Told be a városod!


egykor.hu.jpg

Az épületekkel, városokkal kapcsolatos képek mindig is egy kicsit nehezen fértek bele a retronom.hu koncepciójába. De mert ez is valamennyire a "mindennapok vizuális objektumai" így helyük lett. Ám számuk nagyon elharapózott és átláthatatlanná vált a városok kezelése. Térkép megjelenési problémák, az eddigi adatok mellé még plusz adatok felvitele, stb., tehát az itteni struktúrát építészeti dolgok jó bemutatása nagyon megbolygatná.

Úgy határoztunk ezt a szeletet egy másik honlapra próbáljuk átvinni, hogy a retronóm inkább a tárgykultúra részben legyen erős továbbra is. A honlap neve egykor.hu, ahol helységekre bontott részekkel (helységnév.egykor.hu), térképekkel, idővonallal, közeli helyekkel áttekinthetőbbé tudjuk tenni a magyarországi építészetet.

 

Gondolom sokan erre azt mondanátok: minek? Van már ilyen oldalból egy tucat. Amikor a retronom.hu indult szintén volt jó pár retrós oldal és mi az átláthatóság miatt behoztuk az időt. Ettől valamennyire rendezettebbé, átláthatóbbá vált az adatbázis. Az egykor.hu-n is hasonló lenne cél. Egy épület időbeli történetét jó lenne látni.

Egykor milyen volt? Akkor mennyire megváltozott! És MOST...
...ez lenne az egykor.hu

Természetesen ide is belinkeljük az új feltöltéseket, ami a retronom.tv kapcsán már jól bevált.

Tehát ismertesd meg velünk városod, utcád, a kedvenc házad történetét... TOLD BE és legyél lokálpatrióta:-)

 

 

NofreT képe

Biztosan jól van ez így.

Ami jó volt a retronómon, az viszont csorbul. Jelesül az, hogy itt, ha egy évszámra kattintottam, a feltöltött anyagtól függő mértékben, de egy viszonylag átfogó képet lehetett kapni az adott időszakról. Ez már el fog veszni, ha az épített környezet kikerül innen. Természetesen ez csak egy felhasználói vélemény.
A koncepció és az üzletpolitika pedig nem tartozik az egyszeri felhasználóra.

Nofre

leguan képe

Az itteni kategóriák közül messze a legtöbb felrakás az "Építmény, város" címűbe került (még az elektronikai ketyeréknél is több, bárhogy is másként tűnik néha). Így érthető a külön honlap terve.

 

Viszont abban igazad van, hogy a különválasztással sérül az egyes korok "retro-érzésének" átélése, hiszen ahhoz talán a leginkább az épített környezet  járul hozzá.

 

Talán megoldható, hogy itt megmaradjanak az építmények címszavai és ikonképei, amelyek egy linkkel az épületes honlapra vezetnek. (Ez egyuttal javaslat is a gazdáknak.)

NofreT képe

Kiment innen a Tv, most kimegy az épített környezet, már felvetődik a kérdés, hogy mi megy ki legközelebb? Ha egy adott kort nézek, akkor az szerves egész, ezért nem a gyerek-hasonlat, hanem a testrész hasonlat illene rá jobban. Most az egyik végtagja elveszik. Van ugye szobor-portál is, nem is nagyon kerül ide belőle, legfeljebb mutatóba.

Nofre

NofreT képe

Még egy. Itt az épületeknek nem csak a képe volt fontos, hanem a tartalma, és kapcsolódásai. Tervezője, tulajdonosa, építése, lakója, látogatója, boltjai, és ki tudja még hány kategóriát mondhatnék. Ezekből alkalomszerűen bukkant fel hol ez, hol az, mikor mi volt az érdekes. Mondjuk a metróépítés kapcsán bekerül egy kép, akkor a közlekedés kapcsán a környező épületek is láthatóak, vagy fordítva. Mindent le lehet bontani atomjaira, de mégis az egymáshoz való viszonyuk a legfontosabb, attól válik élő egésszé.

Nofre

admin képe

Ami fent leírtakból kimaradt - mert nem akartam fárasztani a felhasználókat - az az oldal terhelése. A retronóm kezd lassulni a gigantikus adatbázis alatt. Februárban elkezdjük optimalizálni az oldalt, hogy felgyorsuljon. Egyik lépcsője pl. ez volt, hogy kivettük a térképet innen, a város kategóriát és még sok apróság, ami nem tűnik fel vagy nem fog fel tűnni.
Nem szüntetjük meg az építmény, város kategóriát!
Az egykor.hu azért egy kicsit más, mint a retronom.hu építmény,város kategóriája áttolva oda... legalábbis remélem.

NofreT képe

Aki feltölt egy épületet, nem fogja két helyen ismételni önmagát, sem a hozzászólásokat. Vagy ha igen, akkor ugyanarról a képről más derül ki ott, mint itt? Pontosítás, információ itt vagy ott? vagy mindkét helyen? Vagy egyik helyen sem? Itt jó, hogy különböző szakmámák képviselőit meg lehet találni, ezért tud kikerekedni egy informatív kommentsor.

Nofre

Urbán József képe

Gratulálok, és őszinte elismerésemet fejezem ki: az ötlet és a megvalósítás is zseniális!
Kedves Nofre, szerintem semmi sem csorbul. Ha van egy gyermekünk és születik egy másik, vajon csorbul-e valami is? Ugyanakkor ez például sok tekintetben más jellegű témakör, és érthető, hogy más a szelekciós rendszer is.

NofreT képe

Természetesen csak a saját aggodalmamat írhatom le. Az hiányozni fog a kor-körképből, ha eltűnik innen az épített környezet. A gyerek-hasonlattal nem érzem analógnak. Építészeti szakportált lehet találni másutt, én itt elsősorban a kapcsolódások miatt tartottam érdekesnek, és a személyes emlékek miatt, hogy egy helyen van.
De tudom, hogy nem az én kedvemért készült a retronóm, és tiszteletben tartom a portál koncepcióját, annak ellenére, hogy nem értem.

Nofre

NofreT képe

tulajdonképpen erről is le vagyok maradva , mert nem regisztráltam ott, és nem követtem az ottani fejleményeket. Most már jobban értem, hogy miért van itt kevesebb hozzászólás. Főleg mióta beindult az új lap. Most már 3 portált követhetnék, nekem ez nem megy. Hát így jártam.

Nofre

a


Irtó spray
1940-1949
Úttörő rangjelzések
Ismeretlen évjárat
1x1 kártya
1980-1989