Videoton DC 4014 A


Segítséget szeretnék kérni, van nekem egy a fentiekben említett hangfalam, de sajnos a két mélysugárzó pereme körbe szétmálott..... Errefelé lehet kapni hozzá peremet, csak azt szeretném megtudni, hogy itthon lehetséges e a javítása, vagy ez inkább szakembernek való feladat?

 

 

írj shalafi66-nak sztem ő tud segíteni

hangszoros képe

hangszoros:Ne reménykedj nem fog érdemben

teslaeltos képe

Megoldható, de jó kézügyesség, vastag injekcióstű+fecskendő a ragasztó adagolásához valamint egy jó kiélezett éles asztalos vésőre van szükség.

A vésővel óvatosan körbe leszedtem a régi szivacs maradékát a kosárról úgyszintén  a membrán belső feléről de nagyon óvatosan!!!!

Aztán jöhet az új peremgyűrű beigazítása, nem egy egyszerű feladat.... és a membrán beállítása,  ezen áll vagy bukik minden  mert ha nincs jól beállítva a lengőnek annyi...

Ha minden rendben van jöhet a ragasztó de az is óvatosan, én egy speciális rugalmas diszperziós ragasztót használtam, sajnos csak másnapra kötött meg.

De nem baj.

Lehet hogy első olvasásra brutálisnak hangzik, hogy miket használtam a felujításnál de 2db BHP-1062 vel kezdtem amiben videoton hangszórók vannak aztán 8db DC-2050E volt a folytatás. Mindegyik működik és szépen szól mind a mai napig.

Köszi szépen a segítséget, akkor megpróbálkozom vele, de csak óvatosan, ha készvan megmutatom a végeredményt :)

 

És végül elkészültem! Először csináltam ilyet, kicsit bizonytalan voltam, de sikerült mindent központosan és szépen megcsinálni, és máris mindtha új lenne ez a fantasztikus kinézetű hangdoboz :) Nekem nagyon tetszik, már csak egy párt kell szegénynek keríteni azt ugyanis ellopták :( ugyanúgy ahogy a hox 05 ös bifronsomnak a párját is :( Amúgy a számítógép 2 Opalon szólal meg egy Cleopatran keresztül :P + a szekrény tetején van 2 Bose ml3 as kisdoboz ami nemrég egy Sankyo 4 csatornás (A+B) erősítőhöz kapcsoldott amíg az egyik végfok el nem távozott, őt most fogjuk javítani, már ha lehet :)

 

www.kepfeltoltes.hu/view/100911/ABCD0013_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

www.kepfeltoltes.hu/view/100911/ABCD0015_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

www.kepfeltoltes.hu/view/100911/ABCD0016_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

www.kepfeltoltes.hu/view/100911/ABCD0017_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

teslaeltos képe

Ügyes vagy így szemre szép lett, azt javaslom hogy még legalább egy pár napig ne is kapcsold be a ragasztás  miatt! Amúgy milyen ragasztót használtál???

Sajnos nem jó, mert ahogy látom a SAL-fél kínai membránszéllel javítottad, és azzal nem működik jól a hangszóró, illetve a mérete-illesztése sem stimmel, az eredeti habszél alulról kötődik a membránhoz, nem felülről.

Jó példa rá, hogyan lehet elrontani egy javítást.

teslaeltos képe

Tényleg igazad van a membrán alá kellett volna ragasztani, csak most vettem észre  hogy megnéztem jobban a képeket!

De te honnan tudod hogy a gyűrű kínai?????

Ezt én javítottam:

Fényképek-0025_0.jpg

A doboz készen:

Fényképek-0026.jpg

És a DC membrán:

Fényképek-0027.jpg

 

Ez sem az eredeti membránszél a 130mm-es hangszórón.

 

Ránézésre is beazonosítható, melyik membránszél honnan származik, nemhogy mérés alapján.

Igen jól látod, ez a sal féle szél, és felülre ragasztottam, nem tudtam hogy ezzel elronthatom a hatást :( !!

