Kiment a divatból


Polcszegely-02.jpg

Sok régen nélkülözhetetlen tárgyról megfeledkeztünk, mert a modern körülmények között már nem tudjuk ugyanúgy használni őket, mint régen. Erre akkor jöttem rá, amikor rámolás közben néhány színes papírszalagra bukkantam. Régen elképzelhetetlen volt, hogy egy konyha, vagy kamra polcain ne lett volna díszítés. Akkoriban még nem volt divat a bútorok alapanyagául pozdorja-lemezt használni, hanem deszka volt mindenfelé. Ebbe könnyen beleszúrható volt a rajzszög, amellyel rögzíthető volt a polc szegélydísze. Ez általában kb. 15 cm széles papírszalag volt, amelynek egyik oldala hullámvonalban volt vágva, míg a mintája valamilyen színes növényi motívum volt. A megtalált szalagok egyike a mintán kívül az árát is megőrizte: FOGYASZTÓI ÁR: 55 FILLÉR(!)

 

Gyümölcsös dísz

Rózsás dísz

Virágos dísz

De nemcsak a konyhaszekrényeket díszítették, hanem a ruhás-szekrények polcait is. Itt is hihetetlenül nagy a választék, mert a kézzel és a géppel készített minták változatainak száma végtelen. Én csak egy hímzett és egy horgolt mintát találtam, de biztosan van másoknak hasonló relikviája.

 

Hímzett polcdísz

Csipke polcdísz

Győző képe

A képek megtekintése után sok, olyan régi emlék jött elő a "szürkeállományból" amik a gyerekkoromat hozták vissza. Szalagcsere a "spájzban". Vagy új, horgolt csipkeszalag felrakása a vitrinekben stb. (Pedig ez az 50-es években volt )

Nekem tetszett. Köszi!

Gotha képe

Stelázsicsíknak hívták őt. Szerintem ma is lehet kapni.

Szépek! Nekem is kellemes emlékeket ébreszt.

qwecfgdgf1019 5 Indian tend to be smartly designed Buccaneers Jerseys Online main anxiety about on the internet pc buying is actually jeopardized protection or Mike Williams Jersey be associated with top quality card info might be Larry Asante Jersey jeopardized. The actual most detrimental headache of purchasers Mark Barron Jersey may be the doubt linked to the ethics from the vendor thatLegarrette Blount Jersey might market all of them the things inaccurately Vincent Jackson Jersey and never because pictured on the web site. Driving a Josh Freeman Jersey car is actually how the image of the product .