Tisztelt retronómosok!


Szerettünk volna várni hírrel az új évig, de rájöttem nincs értelme kivárni ezt az időt sem.
A beküldött képek moderálásra kerülnek!

Jelen szabályokban a moderálással kapcsolatos megjegyzések eddig is szerepeltek, de ezt nem tartottuk be.

 

Szeretnénk a retronom.hu-t eddig felállított keretei között tartani:

 

...Nyílt tartalmú, közösség által fejlesztett gyűjtemény. A retronom.hu mindennapok vizuális objektumainak gyűjtésével foglalkozik. Elveszett vagy elveszettnek vélt tárgyak, épületek, emlékek, stb. (objektumok) felkutatására, az ehhez kapcsoló információk megmentésére szakosodott...

Nehéz ezt a szabályt betartani, de mégis a szerkesztők úgy érzik kezdünk ettől eltávolodni. Nem sok értelmét látjuk az ide ömlesztett ismétlődő dolgoknak. Nincs kimondva, de magyarvonatkozásoktól mentes képeknek se látjuk értelmét, stb.

Pl. a mai nap feltöltött technics dolgoknak itt nem sok keresni valója van. Mindnek "technics" a címe - mit csináljunk vele? Mi nevezgessük el? Milyen apropóból került ide? Mert a neten meg van és átlehet ide hozni? Vagy ez a katalógus be van szkennelve? . Ennyi erővel áthozhatnánk ide az összes világmárka összes termékét... de minek!
Hifisták biztos sértve érzik magukat, teljesen igazuk is van. De valami határt meg kell húzni, aminek a fent említett szöveg alapot ad. Emlékmentők legyünk!

 

Ha hifistáknak szükségük van egy honlapra ahova ezeket fel akarják tolni, segítünk benne. Létrehozunk egy ilyet, ami csak erről szól. Én úgy érzem nem ez a mi retrónk, nem ezek a mi századunk mindennapjai.

Várják az észrevételeket, javaslatokat a
szerkesztők

 

NGA képe

Nehéz ügy. Az Old hifinek van fóruma, ahova mindenki felpakolhatja a készülékeit, beszélgethet róla, csak az a helyzet, hogy aki ott írogat, felrak valamit, annak egy bizonyos alapszintű helyesírási ismeretekkel és szintén alapszintű "hifi" ismerettel is kell rendelkeznie, mert igencsak rövid úton kiutálják, ha úgy ömleszti a kommersz vackot oda, mint ide.

Van egy bizonyos kör ott, akik már letettek valamit az asztalra. Ezért sokan, akik képtelenek ezt a szintet megütni, oda nem is írnak, vagy villámgyorsan ki vannak közösítve. Sajnos itt az van, hogy mindenféle elképzelés és értelem nélkül, mindenféle netes fotókat mindenki ideömleszt, meg berak. Ez nem csak a hifi-re vonatkozik, hanem mindenre.

 

Én is hibás vagyok, mert felraktam a walkmanjaimat, ami lehet tényleg nem idevaló, megkerestem egy walkmanos fórumot, és oda rakosgatom azóta. De annak tényleg nem sok értelme van, hogy minden ide legyen ömlesztve.

 

Volna pár dolog, amit nagyon fontosnak érzek:

 

- pontosan legyen az évjárat megjelölve, ismeretlen ne lehessen. Azért majd mindenről 10 éves távlatban be lehet határolni az évet.

 

- legyen kötelező az általános iskolai 5. osztálynak megfelelő fogalmazási és helyesírási szint, hogy olvashatók legyenek a hozzászólások mások számára is.

 

- mindenki gondolja át, mit milyen rovatba rak, mert van aki nem érti, hogy mi is az "Akkor és Most", és mindent odapakol. Lásd Nysa teherautó

 

- ha valami a netről van, a forrás minden esetben legyen megjelölve.

 

- hozzászólás címe kapcsolódjon az oldalhoz.

 

Na lehet köpködni rám most.

 

ui. A firefox-ban van helyesírás ellenőrző, nem szégyen használni, én is megteszem!

astra789 képe

Engem az dühít fel,amikor valaki szándékosan úgy ír és fogalmaz mint egy

értelmifogyatékos,azt gondolva milyen jópofa.Pedig szánalmas!

Kedves Admin,ha ilyet találsz:DELETE!