Sajnos a membrán alját nem mertem/nem tudtam kapargatni a kosár miatt, ezért döntöttem a felülről történő rögzítéssel, nem gondoltam volna hogy ezzel elronthattam volna....

 

A ragasztót pedig a boltban adták kemény 150 forintér ahol a habperemet is vettem, SAL importált "barkácsragasztó", és mondták is hogy 1 nap kell neki minimum a kötéshez, ezért majd csak holnap azaz "ma" :D próbálom ki a hatást, de mivel nem vagyok szakértő és fogalmam sincs hogyan kell szólnia egy ilyen ládának, így halkan kipróbálva jónak tűnt, nem recseg, nem herseg, szépen szól, nemtudom mennyire befolyásolja a kívülről való ragasztás/ a habperem szél :( egy biztos, a központosítás jól sikerült!

Amúgy fél óráig próbáltam képet beilleszteni, hogyan kell? :D próbáltam img vel mindennel :D

A központos ragasztás nem minden. Ami drasztikusan romlik: a hangszóró T-S paraméterei, a rezonancia pont és a jósági tényezők 30-50%-kal emelkednek, és sajnos középtartományban is behoz néhány rezonanciát.

teslaeltos képe

Te honnan tudod hogy kínai a gyűrű ?????

Mert ha jól tudom az ilyen anyagot szerszámban habosítják....és nem publikálják az összetételét.

Lehet hogy romlik egy pár paraméter, de gondolom neked sincs süketszobád mérőmikrofonnal...

De szerintem a hangszórókról a Reflex-es Kiss Sanyi többet tudna mondani mert ő gyártott, fejlesztett hangszórókat, igaz azok hangosításra voltak kitalálva ott az ilyen peremek nem léteznek.

NGA képe

Szerintem amire Tardi Gábornak kell, arra tökéletesen megfelel igy is. És ami a legfontosabb: Sikerélménye van, és büszke rá, hogy saját maga javította meg. És én ezt sokkal többre becsülöm mindenféle paraméternél. Gratulálok neki, és kívánom, hogy hosszú ideig legyen nagy öröme benne!

Lesz is benne örömöm, de igazán csak akkor ha a párja is megkerül :D, és a Bifrons-é is, bár nemtudom annak a hangzása nekem nemigazán jön be :S

NGA képe

Örömmel hallom. Bizony sok esetben még ha nem is tökéletes az elvégzett munka, de az a tudat, hogy sajátkezüleg történt a megmentés, sokkal többet számít, mint a tökéletes hang. Természetes, hogy aki ezeknek a javításából él, azt lefikáz mindent, de ne foglalkozz vele! Egyszer régebben vettem 1 pár dc2050-est, aminek a peremét biciglibelsővel javították meg. Na az volt az igazán elrontott dolog. További sikert kivánok neked ahhoz, hogy megleld a párját, és sok kellemes zenével eltöltött órát.

Sajnos ez tévedés, itt nincs semmi "lefkázva" kedves NGA. Ez csupán a valós helyzet. És kikérem magamnak ezt a szemtelenséget, holtbiztos, hogy nem az én megélhetésem miatt működnek rosszul a SAL alkatrészekkel javított hangszórók a valóságban, viszont kettőnk közül nekem kb. 52-szer több ismeretanyagom van a témában.

 

Szerintem ez az egész nem így működik. Meglehetősen elítélendő hozzáállás, hogy valaki a bizonyítottan, egyértelműen rosszat támogatja, dicséri, és nem törekszik a jobbra.

NGA képe

A SAL foruma az ahonnan kitiltottak téged?

 

Egy kis olvasnivaló a többieknek. Elég vicces :-)

 

"hogyan utáljuk shalafit" leckék kezdőknek

 

 

 

Azt nem tilthatják, aki nem ért hozzá, és nem ír az adott fórumon semmit. Másrészt nem hiszem, hogy akár erkölcsi, akár szakmai mérce lehetne egy olyan forgalmazónak a fóruma, akinél nagyobb fikciók vannak az adatlapokon, mint Al Capone kettős könyvelésében.

