Békéscsaba akkor és most II.


békéscsaba1909.jpg

Békéscsabai barangolásomat a fenti hely beazonosításával folytattam. A képen a Vasút-utca felirat szerepel és érdekessége, hogy majdnem száz éves, 1911-es. A felirat alapján az állomás felé vettem az irányt gondoltam ott lesz ez az utca valami más néven, mert így nem szerepelt sehol.

Ha már kint voltam az vasútállomásnál Ády következő képét is lefotóztam.

 

Azóta felhúztak egy buszállomást is ide, ami elég nagy kontrasztban áll ezzel a régi épülettel.

békéscsaba- állomás2.jpg

Készítettem egy panoráma képet is erről a helyről, mert tiszta Kőbánya!

 

Szétnézve a környéken sehol nem találtam hasonló házakat, mint az első képen. Kerestem egy idősebb bácsikát és megkérdeztem hol lehet ez az utca. Először vonakodott, mert azt hitte el akarok adni valamit, de utána megeredt a nyelve.

bekescsaba01 copy.jpg

Kiderült ez az utca is a központban van és eljöttünk mellette. Ma Andrássy, nagyrésze sétáló utca. Irány vissza és nézzük mi van ott.

 

békéscsaba-andrássy.jpg

A száz év rányomta a bélyegét erre a részre. Már nincs kisvasút, ami feltehetőleg a környékbeli részeket kötötte össze. A régi kép bal oldalán található nagy épület a színház, ami itt a fáktól nem látszik.

 

békéscsaba-jókai.jpg

A Jókai Színház 1877-78-ban épült és azóta nagyon megváltozott a környezete.

 

békéscsaba-univerzál.jpg

Egy kicsit visszatolattam és készítettem itt is egy panoráma képet. Bal oldalt az Univerzál Áruház látható, jobb oldalt egy társasház, vagy egy volt bérház átalakítva (?)... minden esetre szépen keverednek a korok ezen a részen... mégis csak eltelt 100 év!

 

Békéscsaba akkor és most I.

teslaeltos képe

Nemrég tudtam meg hogy Békéscsabán az egykori kisvasút egyik állomása a Kossuth téren ma is áll az evangélikus nagytemplommal szemben.