Magnószalagot honnét, milyet?


Már egy másik fórumtémában szó volt arról, hogy: Magnót megbízható forrásból - Honnét?

Viszont az is egy sarkalatos kérdés, hogy ha már sikerült venni egy magnót, amely megfelel az igényeknek, akkor van egy másik lényegi kérdés is, hogy: Magnószalagot honnét, milyet?

 

Ugyanis a szalaggyártás majdnem teljesen leállt, eltekintve egy cégtől, amely a Fracia Pyral.

Ők forgalmazzák az RMG International szalagjait, RMG márkajelzéssel. (pl. RMG LPR35 Ø180/540m)

És most csak két helyet említenék ahol ez kapható. A Francia Stars Music: Star's Music és a Német Thomann.de -nél Bár ez utóbbi pl. Angol 'raktárral' is rendelkezik: Rmg - Thomann UK.

 

Persze ezek, mivel új szalagok, jóval drágábbak, mint az idehaza beszerezhető, és használt szalagok.

Ámbár az új szalagokkal nincs semmilyen minőségi kockázat, mint amilyen például a mellékelt képeken látható.

 

 

Vagy egy másik illusztráció:

 

Úgy vélem nem túlzok, ha azt mondom: Senkinek sem mozgatta meg a fantáziáját egyik kép sem, és velük kapcsolatban a megvételi szándék is elmarad.

 

Persze ez utóbbiaktól jobb vétel is van.  Ezért született ez a fórum is, hogy ezeket jól kitárgyaljuk, és a tapsztalatokat megosszuk egymás között.

 

Nos, kedves magnóstársak! Várjuk a tapasztalatokat, ide:

 

 

 

Jelenleg legalább 3 helyen az interneten „fellelhető” mindenféle méretű, és márkájú szalag, és az áruk is van, hogy reális, de akad olyan is amikor úgymond túl van árazva.

 

Esetenként a meghírdetett magnóhoz is vannak szalagok, amelyekből el lehet csípni jobb márkákat is.

 

Egy ilyen helyzet tűnt fel több mint egy éve. Legalább is akkor kedvezőnek látszott. A tét egy „szép fémorsós Akai" szalag cca. 3000 forintért, ami csak igen keveset lett használva!

Aztán némi levelezés után, amikor már majdnem kimentem megvenni, akkor derült ki, hogy bizony abban a papírdobozban nem fémorsós Akai szalag, hanem csak egy üres plasztik orsó van :(

 

Újabb kérdést intéztem a hírdetőhöz és kiderült, hogy van ám más is!

 

És most egy „szép Agfa fémorsós" PEM368 -as szalag lett kilátásba helyezve, méghozzá originált!

 

Amikor kiértem az eladó lakására, már az asszonyka várt és az asztalon volt a holmi. És minden szépen "felárazva". (vagyis rajta mindegyiken az ÁRA)

Csakhát amikor megfogtam a dobozt valahogy túl puha volt.

Igen! Mert az ezüstszínű papírdobozában az Agfa PEM368-nak van egy fekete műanyag archív tok is, és ebben az orsó. Ám ehelyett egy "PIÉRT Színes papírszalvéta" nylon tasakban pihent az „Originált" Agfa!

és a fémorsón meg Akai LN 150-7 szalag.

 

Na! Ennyire volt originált!

 

Asszonyka szabadkozott, hogy úgy értendő az „originált”, hogy:

A nylonból nem volt még kivéve. Persze! De mivel PIÉRT-es volt a tasak és benne a fémorsó... Ki hitte ezt el???

Nem csoda, ha nem adtam 3000 forintot egy amúgy zsíros ujjnyomokkal teli Agfa fémorsóért amelynek a rögzítő csavarfejei rozsdásak is voltak.

Szép kis kaland!

 

üdv.: oldtimer

Bizony, már csak az RMG szalagjai kaphatók újonnan, ami tulajdonképp BASF volt valamikor, de megegyezik azzal. Amúgy az LPR35-nél jobbat aligha találnál házimagnóra, nagyon jó típus. Még ennél is jobbak a Maxellek(UD, UDXL), de már nem gyártják sajnos. Ha van az RMG LPR35-re pénzed, érdemes beruházni. Jó kérdés, meddig forgalmaznák.

Szerk.: Agfát, Sonyt, Scotch-ot nem vennék a helyedben, felejtős mind, kivéve az Agfa/BASF/EMTEC/RMG PER528-at, de az leginkább stúdiómagnóra való. Igaz, egyszer készítettem Calypsoval egy próbafelvételt, egész jó lett :)

koleszterin7 képe

koleszterin69

Tiszteletem uraim.

Nagyon örülök hogy ez a téma is előkerült .Nem egyszerű feladat a mai időkben szalagos magnót "etetni"vagyis jó minőségű szalagot beszerezni.Főleg ár érték arány problémák miatt.Egyes hirdetési weboldalon 15-20 ezer forintot is kérnek egy használt 10,5'os orsóért szalaggal.Viszont nem akarok itt reklámozni de pl. a HI-FI piacon elég korrekt áron és eladóktól lehet vásárolgatni konkrétan van olyan eladó akitől hosszú évek óta vásárolgatok orsót szalagot akár AEG magosat is .Emailba szívesen megírom bárkinek az úr elérhetőségét.Nagyrészt BASF alapanyag.Másrészt ebben igazatok van a használt szalag lutri össze vissza töltögetve márkás órsókra neve nincs fodros szélű használhatatlan szalagok.Ha online használt anyagot vásárol az ember szinte 90%-ban csalódik.Persze tisztelet a kivételnek.De azért jó érzés hogy ebben a problémával sincs egyedül az ember mindenkinek további jó szerencsét és Jó alapanyagot a felvételekhez.

 

Ebben csak egy megoldást tudok: Megbízható eladótól venni, és senki mástól.

Bár én könnyen mondom ezt, mivel valahogy "pont jókor voltam jó helyen"

Nem egyszer bejött az, hogy olyantól vásároltam pl. Agfa PE39-eseket, aki 44 orós szalagot kínált eladásra, így tehát nem csak 6-8 orsós szalagja volt, amit folyamatosan hallgatott, mert akkor hónapok alatt leamortizálhatja őket.

