Komfort gáztűzhely - ST


Forrás: 
saját fénykép
Komfort gáztűzhely - ST

Használatban van, szerintem szép és jó  használati tárgy, még alkatrészt is kapni hozzá ha tönkremegy valamije.

retropeti

 

 

Nekünk is pontosan ilyen volt a panelban. Aztán jött a tégla. No meg a modern sütő egy halom gombbal meg kijelzővel.

 

NGA képe

Az volt a nagy előnye, ha a hőkapcsoló tönkrement, akkor egy fakanállal be lehetett fesziteni a gombot a fogóhoz, igy működött :-) Bezzeg a mostani FÉG T5-ösünknél ez már nem megy sajna.

Szerencsére nekem gázkészülék-szerelő apósom van, így a mienk tökéletes;)

NGA képe

Alkalom adtán na nem terhelő, kérdezd meg tőle, ha meg tudod, hogy a FÉG T5-ben ha folyton elalszik a sütőben a láng az valami mágnesszelep hiba? És hogy ezt házilag is ki lehet cserélni, vagy kell hivni szerelőt?

Tisztelt NGA!

Ha elfogadsz tőlem egy baráti  jó tanácsot (gázvezeték és készülékszerelőnek tanultam) .Ha nem vagy tisztában az égéstechnikai fogalmakkal ,és egy készülék lágjának színéből ,nagyságából, és hangjából nem tudod megmondani a hiba okát , akkor otthon ne szerelgess semilyen gázkészüléket!  Én is abba hagytam ezt a szakmát 10 éve (hál istennek ).De egy gáztűzhelyben álltalánoságban két alkatrész okozhat ilyen problémát:1égésbiztosító mágnes .2 hőelem.,de ezek csak az egyszerűbb felépítésű készülékekre igaz.Külömben az én véleményem hogy a fent látható KOMFORT  készülék és a KARANCS volt a két legjobb(ráadásul magyar) tűzhely valamikor. De sajnos őket is lassan eléri a végzet ,  nem minden alkatrész kapható hozzájuk,és ami van az is elég drága.Nekem ebből a komfortból kettő készülékem van mind a kettő karcmentes ,az egyik pb -re szabályozva ,a másik földgázos . Még az égők alumínium testjeit is felpolíroztam rajtuk,és nem igazán  lehet megmondan hogy közel 30 évesek lehetnek.A zománcozások is sértetlenek .

Sziasztok

 

Nekem is ilyen gáztűzhelyem van, látom vannak itt hozzáértők is. Az a gondom a gáztűzhellyel, hogy kormozza az edényeket. Valaki esetleg meg tudná mondani, hogy mi okozza ezt?

Alkatrészeket, hol lehet találni ehhez a típushoz? Ha lehet Budapesten vagy környékén tudna valaki mondani egy címet?

 

Köszi előre is!

- Az előttem szóló úriember kijavít, de azt hiszem a gáz/levegő arány hibás beállításából ered a kormozás.

 

 

alkatrészeket különben (nem a reklám helye) a Lángőr kft.-től lehet némi szerencsével beszerezni. (asszem rekettye u.)

- Az előttem szóló úriember kijavít, de azt hiszem a gáz/levegő arány hibás beállításából ered a kormozás.

 

 

alkatrészeket különben (nem a reklám helye) a Lángőr kft.-től lehet némi szerencsével beszerezni. (asszem rekettye u.)

Üdv!

Ha most elárulom mi okozza a bajt akkor miből fogok "megélni"? Na mindegggy.Ilyen problémát tud okozni ha már valaki javítgatta és a fúvokáit felszúrta nagyobbra ( ekkor te ne javítsd!).Másik bele  szokták szalajtani az ételt,vagy teleszívta az úgynevezett difúzorcsövét pöszmöttel , ez a legvalószínűbb hiba (tehát gázdús a keverék,mert kevés a levegő). Ez úgy tudod orvosolni hogy pl biciklipumpával levegőt fújsz hirtelen nagy nyomással a fúvókája mellé. Ha leveszed a lángterelőt és belenézel akkor látni fogod hová kell.De okozhat ilyen problémát hogy valamikor ez földgázos volt és valaki megpróbálta (fúvóka csere nélkül )átszabályozni pb gázosra. De ha pb gázos volt , és jól műkött  akkor elképzelhető hogy a nyomáscsökkentő elállítódott (ezt ne javítsd!),cserélni kell .Alkatrészt inkább szerelő vegyen mert nem hozzáértő csak bajt fog csinálni vele ,és benne.Ha csak egyszerű alkatrész kell figyeld a szerelvényboltokat, hogy ki legyen írva hogy fég gázkészülék alkatrész ott biztos hogy lesz. Én sem szoktam atomreaktort,űrrepülőt javítani(még szerencse) , tehát csak aki ért hozzá olyan javítson gázkészülékeket!!! Van negatív példa mostanában elég. Az utánnam szóló már kapisgál valamit hozzá.

