mit tud egy régi rádió?


Sziasztok!

Volt nekem egy rádióm.Tönkrement.Gondoltam, az új már olyan lesz, ami nemcsak jó, de szép is, ezért elkezdtem nézegetni a v.....n a régi rádiókat (főleg régi, hetvenes évek beli videotonokat pl. velence, verona, melodyn stb.). sajna az eladók még kevesebbet tudnak ezekről a rádiókról, mint én, így senki nem tudott érdemben válaszolni nekem arra, hogy egy ilyen régi rádióval tudok-e olyan adókat fogni, amin a petőfi vagy a radio café szól.

Ha valaki ért ezekhez közületek, megköszönném a segítségét!

 

Radios20 képe

Volt az NDK-s RFT Saturn MR422  azon nekem bejön a Ptőfi, a Sztár FM és még egy pár. Van róla kép fent itt a honlapon

 

http://www.retronom.hu/node/12568

 

 

Azt gondolom, nehéz helyzetben vagy....

A  60-as, 70-es években a hazai gyárak által hazai piacra gyártott asztali rádiók az akkori szabályozásnak megfelelő, "keleti" URH sávval készültek.

Ma a műsorszóró adók az URH sáv másik részén helyezkednek el, tehát a felsorolt készülékekkel nem hallgathatók.

A napjainkban használt sáv:     88 MHz - 108 MHz

Ha egy rádiónak a skáláján URH jelölésnél ezt olvasod, akkor azzal, amennyiben hibátlan, vehetőek a műsorszóró állomások.

 

A 80-as évek vége fele már készültek olyan (asztali és táska) rádiók, melyek mindkét URH sávot tudták venni.  Esetleg ilyeneket kellene keresgélned. (ekkor már csak a Videoton gyártott rádiókat)

 

Ha viszont a "régiség" a fő szempont, akkor az Orion 702 -es, vagy 604 -es készülékeit javasolnám.

Ezek 1956 tájékán készültek, és akkor kb. 1959-ig a hazai egyetlen URH adó a mai URH sávban üzemelt, tehát ezek a készülékek eredetileg alkalmasak mai használatra - némi engedménnyel.

Skálaüvegjükön   88 MHz  - 104 MHz van feltüntetve az URH csíkon, tehát a teljes, ma használatos sávot nem tudod vele hallgatni !

Később egységesen áttértek a keleti URH sávra, és ezen készülékeket a tulajdonosok áthangoltatták, ezért figyelni kell az eredetiséget.

Esetenként 5 - 8 eFt-ért láttam a Vaterán ilyeneket

Az AR 306, 602, 604, 702 csak a 87,5 és 100 MHz közötti sávot tudta fogni. A Videoton a 70-es években olyan készülékeket is gyártott, amelyek az OIRT és CCIR sávot "egyben" fogták át, átkapcsolás nélkül.

Az AIDA, a CLEOPATRA, illetve a korábbi Orpheus, Prometheus, Apollo a 87-104 MHz közötti sávot tudta fogni (sztereóban is).  Ugyanez igaz a Disco Lady, stb. típusokra is. 

A nagy Orion-torony tunerje volt talán az első hazai, belső piacra szánt készülék, amely képes volt a teljes 87-108 Mhz-es sáv vételére. 

ml

kedves lászlo,

 

koszonom szepen, eszben tartom,igy keresek.

de jo hogy ert meg valaki a radiokhoz!

koszi meg egyszer

krupec

kedves furnan,

 

nagyon koszonom a kimerito valaszt, nem is remeltem, h valaki veszi a faradtsagot es komolyan valaszol a kerdesre. ilyenkor mindig nagyon megorulok, h azert megis milyen rendesek az emberek!!!

meg egyszer nagyon koszi, tovabb keresgelek, most mar sokkal okosabban.

 

krupec

mit


tud


Ki mit tud
Találat: 2