Vagy volt egy olyan vétel, a retronom-os hírdetésemre jelentkező eladó, aki a 84. és a 42. szalagját is nekem adta el meg még több másik szalagját.Tehát 1.......84 -ig volt pár darab szalagja neki.

És ezen felül volt még neki pár más fajta is. Így aztán ezek között nem egy olyan volt aminkek a "B" oldala még üres volt mert nem jutott el a "B" oldalig a felvétellel. Kvázi az "A" oldal sem sokat lett lehallgatva.

De sikeült pár bontatlan Akai WR 150-7 szalagot is venni. És emellett inkább gyűjteményből vettem mintsem "egyedi" darabokat.

Akinek csak 5-6 vagy legfeljebb 10 szalagja volt összesen olyantól nem is nagyon vettem...

 

És persze legjobb személyesen.

 

üdv.: oldtimer

Míg a fenti illusztrációkon látható szalagok egyértelműen nem bizalomgerjesztőek, lehet ellenpélda is egy hírdetésben.

Nemrég az egyik népszerű hírdetési oldalon egy Úr hírdetett ÚJ szalagokat, pontosabban olyanokat amelyeken még az első felvétel van, és emellett nem igazán lettek hallgatva sem. Nos! Éppen ez tűnik a legkedvezőbb vételnek.

Legalább is én erre gondoltam. Ugyanis ha még originált (bontatlan) szalagokkal találkozik az ember fia, akkor annak (érthetően?) felverik az árát aukció nélkül is. Nemrég találkoztam is ilyennel. Azt mondja a hírdető: Bontatlan Agfa PE39 HiFi ára: 5000Ft, és az ugyanilyen (még celofános) Akai LN 150-7 szalag ára: 4000Ft.

De, visszatérve az "elsőfelvételes" Agfa PE39 HiFi szalagra, ennek az ára először 2500Ft volt, majd lement 2200 forintra.

És itt léptem a képbe, és a meghírdetett szalagból vettem is egyből 5db.-ot.

 

És ami a Fórum témájához kapcsolódik: Hogyan nem szabad szalagot venni?

Vagyis "Hol nem szabad eladásra kínált magnószalagot átvenni?"

 

Egy parkoló autóban! Ahol én vettem át. A miért pedig az, hogy itt legfeljebb mit tudtam leellenőrizni? Azt, hogy a dobozokban Agfa feliratú orsók vannak, azon pedig szalag. De hogy milyen? Erről fogalmam sem volt. Úgy is mondhatom, hogy el sem tudtam képzelni, hogy így is járhatok :(

 

Ugyanis, bár szép-jó állapotban volt mind a szalagok műanyag tokja, mind az orsók, ám amikor otthon nekiálltam kézzel letekerni a zöld befűző szalagot és a párnára engedni, akkor látom, hogy a szalag elején egyből mindjárt igencsak gyűrött a szalag :(

Elővettem a másodikat, a harmadikat és a negyediket is, hogy megnézzem sorra. Egyik a másik után gyűröttebbnél gyűröttebb volt, sajnos!

Az egyiknek a hosszából csak 7 métert, a másiknak 12 métert, a harmadiknak meg egyenesen 20 métert kellett levágni!! Utána megszűnt a gyűrés.

Alapvetően 3 féle gyűrődés is volt rajta. Átlósan, és úgy hogy a szalag széle le volt hajtva egy szakaszon, harmadszorra pedig úgy ahogy a képen látható. (az egér jobb gombjával klikk, menü: "Kép megjelenítése", és nézheted nagyban)

 

 

Magnós ismerőseim még ilyen gyűrődést sosem láttak, és én sem!

De vajon mit szólt ehhez az Eladó Úriember?

 

Szárazon leírtam a tényeket: Hazavittem > kézzel letekertem > meglepődtem >hosszan gyűrt szalagot találtam. Végkövetkeztetés: Sajnos ez van.

 

REAKCIÓ, vagyis az "Úriember" válasza a jelzésemre, hogy mit tapasztaltam:

 

- "Megnézte az autóban a szalagokat, és ha rosszak lettek volna, akkor nyilván nem veszi meg, nem?!"

- "Miért csak majd egy héttel később jelzi ezt nekem??? Ezalatt magánál bármi történhetett a szalagokkal"

- "Uram! Én mielőtt önnek elvittem a szalagokat, áttekertem ide-oda, belehallgattam, átnéztem és semmilyen gyűrődést nem tapasztaltam!"

- "Ha magának olyan rossz a magnója, hogy gyűri a szalagot, akkor azt ne akarja rám fogni!"

 

A döbbenet kiült az arcomra!

Én semmivel sem vádoltam, sőt olyat sem írtam, hogy esetleg tudhatott erről és mégis eladta, ehelyett szimplán közöltem a tényeket. A Kedves Eladó meg nekem esik és vádol??!

 

Nem egyszerűbb lett volna ha azt írja: Elnézését kérem ezeket nagyon rég használtam és sejtelmem sem volt, hogy gyűröttek lehetnek.

 

Már csak a békesség kedvéért is jobb lett volna ez.

És azért is, mert "barátunk" újra hírdeti a szalagjait, ugyanazokat amit már eladott. (vagy újabb 6-ot?)

 

És a "slusszpoén" az, hogy bár úgy hírdette "nincsenek megnyúlva" ám mégis az egyik szalag oldalról úgy néz ki (a tekercs) mint egy bicikli kereke, amiben nyolcas van. Vagyis eléggé meg van nyújtva a szalag és némi fodrosság is felfedezhető ezért rajta.

 

Maga a történet páratlan és riasztó!

 

((az ember nem is gondolná: ilyen közel van Fót Balkányhoz?))

Kellett valamilyen vígasz, a lelombozó vétel, a gyűrött elejű szalagok után.

Így tovább böngészve a hírdetéseket, és más oldalakat egy másik Agfa hírdetésre bukkantam.

Picit megtévesztő volt számomra valamiért, ugyanis ármegjelőlésként ötezer, azaz 5000- Ft. volt megadva. És emellett 5db. szalag volt eladó.

 

Mondom, ez az egésznek nem lehet az ára, mivel mint "ÚJ" szalagot hírdeti és a gyakorlat szerint ezekből akár egy db.-ot is kínálhatnak ötezerért.

Még jó hogy ezen az alapon nem vetettem el a hírdetést, hanem rákérdeztem.

Valóban újak? És jött a válasz, meg az alábbi kép, mint bizonyíték!

