Mérei Ferenc


Forrás: 
https://www.szombat.org/hirek-lapszemle/merei-ferenc-105-eve-szuletett
Mérei Ferenc

"Az életben nem kell mindig jól járni! Aki azt a belső kényszert el tudja engedni, hogy neki minden helyzetből győztesen és nyertesen kell kikerülnie, annak nagy lesz a belső szabadsága." (Mérei Ferenc (Budapest, 1909. november 24. – Budapest, 1986. február 23.) pszichológus, pedagógus, hálózatkutató. )
A TANÁR ÚR köszönjük az Ablak Zsíráfot!!!!

oldtimer képe

Egész fiatal koromtól fogva egy ideig sokat vitáztam. Egyszerűen nem tudtam "elengedni" azt a gondolatot: Ez olyan egyszerű, hogyhogy más nem érti. és érveltem... érveltem. Ám elmaradt a siker.

Jó ideje rájöttem Mérei F. megállapítására: Nem kell „minden helyzetből győztesen és nyertesen kell kikerülni”!

Sokkal jobb, ha időben leáll az ember. Attól hogyha nem nyer meg valamit, pl. vitát vagy mást, attól lehet még szabad és boldog is.

 

üdv.: oldtimer

melica képe

Igazad van, egyetértek Veled. De ugye, milyen érdekes, hogy ezt az ember nem ám 18 évesen tudja meg, hanem sok-sok év belső küzdelem és gyötrődés után... És itt jön a lényeg szerintem: erről szól az életünk. Megtanulni tapasztalás alapján, továbbadni amit csak lehet, persze közben lehetünk boldogok, tehetünk néhány dolgot ( akár nagyokat is).. de bölcsen megyünk el, a feladatot teljesítve..

oldtimer képe

Úgy működik ahogy mondod.

Viszont le lehet rövidíteni az évek számát, vagyis időt nyerhetünk! Hogyan?

Részemről, ha nem 34 évesen, hanem 20 évesen kezdtem volna, akkor „spórolok”, vagyis nyerek 14 évet. És nem titok mivel :)

Ugyanis a Biblia, vagyis benne Jézus tanítása (evangéliumok) olvasása, és tanulmányozása, nem volt korhoz kötve és ma sincs.

Csak én kezdtem kicsit későn hozzá.

 

Ha a család, esténként (mint anno vidéken) felolvas a „Nagy könyv”-ből, akkor jóval előbb elért volna hozzám a bölcsesség.

 

üdv.: oldtimer