NofreT képe

"mindennapok vizuális objektumainak gyűjtésével foglalkozik. Elveszett vagy elveszettnek vélt tárgyak, épületek, emlékek, stb. (objektumok) felkutatására, az ehhez kapcsoló információk megmentésére szakosodott..."

Nem látom elég tisztán, hogy miket vár a retronom.hu.
Ha szigorúan veszem ezt a meghatározást, akkor az általam feltöltött dolgok zömét törölni kellene. Nagy segítség volna néhány etalon. Pl. "10 db ilyen, vagy ehhez hasonlót várunk", és "10 db. ilyet és ehhez hasonlót nem kell feltölteni". Nem értem ebben a kontextusban pl., hogy mi az elveszett tárgy?

Nofre

leguan képe

"Elveszett" tárgy pl. (számomra) Benedek Elek: Honszerző Árpád c. könyve, gyermekkorom nagy olvasmánya. Csodálatos illusztrációit szívesen látnám, de még az antikvár oldalakon sincs az a régi kiadás. De sorolhatnám a konyhatechnika, a fotózás, bármelyik hagyományos ipari vagy mezőgazdasági munkavégzés vagy akár az irodai munka már alig-alig fellelhető eszközeit. Ezek nagy részünk számára elveszettek. Azok a szerencsések, akiknek még van, itt megoszhatják a többiekkel. "Elveszett" építmény pl. a régi Erzsébet híd, a Nemzeti Színház a Blahán, a MOM-székház. Elveszett emlék pl. egy '70-es évekbeli háztartási napló, a krumpli, a kenyér, a sör akkori árával. Vagy egy első báli legyező a '20-as évekből, a táncra feliratkozott partnerek neveivel....

 

Nem hiszem, hogy neked gondot okozna az, hogy mi is illik a retronom-hu-ra.

NofreT képe

Értelek én, vagy legalábbis azt hiszem. De.
Nagyon változó az életkor (látogatóké és feltöltőké), és ami neked, vagy nekem nem tűnik retro-nak, réginek, - a fiatalabbaknak igen. Ők rá tudnak csodálkozni arra, ami nekem magától értetődő, szinte közhely. Ezt még erősíti az a tény, hogy az utóbbi pár évtizedben nagyon felgyorsult a változás. Ilyen értelemben például a korai számítástechnikai dolgokra még én is rácsodálkozom, pedig a szemem láttára (képletesen értve! :)) született, és alakult a mai fejlettségi szintre.
Ha feltöltök valamit, azt hiszem, feltételezem, hogy másnak érdekes lehet most, vagy később. Az idézett leírás azonban elbizonytalanított. Konkrét példát mondok. Készültem feltölteni a fehér-hímzéses kötényemről fotót, amit még ált. iskolában csináltam. Készültem feltölteni fotót pl. néhány gyűszűről. Most már nem vagyok benne biztos, hogy helye van itt. Hogy mi való ide, vagy mi nem, nyilván van elképzelésem, de mégiscsak ahhoz kell alkalmazkodni, amit a retronom.hu meghatároz. Ezért javasoltam valami "mintasort", amiben látható hogy milyet nem, és milyet igen.
Nagyon sok olyan képanyag került fel, ami könyvekben, folyóiratokban ma is megtalálható. Van akinek a polcán,(pincében, padláson) vagy ha ott nem, akkor egy könyvtárban. Nincs "elveszve". Érdekesnek találhatom _én_ , de nem biztos hogy másnak is az. Vagy eszembe sem jutna, hogy másnak érdekes lehet az, ami nekem természetes. Csak akkor derül ki, ha véletlenül szóbakerül. Kép nélkül viszont nem nagyon lehet említeni semmit. Nem lehet megkérdezni, hogy más is ismeri-e, vagy csak én gondolom hogy érdemes fáradozni a publikálással. Fórumon igen, de azok eléggé elvesznek. Másrészt nem fog minden látogató regisztrálni, hogy válaszoljon. Ezt itt most nagyrészt hangos gondolkodásnak tekintsd.

