Polgári Személyi Lap


Forrás: 
Saját példány
Polgári Személyi Lap

Polgári Személyi Lap

Meglehetősen érdekes ID Card, különös tekintettel a lentebb kiemelt részletre...

A Polgári Személyi Lap egyik rovata...
Laki Géza képe

...a jobb oldali kártya felső részében látható négy évszám is, főleg ha azokat -az alul látható - kiállítás dátumához viszonyítom.

Urbán József képe

Valóban érdekes, ezen én is gondolkodtam. Nekem úgy tűnik, hogy magát a kártyát 1944-ben adták ki, de a kitöltésére 1946-ban került sor, mert a begépelt szöveg nagyon egyöntetű. De hogy miért kellett még akkor is szerepelteteni olyan rovatot, hogy zsidó-e, nem tudom.

Csuby képe

Szerintem is érdekes.

Azt még érteném, hogy 1946-ig még nem volt új kártya nyomtatvány, és azért állították ezt ki.

Az 5-ös rublika nincs is kitöltve. Ha 44-ben adták volna ki be lenne írva valami oda.

De 1944 a kiállítás dátuma. ????????

 

Laki Géza képe

Csavaros az okoskodásom? Szerintem ha a 4-es rublika ki van töltve, akkor az 5-ös rublikába már nem kell irni semmit. Vagy tévedek?

Csuby képe

Nekem is megfordult a fejemben, de ha jól tudom a felmenőknek is kereszténynek kellett lenni. Pl. hiába rk. ha a nagyapja izr. volt.

Laki Géza képe

meg kell várnunk valami "vallásügyben" járatos személy véleményét.

Radios20 képe

Én úgy tudom, hogy az az ember volt tekinthető "nem zsidónak", aki "Nagyszülőkig visszamenőleg tiszta keresztény származású"

Ez így állt a Származási Igazolványokban is. Nálunk így volt. Németeknél volt változás, ott tudtommal 1840 valamennyi előttig kellet igazolnia tiszta német származását. Így kerülhetett a Wehrmacht-ba, az SS tagoknak pedig 1700-ig kellett visszavezetni a családfáját. Én így tudom. Ez a hivatalos, de persze soroztak be árja németként tótokat, lengyeleket is. Néha történelmi honlapokon tablókat olvasva akár az SS-nél is rengeteg szláv névvel találkozhatunk. Itt leszögezném nem csak az orosz-SS-nél (ROA) Ennek mondjuk jelentős része Kozák. De volt SS-Russland és ezen kívül még sok egyéb. Annyira nem vagyok jártas-e téren. (Itt jegyezném meg: Semmilyen csoporthoz, vagy szervezethez nem tartozom, /még a rádiógyűjtők klubjába sem tudtam eddig belépni, mert nem tudok feljutni Pestre/ csak érdekel a történelem :-))

Radios20 képe

Jaj igen :-)

Még ehhez tenném hozzá az örmény származású "nemzetvezetőt".

Szalostyán testvért. :-D

 

Drága jó Nagyapám mondta mindíg, és még mondja is szerencsére, hogy: "Tudod, mindenben van valami irónia"

És még egy idézet tőle, előzményként ide kell szúrnom, hogy 1922-ben született így megélt egy pár rendszert, Ő nevelt fel, ami tényleg fontos szerintem azt Ő tőle tanultam. Az Ő nevelése adta a vázat az eddig a koszon kívül rámragadt dolgoknak :-) Szerintem amit most le fogok írni az ugyanúgy örökzöld mint az előző:

 

" Az valami hihetetlen kérlek, hogy a sz@r mennyi féle formát tud ölteni"

 

Még ide tűzném zárszónak Ady-tól a Magyar Messiások pár sorát              " Százszor is meghalnak s üdve nincsen a keresztnek, mert semmit se tehetnek, Ó semmit se tehetnek."

/Ezt a verset ajánlom mindenki figyelmébe, mert hihetetlen jó szerintem/

 

  További szép estét kíván minden retro-rajongónak; Radios20

 

http://roa.ru/personalii.html

 

Itt rengeteg kép van a ROA-ról

Urbán József képe

Köszönöm, Radios20, ezt a linket. Megnéztem, meg kicsit beleolvastam a lapot szerkesztők életrajzába, továbbá néhány csatolt honlapba is.

Hmmm.... Egyetértek nagyapád örökzöld bölcs mondásaival!