 

Én is ajánlhatnék neked olvasnivalót, ami bár közel sem ilyen vicces, mégis jóval hasznosabb. Első közelítésben mondjuk az aktuális Műszaki akusztika jegyzetek, aztán a vonatkozó AES anyagok, de lehetne akár a hatvan évvel ezelőtti T-S modell alapjai H. Olsontól. Hosszú a sor, bőven hosszabb mint akármelyik magyar fórum.

NGA képe

Én meg ajánlanám neked ezt :-)

 

http://www.youtube.com/watch?v=vn9XJiYYq-8

Meglehetősen jól ismerem. Sőt előfordul, h. párszáz ember egyszerre hallhatja tőlem. :)

 

Persze a témához, és a hangszórójavításhoz ennek meglehetősen kevés köze van, szóval én továbbra is a valóságot ajánlom figyelmedbe.

hangszoros képe

hangszoros:Nem öreg harcos. Fiatal és mégis süket, pedig nem dolgozott a hangosító iparban. így születhetett. Bele van habarodva a TS paraméterekbe. Semmit nem hallgat meg, ezért gondolom, hogy lehet, hogy süket? Sajnálom, mert nagyon pezseg, görcsöl. Mivel autodidakta módon vannak az ismeretei nagyon súlyos hiányosságai vannak. Alapvető dolgokkal nincs tisztába. Szerintem a felfogó képességével is lehet valami mizéria, mert egyéb nikneveire szájbarágósan írtakat se tudta agyilag levenni.Pedig szájbarágósabban nem lehet leírni mit nézzen meg, Én megértettem: fölösleges próbálkozni. Ami nem megy ne erőltessük.Érdemi segítséget ne várj Tőle, mert még az emailt is letagadja. A honlapomon van egy fórumtársaktól kapott kép, ami elég kifejező budi bass néven.

Én viszont biztos vagyok benne, hogy nem megfelelő, és ez nem személyfüggő, ilyen változások után a hangszóró az eredeti állapothoz képest gyakorlatilag használhatatlanná válik. És az a különbség, hogy én nem érzelmek, és hasraütés alapján mondom ezt, hanem tudom-ismerem a  SAL és egyéb kínai membránszélek hatását. Sajnos nem mindenki látja ezt át, mert még olyan, árban kifejezetten magasra pozicionált helyeken, mint a Sonidó, is dolgoznak ilyennel.

 

Így pedig meglehetősen kétes a sikerélmény, én valódi sikert nem látok, csak egy elrontott javítást. Ráadásul ha nem is érdekelnek a hallható következmények, ez a membránszél élettartamát nézve is sokkal rosszabb, körülbelül feleannyi ideig marad egyben, mint az itthoni gyártású.

 

Ui: Az általad lebecsült paramétereket nem tudod megkerülni, mert a zenehallgatás minden percében visszahallod azokat.

Hát sajnos nem hallottam eredetiben szólni a dobozt, csak így most az új széllel.. Nekem annyi értelmet nyert ez a javítás, hogy használható lett, és nem került kukába pl hanem a szoba egyik működő dísze lett :P

 

Sajnos az anyagi lehetőségek ugyebár eléggé korlátozottak, ez tűnt az egyik elfogadható megoldásnak hogy újra működjön, és javarészt eredeti maradjon..   Amúgy nemtudom ki mennyire ismeri az Opal szériát, de annak  a hangzása az ami nekem eddig nagyon bejött :)

Az anyagi lehetőségek emlegetését nem tudom értelmezni itt, mert semmivel sem drágább a megfelelő alkatrészt megfelelő módon használni.

De igen, mert posta, meg ez meg az meg minden... itt meg helyben megkaptam mindent..igaz csak ezt... Amúgy idejét láttam kipróbálni a technikának, kicsit meg is hajtottam, szól ez rendesen, igaz én nem értek hozzá hogy milyennek kellene lennie, de valóban amire kell nekem arra jó lesz :)

Naivitás azt gondolni, hogy azért, mert talán 200Ft-tal olcsóbban jutottál hozzá (bár a ragasztó ára miatt ezt nem venném biztosra) helyben a rossz membránszélhez (amivel ugye sikerült használhatatlanná tenni egy hangszórót), hosszútávon is ez az olcsóbb, mivel nincs arányban a kifizetett összeg, és az alkatrész valódi értéke.

