Orion minitorony


Forrás: 
Saját fénykép
Orion minitorony

Üdvözletem Mindenkinek!

Új regisztráló vagyok itt, és egy-két dolog kapcsán információkat és tanácsokat kérnék. A fenti képen lévő Hi-fi berendezésemre rendkívül büszke vagyok, a hangfalak pedig az Orion HS-282-esek, de már tuningolt állapotban. Rengeteg kritikát olvastam már ezeknek a szegény, egykor dicső időket megélt hangfalakról. Mikor megvettem, röktön saját tapasztalat útján is kiderült a számomra, hogy igazak a róla írtak. (nincs elegendő mélyhangja, amire még a középtartomány is rá van engedve, a középsugárzó el van fojtva, a magas megy csak "csörög")Ezeknek a hibáknak a lefközvetlenebb felelőse a hangváltója, mely olyannyira lebutított, hogy már azt nem érdemli meg, hogy hangváltónak nevezzük. Nos én a minőségi hangzás mellett foglalok helyet, akár Shalafi66 szakember, és a véleményét szeretném kérni, hogy mi a véleménye az általam beszerelt új váltóról. Első hallásra megszólaltak az MD40-es dóm közepek végre, a mélyről pedig elhallgatott a közép, de a baj az hogy mélye továbbra sincs. Ez gondolom így is lesz, ha az ember ilyen hangfat vásárol, ebből a 20cm-es bolgárokból egyszerűen kicsalhatatlannak tűnnek a lágy, "ütős" mélyhangok. A tanácsát kérném hogy mit tehetnék vele, hogy némileg még inkább a "tökéletesebb hangzás irányába vigyem szeretett hangfalaimat? Egyébként tettem bele vattát is, mert gyárilag még a csillapítóanyagot is kispórolták, de olvastam már olyanokat is hogy direkt ne tegyünk bele csillapítót, mert jobb marad a mélye akkor. Íme a hangváltó, amit beszereltem.

Ez a Videoton DC 2540A módosított váltórajza A "B" variáció(a jobb)
Kékedi Levente képe

Már igen csak belemerültem a hangváltózásba. Ezeken a szerencsétlen kis Hs 282-eseken szeretnék javítani, pontosabban a hangján. A fentebb lévő váltó van benne jelenleg, az utóbbi két nap során ennek a váltónak a módosításán dolgozom.

A problémém a fenti váltóval produkált verziónak:

-magasban kevés, csak hangszínszabályzóval a "treble"-t feltekerve lesz jó

-túl tolakodó a közép, kissé visszhangzós, a beszédnél mintha az ember szája elé tenné a kezét. Valahogy sok, idegesítő és nem szép ez a közép

-a mélyátvitel nem is olyan rossz, elégedett vagyok vele(már amennyi mélyet lehet várni ettől a bolgártól, úgymondva jó)

 

Az alábbiakat próbáltam variálni ezzel a váltóval, a viszonítási alap a Hs 282 másik párja, és a HS 500 volt:(minden alakítás a saját fülem alapján történt, mérőműszerek hiányában, de józanparaszti ésszel és logikával történtek, a legmagasabb viszonítási alap csak a HS 500 volt, de legalább ennek a szintnek a megközelítésére törekedem)

 

-a sok ellenállás ami a magas előtt van, ezek miatt gondoltam, hogy sok decibellel elmarad, így leszedtem az összeset. Felerősödött valamicskét azonban módosult a mély is, és az eredetihez képest huppogás lett.

-a levett ellenállásokat a középhez kötögettem rengeteg variációban, sorosan, párhuzamosan is, talán a párhuzamos volt a legjobb egy 3ohmos ellenállással.

-hogy a mély ismét rendben legyen, lekötöttem az 5mH-is tekercset, javult valamicskét, ez is egyébként decibelben több lett mint először az ellenállásokkal

-végül már sok mindett leszedtem a váltóról a "kevesebb néha több" elvvel.

 

Tapasztalatok: először a másik párjával összehasonlítva: középben jobb lett, elviselhető, nem annyira tolakodó már, és nem olyan mintha a pincéből szólna

a magas sajnos nem sokkal lett több a párjánál, sőt összefolyik, beleolvad a képbe, nem jön ki élesen, míg a másik Hs 282-esen hallhatóan szebb, részletgazdagabb, habár az is kevés mint mondtam

a mély sajnos csak rosszabb lett, sehogyan sem tudtam rájönni, hogyan állíthatnám vissza az eredetit, úgy hogy a többi tartományban is jobb legyen a doboz.

 

Hs 500-al összehasonlítva: a közép annyira itt sem rossz, nagyjából azonos lett, igaz a műszerek mást mutatnának szerintem

a magas nagyon kevés, nincs teteje, és összemosódik(ez egyébként érthetetlen számomra, a magas előtt csak egy tekercs maradt és a 2,2uF-es kondi, ugyanaz a HD 25, 8 ohmos, mint a HS 500-ban, ennek ellenére, mintha egészen más hangszóró lenne, kevesebb magasat ad)

a mély nagyon kevés a HS 500-aséhoz képest, de ezt nem is hasonlítgatom annyira, mert nem egyenlő kaliber a 20cm-es a 30-assal.

 

Tehát az lenne a kérdésem, mit csinálhattam rosszul, vagy hogyan nyúljak másképp a fenti váltóhoz?? Az eredeti egyszerű gyári váltóját nem kívánom visszatenni bele, mert az volt az eddigi legrosszabb nekem.