Üdv,

U. József

leguan képe

A „zsidók közéleti és gazdasági térfoglalásának korlátozásáról” szóló  1939. évi IV. törvénycikk 1. §-a szerint az alapszabály:  „zsidónak kell tekinteni azt, aki ő maga vagy akinek legalább egyik szülője, vagy akinek nagyszülői közül legalább kettő a jelen törvény hatálybalépésekor az izraelita hitfelekezet tagja vagy a jelen törvény hatálybalépése előtt az izraelita hitfelekezet tagja volt úgyszintén a felsoroltaknak a jelen törvény hatálybalépése után született ivadékait.”

 

Majd a törvény felsorol hat olyan eshetőséget, aminek fennállásakor az előzőekben említettek nem minősülnek zsidónak.

leguan képe

Az érdekesség feloldása:

 

A '40-es évek elején mindenki kapott Polgári Személyi Lapot. Célja kettős volt, egyrészt a katonai bevonultatáshoz szükséges adatok, másrészt a származás dokumentálása. Tehát ez az igazolvány is 1944-ben lett kiállítva. A jobboldali lapon nem általában a munkahelyeket kellett feltüntetni, hanem csak azokat, amelyek "különleges esetre szóló polgári beosztást" jelentettek, vagyis amelyek részben mentesítettek a katonai behívás alól. Ezek bejegyzésénél a záró dátum (vagyis a képen 1945 és 1946) azt jelöli, hogy a jelzett beosztás meddig tart, mikor jár majd le.

 

Vagyis a személyi lapot, az összes bejegyzésével 1944-ben töltötték ki.

Laki Géza képe

 A témánál vagyunk.De azért maradt számomra még érdekesség: a különleges esetre szóló beosztásnál: 944-45 Magyar Külker, majd alatta 944-46 Magyar Olajművek. Ez akkor azt jelenti,hogy egyszerre két helyen kellett helytállni? Mert szerintem a dátumok között átfedés van.

leguan képe

Feltételezem, hogy egy olajcég főfelügyelősége egyúttal külkeres beosztást is magával hozott, noha akkor már volt saját olajunk, de a zömét behoztuk. Az pedig, hogy egy "főolajos" mentesüljön a katona szolgálat alól nyilvánvaló, hiszen a  hadsereg üzemanyagellátása is függött tőle.

Urbán József képe

Leguan, a feltételezésed teljesen megalapozott. Az illetőnek minden bizonnyal 1944-től 1945-ig, illetve 1946-ig volt határozott idejű szerződése a Külkereskedelmi Hivatallal, illetve az Olajművekkel. (Most nem vagyok a dokumentumok közelében, de később még töltök fel ide tartozó anyagokat.)

Ily módon kiállíthatták a PSZL-t 1944-ben, és arra mindenképpen jó volt, hogy ne vigyék be katonának, illetve ne deportálják.

Urbán József képe

Az "olajos" megbízólevélből egyértelműen kiderül, hogy a  Magyar Olajművek Rt. elsőrendű honvédelmi érdekű cég volt, így ez a beosztás nyilvánvalóan mentesítetést jelentett a katonai szolgálat alól.

A Magyar Olajművek Rt. által adott Személyazonossági Igazolvány kifejezetten hadiüzemi megbízotti pecséttel van ellátva.

Úgy néz ki, hogy a főfelügyelői poszt automatikusan nem jelentett külkeres beosztást is, mivel az erre vonatkozó dokumentumból látszik, hogy a Külkereskedelmi Hivatalnál is főfelügyelő volt az illető.

Úgy tűnik azonban, hogy ez előző kettő sem jelentett B. úrnak kellő biztonságot, ezért sikerült elintéznie, hogy ezek mellett a Magyar Királyi Rendőrségnél könyvszakértő legyen. Ez utóbbit még ingyen is érdemes volt vállalnia...

Urbán József képe

Ebben az egész dologban az a legérdekesebb, hogy az illető eredeti neve: Reinhardt. Egyetemista korában változtatta (magyarosíttatta) a nevét (lásd az indexét), de az apja megtartotta az eredetit.

Csuby képe

Nagyon eltértünk az eredeti kérdéstől:

Hogy lehet a kiállítás dátuma 1944, ha a bejegyzéseket feltehetően azonos írógéppel, egy időben  1946 - ban készítették?

Laki Géza képe

..miből lehet megállapítani,hogy 46-ban lett kitöltve? Ha meglehet,akkor egy biancó ig.volt?

Radios20 képe

Szerintem elképzelhető.

Esetleg ez a típus nyomtatvány még futhatott '46-ban?

