Zengő Áruház - Komló


Forrás: 
Saját fotók
Zengő Áruház - Komló

 

Csatlakozva az elmúlt két nap retró-épületeihez bemutatnék én is egy áruházat, amelyben még beleszippanthatunk a Skála-idők levegőjébe. :)

 

A komlói Zengő Áruház 1978-80 között épült. Korának jellegzetes, elkészültekor magas színvonalú épülete. Szögletes tömbje a fő nézet irányából tagolt, nem unalmas kockaszerű. A homlokzat bordázott betonelemekből készült. A völgyekből hegyoldalra kapaszkodó város adottságainak köszönhetően az áruház a hegyoldalra épült rá, így a hegy felőli (hátsó) oldalon már az I. emelet van a talajszinten, de innen bejárat nem nyílik. Az áruház parkolója itt helyezkedik el, mert az áruház főutca felőli oldalán park létesült. A parkolóból viszont rámpán megközelíthető az I. emelet, ahol - a főbejárat felett - egy külön bejárat kapott helyett, így lényegében külön is nyitva tarthatnak a felső iparcikk-szintek és az alsó élelmiszerrészlegek.

A homlokzaton lévő retro-felirat nagyon ott van a szeren. Hibátlan, tiszta, jó állapotnak örvend. Egykoron a felirat része volt a jellegzetes ÁFÉSZ-logo, de erre már csak az acél tartószerkezet kialakítása emlékeztet. Az egész felirat eredetileg bronzból (rézből?), vagy ilyen hatású anyagból készült, ha hihetünk egy átadás-kori fotónak. (Forrás: Skála-Coop naptár, 1981) A Skála-logo nem a Zengő Áruház feliratnál, hanem az áruház attól jobbra eső homlozatán, külön helyezkedett el, kivilágítható változatban.

 

A város szívében elhelyezkedő ház teljes áruválasztékot kínált másfél évtizeden keresztül, amiről a Skálákra jellemző vörös "márvánnyal" burkolt elegáns lépcsőház máig meglévő, fémbetűkből kirakott feliratai emlékeztetnek.

 

A földszinten akkor is ABC-részleg üzemelt.

I. emelet: Konfekcióosztály, Divat, darab és kötöttosztály (micsoda elnevezések :) ), Cipőosztály, Lakástextil- és méteráruosztály.

II. emelet: Háztartási és lakásfelszerelési, villamossági, híradástechnikai osztály, Jármű és autóalkatrész osztály.

 

Ma a fölszinten élelmiszeráruház és drogéria, az I. emeleten ruházati és ajándékáruház, a II. emelet teljes egészén pedig cipőosztály üzemel. A multik megjelenésének ellenére az áruház nem néptelenedett el, az általános igényeket jelen formájában is jól kiszolgálja, bár az eladótér teljes felújításra érett. Örülhetünk, hogy egy fríz-szerű, eredeti, a Skálákra jellemző díszítés ma is körbefut a II. emelet eladóterén a polcok felett, ma már ilyennel szerintem sehol máshol nem találkozhatunk. Álmennyezet nem készült (nyilván költséghatékonysági okokból), a betonelemeket láthatjuk a szellőzőkkel, a világítótesteket erre szerelték közvetlenül.

 

Érdekes, hogy bár az áruház háromszintes, mozgólépcsők nem kötik össze a szinteket. Ezeket csupán egy lift helyettesíti, amely viszont más akkori áruházakban sokszor elmarad. A mozgólépcső hiányának, viszont a lift megépülésének köszönhetően az áruház akadálymentes, ebben sok más társával ellentétben megfelel a mai elvárásoknak is!

 

A Skála-boom (a Skála-Coop áruházi kooperáció létrejötte, sok áruház építése a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején) idején épült áruházakban jellemző volt a mozgólépcső, egyfajta rangot jelentett, ha egy szövetkezet, vállalat egy városban megengedhette magának az akkor igen drága beruházást. (Hasonló presztízskérdés volt a kisebb-nagyobb városok indokolatlan, ám számunkra kedves 20-25 emeletes toronyházaihoz). Például Várpalotán, a Komlóhoz hasonló lélekszámú kisvárosban, ahol egy nagyjából ugyanekkor épült, hasonló áruház áll, ott vannak a Skálákra egykor jellemző Koncar-mozgólépcsők keskeny változatai az épületben (bár Várpalotán lift nincs, így a ház nem akadálymentes). A nem sokkal népesebb (bár megyeszékhely) Szekszárdon, a szintén ekkor épült Skálában ugyancsak készültek mozgólépcsők. Ez Komlón elmaradt valamiért.

 

A lépcsőház viszont - talán épp a fentiek miatt - igényes kialakítású volt, a Skálákra jellemző kőburkolattal a padlótól a mennyezetig, króm-üveg korlátokkal - olyannyira, hogy a fotón látható, keskeny "padlásfeljárót" is ugyanilyen igényesen alakították ki!

 

Ha arra jártok, ugrojatok be az áruházba, amíg eredeti bája megvan, nem esnek neki, hogy átalakítással egy öszvért létrehozzanak.

vudu képe

Tudja fene, nekem megépülése óta mindig egy transzformátorház jut eszembe róla. A méretéhez viszonyítva a kirakatfelület minimális.

hiánya az tényleg nagy hiba, ezt nem említettem. Különös, pedig akkoriban körberakták nagy, sárga fényvédő fóliával burkolt kirakatokkal az áruházakat. Érthetetlen, hogy a földszinti, főutca felőli részen miért nem helyeztek el kirakatokat, helyette ott a megmagyarázhatalanul sok - bár akkor és most is divatos - beton és a lőrésszerű ablakok.

Szakáll

vudu képe

Szerintem a tervezője, ha még él, biztosan tudja hogy mit b~t el és gondolom azt is hogy ezért még kiket okol. Már elkészülésekor sem felelt meg (főleg kívülről) egy fogyasztócsalogató áruháznak. Ezen csak a belső tartalom reklámozása segített "időszakonként".

Hová tűnt a hozzászólásod?

Mindegy, azért válaszolok rá.

Nem gondoltam, hogy ennyire összenyomja a képet a rendszer. Még nem igazodom ki itt teljesen, hogy érdemes feltölteni.

 

Kár, hogy belépés nélkül nem lehet az eredeti méretet megnyitni, de a lényeg azért, hogy a tagok meg tudják nézni nagyban.

 

Hogy érted azt, hogy kockásra csináljam a képet? Vízszintesre? Vagy mire mondod?

Szakáll

admin képe

a képeket láthatóbbá tenni, ezek az eredeti méretek.

Legközelebb hogy érdemes feltölteni? Nem lesz jó így, magas téglalap formájában? Mennyi a max. szélesség, hogy ne nyomódjon össze?

Szakáll

admin képe

500px fölött már összenyomódik!

ööö... de ez csak 400 széles. :) vagy a magasság sem lehet nagyobb 500-nál?

tehát akkor max 500 x 500. (?)

Szakáll

admin képe

Itt ekkorák voltak a képeid. 500x500-as gyárt.

Zengő


Áruház


Állami Áruház
Találat: 2
Centrum Áruház
Találat: 22
Centrum Áruház mérőszalag
Ismeretlen évjárat
Corvin Áruház
Találat: 4
Corvin Áruház
Találat: 5
húsáruház
1970-1979
Kaba Áruház
1970-1979
Komádi - Körös Áruház
Ismeretlen évjárat