 

 

(A jobb gombbal klikk az egérrel >Kép megjelenítése = Teljes méret)

 

Amint a képen is látható gyárilag leragasztva a szalagvégek!

 

És a legszebb most jön! Kiderült, hogy az 5db. ára 5000- Ft.

Hát csoda ha egyből bemondtam az "adut". Megvettem :-)

 

(Vagy megnézheted itt "Origin képméret" is.)

Maga a történet érdekes.

Sőt, több mint érdekes: Olyan mint a hideg zuhany!

Elképzelem, hogy a "vevő" örül, hogy sikerült elég jó árban (az elmondás szerint) jó állapotú szalagokat találni, és eszébe sem jut olyan, hogy "ezeknek valami baja is lehet". Aztán amikor hazaviszi és megnézi jobban, akkor ZUTTY!

Jön a zuhany!

 

Viszont amint látom a vége csak jó lett. Egy páratlan "fogás" jött.

 

Ejj, de sokan örülnének neki!

Igazi ritkaság, és igen jó vétel. De sok szalagnepper örömmel fogadná.

5 ezerért megvenni, és 25 ezerért eladni. És még Németországba sem kell kimenni érte.

Mázli  

 

üdv.: oldtimer

A felületes szemlélőben felmerülhet. hogy „Minek a szalagokról külön fórumtémát nyitni? Ugyanis rengetegen hírdetnek mindenféle fajta szalagot a különféle hírdetési oldalakon.”

 

Ez így is van, ám...

Még ha valakinek UHER Royal magnója is van (azért nem dobjuk ki az Akaikat sem: M4 - GX747) akkor is felmerülhet benne az igény, hogy jó lenne minőségi szalaghoz jutni.

 

A leendő vásárló jól teszi, ha folyamatosan figyeli a vásárlást megelőzően a hírdetési oldalakat. Ilyenkor kialakul benne egyféle ismeret, az eladókat és az eladásra kínált szalagokat illetően.

 

Például, aki úgy hírdet, hogy: „nem  tudom  mi  van  rajta  ,  de  vagy  20   évesek ” Az ilyet tanácsos kerülni.

No, nem azért mert az egyik „portéka” egy ORWO szalag, nem.

Nem csak ez.

Sokkalta inkább az eladó hozzáértése, hozzállása ami kideülr a "bő" leírásból. Mellékkörülmény, hogy a híretés több mint egy éve folyamatosan kintvan.

Ez is jelez valamit! Ugyanis a jobb szalagokat, amelyek jó vételt ígérnek, hamarjában el szokták kapkodni. Ez az egyik.

Jött egy kérdező, és azt mondja: Bocs, de ezek legalább 30-33 évesek, nem 20, ugyanis a 90-es évek közepe felé már nem gyártottak ORWO-t.

Aztán megkérdezte hogy milyen a szalagok állapota, mivel neki is volt ilyen szalagja, de az összeragadt annyira, hogy használhatalan lett.

Kirstálytisztán emlékszem a „magavas” válaszára az eladónak amit nekem is alkalmam volt még olvasni:

„Köszönöm szépen, nagyon érdekes történet. További szép estét.”

 

Gondolom ebből világos, hogy ez az eladó valahogy nem az akit mi keresünk. Mert:

1) Szinte semmilyen információt nem ad az eladásra kínált szalagról

2) az erre irányuló kérdésre nem válaszol, helyette inkább szép estét kíván.

3) mint kiderült: A további kérdések „fonalát” hamar elvágta azzal, hogy „Személyi tiltólistára” tette a kérdezőt. Ami azt jelenti, hogy "beléfolytotta a szót”

 

Egy eladó kiesett. Lehet tovább keresgélni.

 

üdv.: oldtimer

Kékedi Levente képe

Én úgy vettem észre, hogy szalagokat, és orsókat pl. a Hifi Piacról érdemes lehet nézegetni. Mivel eleve egy szórakoztatóelektronikai cikkekkel foglalkozó oldal, és abból is egy magasabb színvonalú. Itt igen kevés Polimer, Orwo...stb minőségű szalaggal lehet találkozni. Nekem nem régiben volt ott egy nagy szerencsém, mikor pusztán NAB fémorsókat kerestem a korábban vásárolt AEG magon lévő BASF stúdiószalagjaimhoz. 3 db-ot vásároltam, az egyik Maxell orsóra Revox szalag volt tekerve a másik kettőre pedig BASF az eladó állítása szerint. Na én úgy voltam ezekkel, hogy a szalag biztosan kuka, nekem a 3 fémorsó fog kelleni. És azért is csaptam le rájuk mert igen olcsók voltak, darabjuk 2 ezer ft! Aztán ahogy megérkezett, persze feltettem mindet a magnómra már csak a kíváncsiság miatt is, hogy milyen zenék vannak rajtuk. Már ránézésre feltűnt egyből, hogy igen tisztességes állapotúak a szalagok, nem ragadnak, nem hullámos a szélük, és ahogy az orsókra voltak tekerve, az egyszerűen pontos és hibátlan volt! Aztán elindítottam a lejátszást, és gyönyörűen szólt a rajtuk lévő zene. Az egyiken Pink Floyd volt, a másikon Ben Webster Jazz, de csak pár szám, aztán néma csend a szalagon, pont attól a résztől, ahol meg főleg hibátlanul volt feltekerve a szalag. Szalagzaj szinte semmi. Arra kezdtem gyanakodni, hogy lehet, ide még sose vettek fel semmit. Aztán feltettem a harmadikat, annak az elején volt valami régi discó szám, aztán szintén néma csend végig az egész szalagon. A szalag itt is gyönyörűen volt feltekerve az orsóra. Nos akármi is legyen az igazság, az már nem derül ki sohasem, hogy valóban csak félig-meddig használt szalagokról volt szó, akár nem, de a lényeg, hogy mégsem repültek a kukába. Ez viszont azért "probléma" számomra, mert így nézhetek másik 3 fémorsó után most. :))

 

Az eladót egyébként más ismerőseim is ismerik, és ők szintén nagyon pozitív dolgokat mondtak róla szalagvásárlás terén.

Üdv. Levente!

 

Már kezdtem arra gondolni, hogy „magammal egészen elvagyok e fórumban”...

