Ajánló

Úttörő ruha


Forrás: 
saját
Úttörő ruha

A '60as évekbeli tábori úttörővezető ing rajvezetői/csap vez tag vállapokkal, III Országos Víziúttörő Találkozó 1971 Kiskunfélyegyháza emblémával; vászon kendővel, bakelit síppal,
gyapjú sípzsinórral; melljelzéssel (másik oldalon) és Kiváló Úttörő Munkáért jelvénnyel .
Fehérnemű és ffi Ruhagyár.

A '60as évekbeli tábori úttörővezető ing rajvezetői/csap vez tag vállapokkal, III Országos Víziúttörő Találkozó 1971 Kiskunfélyegyháza emblémával; vászon kendővel, bakelit síppal.

Nekem ezen a képen a nyakkendőgyűrű tünt fel, mert egyszer egy erdei őrsi kirándulás alkalmával valamilyen fának a terméséből (mi gubacsnak hívtuk) csináltunk ilyet. Hatalmas letolások közepette levetették velünk, amit akkor nem értettünk. Csak (évtizedekkel) később értettem meg mi a baj ezzel az egyébként rendkívül praktikus dologgal: a cserkészek használtak ilyet.

Ezért merült fel bennem a kérdés: biztos, hogy ez is az egyenruha része volt?

Üdv: Frici59

mazsola képe

Szia, pedig akkori és a tesóm hordta is: ő is tudatában volt a jelentésének (Papánk Cserkész volt), -nade volt neki hosszú haja is, meg tollal kifestett kék köpenye is, sőt még én is használtam a gubacsot! (és mégis Ember lett belőlünk :O)))) helyes az észrevétel : jár a hangszóró.

Egy picivel előbb voltam uttörő, és emlékszem, hogy a nyakkendőhőz járt, és külön is lehetett venni a "szabványos", fából készült, pirosra festett gyűrűt.

Viszont  azidőtájt csak fehér inget hordtunk....."cafrangok" nélkül, és a csapatvezető tanár is fehér ingben tartotta az összejöveteleket (+ uttörő nyakkendő) 

.....na, ja. Szegényebb világ volt az... 1953 - 58 -ig.......

A "ködvágó" sapka esetleg lemaradt, vagy akkor már nem volt használatban ?

mazsola képe

Valószínűleg volt ködvágó, de ennyi maradt. (ami a széljegyzetben linkekként megjelenik plusz "úttörő ruha", azok is önálló kollekciók és én úgy tudom, hogy a fehér az bárkinek bármikor 'praktikus' viselet volt: ünnepre is és táborba is... ez a barna lett volna a direkt(külön) tábori ing, de ez, -ugye- csak oda lett volna jó..). a gombjai (Laki) ugyanazok a barna, zászlós gombok mint a zöld (!!) változatú ingen (amilyenem volt, de nem találom; és a közép/kései '70esekben már biztosan létezett). ezek a felszerelések esztétikailag érdekesek: a DDR(FDJ) és a birodalmi ifjúsági ingekkel veszik fel a "versenyt".

Laki Géza képe

...ha jól emlékszem,mindenkinek kék nyakkendője volt,ami pirossal volt beszegve.Piros csak a jó tanulóknak járt. (51-52) Ezután jött a kicsiknek kék,a nagyoknak piros,és valahogy a gyűrű is eltünt. 

Az ing tényleg sima fehér volt, aminek "vállapja" ugyan volt,de azon semmi rangjelzés. Ez alá lehetett a sapkát betenni, vagyis sapkatartónak használtuk. De ugyanerre a vállapra lett a műanyagsíp is felfűzve,vastag piros zsinórral.

A sapkán és a szíjon volt csak uttörő zászló,azon volt az "előre" felirat.

(Erre emlékszem.)

Ja!!! És az ingen lévő gombok!!! (Külön témát érdemelne)

 

Csuby képe

A kisdobosoknak volt kék nyakkendő és sípzsinor.

Az "átmenet" pirosszegélyű kék nyakkendő volt, amikor vártak a kicsik az úttörő avatásra.

Értelemszerüen az úttörőnek volt piros sípzsinorja.

Laki Géza képe

Ezekszerint rosszul emlékszem.

mazsola képe

és a kisdobosok (számomra is új felismerés) olyan kis felvarrható műanyag, kék lapokat is kaptak amin verescsillag volt, ami az úttörők "lángos/tábortűzes" vászon PRÓBA (I-IV)felvarróit előzte meg. Sose kaptam, de mostmár igen :O)))

Úttörő


Úttörő öv
1980-1989
Úttörő síp
Találat: 5
Úttörővasút
Találat: 2
Úttörővasút
Találat: 2
Úttörővasút
Találat: 2
Úttörővasút
Találat: 2
ruha


Állami Áruház
Találat: 2
Centrum Áruház
Találat: 22
Centrum Áruház mérőszalag
Ismeretlen évjárat
Corvin Áruház
Találat: 4
Corvin Áruház
Találat: 5
Erisz ruhacímke
Ismeretlen évjárat