Ami a dátum visszatolását illeti (1900 előttre), helyénvalónak érzem ha elfér, és ha akarja a retronom.
Máris vitatkozom magammal.
Ez a jelenlegi 100 év is elég sok mindent rejteget, amit mindjárt meghaladunk 10 évvel. Egy, -mondjuk 16 éves- fiatalnak már az 1998 is történelem, vagyis "időszámítása előtti". Ezért nyomom el magamban a csodálkozást, hogy mobiltelefon is felkerül időnként :)Oda akarok kilyukadni, hogy elég sok "korosztályt" felölel ez a 100 év, ha az első 20 évet veszem egy generációnak. Ezt még fűszerezi, változatosabbá teszi a felhasználók lakóhelye, élettapasztalata. Hiába vagyok egy korosztályban valakivel, ha anno engem más érdekelt- most konkrét példa a slágerek, a bakelitlemezek, a különböző együttesek. Nyilván másnak meg más a szokványos, és más az érdekes. Hát ilyen gondolatok járkálnak a fejemben.

Nofre

A keresett könyv címlapját megtaláltam a mek hangos-könyvei között :

leguan képe

A látogatók életkori sokfélesége tény, azonban akár 15-20 éves legyen valaki, a '90-es évek "objektumai" - ha nem is saját használatban, de szülei, nagyszülei révén - számára  nagyrészt ismertek lehetnek. De akár különböző kiadványokban vagy az interneten jóval hozzáférhetőbbek.  Ezért is javasoltam  az időhatár módosítását.

 

Az "elveszettség" fogalma természetesen valamiféle valószínűségi gyakoriságot takarhat. Ami abszolút elveszett, arról kár beszélni, mert akkor ide sem kerülhet. Ami viszont sokunk számára elveszett, de néhányunknak még meg van, annak erősen itt a helye. Szerintem ez elég jól belőhető.

 

Honszerző Árpádos hivatkozásod jó példa a mondanivalómra. A könyv fedőlapját én is megtaláltam már a hálón. De ha valakinek otthon van ez a könyv, akkor megkérhetném, hogy pl. tegye fel azt a képet belőle, ahol a farkas khán lánya...  Ennek párhuzama: már került ide régebbi tv-ről internetről bemásolt kép. De ha valaki kérte a felrakót, hogy szíveskedjen egyet a belsejéről is, akkor már leült a dolog.

 

Az általad igényelt "felrakási sorvezetőt", példatárat nem tartom kivitelezhetőnek. Merthogy mi legyen benne? Gyűszű jöhet? Vagy, csak rézből készült jöhet? És stoppolófa jöhet-e? ---- Ez ügyben működőképesebbnek tartom valamennyiünk önkorlátozását, vagy ha az hiányos, akkor a moderátori korlátozást.

leguan képe

Már régen várok egy ilyen "admin" elszánást. Merthogy mostanában kezd felhígulni a felhozatal.

 

Kulcsmondatnak érzem azt, hogy "Emlékmentők legyünk!" Ami a jelenben elérhető (akár azért, mert rengeteg háztartásban még működik, vagy azért mert egy böngészőbe beírva tucatjával ömlik elénk), az nem ide való.  Vonatkoztatva ezt pl. az audiovizuális ketyerékre, nem  hiszem, hogy a '90-es években forgalomba kerülők "retrónak" tekinthetők. Nagy részük még használatban van. Helyük lehet egy erre szakosodott beszélgető helyen, ahol javításuk, alkatrész beszerzésük stb. ötletei kicserélhetőek, de itt semmi keresnivalójuk.  Viszont az is vitathatatlan, hogy a '60-'70-es évek cuccai már "retro" értékűek.

 

Ugyancsak kulcsmondat az "Elveszett vagy elveszettnek vélt tárgyak, épületek, emlékek, stb. (objektumok) felkutatására, az ehhez kapcsoló információk megmentésére szakosodott..." "Felkutatás", "információ megmentés". Ez bizony munkát igényel. Aki ide hoz valamit, az vegye  a fáradságot, hogy utána nézzen eredetnek, időpontnak, felhasználásnak, forrásnak stb. Ctrl-C, Ctrl-V-vel idedöntött mindenfélének  nincs semmi értelme. Idehozott dolgainknak akkor lesz igazán értéke, ha ez egy valóban informatív site marad, olyan információkkal, amelyek máshol nem igen találhatók.