Mi most akarnánk kicseréltetni egy ilyent,pontosabban ennek a normálisabb,az ajtaján csikozott üveggel ellátott változatát,a fent emlitett évjáratú lehet,mert akkor épült ez a betonbörtöngettópanel itt...

(közben 10-.20éve szinte az összes csapja és égőfeje meg lett javitgatva vagy kicserélve,de nem számoltak anyám kifuttatós főzési-sütési módszereivel,és tisztítást és javíttatást ellógásával) Most ha kicseréltetjük akkor lehet hogy hajlékony harisnyás csővel kötik be,nem merev fémmel mint akkoriban?Mert a gáz az 1csöves felszálló mellett a konyhai főelzárónál (óra nincs,átalány van,mert csak gáztüzhely fogyaszt igen büdös gázt)is mintha megnyitva eresztene...és végig merev fémmel van bekötve meg egy akkori korabeli hegesztési varrattal az elzárónál,ami mai szemmel nézve elég érdekesen néz ki...mint a pár cm-vel mellette gyárilag felszerelt,véletlenül sem vizszintes 1db földelt konnektor ;-)

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Ugye a ST az Salgótarjánt jelent benne, vagy sütőt?

Volt vmi igen ritka Komfort-B vagy AB vagy milyen elnevezésű is,szerintem szintén ajtóüveg nélküli,azt pár éve láttam Vaterán,azt hittem vmi scifiből került elő,de nem,elvileg létezett...van egy KARANCSom a HAVANNA lakótelepről,ott 1980valahányban gyárilag olyant épitettek be,csak b***ták ráirni a márkajelzést,elvileg azrra akartam kicseréltetni a KOMFORT-STnket,de van most egy MÓRA jellegű kb 1990valahányas ajándékba nagybátyáméktól,és valószinüleg az lesz beépitve,de akkor valaki jószivü értékmegőrző embernek esetleg eladnám a KARANCSot,azt az ezüst-barna rücskösitett tekergetőjűt,...ha már unokatesóm nem lelkesedett érte,amikor nekiki akartam ajándékozni az archaikusuk lecserélésére (lehet nekik is 1960-70valahányas valami van,rég láttam)

"Biztos jó munkásember" Balage78 Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Hahó!

 

Remélem valaki tud segíteni. Leköltöztem szegedre és egy Komfort BS gáztűzhely van beépítve. Azon már túl léptem, hogy el van csúszva az egész, vagyis semmi nem azt gyújtja,mint amilyen jel van felé rajzolva, viszont az lenne a kérdésem, hogy véletlen nem tudja-e itt valaki, hogy hány foktól hány fokig süt a sütő? Tehát takarékon milyen meleg a sütő és maxon, és akkor már nagyjából be tudnám lőni a dolgokat.... Kínlódok a süteményekkel, még csak fokozatok sincsenek, amelyik gombra a sütőt írja, aon sincs semmilyen jelzés. Előre is köszönöm a válaszokat!

Szia !

