A postai küldés buktatói


POSTA ÁTUTALÁS.jpg

A keres-kínál rovat böngészői gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy valamely termék megtetszik, szeretnék megvenni. Ilyenkor kezdődik a "kifaggatás" a kínált áruról, ami jogos, hiszen - a posta jóvoltából- nem kis összegről van szó.

Egy saját példán szeretném érzékeltetni, hogy a legnagyobb jóindulat és elővigyázatosság ellenére a vevőt mégis csalódás éri.

Történetesen egy katedrális makettet hírdettem, amikor hozzá jutottam még úgy gondoltam összerakom, de aztán rájöttem, túl aprólékos munka számomra. Nem ÚJ áruként hírdettem meg, ám egy kedves megrendelő, miután részletesen és hosszan kitárgyaltuk, megrendelte. Tudni kell, hogy a makett első színes oldala egy cikkelye perforálva volt, de lehet hogy előző tulajdonosa kezdte el vele a munkát és mérnöki pontossággal kivágta, ám a cikkely TÖKÉLETESEN helyre illeszthető volt, azaz nem hiányzott a füzetből.

A vevő nem közölte, hogy AJÁNDÉKNAK szánja és  bolti állapotuak kell lennie, ezért a csomag átvétele után lehordott ezért. A jelképes ár és az ugyanennyi postaköltség számára kidobott pénz volt. Hiába kompenzáltam egy választási relikviával és egy eredeti világháborús röplappal -ajándékként- a postai kiadásait, azokra azt írta, hogy semmilyen politikai propaganda anyagra nincs szüksége.

Nos akkor mondok én is egyet.

 

Rendszámokkal foglalkozok, gyűjtöm őket, a régieket felújítom, kiállítom, stb... Feltettem ide is a gyűjteményem retro részét, majd az egyik regisztrált tag írta a hozzászólásokban, hogy van neki egy rendszáma amit ha megtalálja elküld. Néhány hónap után feltettem ide egy 1946-os rendszámot, majd az említett illető a hozzászólásokban jelezte, hogy  megvan az általa ígért tábla. Örültem neki, küldtem borítékot, el is küldte postán. Egy hét után kezdett a dolog gyanússá vállni, hogy nem érkezett semmi. Majd érdeklődtem és megírta, hogy ő feladta rég. Felmentem a helyi postára nálunk, semmi. Érdeklődnek ők is tovább, der semmi. Felhívom a logisztikát vagy mit, ott sincs semmi. Majd kiderült, hogy ha nem ajánlva volt feladva a levél akkor ki tudja, hogy hol lehet. Azt hittem eddig, hogy ha egy levelet feladok/feladatok és a Magyar Postára merem bízni, akkor az általában meg szokott érkezni a másik helyre. Mostanra ez a hitem megszűnt.

 

Gondolom valamelyik raktár falát díszíti a táblám azóta.

 

ÁDY képe

Bosszantó nagyon az biztos!

Igen ÁDY. És látod, még meg sem köszöntem. Most megköszönöm.

A postának pedig üzenem, hogy minden levele mellé legalább egy embert fogajdon, vagy írja ki, hogy a levelek megérkezését nem garantáljuk. Ha más nem, akkor nevezze át magát "Posta Jellegű Hivatal"-nak.

 

Röhej, hogy pár hónapja egy bordó renault-ot láttam olyan típusú rendszámmal a környékünkön. Kíváncsi lettem volna, hogy a papírjai meddig voltak érvényesek.

A Posta viccesre vette a figurát. Eddig az úgy volt, hogy ha ajánlott küldeményként adtunk fel valamit, akkor a postás aláírásunk ellenében adta a kezünkbe. Most nem, BEDOBJA a postaszekrénybe. ÁM, ha Te külön még rendelsz egy szolgáltatást, akkor csak saját kézbe adja át. Kérdeztem, hogy akkor mi értelme ajánlottan feladni: az volt a válasz, hogy legalább a feladás igazolt. Most jut eszembe, ez így ebben a formában igaz...

endy

 

Azon már túlteszi magát az ember, hogy a sima levélként feladott küldemények nem érkeznek meg a címzetthez, de ami a napokban történt velem az már mindennek a teteje.

Március 3-án feladtam Budapesten egy levelet ajánlott, elsőbbségi megjelöléssel és az ennek megfelelő díj megfizetésével.

A levél a mai napig nem érkezett meg a kb. 200 km-re lakó címzetthez.

A levélben nagyon fontos és ráadásul nehezen és költségesen pótolható irat volt.

A posta annyit sem tud a küldeményről megállapítani, hogy hol tünt el, nem azt, hogy miért és hogyan.

Ezt nevezik ma kishazánkban monopol helyzetben lévő cég szolgáltatásának.

