Bognár és Kovács műhely


Forrás: 
saját családi fénykép
Bognár és Kovács műhely

A családi műhely, azaz pontosabban Dédapám műhelye. ( a kép szélén baloldalt nagybajuszú ember mellényben a Dédapám) Bognár, valamint Pataápoló és Patkoló kovács, ez már komolyabb rang, mert nem csak patkol hanem ha esetleg a ló csámpás vagy sérült a patája azt is rendbe tudta hozzni, patán keletkezett sérüléseket el tudta látni. A többi ember a képen mind segéd. Hát igen. Volt amikor jólment a szekér :-)

A kép Jajhalmán készült, ez az Öregek elmondása szerint tanya-világ volt, de a taktaharkányi uradalomhoz tartozott, báró Harkányi Károly keze alá, ha jól emlékszem Nagyapám elbeszélésére.

 

Próbáltam javítani a kép minőségén, a kis kép valamivel elfogadhatóbb.

B.jpg Másolat - BOGNÁR 004.jpg

Nem ír a visszaemlékző arról, hogy jajhalma uradalmi központ volt. Taktahrkányi vasut állomás és jajhlma között keskenyvágányú vasut közlekedett. Jajhalmán működött egy szeszgyár éa a szeszgár kazánjáról 110 V-os generátort működtettek ami a majort villamosárammal látta el, elsősorban világitás céljából. A képen látható kovácsműhely még 1961 ben létezett és Kubék nevü gyogykovács volt a kovácsmester, aki a Hrkányiak idején a szeszgyár és a villamos centrálé karbantartását is elvégezte.

Csak megjegyzem, hogy a cukorrépa betekerításánál a szállítást repülővágányon közlekedő csilléket használtak.

Elnézést, a Kubék az nem Kubák véletlen? Csak azért mert egy Kubák József Uradalmi kovács és gépész volt Jajhalmán Harkányi grófnál. A II világháború után Jajhalmon a Taktamenti Állami gazdaságnál kovácsként dolgozott. Ami érdeklne vajon rajta van a fotón?

Válaszát előre is köszönöm, bár látom elég régi írás, de csak most találtam rá.

Radios20 képe

Üdvözlöm!

 

Köszönöm a hozzászólást!

Tud esetleg még információt, mi lett Dédapám műhelyből később, tehát a hatvanas évek után? Mi ottlétünkről szóló történet kb 1948-után de lehet hamarabb megszakad. Erre már nem emlékszem. Hogy az Ön által említett illetőé, hogy lett, arról nem tudok írni. Tény, mely egy-egy elszólt mondatból, elejtett szóból hallottam, hogy Nagyapám testvérei szépen elkótyavetyéltek 3 műhelynyi kovács szerszámot, ez az ötvenes évek elejére tehető de hogy a Jajhalmai műhelyről lett volna szó, vagy Nagyapám bátyja álltal Mezőcsáton létrehozott műhelyről? Viszont ez időtájt Miskolcon dolgoztak a DIGÉP-ben. Dédapám, Bognár József Miskolcon1957-ben halt meg. A Mezőcsáti műhelyről dátumot sem tudok. Az egész zavaros, hogy a háború után mi történt. Valamint esetleg még képeket, ha tudna feltölteni azt nagyon nagy örömmel venném!

 

Előre is köszönöm!

 

Üdvözlettel; Bognár Csaba /Radios20/

és


Úttörő rangjelzések
Ismeretlen évjárat
Ábránd desszert
Ismeretlen évjárat
Aesorolos Deok
Ismeretlen évjárat