Mit tegyek, hogy legalább a magas jobb legyen, meg a közép is kevesebb, de szebb legyen?? Tudom, nem éri meg ez a hangfal a belefektetett munkát, időt, de szerintem egy átlagos szintet ki lehet hozni belőle, legalább, hogy hallgatható legyen. A hangszórókészlete(az eredeti) lehet hogy nem épp a legjobb, de úgy vélem a váltóval rengeteget alakítható/javítható. Elnézést, ha mondandóm túl hosszúra sikerült, de részletesen le kellett jegyeznem a tapasztalataimat, és elnézést, ha helyesírási hibák vannak benne. Eltántoríthatalan vagyok most a váltómódosítástól, meg akarom saját magam csinálni, valósítani, mert eddigi munkám során is sokat tanultam, fejlődtem, és sok közetkeztetést le vontam. Most úgy tenkintek erre a hangfalra, mint "életem első váltóépítése, jó hangfal építése, és tapasztalatszerzés, gyakorlás)

 

-Egyébként Shalafinak nagyon is igaza van abban, hogy 3 utas váltót tervezni, csinálni, és persze jót is, a legeslegnehezebb. Nagyon sok fejtörést okozott, kifogott rajtam, és vagy 1000 dologra kell figyelni egyszerre, még egy 2 utast is jobban össze tunék hozni, ami kevésbé ilyen bonyolult.(műszerekkel gondolom gyorsabb és könnyebb lenne mindez):))))

Vedd meg tőlem ezt: http://www.retronom.hu/node/35941

Nagy teljesítményt bír+garantálom, hogy meg jön az igazi hangjuk a hangszóróknak.

Kékedi Levente képe

Ez most ugye vicc volt?:) Nem akarom meg sérteni, de nem hinném, hogy jók lennének az én hangfalamhoz. Erre már rég rájöttem, hogy csak úgy kiválasztok egy váltót hozzá tetszőlegesen, az szinte biztos nem lesz jó hozz. Én nem brutális teljesítményű váltót akarok a HS 282-esekhez, hanem olyat ami jó is hozzá, és látszik a váltón, hogy az adott körülményekhez van tervezve(hangszórókészlet, hibái javítása, dobozmérte.....stb) Már csak ránézésre is aligha jobb az a váltó akárcsak a HS 282 gyári váltójánál.:))) PL. Elkok alkotják: ez már eleve rossz előjelek, +nem is arányos az ár ezzel a váltóval, a másik dolog pedig, hogy a középhangszóróhoz teljes biztossággal kell egy ellenállás, ami visszavesz belőle, ez pedig már e miatt se lenne jó.:))

Eredetileg egy 280-as dobozból vettem ki, melybe én sem értem minek tettek bele ilyen váltót. Amíg nem hallod, hogy mit is tud, addig hiába is írnék,vagy mondanék bármit is. A lényeg azt teljesen egyensúlyba hozta a hangképét, csak én eredetit tettem bele abba a dobozba, az eredetiség miatt. A dobozok eladásra kerültek, a váltók maradtak.

Az ár teljesen reális, már csak azért is, mert ha magunknak kellene össze rakni ezt a váltót, jóval többe jönne ki, pláne a tekercsek miatt.

Csak egy ajánlat volt tőlem ennyi:)

Kékedi Levente képe

Nem hinném hogy több lenne. Én pl magamnak csináltam meg minden tekercset a váltóhoz(csévetest készítés, menetszám kiszámítása a meglévő adatok alapján, tekercselés, csupán kondikat vettem, olajpapír kondikat) Így a fenti váltóm(2db) csupán 3000ft-ba került.

A rajzon lévő hangváltó biztos nem jó ide. :)

A 282-vel szerencséd van, mert azt nagyjából megcsináltam, minimalista stítusban.

 

mély: semmi

közép: 1,1mH (eredeti) + 4,7uF (PP fólia) + 4,7R 5W

magas: 1,0uF (PP fólia)

A középhangszórót az eredetitől eltérően, a többivel azonos fázisban kell bekötni.

 

 

Mélyben nem lesz jobb, mint volt, azt én a hangváltótól nem is várnám, inkább az elhelyezéssel lehet segíteni rajta (pl. falközelben felállítva a hangsugárzókat).

 

Egész jó átvitele lett, a legtöbb eredetileg zavaró kioltás megszűnt, már csak a doboza maradt problémás, jelenleg ez a legtöbb gond forrása (főleg a 400Hz körüli iszonyatos kioltásé).

 

Majd a hétvégén valamelyik este felpakolok egy leírást az átalakításról.

Kékedi Levente képe

Nagyon köszönöm, és a további információkat is köszönöm. Elvégre az öné biztosabb, hiszen a mérés is ezt igazolja. Esetleg egy kapcsolási rajzot feltölthetne nekem, ha lehetséges, úgy világosabb lenne.:)

 

Tényleg elég csúnya ott 400Hz-nél az a kioltás,(csúnyán fogalmazva, látom ott azt a nagy "beszakadást" az 500Hz előtt) már valamennyire megtanultam hála a diagrammokról is olvasni.

Igazán nincs mit. Dankó Emil cikke alapján az eredeti váltók:

 

 

Ennek fényében szerintem érthető lesz az átalakítás, a tekercs marad a középnél, az elkó MKP fóliára cserélődik, a 1,5R pedig 4,7-re, és ami legfontosabb, megfordul a bekötés, azonos fázisba. A magassal soros 2,2uF helyére 1,0 MKP kerül. És ennyi. Ez belefér kb. öt percbe, az eredeti váltóból kiindulva.