Fizess, aztán reménykedj, hogy meg is érkezzen a leveled a címzetthez.

Galambpostával nagyobb biztonságban lenne a levelünk az már biztos.

NGA képe

Ezt én nem értem. Nálam is volt, hogy nem kapta meg az ajánlottat, és bementem a postára, a feladóvevényen levő számsorozattal 2 perc alatt lekérték, hogy hol van a küldemény, és kiderült, hogy ott van már 4 napja, de nem mentek el érte a postára. Javaslom menj be a postára és kérj nyomkövetést. Ingyenes, és azonnal elvégzik, mivel csak számítógépen kell lekérni. Én ilyenkor mindig a hivatalvezetőt kérem.

endy

 

Köszönöm a tippet.

Ahogy már írtam, múlt hét csütörtökön adtam fel a levelet aminek normál körülmények között már pénteken a címzettnél kellett volna lenni, de nem lett.

Miután hétfőig sem érkezett meg, ezért hétfőn bementem abba a postahivatalba ahol feladtam a levelet és pontosan azt kértem amit Te is javasoltál.

A hivatalvezető annyit tudott a számítógépes nyilvántartási rendszerükből megállapítani, hogy a levelet a feladás napjának délutánján átadták a budaörsi feldolgozó központba szállító járatnak és, hogy a címzett szerinti postahivatalba még nem érkezett meg. Ő a rendszerből csak ennyit láthat. Azt, hogy közben hol van a levél, melyik fázisban akadt el, vagy tünt el, azt nem.

Bár nekem már az sem tűnik biztosnak, hogy átadták a szállító járatnak, mert nem tételesen történik az átadás, hanem csak darabszámra.

Azért is gondolom, hogy akár még a feladás helye szerinti postán is eltünhetett, mert a vezetőnő azt is mondta, hogy aznap (hétfőn) reggel tüzetesen átnézte a hivatalt, hogy nem-e maradt ott a levél!

Tette ezt mindazért, mert a címzett pénteken-szombaton-hétfőn folyamatosan érdeklődött a Miskolc Tiszai pályaudvari postai feldolgozóban, hogy megérkezett-e már a levél és onnan már keresték a levelet a feladás szerinti postán.

 

Ebből nekem úgy tűnik, hogy a posta nyilvántartási rendszere egy kalap szamócát sem ér. Ha egy ajánlott elsőbbségi levél így eltünhet, akkor mi történhet a sima levelekkel?

Valóban az. Ha lenne legalább egy konkurens cég, megnézném mi lenne. Kb. az mint a mobilszolgáltatóknál. Pedig ők hárman vannak egy országra. Furcsaság: Hétfőn feladom a levelet Debrecentől 30-km-re keletre, követező héten érkezik meg dunántúlra. Másik furcsaság: Nekem feladják hétfőn a csomagot németországból, pénteken már kezemben van. Harmadik furcsaság: Fehárgyarmatról kapom a csomagot szintén Debrecen mellé. A csomag megsérült Budaörsön (hogyan került az oda?)  becsomagolva valami folpack szerűségbe, meg egy "bocsi lap" mellé. Máig őrzöm a cetlit.

A súlyok számolásáról pedig inkább ne is beszéljünk. Nem annyit fizetek amennyi a valós súlya a csomagomnak, hanem ilyen "től-ig" kategóriák vannak.

ÁDY képe

Nincs mit, én szívesen adtam, te örültél volna neki,

egy harmadik "személy" (posta) meg elrontotta :o(

Radios20 képe

Ami még borzasztó a posta terén.

Még ha ki is kézbesítik a csomagot,  TISZTELET A KIVÉTELNEK!!!, de a postások 90% olyan tuskó, hogy ha vizet kapna kirügyezne.

Ha papír régiséget veszek, újabban már kérni szoktam, hogy nejlonba, majd keménypapírba csomagolják. De még így is volt, hogy könyvem bánta, mert szószerint bele erőszakolták a levelesbe. Én pár postást elég durván elküldtem. Ezzel annyit értem el, hogy mostmár be se csengetnek. Egyszerűen ki b.....ák a szemetes kukára a levelet, vagy csomagot. Eső szél, ááá kit érdekel. Elvégre valahol, mi azért dolgozunk, hogy ők rendesen elvégezzék a munkájukat. De ilyet ne is várjon az ember. Egy törénet; Szükségem volt egy latin szótárra.

Felhívtam Anyai Nagyapámat, hogy adja kölcsön az övét.

Mondta, hogy semmi akadálya. Gondoltam, majd ha időm engedi felmegyek érte Pestre, de Nagyapám megelőzött. ÁÁ Csaba már feladtam postán.

