12 pár radiotehnika hangfal


Forrás: 
saját gyűjtemény
12 pár radiotehnika hangfal
hangfal hangfal1 hangfal2 hangfal3 hangfal4 hangfal5 hangfal6 hangfal7
atis képe

már látom elöre,hogy milyen vitatkozások lesznek itt a hozzászolásokban!

melyik a jobb a vidi,orion...rádiotechnika..stb.

 

szép gyüjtemény!

 

üdv:atis

veroka képe

Ennyi hangdobozt nyilván nem lehet egyszerre hallgatni. Van aki bélyeget gyűjt, van aki Radiotechnika hangdobozt...egy gyűjteménynek nem kell minőséget képviselnie mert a gyűjtés érzelmi dolog - de akkor reálisan tessék megitélni, és ne az érzelmek beszéljenek.

 

Ez szerintem is szép gyűjtemény. Nem a hangfalak minősége a döntő hanem a mennyiségük és az állapotuk.

 

 

En az Orionra eskuszom, de egy radiotechnika topikban nyilvan a radiotechnika a legjobb! :)

Kulomben is ma mar nincs jelentosege. De amit meg en is tudok az hogy melyben verhetettlen!

Érdekes ilyet olvasni ma, amikor egy 160mm-es hangszóróval is megcélozható a 35Hz-es f3 pont, jó impulzusválasszal, jó érzékenységgel, 30Hz körüli rezonancia ponttal. :-)

En ugy ertettem hogy az akkori gyartok (magyar) hangfalaihoz kepest.

Hm, azért ezt így nem mondanám, de tényleg szép kiemelős-rezonáns mélytartomány jellemzi őket. :-)

Szeretném én látni /és nem kifizetni / azt a 16cm hangszórót/dobozban/ ami megközelíti az S90-es mélytartományát. Ami egyébként 25hz a gyári adat szerint. Annak idején a lett/litván-ok nagyot alkottak ezzel a dobozzal. A 12 db bizony nagyon szép gyüjtemény!! Azért kicsit "elvetemült" dolog ezeket gyüjteni, gondoljatok csak a hely és targonca igényére! Mi lesz ha ezeket egyszer arréb kell pakolni?????????Egyébként nálunk is van pár darab /8 a műhelyekben s90f és d/ + nekem 2 amit árulok. Rengeteg változatban gyártották. A mieink teljessen egyformák,csak az adattábla különbözik az elején! Érdekes a d-k hátuljára is az van írva h. s90f/1

A 25 és 35hz közt azért nagy ám a különbség, remélem azért ebben egyetértünk.

A 25Hz maximum egy lidérces álom, a valóság 40-45 körül van (persze jócskán tarkítva 60-100Hz közötti kiemelésekkel), így nem hiszem, hogy manapság egy normális hangszórógyártó meg akarná közelíteni ezeket a rezonáns szörnyetegeket bármelyik paraméterükben is. ;-)

 

Nem kell magas szinten keresni a 160mm-es versenytársakat, sok közép-alsó közép kategóriás hangszóró létezik, ami bőven jobb mélytartományban.

 

Ui. a 25 és 35 között valóban nagy különbség van. Leírva és kivonva egymásból pontosan 10Hz. De akkor még nagyobb a különbség, amikor kiderül, hogy a 25 valójában 45, a 35 meg tényleg 35.

Szerintem te még nem hallottad ezeket a hangfalakat a saját vagy a hozzájuk ajánlott erősítőkkel.Ugyanis ezek képesek teljes mértékig kihasználni az S90-es tudását.Többnek is nem 25Hz hanem 20Hz az alsó határa.De még ha ezekre az erősítőkre is csak olyan jelet küldesz amelynek alsó határa 40-45Hz akkor a hangfalon is a jel alsó határa az 40-45Hz lesz és soha nem lesz 25Hz.Próbáld ki,teszteld le és akkor mondj véleményt,tapasztalatot ne pedig "lidérces álmokat"

A hangszóró mélytartománybeli viselkedését alapvetően meghatározzák a T-S paraméterek és a doboz, ha ez kizárja a 25Hz-es alsó határfrekvenciát, akkor nem kell további tapasztalatokat gyűjteni.