Köszi a tapasztalatot. Nagyon logikus az okfejtés amit írsz, és pont az jó benne, hogy nem olyan, mint amilyenre egy magnós barátom hívta fel a figyelmem. Mit is mondott? Megfigyelte, hogy több helyen is a fórumokban előjönnek olyan sztereótípiák, amelyek mintha „ollózva” lettek volna a különféle régi HFM számok cikkeiből. És nem tapasztalatokon, hanem inkább akkoriban mítoszzá, vagy ha tetszik, dogmává vált kijelentések, megállapítások, kategorizálások bukkannak elő.

Ami azért is helytelen, mivel azóta igencsak nagyot változott a világ, és sok dolog egészen másként van.

Akkoriban egy „magyar melós” (mondjuk akár én is) hiába ábrándozott egy jobb magnóról, mert maximum be kellett érjen az "akkori" csúcskészülékkel, amit elérhetett. Ez jobbára egy Akai GX4000D volt.

Erre volt /ha volt/ pénze, és még csak nem is ábrándozott egy GX260-265-270....600....620...630...stb. Akairól, mert vagy nem is ismert ilyen típusokat, vagy annyira magas volt az ára, hogy elérhetetlen.

Ma meg ha rákeres akár a GX256-re, vagy a GX270D-re /bekapcsolva a Balkányi szűrőt/ akkor találhatt elfogadható árú, és állapotú készüléket.

Van GX265D is ilyen és bár nem írtam a felsorolásban, de GX230D is.

 

Mondjuk a következő „lépcső” a szalag.

És ha nagy orsót keres, akkor már még nehezebb dolga vagyon.

 

üdv.: oldtimer

Kékedi Levente képe

Nem feltétlen nehezebb dolog nagy orsót találni jó szalaggal, épp ellenkezőleg. Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy ezek sokkal megkíméltebbek, mint kisebb társaik. Mivel eleve nagyobb és jobb minőségű magnókra helyezhetők fel, ezek pedig precízebben, kíméletesebben is kezelik a szalagot. A kisebb orsókat fel lehet helyezni akármilyen szocis és egyéb kommersz magnóra, és sokan így is tettek régen, na ezek a szalagok mára kidobásra ítéltettek. A másik pozitívum a nagy orsók mellett, hogy a zömén igen jó minőségű szalag van, sokuk stúdióminőségű.

 

Ellenpéldák persze itt is vannak, találkoztam már szanaszét használt, "szétmorzsolódó" szalagokkal is. Valójában amiért nehéz ilyen szalagokat vásárolni az az áruk. Ámbár ez se feltétlen igaz minden szempontból, akinek a magnójára fel lehet tenni az AEG adaptereket, az szinte fillérekért vehet hozzá jó minőségű stúdiószalagokat.

Bizony, érdekes az, hogy 1km PER528 jóval olcsóbb, mint ugyanennyi Maxell UD, vagy LPR 35(természetesen újonnan gondoltam). Azért is írtam máshol, hogy stúdiómagnót érdemes szerezni, de sokan idegenkednek tőle. STM-610 teljesen felújítva úgy 100 ropi, Pécsről. Egyes félprofi magnók ennél jóval drágábbak szoktak lenni(Otari, Tascam, egyes Revoxok, Akai, Pioneer, Technics), de nem sokkal tudnak többet, meg nem is biztos, hogy sokáig olyan marad, mint újonnan. Új fej, görgő, más alkatrészek sem biztos, hogy vannak. Az STM-hez valószínűleg lesz minden, míg meg nem szűnik a cég végleg. Persze lehet rá mondani, hogy drága, de aki nagyon jó felvételeket akar házilag, évtizedeken át, annak csak azt tudom javasolni, hogy vegyen stúdiógépet, meg ahhoz való szalagot. Persze kell hozzá keverő(szimmetrikus be- és kimenettel!), végfok, kivezérlésmérővel. Visszakanyarodva a témához: polírozatlan stúdiószalagot házi magnóra nem szabad tenni! Még GX, ferrit, meg hasonló "hosszú élettartamú" fejes gépekre sem. Aki mégis házi magnót akar használni, az újonnan nem talál jobbat az RMG LPR35-nél(pillanatnyilag nem tudok másról).

Kékedi Levente képe

Az STM-610-ről már írtam egyszer itt valahol. Nem rossz magnó, igazi kvalitásai a felépítésében és a szalagkezelésében rejlik, de sajnos a frekvenciaátvitele még 38cm/sec szalagsebességen is megáll 16kHz-nél, nem véletlenül, ezt a magnót nem minőségi zenehallgatásra tervezték, hanem rádió/TV stúdiókba, de oda nem is kellett több. Egy igazán jó stúdiómagnó, ami már magas minőségű zenehallgatásra is alkalmas, pl. egy Studer A-820. A félprofi magnókat megvédeném egy kicsit abban, hogy nem feltétlen mennek azok hamar tönkre, még egy "kis" Revox is igen sokáig képes azt nyújtani, mint amit frissen felújított állapotában. Általában ezek a magnók se rosszak felépítésükben, alkatrészeket meg még ezekhez is lehet szerezni, csak a legtöbb esetben külföldről, ami egy kicsit költséges.

Az STM-ek 19cm/s-on tudnak 30Hz-16kHz-ig, 38cm/s-on 30Hz-18kHz-ig, de ez a stúdiószabvány szerint mérve, ami jóval szigorúbb. Egy ilyen mérésen könnyen elcsúsznak a házi magnók, még talán egy Revox is, hiába szól közel ugyanúgy.

Üdv. Levente!

Azzal egyetértek amit írtál, és teljesen logikus és tényszerű minden a szalagokat illetően. (Nagy orsók)

 

Igen, az előny, hogy a „nagy” orsókat Ø220, vagy Ø265mm ezeket kizárólag „jobb” magnókra lehet feltenni.

Vagyis.

Példának ott az én esetem, amikor jónak látszó BASF szalagokat vettem

12 orsóval, melyek Ø180-as orsón 732m-es DP26-osak voltak.

Örültem is amikor megjött a csomag és a dobozokat nézve keveset használtak és tiszták voltak.

Ámde amikor jobban megnéztem őket.... Egy orsó volt olyan amiről szemre látszott, hogy rossz! A szalagot, ill. az orsót ahogy oldalról megnéztem, teljesen olyan volt, mint egy biciklikerék, amiben 8-as van.

