Nosztalgia: Hol vannak azok a „régi kereskedők”?


Nemrég láttam egy 1939-es magyar filmet, ami a Fűszer és csemege címet viselte.

A főszereplők egyike Jávor Pál, aki egy szolgálatkész, kedves és rokonszenves kereskedőt személyesít meg.

A Cégtulajdonos, Puskás Aladár elégedett is vele. Pedig Mácsi Márton egy egyszerű parasztfiúból nőtte ki magát jeles kereskedővé. Olyanná aki még a tulajdonos unokájánál is kedvesebb a vevőkkel. Pedig az unoka ekkor már a Bolt „élén” áll. Nem véletlen, hogy Szőreghy Gyula, a kúria elnöke sértődötten távozik a boltból, mert a fiatal Puskásnak derogál kiszolgálnia őt.

Tény, hogy mára a kereskedői gyakorlat elment a „túlsó irányba”. Pláne, hogy ma sok esetben a vevő és az eladó nem találkozik fizikálisan egymással.

Érdekes, hogy ezért nem minden esetben jön elő a „kötelező jó modor”. És hol vannak azok a „régi kereskedők”? Persze az ember nem kívánja, hogy hajbókoljanak neki, de a tisztességes és nyugodt hangnem, a türelem és a jó modor, sosem okozott még problémát senkinek.

Inkább ezek hiánya!

Egy barátom meséli, hogy jó pár éve regisztrált a közismert v.... piactérre, és pár vásárlást meg is ejtett, bár sosem volt egy „habzsolháp”. Nem is olyan régen összeakadt egy „vegyeskereskedő nővel”. Mondjuk evidens, hogy ha valakinek 3 000 féle terméke van a cipőkanáltól kezdve a Nagypapa pipaszurkálóján át a festményekig és régi magnókig, rádiókig, akkor ő nem érthet mindenhez. Pláne mint nő, nem érthet a magnókhoz. Ahogy ez ki is derült. A vevő kérdése arrogáns hangot, kioktatást, lekezelő hangon való válaszokat váltott ki az eladóból, miután a vevő úgy döntött eláll a vásárlástól, és licittörlést kér. Ám ezt nem kapta meg és megnyert egy másik terméket, ami cca. 150 Ft kiadás lett volna, de inkább nem vette át.

Ekkor jött a vevő negatív értékelése, és hogy "Mindíg az eladónak van igaza" amit a vevőszolgálat mondott ki amellett, hogy kioktatták a vevőt:: Az eladó nem volt arrogáns... stb.

Ilyenkor jut az ember eszébe a Fűszer és csemege, Puskás Aladár, és Málcsi Márton. És persze azok akik hozzájuk hasonló jó kereskedők voltak.

Ja, és a nosztalgia: Hol vannak azok a „régi kereskedők”?

 

Ki emlékszik még rájuk?

Remélem nem csak én.

 

oldtimer képe

Hol vannak a régi kereskedők?

Amint látom „uborkaszezon” van, és ők is nyaralnak

üdv.: oldtimer

Kalmopirin képe

Önkiszolgáló világ az, amiben élünk: Fog és vidd!

Ha nem jó visszahozod és kicseréli a vevőszolgálat. Itt általában előzékenyek. Általában. Ugyanis itt a Vásárlók Könyve is.

Nekem csak egyszer volt egy furcsa esetem amikor egy "vésett" 1 000 forintos DVD filmet vettem vagy 6 éve és nem akartak adni egy ugyanolyat karcmentesen, a szerzői jogokra hivatkozva. Az "egybites" kisasszony fel sem tudta fogni amit mondtam: Ugyanilyet kérek karcmentesben, mert ez olyan mintha ledrótkefézték volna. Aztán sikertelenségemben elmentem a kiadóhoz, ahol 30mp alatt kicserélték egy ugyanolyanra, de karcmentesen.

 

Kérdésem: Hol volt ekkor a szerzői jog?

 

Kalmopirin

Hol


Alkoholszonda
1980-1989
Hollóházi bögre
Ismeretlen évjárat
Hollókő üdvözlőkártya
Ismeretlen évjárat
Zaanse Holland falióra
Ismeretlen évjárat