Nekem mondjuk benne van két-három hétvégém, de kitalálni a receptet mindig hosszadalmasabb. :-)

 

És közben készül, egy a dómokat ferrofluidosító változat is. :D Ha végre a hangsugárzók közelébe jutok...

Kékedi Levente képe

Igen-igen, ez a rajz meg is van nekem, és így már teljesen érthető mit kell tennem. Valóban nagyon nehéz jó "receptet" kitalálni. Nagyon sokat bajlódtam, mikor én is próbálkozgattam.:)

Az meg a másik dolog, hogy hiába találsz ki egy számodra jó receptet, semmi garancia nincs rá, hogy másoknak is ugyanúgy tetszeni fog. Én itt az eredeti állapot közelében igyekeztem maradni, csak kicsit tisztáztam a középtartományt.

Kékedi Levente képe

Igaz, a középtartománnyal volt nekem is a legtöbb problémám, ahogy írtam is, mind az eredeti gyári váltónál, mint az itt szereplőnél. Kíváncsi leszek, magasban mennyit fog javulni a helyzet, a jelenleginél.:)

 

Azt olvastam már máshol, hogy valóban a falhoz kell nyomni a dobozokat, mert így talán még "el is fogadható a mélye". Különben meg minden hangfalnál azt olvasom, állványra téve, faltól min. 50cm-re kell tenni)

Akkor falhoz teszem majd.:)

Kékedi Levente képe

Egyébként amit a legjobbnak tartottam a fenti váltómban, hogy egész tűrhető mélyátvitele van vele. Hihetetlen, de majdnem megközelítette a HS 500-asom mélyét. természetesen hatásfoka így is nagyon kicsi, meg kevesebb is a mélye, de ezzel a váltóval, még egész tűrhető is volt. Próbálkoztam azzal is, hogy nem teszek elé sem szűrőt, sem tekercset, sem ellenállás...stb-t, hogy meg kapja a teljes frekvenciát, de azzal eltűnt a korábbi mélye. Nah, de mindegy, bele kell tőrődnöm, hogy rendes mélyeket soha nem fogok vele produkálni.:( De mindegy, ez csak egyéni ízlés kérdése, maradok a biztos méréseknél, és hogy legyen az átvitele egész tűrhető.:)

 

És mit gondol? Megérné mondjuk a méretazonos DC 2050 mélyeit beletennem a bolgárok helyett? Esteleg lenne ezekkel már valamennyi mélye? Vagy ha ez kerülne bele, akkor borulna minden, teljesen új váltót kellene tervezni bele??? Mert így lehet csak komoly és akkusztikus zenére lesz használható a HS 282, amit nagyon sajnálok. Elnézést kérek a sok kérdezősködésért, de roppant elégedetlen vagyok ezekkel az LB1031-esekkel.

Kékedi Levente képe

jah, még egy kérdés.:) Vatta legyen benne, vagy kivegyem, mert én csillapítottam a magamét a gyári mellett?

Akkor nézzük egyben az egészet.

 

A hobbielektronikás linken lévő 5mH-s tekerccsel valószínűleg kicsit javul a mélyátvitel viszonylagosan, mert a középtartomány érzékenységéből sokat kompenzál, így viszont az érzékenység esik 80-82dB@1W környékére.

 

Az LB1031 hangszóró érzékenysége eredetileg is 85-86 körül van, szerintem ebből már sokat elvenni nem érdemes, a HS-ek zárt dobozaiban egyébként is kiemel kicsit 100Hz körül a magas jósági tényezők miatt, de alatta mindenképp esik. Sokkal jobbat ezzel a mélyközéppel nem lehet elérni szerintem. A mérésen amit kicsit föntebb beszúrtam egy falközeli elhelyezés hatása látszik, elég jól felhozza mélyben, de a kiemelés persze nem tűnik el. Faltól távolabb húzva egyre csökken a hangnyomás 200Hz alatt.

 

A hangszórócsere érdekes kérdés, a HA20-402 (/1018) méreteit nézve kisebb, mint az Orion LB 1031-ese, nem valószínű, hogy tökéletesen bele lehet faragni a dobozba, és tömítőgyűrű híján nem is alkalmas igazán a hátlapról történő rögzítéshez, mint ahogy a HS282-ben megoldották. Ezek a VT hangszórók elölről szerelhetők.

Érzékenyebb lenne, mint a bolgár mély, 89dB@1W körüli, de teljesen más szűrés kellene hozzá, 3kHz körül van egy hatalmas rezonanciája a DC2050 mélyközepeinek, ezt váltóval kellene lefaragni. És a többi hangszóró hozzáillesztése is problémás, mivel ilyet sosem csináltam, konkrétumokkal nem tudnék segíteni, csak körülbelüli ajánlásokkal.

 

Szerintem egy kisebb szobában (mennyiségre) nem olyan kevés az amit a HS282 tud mélyben, pl. biztosan nem rosszabb, mint egy Preludium. Nekem inkább a minőséggel kapcsolatban vannak fenntartásaim.

 

Ui: csillapítóanyag.

