Akusztikus Modem


Forrás: 
internet
Akusztikus Modem
Morvay László képe

Kedves Atomik!

 

Kérem legyen szives megirni,hogy mire használták ezt az akusztikus modemet? Valami számitástechnikai alkatrész volt? Vagy esetleg videójáték? Köszönettel:Retronómos üdvözletem:Morvay László

rákos zsolt képe

ahimotu Üdv ! A MODEM a modulator/ demudulátor szóból alakult ki .

A képen látható eszköz egy telefonkagylót tartó dolog amit a kezdeti számítástechnikában alkalmaztak .Sokkal többet írtam ide erről a dologról  ,de az oldal a hozzászólásomat v. mi miatt nem fogadta el !Ez biztos nem az én problémám !

Atomik képe

néha valamiért törlésre kerül a komment sajnos.

Atomik képe

Tisztelt Morvai László! régen mikkor  hazánkba bejött az internet az posta nem nem engedte hogy betárcsázós internet modemet dugjon az ügyfél a telefoncsatlakozóra,erre a problémára született meg az akusztikus modem ami a következőkét működőt egy adat kábelt csatlakoztattak a számítógépbe ami a képen látható dobozból ment ki ehhez jár egy hálózati adapter ami az áramot biztosította neki volt egy telefon szám amit az ügyfél tárcsázott és a telefon kagylót rá helyezte a képen látható készülékre a készülék az akusztikus hangot vette illetve vissza is adott és így a készülék a számítógépet az internetre tudta csatlakoztatni a telefon kagyló mind addig rajta volt a készüléken ameddig használták a netet ez a betárcsázós internet modem őse.  egy kis videó róla :) http://www.youtube.com/watch?v=X9dpXHnJXaE

veroka képe

Sajnos ez tévedés. A Posta-Matáv mindig is megengedte a betárcsázós modemek használatát. Ez a modem nem azért alakult ki, hogy ezt a problémát megkerülje.

A legelső modemek voltak ilyenek, ez volt a legegyszerűbb módja a telefonos hálózat számítógépre kötésének. A modemek akkoriban ritka jószágok voltak, igyekeztek hordozhatóvá tenni őket. Akkoriban a telefoncsatlakozók gyakran forrasztott kötések voltak (a telefonszerelő az oszlopról közvetlenül húzott drótót a házig) de a telefonok nagyjából ugyanolyanok voltak, ezért a telefonkagylónak alakítottak ki "fészket". Egyébként az ilyen modemek először az USA-ban terjedtek el, a 80-as évek végén. Aztán az elektronika fejlődésével hamar ki is koptak.

Az a helyzet, hogy ez tényleg így volt, egyedül annyiban sántít, hogy ezek a készülékek még az internet megjelenése előttről származtak. Ez a modem arra szolgált, hogy két, egymástól távol lévő számítógép tudjon egymásnak adatot küldeni telefonon keresztül, esetleg együtt dolgozni. És igen, azért alakult ki az akusztikus modem, mivel kb. 1988-ig a Posta nem engedte, hogy akármit is csatlakoztassunk a vonalhoz, ami nem az ő tulajdona volt, még másik telefont sem (pl. Bécsből hozottat). Ez a tiltás akkor oldódott fel, amikor elkezdtek üzletben is telefonkészülékeket árulni, ugyanis előtte azzal kellett beérni, amit a Posta adott.

Bővebb leírás egy akusztikus modemről (egy telefonszerelő tollából, innen tudom én is az infót) : http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/057akusztikusmodem/akusztikusmodem....

Illetve az egyik első, boltban kapható telefon (ugyanebből a forrásból, érdemes a használati utasításba is beleolvasni :) ) : http://szetszedtem.hu/458cb855fg/mm-telefonkeszulek.htm

veroka képe

:) Gömör Gézát ismerem, együtt dolgoztunk a Matávnál anno. 1988 előtt (nem tudom jó-e az évszám...) csakis a Posta által engedélyezett berendezéseket lehetett a vonalra kötni - de az engedélyeket meg lehetett szerezni. Ennek az volt az oka, hogy az akkoriban elterjedt Crossbar központok érzékenyek voltak a vonali impedancia változásaira és emiatt nem szerették ha párhuzamosan második-harmadik telefont (modemet) kötnek az egyébként is borzalmas minőségű hálózatra.Az otthoni felhasználók pedig előszeretettel barkácsoltak.

Az engedélyezés később a Posta-Matáv szétválás után a HIF (Hírközlési Felügyelet) feladata lett, a modemre, telefonra, stb. ragasztott hologrammos matricával igazolták hogy bevizsgált termékről van szó. Ha nem felejtem el, lefényképezek egy ilyen matricát otthon.

Ezek a modemek nem ennek a tiltásnak a megkerülésére készültek, ez tévedés. A megoldás az USA-bol ered, ahol gyakran kézzel , egyedileg kötött telefonok voltak, csatlakozók nélkül.

Szerintem az évszám reális. A típusengedélyezési matricákra én is emlékszem, a HIF előtt az engedélyezést a PTF (Postai és Távközlési Főfelügyelet) végezte, kb. 1994-ig, még a régebbi mobiltelefonok belsejében is PTF-es matrica volt (pl. a 1994-es Ericsson GH337-esemben biztosan). Nyilván az USA-ból ered az akusztikus modem, de sokkal korábbról, kb. a 80-as évek elejéről, az évtized végére ott már lecsengett, míg itt jó ötlet volt a postai engedélyek kikerülésére (ha jól tudom, más országokban is volt ilyen gond, hogy nem engedélyezték a "normális" modemek használatát a telefontársaságok/posta/stb.)

A modemeket még 1995-ben is engedélyezni kellett hivatalosan persze, igaz akkoriban már senki se vette komolyan, felhaszánlók nagy része, már tojt rá, ahogy a telefontársaságok is.

 

1990 körül még a SZÜV-nél használtak akusztikus modemet, meg szénmikrofonos adatátvitelt is 300bps-el. Akkor mikor még nem volt automatizált minden központ és még voltak pl. Békés megyében is olyan központok, ahol telefonközpontos kisasszonyok kötögették a vonalakat kézzel. Egy élmény volt pl. Békéscsabáról Orosházára betárcsázni és ott a távoli szerverre adatot átpakolni, megeset, hogy mire végre meglett a kapcsolat és mire elindult az adatátvitel és már a fele kb. megvolt beleszólt a telefonközpontos, hogy "beszélnek még?" persze kapcsolat megszakadt, lehet kezdeni előlröl.

Modem