Először is, ahogy már említettem, kb. feleannyi ideig tart majd, mint a H2000 által készített habszél ezért rögtön megszorozhatod kettővel azt az árat, amit most kifizettél, és ha tovább nézzük a hangszóró használati értékének a romlását, kb. megint egy 50%-os értékvesztéssel számolhatunk. Ha pedig ezeket összeadod, már sokszorosába kerül az olcsóbbnak látszó rossz megoldás.

NGA képe

Ez itt a reklám helye :-) Most már kezd egyre jobban kilógni a lóláb :-)

 

:-) Valószínűleg látási problémák, vagy optikai csalódás okozhatja, ha a lólábnak nézed a valóságot. Nem vagyok benne biztos, de talán még menthető.

 

A  hangszóró eredeti állapotában, vagy a korábban említett megfelelő alkatrésszel történő javítás utáni paraméterei a következők:

 

Name: ha20-402_jav_H2000.hab
Fs = 28, Hz
Qms = 2,5
Vas = 99,33 liters
Cms = 1,458 mm/N
Mms = 22,16 g
Rms = 1,559 kg/s
Xmax = 5, mm
Xmech = 13, mm
Sd = 219, sq.cm
Qes = 0,52
Re = 6,1 ohms
BL = 6,688 Tm
Qts = 0,43
1-W SPL = 88,21 dB

 

Ugyanez a hangszóró SAL habszéllel a következőképp nézett ki:

 

Name: ha20-402_jav_SAL.hab
Fs = 45, Hz
Qms = 3,8
Vas = 35,8 liters
Cms = 0,526 mm/N
Mms = 23,8 g
Rms = 1,771 kg/s
Xmax = 4,5 mm
Xmech = 7,5 mm
Sd = 219, sq.cm
Qes = 0,93
Re = 6,1 ohms
BL = 6,644 Tm
Qts = 0,747
1-W SPL = 87,44 dB

 

Azt hiszem, a különbség magáért beszél. És még a középtartomány hibáit nem is néztük meg.

 

De egyébként ugyanez a drasztikus romlás tapasztalható más méretű kínai membránszéleket használva is.

NGA képe

Ne haragudjál, de ki a francot érdekel ez az adathalmaz? A lóláb arra értendő, hogy Pázmándy László - Shalafi66 - H2000 Kft. Azaz csak az a tökéletes, amit a H2000 csinál. Ez az önreklámozás az ami gusztustalan. És itt lóg ki a lóláb.

Ez nagyon mellé ment, mert nekem aztán semmi közöm a H2000-hez, sosem volt, mint ahogy sosem állítottam, hogy tökéletes lenne amit a fehérvári egyetlen magyar hangszórógyárban csinálnak, talán a legtöbb kritika velük kapcsolatban pont tőlem származik. Engem egy dolog érdekel, a realitás. És a valóság ahogy korábban említettem nem lehet önreklám, vagy "lóláb".

 

Az adathalmaz azokat érdekli, akik nem csak nézni, de hallgatni is szándékozzák a hangszórójukat. Hogy az előbb általad ajánlott Hofit evokáljam, Cenzné urával, a cenzorral is pont az volt a baj, hogy a hangot nézte, a képet meg hallgatta; itt is hasonló a probléma.

 

A gusztustalanság és tudatlanság szerintem az, hogy te védhetetlen dolgokat védesz, ráadásul itt-ott hazugságokkal.

NGA képe

"mert nekem aztán semmi közöm a H2000-hez"

 

Hát persze :-)

 

Szerzö: Pázmándi László (---.dial.net.telekom.hu)

HA 22-599 néven gyártunk egy hasonló új hangszórót.

 

Gyártunk...

 

 

Szerzö: Pázmándi László - H2000 Kft.

 

 

© Copyright 2005-2008 shalafi66 - shalafi66@hangszoro.net és vajh mi van a hangszoro.net oldalán?