Minél több van a dobozban, annál kisebb a hangnyomáy mélytartományban, minél kevesebb, annál hangosabb mélyben, viszont annál erősebben érvényesül az alaprezonancia, és a dobozon belüli állóhullámok hatásai középtartományban. Valahol a kettő közötti egyensúlyt kellene eltalálni szerintem, ez általában egy lazán, 2/3 térfogatig feltöltött dobozt eredményez.

Kékedi Levente képe

Értem akkor a lényeget, nem próbálkozom más mélyekkel, az adott körülményekhez alkalmazkodom. Nagyon jól látja a dolgokat, ezt még valóban elfelejtettem említeni, hogy a fentebbi váltó drasztikusan csökkenti a mély hangnyomását, és együtt az egész dobozét, csak megmondani nem tudtam volna pontosan mennyivel.

 

A házi vatta ami van benne akkor nagyjából a 2/3-os arányban van benne most is, az oldalfalakra rajszögekkel van erősítve egy elég vastag rétegben, kb. meg van az említett "aranyközépút" a csillapítást illetően. Már csak be kell szereznem azt a néhány dolgot ami kell bele a MOD. szerint.:)

 

Nem csak a magam nevében köszönöm a jó tanácsokat, és az átalakítást, hiszen ahogy olvastam már sok helyen, mások is nagyon szeretnék a HS 282-ből a legjobbat kihozni, de csak olyan válaszokat kapnak, hogy: "nem érdemes vele foglalkozni, és az időt pocsékolni rá"

De ha már meg van, akkor mindenképp csinálok egy használható dobozt belőle, és mások is ezt fogják tenni remélem. Szerintem nagy sikere lehet ennek a HS 282 módosításnak, és mások is elégedettek lesznek hangfalaikkal.:)

Kékedi Levente képe

Hogy említette a ferrofluidosítást a hangszóróknál, eszembe jutott, hogy rengeteget olvastam én erről az eljárásról. Ha jól tudom a hangszórók élettartamának megőrzéséhez van köze, mégpedig jelentősen csökkenti a ferrofluid a tekercs hőmérsékletét, meggátolva abban, hogy túlzott felmelegedés közben leolvadjanak a csévetesről. Nem emlékszem már pontosan, de valamely Rádiótechnika évkönyvében olvastam erről, és végeztek is egy összehasonlítást a ferrofluidos hangszórók és a sima hangszóróknál, valami drasztikus hőmérsékletkülönbség volt a kettő között.

Ez a dolog mondjuk jó, hogy felvetődött, mert ezt nem tudtam, hogy az Orion hangszóróiban van-e ferrofluid, vagy nincs. De az utóbbira gyanakodtam. :-)

Akkoriban nem volt divat feltölteni a légrést. A ff. a terhelhetőséget növeli, kb. 50%-kal, és a mechanikai csillapításon tud változtatni. Közép- vagy magashangszóróknál sok esetben jót tud tenni.

 

A csillapítóanyag az oldalfalakon nem sokat használ, annak inkább a doboz belseje felé kellene elhelyezhedni, a falaknál nyomásmaximum pontok vannak, ott nem tudja fékezni az állóhullámokat. Lehet, hogy elég lenne kevesebb is, ha nem a falakra lenne rögzítve.

 

Sikere az van a módosításnak, itt is megjelent többek között: [link]

Kékedi Levente képe

Ezt a váltómódosítást már láttam, és kísértetiesn hasonlít az Ön variációjához, és először azt hittem van is összefüggés a kettő között, de jobban megnézve itt a magas előtt párhuzamosan van egy 0,33mH-is tekercs, így gondolatom szerint ez más. Akkor ezek szerint ezt is Ön tervezte.

A tekercset már csak önkényesen tették bele, az nem az én művem, annak a hatásait nem ellenőriztem. És mellesleg a mérés sem arra vonatkozik. De valóban segítettem benne.

Kékedi Levente képe

Lehet annak a tekercsnek inkább a HS 280 esetében van hatása, lehet annál az a bevált, én mindenesetre nem tudom, maradok ennél a verziónál, aztán majd kíváncsiam várom a "receptet" a 400Hz-nél lévő kioltás orvosolására. Hiszen törekszem ennél a hangfal esetében a legjobbra.:)

rákos zsolt képe

ahimotu Szia Levi !

Ha meg akarod nézni mit tud a hangfalad, akkor:Ilyenkor  hangkártya és egy jó(mérő) mikrofon kell !Egy SB hangkártya lehet jó is ide (sok infó van ezekről a hangkártya mérésekről a neten !)

Bár a mérő mikrofon tipúsa-átvitele   elléggé kérdéses, ezt nem tagadom

De bizonyos ügyben pl:az old timer autóknál is kell egy kis varia szellem

Viszont,ha már enyire belemerültél ( az általam felejthető Hs 282 -s kérdésébe )akkor inkább mérd ki magad az átvitelét  (akár ki is számíthatod  ) !

Megvettél egy kalap sz.... hangfalat és kínlódsz vele, mi is legyen tovább?

Utána kellene nézni (a szakirodalomban ) vagy a neten ,mit is kéne itt ez ügyben tenni!Már írtam, ilyenkor,ha variál az ember akkor a váltót kivűlre kellene helyezni 6 vagy spórolásként  4 vezetékkel .... Akkor megvan a varia lehetősége is, így viszont  az állandó módosítástól nem állsz neki jobban  !Ellenben többünket- old timer -akarom mondani retró-s ügyben leoltottál, mit akarunk mi itt ?

