Retro csokik I.


80_kokusz.preview.jpg

A nyolcvanas évek csokoládé terméséből szeretnénk bemutatni párat, amelyek közül néhány ma is visszaköszön a polcokon. A nagyvállalatok a retrohullámot meglovagolva visszahoztak egy-két terméket. Na persze, ebben az is közre játszott, hogy ezek a csokoládék emlékekinkben nagyon finommá váltak. Vagy azok is voltak?


Pl. Sport szelet, amit ma már sokféle formában gyártanak. A nyolcvanas években csak a kicsi, alufóliába csomagolt és papírral körbetekert változata volt kapható. De ennek a három falatnyi csokinak hasonló formában sok változata létezett.Például a narancs ízű Expressz, pisztáciás ízű Mókus és a Szaljut, ami talán ezeknek a legolcsóbb változata volt és kinézetében is a legegyszerűbb.


A csoki szeletek nagyobb változatai: Forma-I. (kakós-kókuszos), Sopron (mártott ostya), Lala (Banán ízű) és Cherry (meggykrémes étcsoki).

 


Léteztek csoki sorozatok is.

 Tábla csokik: Boci, Kókuszos, Kevenc és Colette.


A végére talán a leghíresebb csokik: Africana és a Balaton szelet.

Képekre kattintva további érdekeségek derülnek ki a hozzászólásokból. Folytatjuk...

és a szüleim vettek nekem és a testvéremnek csokit, mondjuk boci csokit, akkor mindig azt hallottam tőlük, hogy ennek már nincs olyan finom íze mint az ő gyerekkorukban!
Én is így vagyok vele mostmár! Megkóstolom és úgy emlékszem ez finomabb volt régen! Az érzékeink csalnak, vagy a csokigyártók?!
Azt viszont biztosan tudom hogy a csokifigurák (nyuszi, tojás, télapó...) ma már kakaós tejmasszából készülnek és nem csokiból, nekem ezért nem ízlenek!
bogár

Hát bizony a gyártók csalhatnak, mert az én gyermekkoromban sokkal-de sokkal finomabb volt a csoki, kevesebb volt, de finomabb!

egy jó helyet, ahol régi plakátok vannak (köztük néhány csokoládés) http://www.neolog.com/hungary/posters.htm Tibi, Boci már volt a 20-as években?

mar 77ben rugdostam szegeny nagyapamat.Nincs nalam penz,mondta....majd kert egyet hitelbe.Latta,hogy nem viccelek.

Szerintem igenis sok csoki jobb volt akkor, nem csak az idő szépíti az emlékeket. Pl. a túró rudi nem ez az édes förtelem volt, mint most. A Kedvenc és a Kajla viszont szerintem nagyon rosszak voltak, nem szerettem őket...
Azok a kisebb, betűs csokik is léteztek több csomagolásban, pl. az egyik fajtán várak voltak, ha jól emlékszem. Az öcsémmel mindig 2-2 darabot kaptunk a betűsökből, hogy kijöjjön a monogrammunk. Így farkasost és darazsast ettem mindig... :-)

Ja, és ha már itt tartunk: sok más élelmiszer is jobb minőségű, finomabb volt akkoriban. Pl. parizer, kenyér. Nagyjából egyféle volt belőlük, de az finomabb volt, mint most az 1300 forintos békebeli füstölt extra hiper-szuper parizer. Ja, és ott volt az egyik kedvencem, az Utitárs krém!

admin képe

http://retronom.hu/node/1212

És a Csilla szelet?Arra emlékszik valaki? Hasonlított a Balaton szelethez,csak nem rétegezve volt a töltelék,hanem az egész valahogy őrölve volt.Imádtam!

Az én számban még mindig ott cseng a harmónia, ha visszagondolok a csokira, amely méltatlanul tűnt el a polcokról: Melódia! Innen is hiányzik a legnagyobb sajnálatomra.

Újra kezdték gyártani. De nincs benne mogyoró, csak mogyorókrém; máskülönben ugyanaz.

A környéken, ahol lakom, van egy kis bolt. Ott lehet kapni olyan szerencsi csokikat, melyeknek csomagolásán várképek láthatók

pesten a Király utcában a deák térhez legközelebb eső boltban a pultnál van betűcsoki.

A Sugárban, de gondolom, más Matchban is szokott lenni a szerencsi betűs és váras csoki.

hogy én azt a kókuszost hogy imádtam... bárcsak azt is lehetne megint kapni, még ha nem is lenne teljesen olyan az íze... :)

én a bohóc szeletet és a lottót imádtam...ezek a mai napig vannak,de már nem hasolitanak a régi önmagukra,sajna....

melica képe

Emlékeztek ezekre a csokikra: Öcsi (kakaós-rumos ízű volt, narancssárga papírban), Mari (kb. ugyanolyan íze volt mint az "Öcsinek"), Sió szelet (kicsi szelet volt, a papírján balatoni képek: fürdő srácok, napernyők, homokvárak, stb.). Esetleg Valakinek nincsenek ilyen csokipapírok? Legalább újra lássam őket, ha már kóstolni nem lehet!

teslaeltos képe

A szerencsi csokoládégyár!

