Retró Kiállítás - EbesNéhány hete jeleztem a Retronómos találkozó kapcsán, hogy írok az ebesi túrámról. Most, hogy sikerült összeszedni magam bele is vágnék.
Táblák már Ebes környékén a főúton hirdették: Retró Kiállítás. Letérvén a 4-es főútról kis kérdezősködés után könnyen ráakadtam az épületre, a gyűjteményre.

Érkezésem előtt felhívtam a szervezőket, hogy személyesen is szeretnék találkozni a kiállított darabok gazdájával. Hamarabb érkeztem megbeszéltnél, így először szétnéztem. Ingyen jegy! (Mire nem jó, ha az embernek van egy retronom.hu-ja.) Egy folyosó és egy nagyobb szobában volt összezsúfolva egy több ezer darabos remek gyüjtemény. Őszintén mondva azokat a darabokat kerestem végig a kiállításon, amivel még nem találkoztam. Nehéz ilyet felmutatni, mert a retronómon azért lassan 10000 kép felé közeledünk.

Középen két paravánon plakátok, hirdetések. Körbe nagyobb tárgyak, a falakon lemezborítók, cimkegyűjtemények. Óriási vitrinekben felhalmozva megannyi emlék. Nem is szeretnék belemenni a részletekbe, akik ezt a cikket olvassák a tárgyak nagy részét ismerik.

Ízelítőül azért összevágtam egy montázst a kiállítás anyagából, hogy a mennyiséget és a kiállítás minőségét átérezzétek.
Félóra múlva befutottak a gyűjtemény gazdái is és szóba elegyedtem velük. Dalnoky Ferenc és felesége ekkor szinte hátba vágott azzal a hírrel, hogy ezt az anyagot röpke egy év alatt szedték össze. Piaci vásárlással, rokon "elfekvő készleteiből" és adományokból. Honlapjukon egyéb érdekességeket is olvashatok a kiállítás létrehozóiról:
http://www.dalnokyferenc.hu.

Mint már említettem megpróbáltam a számomra ismeretlen, érdekes dolgokra vadászni a anyagban és ebből egy párat ki is emelnék. Céges cigaretták leptek meg a legjobban. Centrum, OTP, MGM, Gelka, stb. Valószínűleg a debreceni dohányipari gyár közelsége miatt lehetett ezekre a csodákra bukkani. Ja most látom, Belmondós cigi!

Végezetül egy remek három tárgyat tartalmazó kép. Nem kell magyarázat szerintem a beazonosításukra. Vagy mégis? Mert én a jobb szélső dobozt nem tudtam beazonosítani első pillanatra. Hordozható mosógép, autós töltőről üzemeltethető.

Záró mondatként talán annyit írhatnék, hogy egy nagyon jól szervezett, remek - igaz egy kicsit zsúfolt - kiállítást láttam. Gratulálok hozzá!

Én is voltam ott! Nagyon tetszett

retronóm képe

Elkészült egy év után a mozgóképes változat is a kiállításról.

De hát... az idő velünk van!

Retró


Kiállítás