Erősítővel kapcsolatban, ha nagyon alacsony DF-ú erőlködővel használod (mint pl. kimentőtrafós csöves), akkor természetesen még jobban kiemel mélyben itt-ott, de ezzel inkább csak rontani lehet rajta, mert már eredetileg is rossz az impulzusválasz, kevés az érzékenység, pontatlan a mélytartomány.

Üdv shalafi!
Ezzel egyetértek, és való igaz:

"Erősítővel kapcsolatban, ha nagyon alacsony DF-ú erőlködővel használod (mint pl. kimentőtrafós csöves), akkor természetesen még jobban kiemel mélyben itt-ott, de ezzel inkább csak rontani lehet rajta, mert már eredetileg is rossz az impulzusválasz, kevés az érzékenység, pontatlan a mélytartomány."

Hozzátenném ezt:
Damping Factor: Csillapítási tényező.

Ha megjelenik egy hirtelen mélyebb illetve nagyobb teljesítménylöketű hangfrekvencia a kierősített jelben, az erősítő a hangszóró membránját nagymértékben elmozdítja. Mikor megszűnik a jel, a membrán a felfüggesztéséből adódóan visszamegy az alapállásába. Ekkor úgy viselkedik, mint egy generátor, a mágnes-tekercs által feszültség indukálódik, ezen bizonyos feszültség pedig visszahat az erősítő végfokozatára. A Damping Factor "csillapítási tényező" értéke azt prezentálja, hogy ezt a feszültséget mennyire képes kezelni a végfokozat. Minél nagyobb az erősítő csillapítási tényezője, annál stabilabb lesz a hangkép és az erősítő fokozata is.
Ha túl alacsony a csillapítási hányados, akkor az erősítő károsodhat, fizikailag nagy próbának lehet kitéve - elszáll, mint annak a rendje, ha olyan teljesítmény és freki arányt akarunk produkálni vele amire stabilan huzamosabb ideig nem képes. Sajnos sokszor előfordul ez a jelenség, mert a hangfalakhoz illetve bizonyos nagyobb teljesítmények leadásához "akármilyen végfokozattal rendelkező erősítő jó" - hiszik ezt jó páran elég rosszul.
Nagy csillapítási tényezőjű erősítőnél az indukált feszültséget nagyjából teljes mértékben le tudja kezelni a végfokozat. Nagyon jó példa lehet az, mikor egy nagyobb hangerőt produkáló műsor koncert avagy egy nagyobb zenés rendezvényen szól a zene, majd hirtelen szünet - és itt az érdekesség, hogy milyen gyorsan áll le a hang lesugárzása azaz milyen gyorsan reagál a végfokozat a jel impulzusokra és azok megszűnésére avagy változására. Ezen jelenségeket össze lehet hasonlítani illetve tapasztalni is lehet.
Természetesen ez már azért nagyobb kategória, de az alap mottó ugyan az.
Precíz stabil jól megépített fokozat egyenlő precíz stabil hangkép "persze ha a hangsugárzó is partner ebben a műveletben"
Hiszen a hangszóróknak még az üzem közbeni ohmikus stabilitása, és egyéb más aprónak tűnő de fontos tulajdonság is beleszól ebbe a dologba.

Jah és 1 kérdés, illetve kérés, shalafi, nincsen véletlenül táblázatod az s-90 mély hangszórójáról?
Kíváncsiságból szemügyre venném, hogy miért is ilyen populáris ez a hsz.
Atesz

Azért az elhallgatáshoz az utózengési időnek is lesz pár szava. :))

 

A DF konyhanyelven arról szól inkább, hogy az erősítő mennyire tudja a bemenőjel szerint alakítani a membránmozgást.