Üdvözlöjük a Hangszóró 2000 Kft. honlapján! :-)

 

A legjobban az üdvözlöjük tetszik :-)

Hát persze. Kettőnk közül természetesen én tudom jobban, hogy én mit csinálok. :-D Az, hogy szívesség alapon honlapot szerkesztek, vagy méréseket készítek, esetleg beidézel egy 100 éves hozzászólásrészletet, nem tudom mitől jelentené, hogy a gyártáshoz, vagy anyagi szinten bármi közöm lenne a H2000-hez csekély 200km-es távolságból. :-D . Szerintem logikus a dolog.

Remélem hallottál már a logikáról. És mivel úgy érzem, hogy ez az egész kitalált problémaköröd egy vicc, Hofinak van ide is egy megfelelő poénja, de az már kissé túlmutatna ezen az értelmetlen szóváltáson. :)

 

Az elgépeléseket, szerintem jobban jársz, ha nem elemezgetjük, hemzsegnek az írásaid a hibáktól. Másrészt nem tudom, mit készítettél utoljára, mert én pl. egy valid XHTML honlapot, ugyan egy-két gépelési hibával. És sokezer hangszórós-hangsugárzós mérést az elmúlt öt évben. Hogy csak néhány apró kiragadott példát hozzak.

 

Ezen kívül, nem tudom, te hogy vagy vele, de én szeretek olyan alkatrészeket, módszereket, alapanyagokat, hangszórókat, stb. ajánlani, amik a jelenlegi legjobb tudásom szerint tényleg jók, és megérik a beléjük fektetett pénzt. Az pedig hogy nap mint nap hangszórókkal, azok gyártásával, tervezésével, javításával, mérésével foglalkozom, csak megerősíti a véleményem valóságtartalmát. Ha én gyártanám azokat az alkatrészeket, akkor is azt követelné az etika és a jóérzés, hogy leírjam a véleményem, és a jobb megoldás felé tereljem azt, aki olvassa a gondolataimat.

NGA képe

Köszönöm, hogy rámutattál hibáimra, hiányosságaimra, majd ha ráérek, levonom a megfelelő következtetéseket.

teslaeltos képe

Bocsi, mielőtt ilyen hülyeségeket kezdenél leírni (egyetlen magyar hangszórógyárban csinálnak) ajánlom neked a Hermann Janit a Garry-től hogy beszélgess el vele!!!

Jobb hogy nincs itt a fórumon, mert biztos hogy az írásodtól lenyomna egy duplaszaltót hátrafelé......

A Garry az egy évben elkészült hangszórók mennyisége és az elkészítés technológiája folytán nem nevezhető "gyár"nak, sosem volt az. De pl. ők is a fehérváriaktól veszik mágnest. :D

Nem hinném, hogy szükségem van arra a beszélgetésre, ha PA hangszórókról van szó, akkor mondjuk a JBL felé kereshetők a valóban hasznos információk.

Hát ez a sok adat nekem sajnos semmit sem mond :) Félreértés ne essék, én nem is kalkuláltam úgy hogy most ez nekem 2x annyiba fog kerülni, vagy hogy én ezzel elrontok egy ilyen nagyszerű dobozt! A lényeg az hogy használható állapotba hoztam egy a kukába szánt félretolt használhatatlan hangdobozt..... jó jó tudom, számodra ez használhatatlan, met ugye most én tönkretettem ezzel a habszéllel, DE! Én nem vagyok sem profi, sem hangszóróépítő, sem szakember ilyen téren, én csak egyszerűen kicseréltem egy hangszóró peremét és ennyi :D De én örülök neki h most működik, és ennyi, semmi több :D Biztos jobb lenne a H2000 es széllel, én nem vitatom, bizonyára sokkal jobban értesz hozzá mind én, de ez már így marad, legalább nincs kidobva :)

:-) Értem én a dolgot, de erre szoktam azt mondani, hogy ha nem jó valami, akkor minek működik?