Ami még érdekes nekem, hogy indigóval van kitöltve nem?

Vagy ez régen így volt szokás?

Vagy egy eredeti maradt a hivatalnál, egy pedig a személynél?

 

 

Urbán József képe

1946-ban már nem volt értelme ennek. Sem nem deportálhatták, sem katonának nem hívhatták be, legfeljebb munkaszolgálatra vihették volna...

NofreT képe

Ez nekem kicsit furcsa. Ez a saját kezedben van így?
A kék gépelés lehet eredeti szín (a gépszalag tintájától függ), viszont a papír töredezettségét nem mindenhol követi, meg más apróságok is vannak, ami miatt el tudom képzelni hogy ez photoshop-al van felturbózva.
Többek között az anyja neve ugyanaz, mint a sajátja - ez az elmaszatolás alatt is látszik. Önmagában egyik furcsaság sem döntő , de összesítve már kétesélyessé teszi az eredetiséget nekem.

Radios20 képe

 

A Polgári Személyi Lapon szereplő személy eredeti neve az indexe szerint Reinhardt volt. Csak úgy magyarosított, hogy felvette Édesanyja leánykori nevét. Ez elég megszokott szerintem, még manapság is előfordul. A gépelés színével kapcsolatban fentebb feltettem egy kérdést, hogy nem-e két példányban készülhettek ezek. Ilyen előfordulhat?

Előre is köszönöm a választ!

Üdvözlettel; Radios20

NofreT képe

Ilyen kartont nem nagyon lehet indigóval írni. Vagyis nem lehet. Hacsak elé nem tettek egy vékonyat, + indigót. Necces, de kivitelezhető, és akkor marad egy tőpéldány a hivatalnak, vékony papíron. A rubrikák kitöltése amúgy is macerás gépeléssel, ami jellemzően sorról sorra haladásra van kitalálva. Lehet variálni a tabulátorral, le-föl görgetni a papírt kitöltéskor. Aki tanult gépírást, és/vagy gyakorlott benne, pontosítani tudná.

Mintha magammal vitatkoznék itt(ebben a hozzászólásban), nem? :) lehet-nem lehet

Radios20 képe

Teljesen igaza van. Ezt nem vettem figyelembe, hogy a karton vastag.

Valóban a rublikák is megnehezítik a kitöltést, nagy az esély az elcsúszásra, indigózásnál főleg. Nos, nemtudom. :-)

Hátha később Urbán Úr tud segíteni, a betűk szinét illetően.

 

Üdvözlettel; Radios20

 

leguan képe

A betűk színéből ítélve a beírás az ún. Ormig- (szeszes-) sokszorosítással történt. (Egyszer majd teszek fel róla képeket.) A szín mellett a funkció is emellett szól. Valószínű ugyanis, hogy ezekből a igazolólapokból egy példányt a kitöltő hivatalnak kellett megőriznie, egyet pedig a központi nyilvántartásba küldeni. Ez már három példány.

 

Ráadásul ezt a színt nehezebb hamisítani, kipótolni.

 

Ugyanilyen módon készültek a könyvtári katalóguscédulák is.

Radios20 képe

Tisztelt leguan!

Én részemről nagyon köszönöm ezt a hozzászólást, mert nagyon sokat segíett vele. 

/Valamint várjuk a képeket :-) /

 

Köszönettel; Radios20

Laki Géza képe

....ami itt irva vagyon:"A betűk színéből ítélve a beírás az ún. Ormig- (szeszes-) sokszorosítással történt." De akkor a név kimaszatolása is így történt vajon? Mert olyan színű az is!

Radios20 képe

Tisztelt Laki Úr!

 

Szerintem nem. Az csak valamilyen számítógépes programmal. A személlyiségi jogok végett szerintem. Ehhez hasonló képpen meg lehet csinálni pl. a Paint-el is. (szerintem a kép nem ezzel lett maszatolva, hanem valami komolyabb programmal) Én pl. egy ilyen pipettára emlékeztető ikonra kattintva le tudom másolni azt a színt amit akarok, és utánna már ezzel a színnel rajzolhatok stb.

 

Üdvözlettel; Radios20

Laki Géza képe

Amit T. Radios20 kolléga irt. Vagyis: "Én pl. egy ilyen pipettára emlékeztető ikonra kattintva le tudom másolni azt a színt amit akarok, és utánna már ezzel a színnel rajzolhatok stb"

Ezek szerint a maszatolás színét egyszerűen az irógép által irt betűk és számok bármelyikéből is "ki lehet nyerni". Most már csak azt nem értem,hogy miért pont ez a szin tetszett meg a személyiségi jogokat védelmező maszatolónak? Persze ezt nem öntől kérdem,hanem magamtól. Üdv:Laki Géza

Urbán József képe

Kedves Géza!