Szóval ez olyan mintha én, vennék 1 Alfa Rómeó 33 ast - 164- est stb  és a megfelelő oldalakon kérdezősködnék, miért nem megy 300-at ?És mit tudnék ez ügyben tenni ????

 

 

 

 

Kékedi Levente képe

Nekem megfelel Shalafi váltómódosítása is, nem hiszem, hogy szerencsétlen hangfalaimból ennél is többet ki lehetne hozni. Kipróbálom, sőt, így is fog maradni, mert megbízom a feltűntetett diagrammban. De ha belegondolok, és megnézem ezt a váltót, valóba logikus, és lehet rajta látni, hogy a hangszórókészlethez, dobozhoz....stb-lett tervezve.

 

Az imént töltöttem le egy Arta nevű programot, amivel ilyen diagrammokat lehet mérni, sok-sokminden funkciója van, nagyjából látom, hogy működik, de nem értek hozzá hogyan lehet rendeltetésszerűen használni, mert nem is magyarul van ráadásul. Úgy tudom 1w teljesítményen kell mérni a hangfalakat, meg különféle jeleket, frekvenciákat adni rá, ehhez nem értek. A másik az, hogy mérőmikrofon gyanánt egy Akai ACM-50 van, az meg aligha alkalmas lenne erre. Meg minek bajlódjak méricskélésekkel, ha van aki ért is hozzá, és elmondja mit-hogyan kell.:)

rákos zsolt képe

ahimotu Igen lehet kérdezősködni ,de az alapokat  kisérletképp meg is lehet tanulni -mérni esetleg !

pl:http://w3.hdsnet.hu/whiteful/

Egy Panasonic síma  electret miki patron kb: 56 ft(én itt leírtam mit kell tenni ahoz hogy jó is legyen csak leoltottak ez ügyben itt ),így  ne mond nekem, erre nincs pénzed !Egy síma- kiszajú- miki előerősítő rajza meg sok van a neten fenn !!!!!

Itt eligazodhatsz, mit is kéne tenni, mérni, számítani a továbbiakban !

Valamikor a S is ott volt ezek között pár éve ...

Zsolt

P.s.Síma hangenerátor program található a neten fenn , hangkártyára szerkesztve !

Egy átlagos miki erősítő meg 2 tranyós vagy esetleg 3 -BC 109 c stb ezt egy kapható bakelit  furatpanelon össze is tudod dobni ha  kell !

Egy elctret miki 20 -20 ig visz át (a kapható jó kondenzátor mérő miki ára 20 -40 ezer között van !)És még mindíg kell utána egy csinált miki előerősítő ami meg 20 -20 között lineáris .A mV mérő meg kapható(nézd meg a neten :Urbán  stb ), de csináható is . Nem nagy ügy .Tehát kb: 1000 ft ot kockáztatsz, ha van síma egyszerű 16 bites SB hangkártyád és számítógéped otthon !

Minden amit leírtam -utána nézhető a neten !

Zsolt, a leírásod hibás, az elektroakusztikai mérések nem így működnek. :) Ráadásul 2-3 évbe is beletelik mire valaki eljut odáig, hogy a mérései is értékelhetők legyenek, és helyesen értelmezni is tudja a kapott adatokat.

 

Az 50,-Ft-os mikrofonoknak semmi köze a Panához, mérésre meg 1-2kHz fölött használhatalanok. Az első ami szóba jöhet az a WM-61 kb egy ezres, de a felső oktávban még az is pontatlan, kalibrálás nélkül nem hoz mindig jó eredményt.

Whitefül oldalán akusztikai mérésekről nincs semmilyen információ, és a legtöbb írás kétséges, elavult.

Inkább errefelé lehet szétnézni, ha valaki hozzá akar kezdeni: [link] [link2]

rákos zsolt képe

ahimotu 1. A Pana elect miki  gyári adatai fenn vannak a neten !

nem azt írtam múltkor, hogy az electret miki 1 az 1-ben  gyáriban alkalmazandó, mivel azt(múltkor leírtam már )tartalmaz egy FET -et is !Amit ki kell belőle iktatni- egy átvágással, ha tudja még az illető ....Aki utánanéz az írásomnak .

Az eletret  kondi mikik igencsak misztifikálva vannak-általában-gyárilag elég jók is lehetnek, arra mindenképp jók,hogy megpróbája velük az ember a mérést .

Abban igazada lehet :hogy eléggé sok idő lehet a tájékozódás akusztika ügyben ,de mindenképp megéri-mivel sztem jó móka is lehet-otthon ez !

Egy erre  alkalmas 20-30 cm es mélynyomóval 10-20 Hz es hangok előállítása 10-100W os erősítővel ...

Ezeket a jó hangokat a szomszédok mindenképp értékelni szokták !

Már elnézést ,de egy motor" beindítása" is hangokka jár !

Ami meg az elavult kérdés ügy ,az meg nem az én dolgom, inkább a tiéd mivel valamikor ezekkel voltál kapcsolatban

 

Még mindig nem stimmel. Szerintem nézz utána az írásodnak te is, mielőtt elköveted. ;) Legalább 10-ből egyszer.

