Eumig 923


Forrás: 
saját
Eumig 923

Egy piacon szúrtam ki magamnak. Már messziről felkeltette az érdeklődésemet a lőréshez hasonló szűk skála. Megnéztem közelebbről és mivel elég jó állapotban volt úgy döntöttem érdemes a felújításra. A bal oldali gombon sajnos csak a csupasz tengelyvég volt ezt jobb híján egy orionos forgatógombbal pótoltam. A hátuljára piros-fehér cérnával odakötöttek anno egy cetlit. Olyasmi módon ahogy új ruhákra szokás. A dátum szerint 1934-es. Skálahúr nincs benne, a hangolás dörzsáttétellel történik. A sok év alatt nem nyíródott el, nem szorult meg, nem csúszott el. Maga a gép olyan régi hogy se hangerő poti se KF-ek nincsenek benne. Csőből összesen 3 darab van, de forgókondeztátorból is. A kapcsolója rossz volt, ezt sikerült szétszedni és megjavítani. Az elektrolit kondikat muszáj volt cserélni, mert a tetején lyukasak voltak. Szállítás közben az olajat is kifolyatták. A sassziról leszereltem mindent és lecsiszoltam a rozsdás részeket. A csatlakozókat meg foglalatokat lemaszkoltam aztán lefújtam az egészet. A 3 forgókondiból 2 zárlatos volt. A zárlatok megszűntetése után megszólalt a rádió. A végfok munkapont ellenállását is kicseréltem, mert ugyan az értéke stimmelt, de a rádió mégis torz volt. A Kossuth-ot élvezhetően lehet hallgatni vele. Örülök hogy nem fogott ki rajtam, és hogy találtam egy gépet még a színüveg csövek megjelenése előtti időkből.

Pict3478_.JPG Pict3484_.JPG Pict3489.jpg Pict3474_.JPG

...vagy! Eltartott egy ideig, mire elkészült? Elég nagy ritkaság, vigyázz rá! Hangerő poti helyett gondolom forgókondi van párhuzamosan kötve egy tekerccsel.

Köszönöm szépen. Így van a hangerő szabályzás is forgókondival megy. Ma lettem vele kész és kereken egy hétig tartott a felújítás. Minden nap dolgoztam rajta pár órát. Nekiálltam egyből mielőtt elveszne az újdonság varázsa és csökkenne a motiváció a felújítást illetően. Így ez már nem került fel a "majd egyszer" listára.

reparatio képe

Szép készülék és gratulálok hozzá!

Ezek a készülékek un. egyens rendszerűek és nem tartalmaznak hangerőszabályzót. A készüléket állomásra kell hangolni, a visszacsatolást és a hullámcsapdát stb kell szabályozni, hogy a vett műsort a legnagyobb gangerővel lehessen hallgatni.

 

www.radiomuzeum.hu

Laki Géza képe

Szerintem annak ellenére,hogy egy 2+1-es készülékről van szó,ez a készülék nem egyenes vevő. Ugyanis az egyenes azért egyenes,mert: Azt a vevőkészüléket amely a rádiofrekvenciás áramokat az adó által kisugárzott frekvencián erősíti,egyenes vevőnek hívják.

Tehát az adó kisugárzott frekvenciáját egyenesen az első cső rácsára vezetik,majd az itt felerősített RF. ezután kerül  demodulálásra.

 

A képen lévő készülék pedig a demodulálással kezd,majd ugyan ez a cső erősít.

 

A két megoldás közül az egyenesnek jobb az érzékenysége és szelektívitása.

Az igazsághoz az is hozzátartozik,hogy akkor a legolcsóbb,gyárilag nagy sorozatban készített készülékek a 2+1-es vevők voltak. De a csövek fejlődésével,más kapcsolással lehetőség nyilt a jobb minőségű egyenes rendszerű vevők gyártására,hisz még a 60-as években is gyártottak hazánkban egyenes készülékeket.(Orion:Pajti,és VT:Tihany. És mind a kettőben van hangerő potméter.)

 

 

Ha már igy belendült az irogatás, megkérnék egy szakit, hogy mondja el a lépcsőfokokat, a detektorostól mondjuk a sok kf-es megoldásokig. Egyenes vevőről én is hallottam már meg valami olyan is van hogy audion. Nyilván regényt lehetne írni erről, meg ez a fórum nem erről szól, de jó lenne legalább a kategóriákkal tisztában lenni. Rendberaktam már néhány rádiót, de nem nagyon vagyok képben.

Ezeket ismerem, hogy detektoros, audion(vcs. vevő), szuperregeneratív, szupervevő, ezen belül létezik kétszer transzponált(azaz két külön oszcillátor van egyféle modulációra).

Tehát akkor lényegében 4 féle mindenképp van. Jó tudni.