Valóban, a pipetta, mint minden valamire való képszerkesztő fontos eszköze, alkalmas arra, hogy az eredeti színből pontos mintát merjünk.

Miután én voltam a "maszatoló", nekem kellene válaszolnom arra, miért pont ezt  a színt választottam? Ha rövid választ vársz, akkor a következő: nem tudom. Ha kicsit hosszabbat, akkor pedig: valószínűleg azért, mert valahol meg is akartam tartani a nevet, meg nem is; azaz, mintegy gyúrmát akartam kicsit szétnyomkodni, vagy más hasonlattal, enyhén "megvizezeve" a festéket, valóban szét akartam kicsit kenni.

Üdv,

U. József

Laki Géza képe

Kedves József. Köszönöm válaszát. De ha már ennyire sikerült összejönnünk,kérdeznék még valamit: A jobboldali lap legfelső rublikájában (volt-e katona stb.valami ilyen kérdés van)igen határozott vizszintes vonal látható,vagyis ez nem gépelt válasz. Ezzel kapcsolatban van-e valami infója?  Más: Az ormig vagy más stenciles eljárást -amit itt valaki említett- én kizártnak tartom.Ha a három példányt vesszük,akkor azér nem hiszem hogy a gépezetet beüzemelték.Stencilt tudomásom szerint annakidején-a fénymásolók elött- 100-150 példánynál volt értelme használni. Az én véleményem az:régi,nedves-párás helyekről,előkerült iratokon hasonló színezetű és megvastagodott betűket lehet látni,de a már mosásba felejtett szem.igazolványomba is hasonlóak a beírások,sőt a bélyegző is.

Köszönettel:Laki Géza

Urbán József képe

Kedves Géza!

Kezdem azzal, hogy engem nyugodtan lehet ám tegezni!

Azt pontosan nem tudom, hogy ez a rovat miért van egy vastag fekete vonalallal kihúzva, de hétfőn majd tüzetesebben is megvizsgálom, miféle vonal az.

Az illető tényleg nem volt katona, cserkész, illetve cserkésztiszt viszont igen. Sőt - és ez most egy újabb infó - egyfajta hungarista mozgalomban is érintett volt. Bár lehet, hogy mindez csak az "ellenség" megtévesztését volt részéről hivatott szolgálni.

Üdv,

U. József

Urbán József képe

Ismerem az ormig sokszorosítási technológiát, de nekem az az érzésem, hogy ez mégsem az! Az ormig lenyomatban nincsenek ilyen kontrasztok, mint ebben (a szesz lágyítja azt.)

Most nem tudok bővebben válaszolni, mert nem vagyok a dokumentum közelében, sőt holnap egész nap sem tudok majd vele foglalkozni, de hétfőn visszatérek rá.

Urbán József képe

"r" betű

Mikroszkóp alatt megvizsgáltam az igazolvány egyik betűjét ("r" az Esztergom szóból), majd megvizsgáltam egy garantáltan ormigos "r" betűt és végül egy abban korban géppel írt "r" betűt is. Az eredmény fentebb látható.

Való igaz, hogy ezen a dokumentumon a kontraszt erősebb, mint az biztosan ormigos esetében, de mégsem éri el a gépelt változat kontrasztosságát. Miután itt kis példányszámú ormigos másolatról van szó, így a szesz nyilván nem mosta annyira el - az egyébként géppel készített - ormig indigó festékeanyagát, mint a biztosan ormig sokszorosított esetében.

Urbán József képe

Kedves NofreT!

Biztosíthatlak, hogy a dokumentum eredeti formájában van fent, kivéve a maszatolást. Ez utóbbit azért csináltam - egyébként Ulead PhotoImpact képszerkesztő programmal -, mert az illető leszármazottjai még élnek, és nem szeretném, ha ebből valami kellemetlenség adódna.

Üdv,

U. József

NofreT képe

Örülök, hogy jelentkeztél, annak még jobban, hogy ez saját kezedben volt. Így semmi kétségem sem lehet az eredetiségről.
(Sajnos láttam már példát az ellenkezőjére.)

Természetes, hogy kitakarod a személyes utalásokat, és nagyon bízom benne, hogy a kérdésemben nem éreztél bántást!