:(

És volt még másik két enyhébb db. köztük. Persze csak utólag derült ki, hogy egy GX4000D-vel lett használva és az erős kuplung nem tett jót neki.  (kuka!)

A másik hátránya a 4000-eseknek, ami a szalagokat tönkreteszi, hogy ha eltekerek a szalagok feléig és onnét hallgatom, akkor odáig LAZA a tekercselés, és a PLAY-re kapcsolva egymásra húzza a meneteket.

 

Ebből kifolyólag olyan szalagot is vettem amin több egymáson fekvő meneten „harmonikagyűrődés” volt :(

No, itt „gurgulázik” a hang amikor lejátszom. Sajnos!

 

Mindezek a nagy orsó szalag esetében nem fordulhatnak elő.

 

Viszont, amikor azt írtam, hogy aki nagy orsó szalagot akar venni annak nehezebb dolga van, ezzel arra gondoltam, hogy:

DRÁGÁBBAK.

Nekem sikerült ha az átlagot számolom, amiért a használt szalagjaim vettem, akkor egy orsó 540m -es jó állapotú szalagot átlag 1200-1400 forintért megvenni. Ebben van Akai WR 150-7, LN 150-7, Agfa PE39, BASF LP35 szalag.

 

Viszont ugyanez Ø265-ös orsón, még 1000m (50mikronos) szalag esetében is 6000 körül van. Persze a mennyiséget tekintve ez majdnem 2 teljes orsó szalag (Ø180-as), de ha beszorzom a legmagasabb átlagom kettővel, az akkor is ez csak ~3000 Ft.

Namost, egy szalag esetében ez elenyésző.

Viszont én volt, hogy 12db. szalagot vettem amiből egy fémorsós volt, és cca. 20 ezer volt az ára. És ha azt mondom, hogy 10 x 6 ezer?

Ugyebár ez már HATVAN ezer és nem 20. (nagyorsók esetében)

 

Ezért mondtam, hogy nehezebb a dolga annak aki nagy orsó szalagot akar venni.

Az én vételeimnél biztos nem vesz olcsóbban.

Más eset ha csak szalagot akar venni, orsó nélkül, mert akkor megúszhatja szerencsés esetben 3000/db. áron.

 

Ám akkor még legalább 10 plasztik orsó kell. Ami szintén nem egyezer forint /db.

 

üdv.: oldtimer

koleszterin7 képe

Üdv!

Akkor én most vigyem vissza az a 3db BASF alu orsót LH50es  szalaggal annak az aranyos öregúrnak Eindhoveni Sporthal-ba,Mert 15-ről 9euróra lealkudtam a hármat.Vagy érezzem magam kellemetlenül .Sajnálom.

veroka képe

Eindhoven 1300 km-re van Budapesttől. Ha autóval megyek, akkor csak az odaút 40e forintnyi benzin. Tényleg olcsó szalagok voltak...

 

Nem tudom, miért sztárolja mindenki a fémorsókat. Azon kívül, hogy szebbek mint a plasztik, semmivel nem tudnak többet. Mégis, egy fémorsós szalagért kétszer többet kérnek, és akkor ne beszéljünk az "orsós" kazettákról. Divat...

 

Nekem szerencsém volt a jelenlegi szalagjaimmal. Bár régiek, de új koruk óta nálam vannak, német importból. Javarészt BASF, de van jópár Maxell is - amit a legkiválóbb szalagnak tartok. Kísérleteztem itthon PER-528 stúdiószalaggal is, de szerencsére hamar kiábrándultam.

Én, csakúgy mint magnót a szalagot is szakmai fórumokon vennék. A fórumokon a balkányi-faktor nagyon hamar kiderül, és a közösségnél szigorúbb bíró nincs. Sokkal kisebb a választék és/de az árak is jobban tükrözik a valóságot. Viszont szinte lehetetlen a fenti képekhez hasonló penészes és gombás szalagokkal találkozni.

koleszterin7 képe

Ha te munkába jársz egy utvonalon ,sőt úgy hogy a mukálltató téríti, veszel valamit útközben akkor hozzá számolod az utiköltséged? Ez is egy látásmód...Nyílván senki nem tesz ilyet kivéve ha nem a magyar jelenlegi kormány tagja.

veroka képe

Igen, hozzászámolom. Azt az utiköltséget valakinek ki kell fizetni, hogy neked a munkáltatód kifizeti az csakis a te szerencséd. De attól még ki van fizetve, valahogy odakerültél te is, és el tudtad a szalagokat hozni. És azért itthon rohadtul nem ez az általános.

Most, hogy újra olvasom...

Csatalkozva az előttem szólóhoz, mondjuk Én Bécsújhelyen találok egy kis boltot ahová rendszeresen eladják örökségből megmaradt holmikat, és így jó árban különféle magnószalagok is vannak itt.

Mivel egy rokonomhoz időnként kimegyek ide Sátoraljaújhelyről, ezért veszek is szalagokat a magnómhoz. És ezeket a figyelmébe ajánlom, vagyis a Boltot a Szegedi magnós barátomnak.

Ha a Szegedi magnós akar venni szalagot Bécsújhelyről, ahol amúgy semmi dolga nem akadna, akkor az utiköltség a magnószalag árát terheli, vagy ne is beszéljünk róla?

 

Nyilván olyan ez mint a Postaköltség. Ha az USA-ból vagy Németországból veszek szalagot, akkor jön a Postaköltség, mert a személyes átvétel nem megoldható a távolság miatt.

Persze akár tévedhetek is. 

üdv.: oldtimer

Döbbenet ült ki az arcomra, amikor megláttam!

 

Úgy érzem a kép mindent elmond helyettem, és megmagyaráz.

Illetve talán annyit, hogy az eladó akár magasabb árért is megválna a portékától.

Mondhatni: Igazi Retro régiségek..... vagy mégsem?

 

üdv.: oldtimer

János123 képe

Most , hogy látom.. Duna szalagba én is belefutottam, vagy két éve.

Ez már jó eséllyel minőségi szalag lehet!

Ha az orsó tiszta, az oldallapja nem karcos, a matrica nincs összefirkálva...

És az orsó furata nincs kikopva! Akkor a szalag ha „bontott” is, de nem sokat lett használva.

A kép mindent elmond:

Erre a gazdája vigyázott!

 

Mondjuk már az is sokat mond ahogy le van fényképezve a hírdetésben.