Nos egy 1780 as évekbeli szótárról van szó. Egy kicsit ideges lettem.

Minden nap lestem a postást. Egyik nap megjön a rohadt kis biciklijével, és egy tégla nagyságú csomagot, már akar is begyötörni a henger alakú levelesembe.

Elég erős hangom van, kirohantam üvöltve. Erre majdnem eldobta a nyomorult. De végülis épségben megúszta a szótár.

Nemúgy mint pár rádió és TV katalógusom, vagy autós könyvem, az még hagyján, hogy begyűrik a levelesbe, de be se csenget, ha itthon vagyok, pedig látja, hogy ég a lámpa, még sem csenget be esőben beteszi a levelesbe.

De már volt olyan is, hogy ki volt bontva. Ahogy a fakezével kibontotta kicsit bele is szakított, egy TV katalógusomba pl. Amikor pedig bementem a postára kicsit Anyázni, akkor bezzeg ártatlan mindegyik.

Mondom azaz írom tisztelet a kivételnek, de a nagyja homokzsáknak lenne jó a gátra, nem embernek.

NGA képe

Erre van egy nagyon olcsó megoldás: LNK-val kell kérni, ezt bármire lehet kérni, még sima levélre is, azaz Levélszekrénybe Nem Kézbesíthető. Én minden levelet igy kérek. Költsége 10 Ft

Radios20 képe

Ez így nagyon szép(-en hangzik) Csak az a baj, hogy sok tuskónak nem számít ,többek között ez se.

 Mert annyira agyatlan. Példa, a mellettem lévő házba senki nem lakik,

mégis rendszeresen bedogbja az udvarra!!!! a reklámújságot postáskám, had fújja a szél mindenhová. Épp ezért írtam, hogy TISZTELET A KIVÉTELNEK! de 90%-nak ha egy kicsivel kevesebb IQ-ja lenne növény lenne, postáséknál.

panblue képe

Üdv!

Én nem bonyolítok nagy forgalmat,és mint láthatjátok hírdetéseimet úgy adom fel hogy : személyes megtekintés,kipróbálás,stb.Nem véletlenül...

Soha nem volt semmi gond,adtam már el több cuccot,a volt javításokat,esetleges hibákat (pl. karcok vagy nem gyári hangszóró stb)

mindig jeleztem....tehát problémamentesen történt mindig minden,a vevő jött,megnézte,kipróbálta,döntött...egészen kb. 2 héttel ezelőttig.

Rendbehozattam egy denon erősítőt,a jobb oldali végfok tranyó adta meg magát,csere-járatás fél napig műterheléssel csutkán,végfok belőve,teszt hangszórókon,nyugalmi áram stb beállítva,nem melegszik....

A készüléket a többivel ellenben keveset használtam,de amikor be-be kapcsoltam akkor tökéletesen működött,az előírt 8 ohmra/csat. pedig természetesen ügyeltem.

Kihasználatlanság miatt feladtam,a pali be volt zsongva-azonnal találkozzunk,vigyem,megveszi,-Ő nem jön el.

Félúton találkoztunk,erősítő odaad,szóltam a 8 ohmról,a javításról,stb,stb,de a készülék mint írtam-működött gond nélkül.

Másnap délután hív az ember hogy szuper az erősítő és hogy hogy sajnálja de 3 óra hallgatás után az erősítő pattant egyet és utána se kép se hang.Mondtam-találkozzunk,visszaveszem,de kétkedtem,mivel Ő is mondta hogy este is hallgatta,akkor halkabban,na és másnap is 3 órán át...

Szóval másnap tali,agyon dícsérte az erősítőt,hgy MÉG HANGSZÍN se kellett és szólt mint atom.(az előlapon megjegyzem minden fullra volt tekerve,még a variable loudness is).Erről ennnyit.Én meg madár volnék,mi?..

Természetesen nem ez okozta az erősítő vesztét,hanem mint kiderült

ő a jobb csatornára még rákötötte a jamo centerét hogy hű meg há..na és persze az a+b-t egyszerre használta.Ott a  4 ohm....és ott a hülyesége...

Mind1,nem vesztettem semmit a dolgon,de tapasztalatot nyertem,az erősítő meg lesz csináltatva,és újra feldobom,de ezentúl csak személyes megoldásban,utána reklamáció nincs.