Urbán József képe

Kedves NofreT!

Az illető személy több dokumentuma saját tulajdonomban van, így ez az igazolvány is. Az állapotából ítélve (rongyolódott szélek), annyira fontos lehetett, hogy egy ideig folyamatosan magával hordhatta a tulajdonosa. Nyilván bármikor kérhették tőle.

Egyáltalán nem találtam bántónak a megjegyzésedet, sőt, kifejezetten érdekesnek tartottam a nem utolsó sorban általad elindított polémiát ezen az ágon.

Üdv,

U. József

 

NofreT képe

 

Köszönöm! Akkor megnyugodtam :)

Nofre

NofreT képe

Ha már elolvastam, kíváncsi lettem :)
Ezt találtam, a szöveg végén letölthető pdf-ben az anyag.

"A 19. század nagy felfedezései közé tartozott az új energiahordozó, a kőolaj. A nyersolajból sokféle terméket állítottak elő: benzint, petróleumot, gázolajat, pakurát, aszfaltot, szurkot, kenőolajokat, paraffint, bitument, kátrányt, gépzsírokat, kocsikenőcsöket, gyógyászati- és növényvédelmi cikkeket stb. Magyarország sem nélkülözhette ezeket a termékeket, ezért az ásványolaj-finomítás már a 19. század közepén megindult, amikor még nem bányásztak ásványolajat. A termékek iránti kereslet, az állami kedvezmények és a gazdasági fellendülés a nagy külföldi olajtársaságok számára is vonzerőt jelentett. 1907-től az amerikai Vacuum Oil Co., 1925-től az angol–holland Shell Kőolaj Rt. magyarországi vállalatai jutottak vezető szerephez a kőolaj-feldolgozó iparban.

A hazai nyersanyag, a Zala megyei olajmezők felfedezése, a Magyar–Amerikai Olajipar Rt. megalakulása (1938) után az ásványolaj-finomítók termelése megsokszorozódott, a legdinamikusabban fejlődő iparággá vált. A külföldi alapítású cégek mellett megjelent az állami tulajdonú Magyar Olajművek Rt.

Az olaj bányászatát és feldolgozását az állam szigorú kontroll alatt tartotta, a vállalatok egy részét kincstári kezelésbe vette. A második világháború idején megnőtt a német befolyás, ezért 1945 után az ipar jelentős része szovjet tulajdonba került. A Magyar–Amerikai Olajipar Rt. vezérigazgatója elleni szabotázs-pert követően a finomítók amerikai és angol–holland tulajdonosai is kivonultak az országból.

A három nagyvállalat (Shell, Vacuum, Magyar Olajművek Rt.) iratanyaga jelentős terjedelemben fennmaradt. Sajnos, a 19. század közepétől működött finomítók iratanyaga hiányosan került levéltári őrizetbe. A fennmaradt iratanyag a második világháború gazdaságtörténetének értékes forrásait foglalja magában."

http://www.mol.gov.hu/bal_menusor/hasznalat/kiadvanyok/kiadvanyok/segedletek_repertoriumok/az_allamositas_elott_mukodott_asvanyolaj_finomito_vallalatok_repertoriuma.html

Urbán József képe

Köszönöm ezt a jó kis információt, és egy kicsit majd folytatom azzal, hogy jönnek ide még az oroszok is. Ezzel kapcsolatban ugyanis is van egy nagyon érdekes céges levelem, amit majd hétfőn felteszek.

NofreT képe

Ha nincs az a kép, nem lett volna lehetőségem rákeresni , tehát köszönet neked! Nem is tudtam, hogy az olajban ilyen jók voltunk. A finomítók zöme tönkrement a háború során, ha jól láttam a többi google-találat között

 

Nofre

Urbán József képe

Feltöltöttem a Magyar Olajnűvek Rt. 1943. évi céges levélpapírjának fejlécét:

http://retronom.hu/node/18095

Ahogyan írod, 1945 után megjelentek az oroszok, és a céges leveleket gyors módszerrel egyszerűen felülbélyegezték:

http://retronom.hu/node/18096

 

 

leguan képe

Amit ebből még meg lehet tudni:

Nincs kitöltve az "1. Azonossági száma" rovat. Maga ez az azonossági szám tízjegyű volt, és az anyakönyvezés adatait kódolta (anyakönyvi kerület, anyakönyvezés éve, sorszáma az adott évben). Ha viszont valaki külföldön született, akkor nem volt ilyen száma.