Mikor ezt meghallom felmegy a vérnyomásom az idegtől, mert a Nestlé-nek csak a nevek kellettek.

A Boci csokit bulgáriában gyártják s ez nem vicc!!

Szerencsen a gyárban lófüttyöt gyártanak.....

Az összes régi terméknek megváltoztatták a receptjét. Biztos azért, hogy jobb legyen...

Bocsika, de a Boci csokit nem Bulgáriában, hanem a Cseheknél gyártják.

A télen vettünk párszor limitált kiadású Boci csokit, mert olyan csomagolásban árulták, ami olyan volt, mint gyerekkoromban a '80-as években és erős nosztalgiát éreztünk iránta, így legalább 3-szor vettünk is belőle, és azon a papíron feketén-fehéren rajta áll, hogy Ceh Republic.

Emlékeztek a Caribic csokira? A reklámba azt énekelték,hogy: Caribic,caribic édes élet. Ez a szerelem nem érhet véget. Nem találok semmi infót sehol.

IGAZI KÓKUSZRESZELÉKes KÓKUSZOS CSOKI!!!!

Azóta sóher multinácik nem mernek itthon iylent foraglamzni+gyártani!!!

Meg TIBIből sincs pár hónapig levő (USA-IZRAELbáb imfszolga leszegényitő, sovén, magyarnyelvetnemengedő,Kárpátalján 3szorannyitbesorozó ukránkúrmány közt.elnöke(minuszterelnök az ARZENij jecenyuk zsfülü) Po-ROSHEN-ko szerezte meg BONBONETTIt pár éve) MÁLNAizű8boltolzatos töltött ét-tejcsoki se már évek óta....csoda,hogy még van mandulás és ananászkrémes étcsoki verzió,jelzem az fogy el először minden boltból (kis- tec-cohen bolt Fehér Palota Szfvár pl),ez yolan mint amikorkokakóla 2-3szor annyi kólát rak sorba más dühitői buborékbánya italai hyltt hivatalos polctöltető táblázattal...

 

Viszont..megnyugvással vettem tudomásul,.hogy megréte kisoromban mániákusnak nézettnek lenni,mert nemcsak én gyűjtöttem be retro csokipapirokat,ráadásul akkor még emebri módszerekkel ragasztották,könnyebb volt "hegesztés"nél szétszedni...sőt én még tudtm nem-szfváron gyártott-hanem GYŐRI keksz PILÓTA-t szétszedni "hegesztés"nél a végén,,nem kellett pl azt a cérnavonalat huzogatni rajta...a cső alakú csomagoláson,nem a dobozoson..van még egyáltalán dobozos változat?ÉS oylan amit szét tudsz törés nélkül szedni,hogy kapafogaddal leszedd róla a belső krémet a 2kekszrész közül?)sokáig VAnessa PAradis szerű fogam volt kamaszkoromban,fiú létemre,de őnála az erotikus,pl ma se tiltakoznéh ha letámadna,hogy Balázs,"voulez-vous coucher avec moi,ce soir?";-))) Ez egy utalás a LAdy MArmalade ősdsizkószámra,mait Christina Aguilera-ék dolgoztak fel egy amerikai filmhez igen erotikus MoulinRouge-s szerelésben,de mit jelenthet  számban a gicsi-gicsi jájájjájjáájjááá gicsigicsi jájájji,aztmáig nem deritettem ki ;-))

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő

Pár éve,amikor még elviselhetőbb volt a nyomor,volt életszinvonalnak még valami szikrája,reménye itthon,nos akkor..jött a ZS.Norbi barátom,.és elkezdi: "CSoki van?kókuszos" és "megmentelek az elhízástól" "adsz kókuszos ccsokit?" ;-))))) 5évvel idősebb nálam,már "házas"/zseblakásos/feleséges és 2gyermekük van ..én majdnem 2szer megnősültem még 2000es években,de a nők elmenekültek előlem...BAlázs FEcó-nak van KORÁLos száma ,amiben volt,hogy "ha nem is ....sose voltam ellened,és...túl  kevés voltam neked" n én lehet tól sok voltam nekik fáasztásban...vagy akkori beosztásban keveset tudtunk találkozni,3-4műszakban egészségkárositottak stresszrbszolga egyterűe tenyésztőde levegőtlen természetsfénytelen irodában éhbérért...meg is lett mára eredménye...most meg nyomor van,pénzhiány,tartozás,betegedés...ha lenne alapitvány létrehozására pénzem vagy egyesületére,már rég magamat foglalkoztathatnám meg 1-2embert,és meglenne helyi tárt,vannak kincsek nemcsak nálam (végrehajtók elől meg kéne menteni bankibaszi átveréstechnológusok elől,MOST PL NEM SIETNEK A DEVIZHITEL ELSZÁMOLÁSSAL PEDIG KÖTELEZŐ LENNE KÜLDENIÜK,OTPnek és RAIFFEISENnek)

"Biztos jó munkásember" S.Balázs Szfvárról Vénülő RETROgyűjtő