Üdv!
Jó estét neked!
Igen, igazad van, csak kicsit beleástam magam a dologba.
"Azért az elhallgatáshoz az utózengési időnek is lesz pár szava. :))"
:)igen főleg egy koncerten és stb, csupán megemlítettem.

"A DF konyhanyelven arról szól inkább, hogy az erősítő mennyire tudja a bemenőjel szerint alakítani a membránmozgást."
Igen azt tudja, de ez abban merül ki igazán, hogy az illesztési impedancia ingadozást és a kimenő teljesítmény/freq arányt illetve a gerjesztett visszáramot amit a tekercs-vasmag produkál nyugalmi helyzetbe éréskor ezt hogyan kezeli a végfokozat, azaz hogyan reagálja le ezeket a jelenségeket amit a hsz gyakorol rá.
A kis DF el megáldott készülékek elég drasztikusan kezelik a hsz eket, mivel nem viselik jól a rájuk gyakorolt hatásokat.
Az erősítők amik így reagálnak válaszuk a nyugalmi áram instabilitása, nem megszokott hő termelés és alacsony frekis gerjedés, ez dobálja úgy a membránt, mintha muszáj lenne.
Mind ezek összessége a hsz membrán stabilitását is és a végfokét is meghatározzák.
Atesz

Gratula .... Jó móka lehetett mire összejött , meg biztos egy kis befektetés !

Szerintem teljesen mindegy mit gyűjt az ember lánya v. fia , fő , hogy jószívvel , kedvel csinálja ... Gyönyörű lehet akár a Lenin szobor kicsiben , nagyban , kékben , vörösben .... Fő talán a lelkesedés , a szenvedély ...

Ezek nélkül csak üresek lennénk ... Biztos van akinek a szivét melengeti e gyűjtemény , elismerés jár érte . Ne add el , ne add fel !!! Én speciel Vidi

falakat gyüjtögetek a régebbi fajtákból ...Sok sikert !!!

 

bgabi képe

Szép gyűjtemény , amint látom az erősítő is a cég gyártmánya.

A gyűjtemény pedig az adott időszak gyártmányait mutatja be, teljesen lényegtelen a műszaki paramétereken "rágódni". Lefogadom, hogy a ma csúcsnak nevezhető dobozokat az unokáink majd ugyan úgy le tudják majd szólni, feltéve ha meg akarják tenni..... Mert ugye itt a bemutatás a lényeg.

Leszólta valaki? :-O

Öregem Te egy rendkívül kellemetlen ember lehetsz... mindenhol csak provokálsz. Itt a 160 milimétereddel, a 25 hz-el, amott a 83 decibellel, a gumiperemmel...elképesztő.

Öregem, te egy rendkívül fura ember lehetsz, ha a véleménnyilvánítás illetve a valós infók közlése neked provokáció. :DDD Majd utánanézek, bünteti-e a btk.

veroka képe

metrovagon: Nem tisztem és nem is akarom védeni shalafit, de

 

1: Ez nagyon személyeskedő hozzászólás volt, semmi köze a hangdobozhoz. Szerintem mellőzendő.

 

2: Ha valaki korrekt információkat közöl akár gumiperemről akár 16 cm-ről, akár hangdobozról adatokkal alátámasztva, akkor annak a korrektség jegyében helye van. Akkor is ha valakit ez érzéseiben sért.

 

Részemről a vita lezárva.

Akármit is írok én vagy más az adott hangsugárzóról, attól még ugyanúgy lehet szeretni, mint előtte, mert nem az átviteli diagram töréspontja miatt szeretett bele az illető.. Gondolom.

veroka képe

Így gondolom én is. Ezt írtam az első hozzászólásomban is, gyűjtsük és szeressük amit gyűjtünk, de ne irogassunk már olyanokat (amit persze az érzelmeink diktálnak) hogy verhetetlen... És főleg ne személyeskedjünk feleslegesen.

Kedves Veroka!

