepnek nevezünk.

 


Társadalmi munkában rendezik a lakóházak környékét, 1973.

 

A tömeges többszintes lakásépítés az 1960-as évek elején indult meg Szombathelyen.

 

A Derkovits lakótelep Szombathely észak-nyugati részén helyezkedik el. Részletes rendezési tervét 1960-1961-ben készítette el a VÁTI. Az építkezés 1963-ban kezdődött. Eleinte zömében 5 szintes, téglablokkos lakóépületek készültek. Később az egyhangúság feloldására néhány középmagas házat iktattak ezek közé.

Az 1963-64-ben tervezett, és 1964-65-ben kivitelezett 11 szintes (alagsor, földszint + 9 emelet) épület az elsőként megépült középmagas ház volt. 1970-től alagútzsalus, majd 1974-től házgyári panel épületek épültek.

Joskar-Ola lakótelep

 

A városrész tervei többször módosultak, így megvalósulása időben viszonylag elhúzódott. Ezek viszont a lakótelep megjelenése, változatossága szempontjából kedvező eredményt hoztak. A nem túlságosan nagy városrészen belül egymáshoz ugyan nagyon jól illeszkedő, mégis jellegében más-más részek, egységek alakultak ki. A lakótelep meghatározó adottságai közé tartozik, hogy nem csatlakozik közvetlenül a történelmi városmaghoz, attól egy családiházas terület választja el. Ennek ellenére kedvező forgalmi összeköttetése van a központtal.

 


Kisz-lakótelep

 

A Derkovits lakóteleppel közel egyidőben indult el a Ságvári Endréről elnevezett KISZ lakótelep építése a város déli részén, a Jászai Mari - Népfront - Kőrösi Csoma Sándor - Móra Ferenc utcák által határolt területen. A KISZ szervezésében 1963-ban megindult nagyarányú építkezés keretében kezdetben alacsonyabb (földszint + I. emelet) kis társasház jellegű épületek épültek, de később a jobb területhasznosítás és termelékenyebb építésmódok miatt itt is áttértek a többszintes tömbtelkes beépítésre. A hagyományos - téglafalas - építési technológiát felváltotta a téglablokkos, később az öntöttfalas (Qutinord), majd a nagypanelos építési technológia. A lakótelep hosszan elnyúló, egyes részei beékelődnek a családiházas területekbe. Így kevésbé lakótelep jellegű, mint az azonos időben épült Derkovits és Joskar-Ola telepek.

 

A Derkovits lakótelep után a Hunyadi úti lakótelep volt az a terület, amely városépítési szempontok alapján tömeges lakásépítésre előnyösen igénybe vehető volt. Előnyt jelentett a városközpont közelsége, hátrányt viszont a teherpályaudvar szomszédsága. A terület részletes rendezési tervét a VÁTI 1964-ben készítette el, s ennek alapelveit az egymást követő ütemek beépítésének megtervezésekor is szem előtt tartották. Az építés egymást követő ütemei különböző építéstechnológiával készültek. Ezzel a lakótelep összképének változatosságát is fokozni tudták.

A Joskar-Ola lakótelep névadó ünnepsége, 1973 november 7.

 

Az eredeti rendezési terv a 4 szintes épületek közötti területen földszintes "atrium" jellegű beépítést javasolt. 1967-69. között ennek szellemében épült meg a lakótelep déli része. Ezután a rendezési terveket többször átdolgozták, és az építés előbb öntöttfalas (Qutinord), majd nagypanelos építési technológiával folytatódott, 4 és 10 szint magasságú épületegyüttesek létrehozásával.

Joskar-Ola lakótelep

 

Érdekesség, hogy abban az időben a típustervekből megépített L és U alakú épületek újításnak minősültek. A terület 1980-ra megtelt, és újabb területeken kellett a telepszerű lakásépítést folytatni. A lakótelepet 1973. november 5-én nevezték el Joskar Ola lakótelepnek, testvérköztársaságunk, a Mari Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság fővárosáról, Joskar Oláról.

(Forrás: BDK-sajtóanyag)

labellohu képe

és még most is fejlesztik. Ez a város legnagyobb lakótelepe és én olyan család vendége voltam, akik 5 évig itt éltek.

"A nagy lakótelepek ma már elvesztették tekintélyüket"

Valószinüleg fidesz-mszp tandemek fakivágatásai,levegő-rosszabbodás miatt (Szfvár Szedreskerti ltp valamikor tiszta levegője a z azóta tönkretett Vidámaprk és arborétumi fáinak és erdősávok kemping mögött-mellett még nem kivágtottak voltak...közelsége miatt),panelprogramos intézményesitett átveréstechnológiák előtt  (10év alatt eloprladó széteső szétrepedő hulladék műanyagablakok /lásd Tékozló Homár-on is egyik felelőtlen Moszkvatérrőlfelvett "szakértő" feketemunkás fevéldő-védőhálónélküli állványbérlő fémlétracsapkodó proliordítozó stb "beszerelőjük"nek ment jogosan a "megb*sszuk anyádat a ravatalon betontömités helyett purhabot sziloplasztot használva",nem én írtam de jogos tényleg,,..mivel...ahogy kitépték 3szorvastag fafaélakat betonnal együt és harmadkkora hulladék pozdorjalemez-fém-maűynag falszerű papirt raktak helére,télen ordit be alatta szél,szarabb mint előtte volt,mégis máig tendert nernek tökmindegy hogy mszp vagy fidesz a maffiaönkúrmányzat álcája) nehézvas belső 4szöggel ami 5p nyitvatartás után lenyilall,lásd FEhérAblak 2004-5,azóta se jönnek ki szétrepedetet garanciálisan kijavítani többszáz szfvári panelgettóban,a szivatást súlyosbitja a lkáaszövbetkezet cimű pártálami diktatórikus kib*szómaradvány is,parlamenti méretű fizetéseket felvevő önmagánakmegszavazó vezetőségmaffiákkal).Ajánlom még a paneltüzeket,lásd Miskolc és Szfvár Szedrsskerti ltp 22, főleg a szar szigetelő PP "hungarocell" falszigetelséek háló alatti szénnéégését és továbbterjedését és a halálokat.Ajánlom az épitéskori időzitett bombákat, 10-20év után lecserélendő fűtőtesteket vízcsöveket áramvezetékeket a 3ér helyett nullázásosföldeléses gyulladó aluminumkábeleket falba beöntve, szobánként 1-4db földeletlen konnektorral ami 1982ót nem szabvány már...de 1974es lakásunk épitésekor se volt az,de ezek saját szabályaikat se tartották be,MSZMPsként uyganúgy mint MSZP-FIDESZesként ma...mert nem volt valódi rendszerváltás cvsal álcaváltás és gyarmattartóváltás és életszínvonalromlás, halálbasegítés fokozódásamkörnyezteirtás,épitészeti műemlékirtás,értékek leszarása,...midnen fokozódott.

Kimentek a tankok,bejöttek a bankok.A Hazugság hatalma nőtt,

csak most életellenes pénzdiktatúra van az életellenes cccp-zskomcsi-verőtábor- diktatúra helyett.Az táverést állami szintről uyganúgy állami szintre emelték,csak most bátoritják rá maszek bankokat is és egyéb áfacsalókat multinácicégeket is,jelképes törvénekkel és nembetartatással,nemellenőrzéssel évtizedk óta (lásd szfvári IBM)

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

yence képe

:D