BHG szállodai alközpont és kezelője


Forrás: 
saját gyűjtés
BHG szállodai alközpont és kezelője

a 80-as évek elején

[img_assist|nid=3385|title=BHG telefonközpont és kezelője|desc=60-as évek|link=node|align=none|width=100|height=78]

"...Az első jogelőd az 1928-ban alapított Standard Villamossági Rt. volt, melyet adástechnikai termékek (adóberendezések, antennák) gyártására és üzembe helyezésére hoztak létre. Az államosítások után a termelés a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár keretében folytatódott, majd 1965-től az Elektromechanikai Vállalat (EMV) vitte tovább az adástechnikai profilt. 1976-ban az EMV beolvadt a BHG Híradástechnikai Vállalatba. Ezt követően, 1986-ban a BHG-hoz csatolt Híradótechnika Vállalattal együtt önálló gyáregység alakult, ahol az adástechnikai termékek gyártását és telepítését végezték.

 

Ezeknek a cégeknek a nevéhez fűződik a magyarországi műsorszóró hálózat jelentős részének kiépítése. A kezdeti időszakban elsősorban a közép- és rövidhullámú adóállomások kiépítése folyt (például a lakihegyi KH rendszerek és a jászberényi RH rendszerek), majd a 60-as évektől kezdődően a TV és URH-FM műsorszóró hálózat létrehozásában vettek részt elődeink.

Az adástechnika területén felgyülemlett több évtizedes tapasztalatra, a fejlesztést, gyártást és telepítést az országban egyedülállóan ötvöző csapatra alapozva jött létre az Antenna Hungária Rt. és a BHG Rt. közösvállalataként 1994-ben az Antenna-BHG Kft. A társaság egyik fő profiljának továbbra is megmaradt a műsorszóró adók, antennák, antennarendszer elemek gyártása, telepítése, a magyar műsorszóró hálózatban üzemelő TV adók és átjátszók, URH, rövid- és középhullámú rádióadók, valamint a kapcsolódó antennarendszerek karbantartása, eseti hibaelhárítása. A polgári felhasználású adástechnikai berendezések mellett jelentős védelmi elektronikai adó- és antennafejlesztés és gyártás is folyt a társaságnál..."(www.antecom.hu)

A pontosság kedvéért induljunk el a kezdetektől. Valamikor régesrégen egy távoli galaxisban... Volt valaha egy özv. Weimer Vilmosné nevű hazai vállalkozó, aki az 1890-es években beszállítója lett a postának, majd az 1872-ben alapított Deckert és Homolka cég felvásárolta az említett céget. 1911-ben ez utóbbi cég felvásárlásával megjelent hazánkban az: Ericsson Magyar Villamossági Részvénytársaság (Bp. Fehérvári út 70.). Az Ericsson az 1920-as években amerikai többségi tulajdonba került, a Bell Csoporthoz tartozó Western Electric cég az európai érdekeltségeit az ITT-nek adta át. 1937-ben az Ericsson kivonult a hazai távközlési piacról és helyét az 1928-ban az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.-ből kivált: Standard Villamosági Rt.-nek adja át, amely cég szintén ITT érdekeltségű volt. 1938-ban a Standard Újpestről beköltözik Budapestre és egészen az Államosításig az említett néven gyárt. 1949-1952 között, mint: Standard Budapest a gyár pontos megnevezése, közben az koholt vádak alapján a gyár vezérigazgatóját - Geiger Imre -a kommunisták kivégezték. 1952-től nevezték el a görög kommunista Beloiannisz-ról.
Tisztelettel:
Gábor Zsolt