 

Nem a tartalomról hanem a stílusról van szó. A korrektséggel nincs gond, nem is szoktam felkapni miatta a vizet. Ha valakinek igaza van, és nekem nincs, elismerem (nagyonsokakkal ellentétben). Viszont ha a kis szabadidőmben idejövök olvasgatni hogy kikapcsolódjak, akkor nem szeretném a shalafi nevű bunkó rosszízű megjegyzéseit olvasgatni, amikkel teletűzdel szinte minden témát. ÉS nem csak nekem van elegem belőle, máshol ugyanezt csinálja. Többen otthagytak fórumokat miatta. Csak miatta! Cinikus, flegma, kioktató!

 

Végül egy kérés:

Ha valaki felteszi ide a kedvenceit, a szakértő urak ne szarozzák-rezonáns szörnyetegezzék le, hanem inkább hegyezgessék a cerkájukat valahol messze innen.

panblue képe

Respect és teljes egyetértésem!Ide feltenni kéne cuccokat,úgy ahogy vannak - megkritizálni felesleges és ostobaság,hiszen kinek a pap-kinek a papné,de sajnos ezt sokan elfelejtik.

Mivel én nem akarok több "összetűzést" és ostoba beírogatás-csatát,nem nevezem meg a nemkívánatos elemeket.(szerintem mindenkinek van tippje :)  )

üdv: panblue

 

 

Csatlakoznák hozzád, illetve pnblue hoz.
Ami itt folyik kezd cirkusszá válni, egyszerűen ez egy vicc.
Unalmas ez az egész, nem kell szapulni a más cuccát avagy termékét, és kötözködni meg végképp nem, olyan gyerekes dolog ez.
Valamikor véget kéne ennek vetni, mondjuk elég hamar.
Ez az oldal más volt mielőtt shalafi idejött, minden fórumban otthagyta a nyomát.
Üdv Atesz

De egyszerű a dolog, valami vagy létezik, vagy nem, köztes megoldásról én még nem tudok, és tőlem olyat még nem olvashatott senki, ami ne valós infókon alapulna.

Köszönöm a dicséreteket. Még továbbra is gyűjtöm a hangfalakat, de elsősorban nem a hangjuk miatt.  Esetleg ha valaki ismeri az Orion hs500 és feletti típusait, az mondana róluk véleményt? 

a hideg futkos a hátamon a képeket látván ilyen gyönyörű hangdobozok látván :) s90 est én is szeretnék beszerezni egyik barátomnál hallottam mit szólt egy aiwa hifin amin kb 1/6 od hangerő volt hát az én 2 db 15" os hangszóróimat egy 180 literes egyterű ládatérben lazán lepipálta.

Nekem van két Radiotehnika 35ac 1 a képen alun a két közepső meg van az egész szett és az eredeti erősitőjével a legszebb hangokat adja és a frekvencia tartomány 20-20k hz ig terjed és akármit mondtok a Radiotehnika a legjobb

Kékedi Levente képe

Na látod ez a baj, akármit is mondanánk, akkor se hinnéd el, hogy: "jó, jó ez, de nem a legjobb". Hogy ezt egyszer majd elhidd, hallgass meg annyi hangsugárzót, amennyivel csak összehoz az élet.

igy van,a maga korában,a kategoriában kliemelkedö.

Kékedi Levente képe

Sajnos a korában és kategóriájában sem volt az, hogy miért....az feljebb olvasható Shalafi által leírt S90-re vonatkozó tényekből. Voltak azért emellett már akkor is sokkal jobb lehetőségek.

oldtimer képe

Ez már tényleg hangfal! Ugyanis annyi van hogy akár szoba válaszfal is lehetne.

 

Van aki erre (a tipusra) esküszik, van aki arra! A típus amire én esküszöm az az amelyiknek tetszik a hangja nekem!

 

Na, ezzel aztán lehet vitatkozni....

 

üdv.: oldtimer

pár


A pártfogolt
1970-1979
Áfész Iparcikk
Találat: 2