Ha az eladó a „konyhakőre” (járólap) teszi le a szalagokat, és úgy fényképezi le, az már sokat elmond a tulajdonosról.

Ilyenkor lehetőség szerint rákérdezek: Nincs otthon asztal?

 

Egyszer az eladó, hogy megmutassa a szalagot, milyen, elkezdte letekerni, és a befűzőt engedte le a földre ahol járunk cipővel! Nem vettem meg...

 

üdv.: oldtimer

Azt olvasom az egyik hozzászólásban:

Agfát, ... nem vennék a helyedben, felejtős mind...

 

No, akkor már mindent tudok hála e sorok írójának. :)

 

Végül is semmi baj nem történt eddig.

Ugyanis amit vettem Agfa szalagot azzal semmi problémám illetve, erről még később...

 

Szóval amim van Agfa szalagom azokat napi szinten használom!

 

A kedvenc zenéim Agfa szalagra vettem. Talán azért is, mert kezdettől fogva bevált, és mert ezekhez jutottam hozzá legelőbb.

 

Igaz volt egy BASF DP26-os 12-es fogat (12db.) amiből kettő egész volt használható, mivel nagyon porlottak!!! A fejek alatt a polcon mintha "kakaóporszórás" lett volna, és a fejeket is befedte, mint Moszkvát a hóesés. :)

 

De visszatérve az Agfára!

Még jó hogy időben kaptam a hírt hogy felejtős, ugyanis eddig nincs túl sok belőle,

Ámde ami van azzal 100%-ra meg vagyok elégedve.

 

És talán egy-két fontos dolog: Agfa PE39 a típus, és mindössze nem sok, csak negyvenöt orsóval van belőle.

Bagatell!

 

De, mi is a baj vele? Miért felejtős?

 

Ugyanis én csak egyeteln bajt látok: Hogy még nincs belőle további 20-30 orsóval!

 

Az Akai(k) kifejezetten szereti(k), és az előmágnesezés beállítás épp jó hozzá. Emellett ha lejátszok 3-4 orsó Agfa PE39-et egymás után, az hagy annyi vasoxidot a fejeken, mint más szalagból 1 orsó lejátszása után.

(többféle szalagot is próbáltam)

 

Összegzve: Nekem csak JÓ tapasztalataim vannak Az Agfával!

üdv.: oldtimer

Amennyire jónevű cég, annyira nem túl jókat gyártottak. A régebbi PE sorozatból lenne érdemes válogatni, de már új nincs belőle. PEM széria felejtős(ragad, hámlik). PER széria meg stúdiógépekre ajánlott, de oda jó. Amit a hazai raktárakban tároltak szalagot, sokszor rémes állapotú lett(lásd Sony ULH, Scotch, és Agfa későbbi PE-xx). Azért is voltak jók az Agfák a kommersz szoci gépeken, mert arra lettek beállítva. A BASF DP 26 porolásával én is találkoztam, a szalag kuka. Tároláson múlik sok, erről az archiválósokat lehetne kérdezni, biztosan többet tudnak. Neked valószínű mázlid van. Akaira(gondolom a hírhedt 4000-es) érdemes pont Akai szalagot tölteni(ami amúgy Maxell rokonság).

 

Üdv.

„Akaira(gondolom a hírhedt 4000-es) érdemes pont Akai szalagot tölteni”

 

Ki beszél 4000-esről?

Szerintem az alábbi link sokatmondó:

Magnójavítást. - Kivel? -> hozzászólásom

üdv.: oldtimer

Ha valaki Akai orsósról beszél, az esetek nagy részében a 4000-es sorozatra gondol, mert azt kapta meg anno olcsón a kereskedelem, az terjedt el, mint nyugati(vagyis távol-keleti) magnó. Erre gondoltam. Elolvastam a linket is, neked volt/van jobbfajta Akai is. A hárommotorosokat már elég jónak tartom, de még mindig nem bánnak olyan jól a szalaggal, mint egy Uher Royal.

2014, december 4 - 23:15

„Akaira(gondolom a hírhedt 4000-es) érdemes pont Akai szalagot tölteni”

 

Ki beszél 4000-esről?

Szerintem az alábbi link sokatmondó: Megnójavítás, kivel? Helyett:

 

Közben némi átalakításon esett át a belinkelt oldal, de a javított link ez: Akai orsós magnók, az „Akaik” - (melyek ezek?)

 

üdv.: oldtimer

Kezdeti értetlenségem palástolandó, hogy kb. 1983 óta leginkább egyféle Agfa szalagot használok, és ez az Agfa PE39 HiFi. Ezért is írtam a hírdetést meg: Keresek Agfa magnószalagokat

 

Anno az Akai 4000DS-em is szerette, és a mostani Akai(k) is.

Nekem úgy összességében, bejött! Mind az archív tok, mind a plastic orsó, és főképp a szalag is.

Van aki nem szereti, sebaj, tőbb jut nekem

 

Viszont a mostanában vett PEM368-asokkal valóban bajban vagyok én is. Ugyan, én nem találtam az utóbbi két évben olyat ami ragad, vagy tapad, viszont sokkalta jobban szennyezi a fejeket és a hangtengelyt is :(

Arról nem is beszélve, hogy más előmágnesezést igényel, mint a többi szalagom, és emiatt a magasai akár -2, -3dB -t is esnek a forráshoz képest.

Bár szebben lehet gyorstekercselni, de ezért nem vágyom rá.

Az utóbb vett 12-15 orsó PEM368-ból jobbára a fémorsót tartottam, meg. Mondjuk amúgy sem került sokba, mivel átlagban 1700-1800 Ft/db. volt.

Igaz a legelsővel /Balkányról/ alaposan csőbe húztak! 6500 volt és a rajta lévő szalag gyakorlatilag jobbára csak prózai felvételekre ajánlott.

Persze az eladó állítása: „Nem hallottam különbséget”.

Biztos füldugó is volt a fülében.

 

Egyszóval: Én ha Agfa szalagról beszélek, akkor nekem a PE39 HiFi jut eszembe.

 

üdv.: oldtimer

Sajnos a közudatban számos hibás képzettársítás van.