Na most aztán  belekérdeztél a jóba . Ahány komfort  tűzhely annyi féleképpen ég  és annyi a sütő hőfoka is . A takarékláng   csak akkor  csökkenthető lefelé ha a készülék már  üzemmeleg állapotban van ,hidegen nem .Olyannal még nem találkoztam hogy  összecserélgessék a csapokat a jelekhez képest,de nem lehetetlen . A sütő  csaptelepjébe ha belenyúltak azzal nagy bajt lehet benne csinálni (fogaskerék eltekerése)  és nincs az a szerelő aki válalja hogy visszaállítja . Ekkor szokták cserélni komplett a csaptelepet ez kb 6500ft + hőelem új fajta 1800ft +beszerelés .Nem biztos hogy megéri .De hívj egy szerelőt mert az meg tudja mondani hogy csak beszabályzási   baj van , vagy sütő hőfok érzékelő (ekkor is cserélni kell a csapot).De te ne nyúlj hozzá, ő  már  ránézésre tudja majd hogy belenyúltak e  barbár módon vagy sem .De arról a problémáról  még nem beszéltem hogy ha begyúlytod a sütőt, és a csaptelepjének a tengelye mellett  szivárog e a gáz működés közben ?Ekkor egy o gyűrűt kellene kicserélni  benne , de szinte  hiábavaló  kínlódás, mert 95%ban az újal is engedni fog.Tehát  tied a döntés joga költesz rá vagy sem, de nem lesz olcsó.Egy biztosat kijelenthetek a mai új tűzhelyek sem biztonságossabak  ,és hogy nem fognak kibírni 30 évet az tuti .Ráadásul állítgatni sem lehet rajtuk, csak a takarékláng nagyságát.  Azon kívül semmit.De ma már nem  csinálnak olyan  tűzhelyeket hogy nap mint nap" főzzenek" rajtuk.

Sziasztok!

 

nekem is Komfort ST gáztűzhelyem van, nagyon meg vagyok vele elégedve, de kb egy hete az egyik gombot nem lehet benyomni, ma meg a másik kettőt is tönkrement, ugyanaz a bajuk

 

mit lehet ilyenkor tenni? megolajoztam, de nem javított rajta, attól tartok, hogy komolyabb a baj..

 

Kérem aki tud segítsen!

 

Üdv

Hááááát ez nem igaz!!!

 

Nekem is pont ez a tipus van. Otthon pedig a sima T modell volt. Persze nem a legfrissebb, de amire használom, arra tökéletes. És egyetlen zománchibája sincsen! A gombokat cseréltem le egyedül, mert azok kissé elzsírosodtak az előző lakástulajnál. Nekem is már a tizedik évet szolgálja. Öntöttvas, echte, békebeli zománc, hatalmas tepsik, belső tér stb.

Karácsony előtt vettem észre, hgy nem túl elegáns gázszag van, amikor főzök  hát még a sötő használatakor...

Persze sütésnél már régóta észlelem a dolgot, de talán túl bátor vagyok.

Minden esetre most egy ismerős gázszerelő rápillantott, és azt mondta, nincs mentség. Csere.

Olvasva az itteni hozzászólásokat, hátha tud rajta(m) valaki segíteni szerelő, illetve alkatrész ügyben.

Tudja valaki, hogy hanyas fokozat kb. hány °C-nak felel meg. Előre is köszönöm!

kiki73 képe

Szia!

 

A tűzhely sütőjének forgatógombja melletti számokhoz az alábbi kb. hőmérséklet értékek tartoznak:

 

1 - 160°C

2 - 180°C

3 - 200°C

4 - 220°C

5 - 240°C

6 - 260°C

7 - 280°C

8 - 300°C

 

Pityu

Sziasztok!

 

Valaki kitudna segíteni engem a a fúvóka méretekkel? Ma szétszedtem a tűzhelyünket, hogy a fúvókákat és annak környezetét kitisztítsam és utána beállítsam, és megmértem a bal első rózsához tartózó fúvóka átmérőjét, és 1,0 mm volt. Nem vagyok biztos benne, de mintha néhány évvel ezelőtt mintha 0,85-öt olvastam valahol a neten, de most nem találok semmi infót róla.

 

A másik kérdésem, hogy ugye mind a három rózsához tartózó fúvóka egyforma méretűnek kell lennie? (maguk a rózsafejek egyformák)

 

Igazán KOMFORTos lehetett, akkoriban. Nekünk ebben az időben egy sokkal régebbi „kecskelábas” gáztűzhelyünk volt.

Az is jól szolgált. A Nagyi még jó sütiket is sütött benne.

 

:: Kalmopirin

"egy retrókedvelő nemjómunkásember Budappestről" ;)

Dr Dee képe

egy retrókedvelő nemjómunkásember Budappestről" ;)

Ez olyan Balázsosra sikeredet :-DDDD

Szerintem is csak még meg kell tanulni egy mondatban leírni az egész hozzászólást

 

Gyanítom, hogy ez egy nem véletlen utánzat volt.

Valamelyik "vénülőretrogyűjtő" hozzászólást átírtam, nem kevés fáradtsággal (utoljára), nagy, nagy munkával.

Az eredeti szerintem utánozhatatlan!*

 

üdv.: oldtimer

 

u.i.: * ettől még nem lett jó :(