Kékedi Levente képe

Pontosan, ez is olyan mint a tanulmányrajz, hogy csak egy számomra ismerős példát hozzak. Nem lehet hónapok alatt sőt évek alatt megtanulni rendesen. Ráadásul először az alapokat kell megtanulni, és aztán fejlődni felfelé. Pl. én már 4 év alatt kezdve a kockológiától az aktig rengeteget tanultam, és fejlődtem, és elég jól is megy már, de még ez sem elég, ezért kell a főiskola még. Nos az elektroakkusztikát is ilyennek érzem. Nem lehet egyből a méréseket végezni, ha még a biztos alapokat sem tudom, mellesleg nem is érzek túl nagy kedvet hozzá, hogy ekkora fába vágjam a fejszém.

Kékedi Levente képe

Nem hinném, hogy szeretnék méregetni, és úgy valami csodát létrehozni. Az említett dolgok mellett azért még sok más egyéb tényezőre is szükség van, pl megfelelő méretű süketszoba, ilyen szobám meg nincs is.:) Ezt a hangfalat megcsinálom a biztos váltóterv alapján, illetve a HS 500-asokon a korábban említett apró pici változtatásokat. Aztán már nekem ez egy jó darabig elég is lesz, ha meg jobbat akarnék(amit nem tartok valószínűnek) akkor vagy veszek egy komolyabbat, vagy a fülem alapján állítgatom be a váltót ahogy dollerakos felhasználó is a sajátjain.(ha persze lesz nekem is elég jó érzékem hozzá) De ami fontosabb, és előnyösebb, az hogy van kihez/kikhez fordulnom, hogy segítsenek az eredmény tökéletesítésében.:)

A hangsugárzó-méréshez nem "varia szellem" kell, hanem pontosság, precíz információk, és biztos ismeretek, mellette pedig hosszú évek tapasztalata. Sokszor még ez is kevés.

 

Szerintem a 282-es HS még az egyik legemészthetőbb Orion hangsugárzó minden hibája ellenére, főleg ha legalább a középtartomány bajait helyretesszük.

Az "egy kalap sz.... hangfal" kifejezésed úgy hiszem, sokkal inkább ráillik a saját, kínai hangszórókból (SAL SBX, stb.) minden hozzáértés nélkül összerakott hangsugárzódra. Nem szabad ilyen könnyedén ítélkezni.

Mindegy, hogy 280 vagy 282, ugyanaz a hangszórókészlet, az a tekercs  egy ötlet, amit nem tudtam kipróbálni, rizikós, mert lehet, hogy változtat annyit a fázison keresztezés környékén, amitől már gondok lesznek 6-7k körül, de ezt megmondtam, a HE cikk szerzőjének is.. Lehet, hogy valamikor megnézem élesben, de inkább afelé próbálok elindulni, hogy marad az elsőrendű szűrés + ferrofluid.

rákos zsolt képe

ahimotu Ne zavarjon, hogy már VISATOn-on hallgatok zenét!

Mivel eddig is ez a márka  volt a magasom !

És nem szól jobban mint a SBX-s hangfalam  !

Neked "gyárilag" védened kell a Vidi-t mivel van egy céged !Ezt megértem .

Csak számomra nem eladdható- hangban -a Vidi márka !

A Precizion 2000-s Tv- amit nemrégen javítottunk -nem tartalmazott vidit belül :Toshiba képcsövet és Thomson panelt(és +eredeti IC készletet) talátunk benne. Bár lehet, hogy az 1 db  hangszóró Vidis volt bene...

Kékedi Levente képe

Szerintem ne folyjon veszekedéses parádéba már ez a topic is. Itt most csak egy Orion hangfal váltójának megoldásában kértem segítséget, és semmi többet. Nem szeretném, ha ennek a beszélgetésnek is az lenne a vége, hogy megint bebizonyításra kerüljön az Orionok alacsony, nem mérvadó szintje, illetve a jobb hangsugárzók felvetése.:)

Engem nem zavar, ha a zsolt nevű felhasználó hülyeségeket ír. :-) Csak meglehetősen értelmetlen. Elolvasni és leírni egyaránt.

 

Azért egy apró gondolatot hozzáfűznék. Én nem védek senkit és semmit, az elektroakusztikának nincs szüksége védelemre, én csak a valóságról írok.

 

Minden viszonyítás kérdése, pl. egy kínai SBX, vagy egy elhibázott Visatonhoz képest semmi gond a zOrionnal. :-) Főleg dinamikus viselkedés és harmonikus torzítás terén.

Egyszer, ha sok időm lesz valamikor, szívesen segítek átnézni a HS500-at, érdekel, hogy egy a 282-höz hasonló, gyors váltó-helyrepofozással mit lehet kihozni belőle.

Kékedi Levente képe

Örülnék a HS 500-asok átváltózásának is, és rendkívül kíváncsi lennék mit lehet kihozni belőlük, amit eddig még senki nem tudott elérni. Valószínűleg így láttatlanból a mélyátvitelét is meg lehet egész jól oldani szerintem, míg a HS 282-eseken nagy nehezen. De ezen kívül is kíváncsi lennék összességében, mit tudna produkálni megfelelő módosításokkal.