És így ezt leírva senki sem mondhatja hogy nem vagyok korrekt.

panblue

 

Kiss Béla lászló képe

Minden tiszteletem a tiéd, panblue, komolyan. De sajnos így annak a félmajomnak lett igaza, és te szívsz, mert nem ismerte   nyolcadikos Ohm-törvényt. Így most te kerültél a kevésbé szőrös oldalára annak a bizonyos valaminek...Egyébként az ilyen "Jamó centeres" arcok izzasztanak le a leginkább, elképesztő otromba baromságokat hintenek dogmatikusan, semmi, hangsúlyozom: semmi közük az elektroakusztikához, csak habrigálnak összevissza. Aki nekem olyant mond, hogy "kettesen akkorát szól, hogy ííííígy mozognak a 200W-os falaim mélynyomói{.....}" ott vagyok abban biztos, hogy az ember teljesen analfabéta e területen. Rengeteg ember van iylena baráti körömben is, szinte menekülök, ha kérdeznek tőlem valamit, mert pusztába kiáltott szavak, amiket mondok nekik, nem látom értelmét a magyarázatnak. És ezeknél van nyolc hangszóró, mindenhol ott virít valami kékledes okosság, akkora TV, mint a sparhelt....aztán jön hóvégén az áruhittyós csekk...ja, és ezeknél van fenn a padláson valami jóféle kis Akai GX, amit már hozok is lefelé kérem-köszönömért......és ez így van jól:O)

 

Posta: csatlakozom NGA-hoz: nekem csakis pozitív tapasztalataim voltak, egyszer, egyetlenegyszer kaptam meg törötten egy cuuccot, de azt is azért, mert a feladó trehány szemét módon csomagolta be. A posta, mivel értékbiztosított csomag volt, szó nélkül megtérítette a kárt, és még a műszert, amit kaptam is megtarthattam. Kb 1000 csomagot adtam fel-vettem át, soha nem volt gond, okosan kell csomagolni.

 

 

 

panblue képe

Üdv!

Köszönöm a hozzászólást,szerencsére nem kerültem a vákuum azon végére :))) ahol létrehozzák azt :)))

Mert az erősítőt csak úgy kaptam,a sógorom meg ingyen hozta rendbe mivel nem volt nagy baja és volt alkatrész hozzá.

Posta: én a H2000-től kaptam postai úton cuccot,azzal tényleg nem volt baj,korrekten,jól csomagoltak.

Én amit nagy ritkán küldtem (érdekes mindig Győr-Sopron irányába kellett)

azt a volt kollégám vitte le szívességből,ő meg aztán max vigyáz mindenre,neked is Ő vitte le a cuccot :)

És mindent (ha úgy alakul) igyekszem jól becsomagolni,bubisfólia,ragsztó,kartondoboz,ragasztó...

"A 200 wattos hangfalakat lebegtető" emberek téynleg messze állnak a normális és minőségi zenehallgatástól...én úgy fogalmaznék röviden hogy ami jó az halkan is dinamikusan,magával ragadóan szólal meg,és odafigyel az ember hogy mit is hallagat :)))))))))))))))))

szép napot: panblue

 

panblue képe

Üdv!

Kész van az említett denon rádió-erősítő,úgy látszik igazam volt,az

illető nem figyelt arra amit mondtam-hogy 8 ohmmal szabad csak terhelni a

cuccot - ő rákötött a jobb csatornára egy 8 ohmos frontot meg egy 8 ohmos centert,és a+b-ben nyomatta.....és még győzködött hogy mennyire ért hozzá...többé nem boltolok vele,és persze mással sem így-e módon hogy kipróbálás nélkül elviszem valahova a cuccot aztán jön a reklamáció...

Így ez most 2 db végfok tranyó cserémbe +1 biztibe "került" a jobb csatornában.

szép napot: panblue

... na ezért van, hogy a kutyák utálják a postásokat. Ők már tudnak valamit...

panblue képe

Üdv!

A másik oldalról-azaz vevőként is támogatom a személyes megtekintés-átvétel elvet,mivel majdnem pórul jártam  legutóbb...

Kis hangfalakra utaztam,hát keresgélni kezdtem...

Találtam is 2 megfelelő hírdetést...lássuk:

hívtam az egyik hírdetőt,mint kiderült a feltett kép a dobozokról "netről lenyúlt",de állította hogy makulátlanok,hibátlanok.

Még jó hogy nem volt messze,így elmentem...az igazság lesújtó:

ütött-kopott dobozok,az egyik dobozban vadi új de nem bele való mély,és 1.fajta pille a dómban.A másik dobozban gyári mély de 2. fajta pille a magas hsz-ban.Egyedül az előlapok voltak makulátlanok,semmi más... :((((

Másik hírdető messzebb volt,de megegyeztünk,"útba ejtettem",na itt már más volt a felállás: 1. küldött még a mailemre pár jó minőségű fotót,2. valóban azokat a hangfalakat hozhattam el amiket a fotók ábrázoltak.

Azt hiszem ezzel a történettel sok mindent elmodtam....azt is hogy nem mindig a posta a hibás :)))

panblue