 

Mindezeket figyelembe vevő, a törlést is bátran alkalmazó moderálás látszik indokoltnak. Emellett egy talán meredeknek tűnő javaslat. Semmi sem kötelezi a működtetőket, hogy a "retro" időszakot 1900-2000 között adják meg. A fentiek miatt nyugodtan ki lehetne zárni a '90-es éveket (majd tíz év múlva jöhetnek). Ugyanakkor hátrafelé ki lehetne tolni  az időhatárt.  Akár a kiegyezésig, vagy a milleniumi évekig. A hazai polgárosodás legnagyobb időszaka volt ez (az I. világháborúig), az a tárgyi kultúra, ami most még körbevesz, de egyre inkább tünedezik el, akkor keletkezett. Lenne mit idehozni!

Feribá

Szerény véleményemet szeretném leírni a retronom.hu oldallal kapcsolatban. Egy éve szólt a szomszédom, hogy van egy ilyen oldal, kifejezetten gyűjtőknek, azóta még nem telt el nap, hogy rá ne nézzek. Úgy gondoltam, hogy 56 évemmel és "rakosgató" szenvedélyemmel én is színesiteni tudom a repertoárt. Így aztán nyomtam tárgyakat, cikkeket fotókat. Tehát MINDENT, ami másnak érdekes lehet.

Függetlenül attól, hogy esetleg egy-egy kép akár valamely könyvben fellelhető: itt látható lesz feljavítva, kinagyítva , összegyűjtve!

Sok olyan dolog is felkerült, amiről azt hittem, nagy durranás lesz és egyetlen reagálást sem kapott, bár sokan megnézték.

Nem tudom a tárhelynek van e "kapacitása", azaz megtelhet e, ehhez nem értek, de azt gondolom igenis mindenki tegye fel azt, amit fontosnak gondol, mert könnyen lehet, hogy valakinek éppen nagyon is FONTOS lesz! Így válhat ez az oldal a gyűjtők legnagyobb tárává és a weblapok közül a legjobbnak! /Bár szerintem már most is az!!!/

A kérdésben persze ADMIN dönt, de ő látja, hogy milyen lelkesedés övezi nagyszerű oldalát és nem kívánja korlátozni a közölni vágyók nemes szándékát! Uff! én beszéltem! Uffon mostmá' más is!  Feribá

admin képe

Köszönjük a hozzászólásokat és érezzük belőlük, hogy sok ember szívügye a retronóm magasabb szinten tartása. NGA soraira visszatérve...
igazából tényleg ez a lényeg! A már leírt szabályokat be kell betartani! Moderálni, ami nem oda való, törölni ahol nincs normális forrás és fáradságot vegyünk legalább a kategória normális meghatározására, ismétlődések elkerülése, stb. ... magyarul felületes hozzáállást kiszúrni és lépni kell ellene.
Hifistákon keresztül példálóztam, de természetesen más részeken is van ilyen. Ezért elnézést kérek. És szeretném leszögezni nem a komoly gyűjtemények felrakása ellen "lázadtunk", hanem az értelmetlen kép dömping ellen. Ha érződik a MIÉRT KERÜLT IDE-re a válasz, biztos nem fogjuk törölni. Nem a mennyiség az aggály. De ez úgy érzem mindenki számára érthető volt.
A kulcs mondat tényleg az emlékmentés. Ezt szót szegedi super 8-asoktól kölcsönöztem, remélem nem haragszanak meg rám.

 

Helyesírás: ezzel is egyet értek, de sajnos néha még a mi szövegeinkben is marad hiba (de küzdünk, hogy legalább példát mutassunk). Most is visszajavítottam a fórum szövegbe egy-két dolgot.

 

 

 

NGA képe

Egyébként nagyon igazad van. Ami itt "hifi" néven megy, az egy ámokfutás. Milyen jó volt az elején, amikor még nem jelentek meg ezek az önjelölt proféták, akik elkezdik itt osztani az észt. Sajnos sokan ide röhögni járnak, mert ennyi hülyeséget, amit itt összehordanak hifi alatt máshol nem olvasni, mivel kimoderálják. Én is hibás vagyok, mert sokszor ha orbitális baromságot olvasok, igyekszem hozzászólni, de sokszor megbánom, mert nem értik meg amit leirok, csak a saját hülyeségüket szajkozzák. Néha ezért nem is járok ide, mert felidegesitem magam a sok hülyeségen.