Van egy-két ötletem a kulturáltabbá tételre, most, hogy már harmadik napja a váltót és a hfm méréseit nézegetem. :D

Kékedi Levente képe

Én is annyira nézegetném a HFM méréseit, tesztjeit.....stb-t, de nincs már meg egyetlen szám sem. A netről nem találtam meg sehol letölthető formában. A retronomon csak töredékeket találtam egy-egy készülékről. Most azonban ráleltem a HFM egy honlapjára, ahol gonolatom szerint fent van az összes megjelent szám: http://hfm.hangszoro.net/INDEX.HTM olvasgatom is azokat a részeket nagy érdeklődéssel, amik érdekelnek, meg amire futja az időm, de ezt sem tudom letölteni sajnos, hogy itt legyen a kezemben bármikor kinyomtatott formában, ha épp valamit olvasgatnék, vagy utána szeretnék nézni valaminek:(

Kékedi Levente képe

Most értem az olvasás terén az "új" HS 282 dobozokhoz(mert hogy akkor ez volt az új doboz, mikor vizsgálták) Egész érdekes dolgokat olvasgattam róla, és nem is húzták le a korábbi HS 280-al szemben. Valóban közel azonosnak találták, noha már nem egészen olyan mint a korábbi közepes méretű Orion. Igazán nem értem, miért tartják "szörnyetegnek" itt a fórumozók, mikor valóban nem annyira rossz, és voltak ennél sokkal roszabb magyar hangsugárzók.:) Ugyan valóban zavaros a hangja, sávhatárolt, és kevésbé tiszta, illetve kissé mono, sem mint sztereó. Megnéztem a HFM-ben mért átvitelét, és összevetettem az új, módosított váltóval mért diagramméval, nos "ég és föld a különbség" Közel azonosan fut a görbe, mégis egyenesebb, kevesebb a kiemelés, illetve a kioltás, föleg a középtartomány terén, szebb átvitelre vall a modifikált dobozé. minden elismerésem a tervezőjének, mert valóban be lehet bizonyítani ezzel is, hogy még a reménytelen dolgokból is lehet valami egész jót kihozni. Gratulálok!:)

Nálam ez volt a kiindulási alap:

Kékedi Levente képe

úúúúú....!!! Itt valahogyan szembetűnőbbek a hibák, valahogyan másabb, mint a Hifi magazin mérése, aggasztóbb. Lehet a Hifi magazin sem mért valósan, vagy elavult módszerekkel dolgozott?! Mindenesetre a két diagrammot összehasonlítva (az Ön által mérteket) még inkább "ég és föld a különbség". Egész szépen eltűntek a középnél azok a csúnya kiemelések, és a 3kHz, illetve 5kHz környéki durva kioltások is egész szépen korrigálódtak. Valóban kár azért a 400Hz-nél lévő beszakadásért, már csak ez a legnagyobb baj. De egész jó még így is összességében az átvitele.:)

Nagyon hasonlít a HFM mérése, csak a diagram beosztása más, és az egyes példányok sem teljesen egyformák. Mivel nem ugyanazt a hangsugárzót mértük, és nem pontosan ugyanolyan körülmények között, ezért apró eltérések lehetnek.

 

A pár másik, jobb oldali doboza pl. jobban viselkedik, ott 400Hz-en már nincs akkora baj, viszont mint utólag kiderült, ennél a középhangszóró mágneskörében volt egy kis ragasztómaradvány, ezért lehetet az 1 és 4k körüli rész picit csúnyább. Azóta már kitakarítottam, de újramérni nem volt még lehetőségem (nem az enyémek a 282-esek).

 

Kékedi Levente képe

Igen, most már látom nagy nehezen, valóban másabb a skála beosztása, csak olyan apró, és elmosódott a régi diagramm, hogy elég nehéz pontos adatokat leolvasni róla, legalább is amit sikerült letöltenem azon elég homályos minden.

Kékedi Levente képe

Lenne itt még egy hangfal amire megkértek, hogy javítsam fel minőségben, a Videoton DC 2540A-ról lenne szó, a 4 ohmosról. Esetleg lenne-e erre is valami "receptje", vagy mit módosítsak majd a váltóján? Mert a barátomé, és pár nap múlva hozza hozzánk. Nekem pedig a feledatom "hangban" helyrehozni a gyári katasztrófális hibáiból. Többnyire ez is csak fülre fog történni, habár ahogy hallottam már azt a hangdobozt szólni.........attól már jobban elrontani nem lehet. Egyébként mindene teljesen eredeti, gyári.

Ha lenne valamiféle megoldása, vagy tanácsa, azt megköszönném. :)

 

 

Ui: A Hs 282-eseket megcsináltam, valóban nagyon jó lett, összehasonlítva a Hs 500-asokkal a középtartományban egész biztosan jobb lett a 282-es, talán még magasban is. Sajnos a mélye mond néhány kívánnívalót maga után, de összességében nagyon elégedett vagyok vele. :)

Sajnos nem ismerem a 2540-et közelről, annyit tudok, hogy valami miatt kioltások vannak 2 és 4 kHz-nél, valószínűleg fázishibák lesznek a túl széles sávban szóló hangszórók miatt, de ezt ki kéne nyomozni jobban, mielőtt biztosat tudnék mondani.

Mindenesetre egy pille csere a magshangszóróban határozottan jót tenne szerintem, esetleg 2,2-3,3 ohm körüli soros ellenállással csillapítani a dóm hangnyomását.