Hát most erre nemtudok mit írni, nem merem leírni hogy jól szól, mert ugye a fentiek alapján elvileg szar, de nekem mint laikusnak ezt ki is hangsúlyoznám, mert semmiféle tapasztalatom nincs úgymond profi ládákkal és fogalmam sincs milyen a tökéletes hangzás, de jelenleg is ez a doboz szól, és nemr ecseg, nem zörög, SZERINTEM szép telten szól :) még ha ez nem is az a hang mint amit tudnia kellene, de nekem ezért van értelme a működésének, és ezért érte meg fáradoznom vele :)

 

 

 

Az azért nagyon kevés az üdvösséghez, hogy szól, mivel nem szakadt a cséve. :-)

NGA képe

A 70-es évekbe költözünk pécsre, és 1 év után sikerült pécsett az egyik lankás lakótelepen egy kis panel lakást kapni szüleimnek a leadottért cserébe. Édesapám és édesanyám igyekezett kicsinosítani a lakást. Amikor édesanyám vizsgázni volt, édesapám kitalálta, hogy meglepetésként készítünk neki egy polcot a konyhába. Öcsém és én is kivettük a részünket a munkából, és még szép diszt is faragtunk a polcra. Természetesen, mivel édesapám vegyészmérnök, és nem asztalos, nem lett olyan masszív és szép, mintha asztalos készítette volna, és mivel nem kaptunk 130 éves Indiában cserzett mahagónit, így csak snassz fenyőt tudtunk venni ahol laktunk, nem volt olyan szép sem. De roppantul büszkék voltunk rá, édesanyám is a család férfitagjaira. Mikor elköltözünk, vittük magunkkal, mert bár nem volt olyan szép, mint a gyári bútorok, de ahányszor ránéztünk, mindig arra emlékeztünk, hogy ezt saját magunk készítettük. Remélem nem voltam unalmas

Kedves történet, de nincs párhuzam a két helyzet között. :-)

hangszoros képe

hangszoros:
Jól látod. Nem véletlen "A hogyan utáljuk.... " topik. Ez egy kollektív, megalapozott vélemény.Írkáíból a rosszindulat, irigység árad, amit műszaki félműveltségével próbál álcázni
Alább olvastam a H2000-hez való viszonyáról.Ez csak erősíti bennem --már írtam, hogy a mailjait is letagadja - a jelleméről alkotott véleményem

teslaeltos képe

Pont ezért írtam le hogy miként kezdjen neki amúgy én is gratulálok hogy sikerült.

Nem én jöttem elő a jótékonysági tényezővel!!!!!!!

 

Az én kicsinyeim egy pioneer DC-X21Z minitoronnyal vannak meghajtva (ez van a számítógépre rákapcsolva)

Re: teslaeltos, 2010, szeptember 13 - 07:57

 

Már válaszoltam korábban (pár hozzászólással feljebb) a kérdésedre.

 

A Reflex fölött eljárt az idő. Ma már elenyésző, alig létező a hangszórógyártásuk, sajátmaguk is Beyma hszekkel szerelik a hangsugárzóikat, mert a R. hangszórók elavultak, valódi, rendszeralapú tervezés-fejlesztés sosem folyt náluk.

 

És sajnos mostanában hangszórót javítani sem tudnak megfelelően.

 

Ui: egyébként lehet, hogy meglepődnél, ha tudnád, mennyi, a Reflextől fényévekkel előrébb járó gyártó PA hangszórója készült és készül habszéllel.

teslaeltos képe

Nézd én úgy tudom hogy a Kis Sanyi (Reflex) nyugdíjba ment és már gondolom elege lett belőle.....

A Karvaly Lajos (Europower) sajnos meghalt.....

Egyedül a Hermann Jani (Garry) vannak komolyabban a piacon.

Persze vannak még mások is, de őket ismerem jobban.

 

De a lényeg, hogy a Sanyinak és a Lajosnak olyan érdemei vannak a hazai hangszóró, hangfal gyártás területén amiket néhéz lesz felülmúlni.

 

Mindhármukat jól ismerem a Lajos sokat mesélt az akkori problémáikról itt elsősorban alapanyag hiány volt, szarból ugyebár nem lehet csúcskategóriát produkálni.

De a Sanyi miután otthagyta a néhai BEAG-ot jól meglovagolta az akkori hiányt és bejött neki.

