Fürdőruha divat


retro 12.jpg

Itt a nyár! Fürdés! Vízpart! Medence a kertben! Igaz, hogy néhány napja még fagy volt egy-két helyen az országban, de készülődjünk! Próbáltam összegyűjteni 100 év fürdőruha termését, hogy vízparti nyaralásokhoz kik (nők), mikor, mit hordtak. Nem akarok komoly elemzést írni (nem is értek hozzá), inkább a képeken keresztül leolvasom a változásokat.

 

 

Az első kép sorozatot a Pesti Napló 50 éves jubileumi számában találtam. A bal oldali képen 3 egymás mellett található hölgy jól szemlélteti a századfordulótól a 30-as évekig történt gyökeres változást.

A XIX. században inkább ruhaként funkcionált, mint fürdő alkalmatosságként ez a ruha darab. A nők mindenüket eltakarták és csak az I. Világháború utáni "felszabadulás" oldotta ezt a ruha darabot. Kivillantak a karok és lábak. A két részes ruhadaraból egy lett.


Ez a két 1930 körüli nagyon szép grafika jól szemlélteti a változások egyik állomásának a végét.


1940-es divat újságban egymás mellett látható sporthoz és fürdőzéshez használt ruha. A kettőből egy lesz bikini néven néhány év múlva.

 

Ismét a háború vége oldja centiket és 1946-ban megjelenik a kétrészes fürdőruha... a bikini. Volt már előtte is (2000 éve a görögöknél), de most Louis Réard el is nevezte. Bikini-szigetekről kapta a nevét, ahol kísérleti atomrobbantásokat végeztek és az alkotó úgy gondolta a fürdőruha hatása egy robbanással vetekedik.
A Nivea plakát 1951-es, tehát abban az időben nagyon merész lehetett. Az 1959-es Opera parfüm hirdetése bár magyar, szerintem a kép külföldi.Az előző képen azért említettem, hogy külföldi kép, mert a magyar valóság 1963-ban ez fürdőruha volt. "új". Remélem meg tud valaki cáfolni!


De a hetvenes években már tombol a bikini divat, köszönve a hippi mozgalmaknak is. Az alsó részek egyre vékonyabbak lesznek és már az eladás ösztönzésben is nagy szerepet kap. Az 1970-es Ezermester 7. számát szerintem kétszer annyian vették meg mint a többit.

80-as években visszajön a divatba az egy részes és emlékszem (mert erre már emlékszem) abból is a fekete nyomult.

A kör bezárult, tehát minden kezdődik (kezdődött) előlről.

 

Mozgóképes változat:

http://retronom.tv/node/16367


szia,

hogyan lehetne ezekből a képekből a 70-től készülteket megszerezni nagyban? (tehát ami nyomtatva is már egy jobb méret, vagy eredetiben)

várom válaszod,

köszi,

raboczky Anettt

Gratulálok a munkádhoz!
Engem szintén érdekelne, hogy hol juthatok jó minőségű felvételekhez!
Ruhákat, fürdőruhákat (kizárólag eredeti korabeli darabokat)szeretnék venni üzletdekorációhoz.Külföldön láttam bekeretezett fűzőket, melltartókat néhány fotóval a falon, és valami hasonlót szeretnék létrehozni magam is...
Minden segítséget előre is köszönök!
Á. László

admin képe

Mozgóképes változat:
http://retronom.tv/node/16367

NofreT képe

érdekes, és én még nem ástam mélyre ebben a témában, nem is tudok hozzászólni érdemben. Leguan anyagában viszont most láttam egy kétrészes fürdőruhát, az 1941-es  Durdilly rúzs-reklámon (magyar)

 

Valószínűleg a plakát van rosszul datálva.

Nofre

leguan képe

A kép egészen biztosan 1941-ből származik, hiszen nem plakát (ahol a datálás bizonytalan lehet), hanem a Képes Vasárnap c. hetilapban jelent meg.

NofreT képe

akkor ez csak kétrészes fürdőruha lehet Magyarországon, 1941-ben. Érdekes, hogy tartalmában nagyon hasonló cikkek vannak a net-en, kivéve azt a régebbit, amit Dózsa Katalin divattörténetének ismeretében írtak.

Nofre

ÁDY képe

Lehet, hogy a Durdilly nem magyar gyártmányu rúzs volt, és csak átvettük a reklámot?!

ÁDY képe

Most látom, hogy magyar gyártmány volt. Ez nem jött be!

NofreT képe

ez elég korrekt információ:

A XX. század első évtizedében már lazultak az illemszabályok, nem kellett fürdőköpeny, csak napfürdőző hálóingecske, majd a húszas évek közepétől a strandpizsama lett divat. Egyben elhagyhatták a hölgyek a kötelező harisnyát. Mert azt is illett a fürdőruhához viselni, sőt, rendőrségi előírás volt, hogy a harisnya nem lehet testszínű, mert netán félreértik a romlott férfiak. A rendőrség egyébként is ügyelt az erkölcsökre, ha valaki túl merész fürdőruhában jelent meg 1920-ban a szegedi Tisza-strandon, a rendőr felírta, és elzavarta nagyobb úszódresszért. Dózsa Katalin divattörténetében egy ilyen esetet idéz a Színházi Életből, mivelhogy a színésznők hajlamosak voltak az efféle kilengésekre. Muráti Lili volt például az, aki Budapesten 1933-ban elsőként merészkedett a strandra kétrészes fürdőruhában. Persze, ezen még nem kellett bikinit érteni. A bikinihez egy világháború kellett, amikor sok minden megváltozott, többek közt a férfiak és nők egymáshoz való viszonyában.
( 1997/3.)
http://www.sine-morbo.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=159&Itemid=80

 

Nofre

a családi "képtárból" az 1920-as évek végéből és 1930-as évek elejéről.

Fürdőruha divat.jpg

Fürdőruha divat2.jpg

Fürdőruha divat3 Császárfürdő.jpg

Fürdőruha divat4.jpg

ÁDY képe

Nagyon jók a képek, köszönjük.