Presszókávéalátét


Forrás: 
Saját
Presszókávéalátét

Presszó kávé aluminium ( Az alumínium a periódusos rendszer III. főcsoportjába tartozó könnyűfém. Rendszáma 13, vegyjele Al. Ezüstös színű, levegő hatására a felszínén pillanatok alatt oxidréteg alakul ki, amely megvédi a további oxidációtól. Nem színezi a lángot.) :) alátét.

NofreT képe

patent bemutatás :)

 

de ezt hová tették? A kávéscsésze alá?

Nofre

Feribá

Igen, a presszókban ezt tették a szimpla vagy dupla kávék alá. Voltak még hozzá "izléses" színes alumínium kanalak is. Itt Szombathelyen a Fő téren volt egy csemege áruház - nem  önkiszolgáló!- ott kellett váltani a pénztárnál kávéjegyet, aztán a pulthoz menni és ott kifőzték a feketét. Ami ugye barna volt. A szimpla kávé olyan kevés volt, hogy azt is gondolhattad, nem mosták ki a poharat. A dupla kicsit több. Jó vastag üvegcsészékben adták, volt aranyozott szélű is. És alatta volt ez a gusztustalan - ma már RETRO EREKLYE- aluminium alátét.

Az alátét vagy mondjuk szebben kistányér szerepe az is volt, hogy a kockacukrot is odatették, bár egyszerűbb helyeken egyszerűen megkérdezték, hány cukrot tegyenek bele. Háromnál már csúnyán néztek...Volt szimpla, dupla és tripla kávé, igy is kérték, nem ugy mint manapság. Kérek egy duplát, két cukorral, de ne felgőzölt legyen ám, többnyire igy hangzott. És a sistergő, bugyogó nagy karos Casino gépen a szép fekete kosztümös-fehér kiskötényes ruhába öltözött hölgy lefőzte az ugyanakkor nagytölcséres darálógépen megőrölt kávét. Volt az egésznek egy mára teljesen elveszett szertartásos jellege.

izdoktor képe

Ha minden igaz pár nap múlva megkapom az aluminium kanalakat. Az lesz ám csak az igazi full retró!!!

Majd' elfeledkezdtem a szintén aluminium kiskanálról, a szocializmus
"széles néptömegek" részére készitett szervizének eme gyöngyszeméről.
Volt ám több szinben is! A szinek lassan lekoptak róluk. Nem baj. Igy is
megfelelt.

Én nem tennék egyenlőségjelet egy, a kor divatos anyaga -az aluminium- és a marxizmus-leninizmus közé. Az ötvenes-hatvanas években az aluminium egy igen népszerű anyag volt edények, evőeszközök, kukták, fazekak gyártására és nem tartom valószinűnek, hogy Központi Bizottsági határozat született volna az eloxált kávéskanalak gyártására. Egyszerűen egy praktikus, a rozsdamentes eszközöknél jóval olcsóbb és nem ellopásveszélyes eszköz volt a fenti alátét és kanál, hangsulyozottan csak a legegyszerűbb helyeken, restikben, bűfékben, stb. Az elegáns cukrászdákban, mert bármilyen hihetetlen akkor is voltak, nem ilyennnel szerviroztak.

NofreT képe

Igazat adok, a hazai alumíniummal kapcsolatos írás itt:

 

Ajka timfödgyár , alumínium

 

 

Nofre

Feribá

Volt még egy olyan sztori is, hogy az erős emberek terektek egyet a kanálon és akkor lett csavart változat is.

Az eloxálás egy gyakori foglalkozás a mai napig, ujra kéne szineztetni őket, szerintem nem volna egy nagy összeg, az interneten sok eloxáló iparos szerepel. Olyan lenne mint az új.

Csuby képe

Abban az időben 60-as évek-ben újdonság volt az eloxálás, a maguk nemében szépek és főleg olcsók voltak ezek az alumínium eszközök, pl. voltak tálcák is. Csak amikor már megkopott nagyon csúnyák lettek.

Úgy néztek ki mintha nem lenne jól elmosogatva.