 

 

Az hogy valaki valamit lehet jobban tud mint a másik felhasználó, nem muszály azonnal lehordani, lehülyézni stb. Ez tudom tipikus jómagyar szokás, hogy ha valamit nem tudunk, vagy nem ismerünk az már is rossz. Moderálni csak azokat a hozzá szólásokat érdemes, amelyek másokat sértenek pl. Nga felhasználó pl nem előszőr sérteget engem úgy, hogy igazából nem is ismer.Tehát az ilyenekre kellene jobban oda figyelni, és előszőr felszólítani a felhasználót, hogy vátson stílust, és ha ezt nem teszi, akkor a hozzászólást törölni.

Sziasztok!

Ide is beírtam a véleményem, igazság szerint ide kellett volna igazán.

 

Jómagam sem most regisztráltam, de mára már nem igazán írok hi-fi témába, mert csak köpködés kötekedés kötetlen-alaptalan eszmefuttatások erőltetett téveszmék vannak, sajnos már én is belefáradtam a vitákba, talán ez a legnagyobb gond, hogy valójában viták vannak sok kép hozzászólásban, korán sem az, hogy mennyi a hi-fi.

Néhány készülék tényleg nem retro, ezeket ha a moderátor úgy kívánja eltávolítom ha van olyan képem fenn, de akkor a korrekt az lenne, ha minden hasonló fiatal dolgot ami nem a 90s évek előtt készült az töröljék, ahogyan azt most elvárják tőlün, illetve szándékukban is áll megtenni.

Nekem például nem sok hi-fi témám van fenn.

De szerintem a Sony STR V-5 ös  receiver, a Maratz 2230 as receiver, a Grundig studio 2000, a hitachi hs 330 mk2, a Technics SUV 65A nem mondható akármilyen készüléknek, retrok is felső kategóriát is képviselik, illetve gyönyörűek mármint ha illethet ember egy tárgyat ilyen jelzővel.

 

Nekem mi a hi-fi azaz pontosítsunk, "oldhifi":

A múltból egy szelet, egy műszaki időutazás,  a technológia fejlődése és a minőség dömpingé válásának prezentációja, a saját élményeim, amik nagyon kedvesek számomra, sok barátság születése a  hi-fi készülékek miatt, zeneirodalomba ez vezetett bele, ipartörténet is van benne és sok jó szakember keze munkája, egy szoba, nappali dísze, háttér zene hangulatteremtéshez stb stb stb.

Ami nekem fontos, hogy tényleg ha a Retronom retro dolgokat enged meg pl ilyeneket: tárgyak:csillár, váza, légpuska, rézkarcok, metszetek, festmények, írások, újságok, naptárak, fésűk, hajszárítók, porszívók, katonai kulacs, gyalogsági ásó, Romett segédmotor kerékpárok, Skodák, Simsonok, Danuvia-k, púpos Volga, Verhovina motor, Jawa motor, zetor, traktor. Wartburg-ok, keszkenők, szalvéták, oldhifi-k, öngyújtók, borotva pengék, diavetítők, terítők, enteriörök, szőnyegek, régi pep palackok, tejeszacskók, tejfölös dobozok, régi rádiók, régi tévék, hősugárzók, régi fotók, faliórák, karórák, zsebórák, régi versenyautók, lemezárugyár autók-figurák, modell vasút, bélyegek, fakanál, mosószeres flakonok, gyümölcs tartók, kosarak, merőkanál, hőmérők, szenes piszkavas, szegecsek, mester téglák, játék autók, dömperek, kézműves népművészeti alkotások-hímzések-kötött ruhaneműk, tojás szeletelő, dugóhúzó, cigarettás doboz, fogas, kalaptartó, vasalók-szenes-elektromos, ólomkatonák, faragott dísztárgyak, sánta botok, távcsövek, fényképező gépek, kamerák, özönvíz előtti vasdarabok, ezüst alpaka étkészletek"darabok", hajcsavarók, Kötési útmutatók, füles rejtvény, életképek, háborús fotók, lövegek, tankok, kupakok, könyvek, képeslapok, iránytű, kulcstartók ....stb stb, akkor mi a kakukktojás? A sok dolog közt elveszik az old hi-fi, na igen sok van fenn belőlük, de nem, mert igazi old hi-fi csak 20-30 fotó van, a többi éppen hogy csak retro, avagy már az sem.