Kékedi Levente képe

Semmi gond, csak megérdeklődtem, hogy esetleg pont ennek a megoldását is ismerné-e. Csak azért, hogy minél szakszerűbben legyen megcsinálva. Köszönöm az információkat, ötleteim már vannak rá, körülbelül hogy is nyúljak hozzá, és számítottam a magas elé egy ellenállásra, akkor majd az említett értékűekkel próbálkozom. Remélem talán fülre is sikerül valami jót kihoznom belőle. De legalább is hallgatható legyen barátom számára, mert ő már nem képes elviselni az iszonyú döngő, fékezhetetlen mélyét, ami nem is igazán valódi mély hang, a csörgő magasait, illetve iszonyatos középhiányát, valószínűleg a csúnya kioltás miatt. Nagyjából ezt kell tudni erről a hangfalról/ezt tudja. A Hifi Magazinban sem sokat leltem róla, talán csak megemlítették, csak éppen azt, hogy az egyik leggyengébb Videoton hangfal, ami saját tornyát is a "mélybe rántotta". :(

Pedig a mélye jó, ha megfelelően van csillapítva. Nagyon szép klasszikus zárt dobozos mélyhangszóró ez a HA25/1018.

Kékedi Levente képe

Én ezt nem is vitatom, és hallás alapján is ezerszer jobb mint a bolgár, csak hát a gyárban, valami eszméletlen rosszul oldották meg a váltását. Talán még a dc 2550-nél a 8 ohmosnál is katasztrófálisabb. Annyit tudunk, pontosabban hallunk, hogy a mélyét még az erősítőn a mélyhangszínszabályzó legalacsonyabb állására letekerve sem lehet elviselni. De inkább döng, mintsem megfelelően szólna. De többek között ez az egyik feladatom, hogy orvosoljam rajta. :)

A mélytartomány nem a váltástól függ, csak relatíve változtat rajta. Nehéz lesz így "orvosolni".

Kékedi Levente képe

Sokat nem tudok tenni, valami olyat kell kihoznom belőle, ami neki is jó lenne, mert különben eladja, már így is alig tudtam lebeszélni arról, hogy eladja, meg akarom menteni mindenáron, kár lenne érte. Én is ezt mondom neki, hogy a hangszórókészlete, elég jó, lehet kezdeni vele valamit, csak ahhoz módosítani kell. Ezért kérdeztem meg Önt is, hátha valami nagyon jó megoldást ismerne, de akkor így magam fogom alakítani, ha nem is a méréseknek lesz megfelelő, legalább az ő fülének legyen, így legalább nem adja el. :) A mélyre hátha megtalálom majd a megoldást, akár a többire, tervem és elképzelésem már van, hogy az mennyit ér, az majd holnap kiderül..........:)

Kékedi Levente képe

Hát, akkor beszámolok közel 4 napos munkám erdeményéről. Szóval odáig jutottam a Videoton váltó módosítgatásával, hogy végül kemény munka árán, de vereséget szenvedett szeretett HS 500-asom. Nem tudom, hogy ennek a ténynek inkább örüljek-e avagy most szomorú legyek. Itt fel is töltöttem a váltó rajzát, elnézést a csúnya rajzért, és a telefonos minőségű képért, de nagy hirtelen csak így tudtam megoldani. Viszonylag egyszerű a váltó, és ez szerintem nem is rossz. Mondjuk talán az középnél az 1R ellenállás helyett lehetett volna egy még nagyobbat, egy olyan 2,2R-t használni, de nem volt sajnos ithon. De várjunk csak!! Van viszont még egy 1,5R ellenállásom, az is több a semminél, majd még azzal is kipróbálom. Tartottam is egy rövid szeánsz-ot a két hangfal között. A próbaeszközök az Orion torony elemei voltak. Hogy rövidre fogjam, a Videoton DC 2540A hallgathatóbb volt számomra. A közepe természetesebben szól a HS 500-hoz képest, a magas remekül lett csillapítva, rácáfolva minden régi HFM-es kritikára. A mélye pedig nem kevesebb a bolgárénál, sőt...........:) Összességében a HS 500 kissé szúrós, magasba húz, nyugtalan a hangja. Ezzel szemben a Videoton nyugodtabb, természetesebb. Remélem sikerült jó irányba elindulnom a váltót illetően, és bizonyára ez sem a legtökéletesebb, hiszen ezt még a mérések nem hagyták jóvá. De remélem legalább, látszik rajta valamiféle, több "tervezés nyoma", a gyárival szemben. Apropó, gyári!!! Hát inkább a gyári Videoton DC 2540A-t ne is említsük meg egy lapon a módosítottal, egyszerűen a gyári úgy hallgathatatlan ahogy van.:)

Kékedi Levente képe

A francba, nem tudom a képet felrakni ide!!:(

 

 

Sebaj, fentre, az eredeti képek alá beszúrtam.:)

Kékedi Levente képe

Oké, módosítottam még egy picit, és szerintem ez még jobb lett. Szóval a közép elé sorosan betettem azt a 1,5 ohmos ellenállást az 1 ohmos helyett, és jobb lett, kevésbé tolakszik az arcomba a közép, viszont a 2,2 ohmos már túl sok, próbáltam azzal is, de túl sok lett. A magas elé tettem a 2,2 ohmos ellenállást tettem a 3 ohmos helyett, szerintem így még kristálytisztább lett a magas, kellett ez a pici "élesítés" még rá. Egyszerűen nagyon jó lett.:)

 

A "B" variációját is most feltöltöttem az "A" mellé.

Orion


Orion & Videoton
Akkor és Most
Orion embléma
Találat: 2
Orion embléma matrica
Ismeretlen évjárat
Orion és Videoton jelvények
Ismeretlen évjárat
Orion falinaptár
Ismeretlen évjárat
Orion hangfal
1980-1989
Orion hangfalak
Találat: 3
Orion hirdetés
Találat: 4
Orion hőpalack
Találat: 2
minitorony