Gyógyszállók Budapesten


Forrás: 
dr. Nemes János: Gyógyító Budapest, Városháza, 1993.
Gyógyszállók Budapesten

A szállodák üzemeltetője a Danubius Hotels volt.


A Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Vállalat 1972-ben alakult meg a HungarHotelstől átvett Margitszigeti Nagyszállóval és keszthelyi Hotel Helikonnal, valamint a Budapest Hilton építési engedélyével (ez utóbbi 1977-ben nyílt meg).

 

1976-ban és 1979-ben nyíltak meg az első Thermal Hotelek Hévízen és a Margitszigeten. A Hotel Gellért 1981-ben került a vállalathoz a HungarHotelstől, teljes felújítás után.

 

Újabb Thermál szállodák nyíltak meg 1984-ben, 1985-ban és 1986-ban Hévízen (Aqua Hotel), Sárváron és Bükfürdőn. 1987-ben nyílt meg a felújított Nagyszálló, Ramada Grand Hotel néven.


Külföldi tőke bevonásával épültek meg a Margitszigettel szembeni Thermal szállodák Pesten és Budán. A Helia 1990-ben, az Aquincum 1991-ben nyílt meg. Gyógyvízzel való ellátásukra a Duna medrébe csöveket fektettek.

 

A privatizáció során az Aquincum szálló tulajdonrészét az Állami Vagyonügynökség megvásárolta a Danubiustól, így kikerült a szállodaláncból.

 

A Danubius az évek során a Helia szálló 100%-os tulajdonosává vált.

 

Érdekesség, hogy 1996-ban a Danubius vette meg azt a HungarHotelst, amely vállalattól az első szállodákat vette át.

 

Jelenleg a hat magyar gyógyszálló mellett tíz külfödit üzemeltet. Ötöt Marienbadban, hármat Pöstyénben és kettőt Szovátán. Mostani nevükön mindet Danubius Health Spa Resortnak hívják.

 

Ezeken kívül még számos városi- és üdülőszállodát üzemeltet, amelyek a HungarHotels, valamint cseh, szlovák és román szállodavállalatok megvásárlásával kerültek a lánchoz.

Gyogyszallok_2.jpg Gyogyszallok_3.jpg Gyogyszallok_4.jpg Gyogyszallok_5.jpg Gyogyszallok_6.jpg