Nem értem mia a gond?

Mind valami gyűjtemény része, és a gazdájának örömet okoz, akárcsak nekünk old-hi-fi seknek, mint pl : NGA, KBL, Panblue, gti3/888, XDJ, a kedves Orion-osok, Vodeoton-osok, és végül jómagam Atesz "röviden írtam mert sokan vagyunk ám.

Tehát nem értem, ha ilyen széles a Retronom érdeklődése, akkor az old hi-fi miért nem fér bele?

Az igaz, hogy a 90-s években készült készülékek engem sem hatnak meg illetve nem is retro-k, ezekkel egyet is értenék ha nem lennének fent mondhatni új készülékek.

Az én véleményem.

 

Minden tisztelettel mindenkinek, szép csendes, meghitt Retro-s karácsonyt!

Atesz

 

980POWER képe

Tisztelt retronómosok!

 

Akkor olvastam a fenti témát, amikor még csak pár hozzászólás volt, gondoltam várok a hozzászólással pár napot, ezért csak most írok néhány, talán hasznoz észrevételt, illetve ötletet, talán ezek is előbbre viszik az oldal színvonalát.

Több helyen is észrevettem hogy azonos termékről több kép is van fent ugyan attól a felhasználótól, például Videoton Mini Vidi televízió és Videoton Mini Vidi televízió és Videoton Mini Vidi televízió, ezeket talán valahogyan össze kellene fűzni. Ha az általunk megmutatni kívánt dologról már van fent képmás felhasználótól és mi is meg akarjuk mutatni nekünk milyen, van, (mert lehet különbség azonos típusjellel ellátott készülékek közt, Pl.: szín vagy felszereltség esetleg az eredeti állapotához közelebbi állapotban van), ez esetben javaslom, hogy a hozzászólásba kellene betenni a képet, például a fenti készüléknél maradva: Videoton Mini Vidi televízió vagy Videoton Mini Vidi televízió.
Aki legelőször feltöltötte a képet az ő képe alatt szépen egymás alatt, lesznek a többiek képei is.
Vagy egy másik példa: Panasonic rádió R-72 és Panasonic rádió R-72 karkötő illetve Panasonic rádió R-72 karkötő
Ugyan ez megfigyelhető autóknál, BRG magnóknál stb.
 
Egyes képekhez a tulajdonos egyetlen árva szót sem fűz hozzá, ez nem is olyan fontos, csak itt legyen a kép?
 
Ügyelni kellene a pontos márkanév és típus jel megadására a címben rádió, WWF VMR-42 rádió vagy legalább felsorolni a képen látható dolgokat a kép alatt. Pl.: Torony 1976-1992 (könnyebb megtalálni)
 
A viták mindig előbbre visznek idővel, de ezeknek normális emberekhez méltóan kellenének zajlani.
Vannak olyan, hozzászólások, amelyek idővel elvesztették az aktualitásukat, mert pl.: a felhívás hatására javítva lett az évszám. Innentől kezdve már csak a helyet foglalják.
Vannak olyan képek beszúrva, amelyek gondolom toröve lettek a korábbi helyről itt, pedig csak egy x van a helyén (bár most egyet se találok de régebben volt)
 
Az írásmód… hát az elég érdekes néhol. Most már csak az hiányzik, hogy arra a színvonalra süllyedjen le, hogy egyetlen szóból álljon az egész hozzászólás, ékezetek, írásjelek, nagybetűk és minden egyéb „felesleges karakter” nélkül. Mert ugye az elég fárasztó tud lenni és az ujjunk vége le is, kophat a gépeléstől, hogy értelmes, tagolt mondatok legyenek. Kedvencem mikor megkérdik hogy vagy? A válasz pedig „+vok”
 
Szerintem Word mindenkinek a gépén van, abban megírva majd a helyesírás ellenőrzővel leellenőrizve csodákat lehet látni ezután bemásolni a kívánt helyre.
 
Melyikek azok a magyarvonatkozásoktól mentes képek? Nem teljesen értem. Néhány példával meglehetne erősíteni a gondolatot?
 
Talán egyelőre ennyit szeretnék megosztani, remélem nem sértettem meg senkit, ha mégis akkor bocsánatot kérek!
 
Köszönöm

 

András