Badacsony Hableány étterem


Forrás: 
Saját fotók, saját újságból.
Badacsony Hableány étterem

Badacsonyban az ötvenes-hatvanas évek fordulóján és valamivel később sok érdekes épület épült, amik ma is állnak és meghatározzák a nyaralóhely hangulatát.

Egyikük a volt Hableány Étterem és csemegeüzlet, amely a mai napig megúszta nagyobb átalakítás nélkül, nem alakították, giccses-tornyos-jurtatetős építménnyé a kockaépületet, mint sok más épületet a Balatonon.

Az épület park felőli oldalán Kumpost Éva Hableány c. mázas kerámia faliképe látható, valamint ide készült Borsos Miklós Hal c. alkotása is.

 

Érdemes a közeli Postát megkeresni, bár átalakították, neonja sincs meg, nagy vonalakban azért még a régi épület. A bazársorok egy része szinte semmit sem változott, csak a nyílászárókat cserélték ki néhol, a strand bejárata is a régi.

 

A volt Tátika étterem remekbe szabott, korai modern épületét többször átalakították, de formáját kívülről őrzi. Néhány éve diszkóként működött (a csodálatos panorámaterasz funkció nélkül maradt), 2009-ben viszont erotikus történelmi panoptikum nyílt benne, az épülethez egyáltalán nem illő cégtáblákkal. No comment.

Badacsony, Hableány Étterem, épületkritika 2. oldal Badacsony, Hableány Étterem, 2009 Badacsony, Hableány Étterem, 2009, kerámia falikép
ÁDY képe

Ezek is típusépületek voltak?

Nagyon hasonlít a balatonföldvárira (amit már lebontottak)

http://retronom.hu/node/9991

és ami Almádiban van (vagy volt ezt nem tudom)

http://retronom.hu/files/node_images/7b28132fc71643e7.jpg

NofreT képe

Az étterem technológiája valószínűleg KERTI - anyag (azért tettem fel a listát, hogy könnyebben tájékozódjunk), a helyszínre adaptálás pedig (térben és időben) egyéni tervezői munka. Feltételezem, hogy ajánlott (és kapható) szerkezeti elemeket kellett használni. De még típusterv is lehetett, de ennek utólagos megállapításához a többi étterem műszaki rajzát is kellene látni. Az alapvető, kész konyhatechnológia sokat segíthetett, hiszen elég sok helyen épült étterem. A KERTI anyaga pedig amellett hogy ajánlás, létszükséglet is lehetett, hiszen a különböző előírásoknak már megfelelt, nem egyénileg kellett a KÖJÁL-tól kezdve mindent végigzongorázni, nem beszélve a felszerelésről, a sütő-főző alkalmatosságoktól kezdve a hűtésig.

 

Nagyon hasonló a Balatonalmádi étterem is:

Balatonalmádi Pannonia étterem

 

Nofre

Nocsak, egyszerre írtunk hozzászólást az előbb. Érdekeseket írtál. Ha feltöltöm a második cikket, néhány dologra választ kapunk. Nem volt típusterv ez és nem is adaptált tervről van szó, hanem két teljesen különbözőről.

 

A földvári étterem pedig csak még inkább távolabbi rokona ennek a kettőnek.

NofreT képe

Most néztem alaposabban, ez KÖZTI tervezés. A beruházó viszont nincs feltüntetve, ami szintén sok mindent befolyásolt, valamint a kivitelező sem. Ugyanis tőle is függött, hogy milyen szerkezetet alkalmaznak. Ezek mind okozhatnak hasonlóságot, és a készen kapható nyílászárók, akkoriban leginkább fémből a középületeknél, alumínium, és a dunaújvárosi profilokból összeállítottak.

 

De ilyen hasonlóság azért minden korban volt, ma a lakóparkok tűnnek teljesen egy kaptafára gyártottnak . Azzal a különbséggel, hogy a maiak nem annyira karakteresek a különbségekben.

 

Nofre

Nem, nem voltak, de nagyjából egyszerre készültek. Sőt, a tervezőgárdája is részben azonos volt az északi parti két háznak és ugyanebben a lapszámban bemutatják az Auróra éttermet is (akkor még Pannónia étteremnek nevezték).

 

Azt már átépítették teljesen, tulajdonképpen teljesen új, kétszintes, többfunkciós épület került a helyére (ha nem tévedek).

ÁDY képe

Köszi a válaszotokat, így laikus szemmel elég egyformák voltak.

Megint tanultunk valami újat :)