 

Csak néhányat említenék:

1) Képkocka - A kocka 3 dimenziós, tehát a mozifilm egy részlete  nem lehet képkocka

 

2) Gépfegyver - Akkor szokták mondani, vagy leírni amikor egy filmben mondjuk valaki „AK 47”, „AMD” vagy M16-os típusú fegyverrel lő.

Jóllehet a „seregben" mindenki géppisztolynak hívja. És ők már csak tudták mit beszélnek. De, ha mást nem, akkor is inkább gépkarabély.

 

3) Ha azt hallják „orsós magnó” akkor az emberek nagy része az Unitra ZK140-re, netán egy TESLA B100-asra gondol.

 

És végül

4.) Ha azt mondom „Akai magnók" akkor a laikusok, általában a „hozzánemértők” elméjében megjelenik egy 4000-es Akai képe.

 

Ami egy igentcsak rossz kézettársítás, bár logikusnak mondható.

Ám felmerül a kérdés, hogy akkor melyik magnóra lehet mondani, hogy „Akai”?

Az Akai 4000DS az „Akai”? Vagy az Akai GX4000D az „Akai”?

 

Mi alapján Akai egy magnó? GX fejes? Akkor az X201D már nem is Akai? Vagy hogy 3 Motoros? Akkor megint kiesik pár típus. De ha a 4000-esek az Akaik, akkor mi van a 3 Motorosokkal? Azok már nem is Akaik?

 

A 4000-esekből mindkettőt lehetett kapni több üzletben is. Például KERAVILL, Otthon Áruház, Corvin Áruház, stb. Ámde ezen felül az Akai magnókból igen sok típusszámmal készült.

 

Ezen a lapon az Akai készülékek számtalan típusa fellelhető, és a „Reel to Reel” szakaszban én 89 orsós magnót számoltam.

Ezek mind „Akaik” jóllehet nem mindegyik 4000-es, bár a 4000-esekből is van "4000D, 4000DB, 4000DS" és "GX-4000D" is.

 

Nem mondok újat vele, de Pesten például anno a Tanács krt.-n és a Majakovszkij utcai Műszaki Bizományiban lehetett több féle Akai orsós magnót is kapni, tehát nem kizárólagosan csak a négyezresek voltak kaphatóak.

 

Egy másik nyomós érv lehet az Akai magnók említésénél másra gondolni mintsem a 4000-esekre, hogy ez a Fórumtéma nem az 1980-as években lett nyitva, hanem most 2014-ben, amikor már az Akai magnók széles választéka elérhető bárkinek, aki kifizeti az árát.

 

És egy utolsó érv: Aki az Akai magnókról hall, az akár meg is nézheti itt a retronom.hu-n Kiss Béla László gyűjteményét is.

Gondolom Ő sem 10-12 db. 4000-es Akai magnót gyűjtött össze gyűjteményként, és ezért senki sem gondolja, hogy e gyűjteményben kizárólag 4000-es Akaik lennének!

 

üdv.: oldtimer

 

u.i.: Mondjuk az „akainégyezres” képzettársítás a TRABANT esetében, még csak csak megállná a helyét, hiszen abból nem készült majdnem 90 féle típusszámmal.

Bár a „Fő Téma” a vásárlás, aminek a célja, hogy jó minőségű szalaghoz jusson az ember, de nekem mégis befutott egy olyan lehetőség, amely nincs minden nap.

 

Egy barátomtól ajándékba kaptam az általa már évek óta nem használt TANDBERG magnetofonját. (mondjuk nem ez a lényeg!)

 

És a magnó mellé kaptam 40 orsó archív tokban lévő Scotch szalagot is.

 

Megvallom nem voltam túlzottan feldobva tőle elsőre.

 

Aztán ért csak a meglepetés, amikor elkezdtem nyitogatni a tokokat!

Ugyanis egymás után kerültek elő az újszerű állapotú szalagok.

 

És ami igazi meglepetés volt, hogy egyik MAXELL a másik után, és aztán jöttek a TDK szalagok.

 

Szerencsémre a barátom igen gondos ember lévén még külön nylon tasakba is betette a tokon belül a szalagokat, és a tokok többségén még kívül is rajta volt a gyári csomagolás, a celofán. És csak az elején lett leszedve.

Úgy vélem „jó vásárt” csínáltam! Emellett házhoz is jött 

 

üdv.: oldtimer

 

Természetesen a szalagokra is igaz, hogy a „Balkányi forrás” mellőzendő!

Örömmel jelentém, hogy az álhírekkel ellentétben, hogy mai napság csak lepusztult, és pincében-padláson tárolt szalagot lehet venni, nékem sikertült :)

 

Azért ha „rendet vág” az ember fia a tucatnyi POLIMER és ORWO szalag közt

 

 

csak sikerül neki egy-egy jó állapotú Agfa magnószalagot is „kipecázni” és megvenni. És nem is arany áron! A Fenti kép NEM ezt ábrázolja, hanem egy POLIMER a lejátszás után.

 

Persze ez a POLIMER is páratlan élmény 

 

Viszont az Agfa PE39 HiFi-ről lévén szó, egy hibátlan szalag, aminek a felülete is tükör sima, és gyűrődés és karcmentes. Legfeljebb 2-3 hosszanti hajszálkarc HA van rajta. (az ára is baráti: 1500ft) És a tokban a papír is írásmentes :)

 

Azért megvan a „szoci magnóknak” is az előnyük.

 

Most nem a ZK140-esekre gondolok, hanem a „komolyabb” Unitrákra, és a TESLA B100-asokra.

 

Mi ez az előny?

Igaz, ez nem csak a magnók előnye, hanem az is, hogy pl. a szalagokat anno volt hogy rapszodikusan lehetett kapni és emiatt az emberek ha volt valamilyen jobb szalagjuk, akkor vigyáztak rá.

Ez a két dolog, vagyis hogy pl. a TESLA B100-ason csak 9,53cm/sec sebesség volt, és a másik meg a szalagmizéria, ezek azt hozták, hogy a szalagok tovább megmaradtak jó állapotban. /nem titok, hogy feleakkora szalagsebességen felerészben kopik a szalag, mint pl. 19,05cm/sec esetén/

 

Így aztán a „szoci magnók” és a tulajdonosaik megóvták a szalagokat.

 

Jobban mint ha ezeket a 4000-esek erős kuplungja feszítette volna fel a fejekre.

 

Igaz, hogy a szalagon valamilyen „herélt” és puffogós zenék voltak, de már törlődik... így aztán a kutyát sem zavarja mi volt rajta.

Amúgy is el kellett tekerni a szalag végére, mivel a szalagvégkacsolót a kifutó piros szalaggal együtt át kellett fordítani a „túloldalra” mert az Akaiknál a szalag hátoldalán kell legyen a fólia. Az Akai szalagokhoz épp ezért bölcsen, külön felragasztható öntapadós fóliacsíkot adtak.

 

üdv.: oldtimer

Lehetne azt mondani rá, hogy „Demószalag?”

 

 

Igen! Bár azt kérdeznék a legtöbben, hogy miért?

 

A válasz roppant egyszerű, csak egy pillantást kell vetni a szalagorsó ablakára

a bal oldalon (fent).

Mit látni itt? Egy csúnya „jelenséget”. Ami jellemző a 4000-es Akaik mechanikáira.

Pontosabban:

1) A gyorstekercselésnél igen lazán csévéli fel a szalagot a magnó

2) Amikor az ember lejátszásra kapcsol, akkor a szoros kuplung miatt a magnó igen gyorsan forgatná az orsót, de nem tudja mert a befűzött szalag visszatartja.

3) Ilyenkor a magnó addíg „húzza” a szalagot, míg az egymáson fekvő menetek még elcsúsznak egymáson

4) Amikor már nem tudnak elcsúszni, mert megszorult a „cséve”, akkora kész is van az un. „harmonikagyűrődés”!

 

A fénykép a 3) és 4) pont közötti állapotot „demonstrálja”.

 

Egyértelmű. Aki ilyen szalagot lát, és megvételi céllal nézegeti, annak a válasz: Ezt a szalagot NE!

 

FIGYELEM! A kép nagyítható, csak klikkelj >ide<, és nyisd meg új fülön a böngészőben. Itt „teljes ablakos” lesz a kép, de még tovább nagyítható kb. 20%-al.

 

üdv.: oldtimer

Sziasztok ! Ha valakit érdekel  vadonat új szagokat  kínálok eladásra  22 és 17,5 cm es átmérőben . Hirdetések között megtalálhatóak .

Köszi a jelzést, biztos lesz visszhangja előbb-utóbb.

Részemről „keresek Agfa magnószalagokat” és velük megvagyok egészen jól.

 

Amint az alábbi kép is mutatja:

 

Igaz, ez nem az összes, de én erre rendezkedtem be. Vagyis a könyvespolcon sorakoznak a műanyagtokos szalagok. Van egy sor fekete műanyag Scotch archív tok is bennük más (többféle) szalagokkal, meg ilyen Agfa is van még.

 

Ám amint a hírdetés mutatja fogadok még pár Agfa PE39 HiFi szalagot

 

üdv.: oldtimer

Bárkit érhet meglepetés ahogy engem is ért ma!

 

Egy ismert hírdetési portálon böngésztem, és a "mangószalagok" kulcsszó beírását követően, majd leesett az állam.

De nem csak a látványtól ami elém tárult hanem az ajánlástól is!

 

Nézzük a portékát, a képet először:

 

Akinek a kép láttán még nem esett le az álla, olvassa el az "ajánlás"-t is.

Ugyanis a hírdetésben ez áll:

"Eladó a képen látható régi szalagok egyben gyűjtőknek "

 

Szegény gyűjtők!

Elmerengtem......

Aztán megtapogattam az állam és ezt kérdeztem: A gyűjtő én vagyok?

 

Nos! Igen. Ez a kedves Váci úriember nincs tisztában a fogalmak jelentésével.

1) Gyűjtő = Jó állapotú, és gyakran kurrens dolgokat, ritkaságokat kereső és vásárló IGÉNYES személy!

2) Ócskás, vagy ószeres = Általában majdnem mindent felvásárló, akár lomtalanítást is vállaló és inkább IGÉNYTELEN személy!

 

No, de döntse el a kedves látogató, hogy hová sorolja a meghirdetett terméket.

 

Kalmopirin

Palimadárfogó!

Így lehetne a legjobban jellemezni a következő hirdetést!

 

 

Nem mondom megesett, hogy egy Akai WR 150-7 szalagot évekkel ezelőtt fellicitáltak a V.... piactéren, de az 4 500 forintnál elkelt.

Ennek az ára több mint a HÁROMSZROSA annak!!

 

Szerintem nem Leonardó festmény ez amiből csak egy van!

 

Arról nem is beszélve, hogy ettől olcsóbban egy barátom JÓ állapotban lévő

Akai GX4000D-t vett, nem "csak szalagot".

Ettől az eladótól sem vesznek sokan az biztos :)

 

 

Kalmopirin

A régiekből is

lehet csemegézni, ha jó szalagot sikerült elfogadható áron venni.

 

Ám vannak 100%-ban jó szalagok, és ezek a magnószalagok kifogástalanok!

 

Akár "nagyorsón" akár normál méretben kaphatóak.

Az áruk fix, és nincs korlátozva a vásárolható mennyiség.

 

Kalmopirin

Ezt a szalagot SE!

Igaz be lett mutatva és minősítve is lett, ámde pont ezért megerősíteném

a már leírtakat.

Jóllehet sokan még nem tudják milyen a szalag. Még egy 'Kenesei' úr sem!

Ugyanis hirdeti nem kevés pénzért.

 

 

Úgy, hogy „Bontatlan, celofános”

Tiszta sor! Elvben jó. Ha megvetted? Mosom kezeimet! Én nem tudhattam, hogy nem jó, mert nem bontottam, ki. Ezzel elvesztette volna az értékét.

 

Na, de kinek kell „zsákban cicus”? Pláne többszörös áron!

 

 

üdv.: oldtimer

Egy viszonylag „enyhe” darab:

 

 

abban az értelemben, hogy nincs rajta (még) ujjnyi por, és nincs összeragasztgat-

va mindenféle matricával az orsó oldala ami aztán át volna firkálva, és melléírva más.

 

Ámde a következtetés mégis az: Na ettől sem sok szalagot vennék! Miért?

Ha leveszem az orsót, szalaggal akkor beteszem egy nylon tasakba, ami megvédi a portól, és attól, hogy lecsévélődjön róla a szalag....

 

Itt nem látok ilyet. Pedig egy hirdetés egyik képe volt ez. Eladó szalagok.

 

üdv.: oldtimer