A nyolcvanas évek elején-közepén nem lehetett csak úgy nyugati cuccot venni mint most, mivel azért kellett valami ami szól is a Sanyitól már vihetted is miután kifizetted s nem véletlen hogy "referenciánk az egész ország" szlogent  hangoztatták teljesen jogosan!!!!

 

Majd ha te elkezdesz olyat csinálni amit Ők véghezvittek akkor megemelem a kalapom előtted, de addig szerintem jobb ha visszaveszel a stílusodból, mert a nagyképernyővel csak ellenségeket fogsz szerezni magadnak....

"De a lényeg, hogy a Sanyinak és a Lajosnak olyan érdemei vannak a hazai hangszóró, hangfal gyártás területén amiket néhéz lesz felülmúlni."

 

Én nem látom, hogy volna ott bármi is, amit felül kellene múlni. Ha BEAG, és hangszórók, akkor Huszty Dénes és Karcsay Rezső neve említhető, ha hangsugárzó, akkor pedig Balogh "Kardioid" Géza, és Bukovics Ferenc.

 

Valódi hangszórógyártásról ebben az országban maximum a Videoton beszélhet, és az ott dolgozók, akik valóban mai napig egyedülálló, tudásalapú gyártást teremtettek meg, átlagban is évi 1 000 000 darab legyártott hangszóróval. Kezdve a sort szintén Huszty Dénessel, folytatva Polczer, Niedetzky, Szunomár, Budai László, dr. Imhof János nevével.. Hosszú ez a sor.

 

Ebben a helyzetben ugyan nem tisztem értékelni önmagamat, de annyit biztosan állítok, hogy  hangszórók szintjén jóval a BEAG és Reflex előtt járok. Ez azért természetes is így a 21. században.

teslaeltos képe

"hangszórók szintjén jóval a BEAG és Reflex előtt járok"

 

Hol??? A holdon???

Bocs de ez nem nagyképűségre utal?????

Nem vagy kicsit elszálva magadtól???

 

Az tény hogy voltak nagyon jó szakemberek ezen a téren, de hol vannak most????

A BEAG hol van??????

Amikor szélnek eresztették a gárdát a  Sanyi tele volt megrendeléssel, röhögött az egykori főnökein aki anno betartottak neki...

A Sanyi legalább megpróbált valamit, de nem úgy mint te. Fúrt faragott de azért lett belőle vmi......

A másik hogy én nem láttam Videotonnal hangosító kollégákat!!!!

Nem egy bulit vittem...

De ha azt mondod hogy "a Videoton" akkor hozz el hozzám pár ilyen ládát, ráengedünk egy Ágota Jani féle erőlködőt aztán meglátjuk...... Kb.pár másodperc alatt szarrámegy......

Pedig kár lenne értük!!!

A Videoton öntött kosaras hangszórót nem is gyártott csak préselt lemezest, a Garry-ék viszont csak azt és a mai napig! Sőt Ők már a magasakba ferrofluidot öntenek, jó ezek a hangrendszerek 100W fölött kezdenek élni, azt egy lakószobába aligha bírnád.

Nekem vannak Garry hangszóróim és teljesen meg vagyok vele elégedve.

Amikor az egyik DC-t kapott és besült, elvittem hozzájuk és 3 nap alatt megjavították(gyakorlatilag kicserélték az egész membránt)

Ott nincs semmiféle hab meg gumiperem!

De a súlya sem 2 kiló a 15"-nak.

 

Ha te ilyen ügyes és okos vagy hozz össze egy pár saját gyártású hangszórót, aztán szintén pár saját  ládát és azán talákozhatunk egy meghallgatásra.......

Mikor mehetek????

Nem a Holdon, a valóságban. De ahogy írtam korábban, egy-két elavult, tervezésmentes hangszóróhoz viszonyítva nem teljesítmény jobbat készíteni.

 

A BEAG darabokban továbbra is működik, egy része Nyíregyházán Univox néven a mai napig gyártja a korábbi berendezések egy részét.

 

Miért kellene VT-vel hangosítani? Egy hangszóró használati értékét nem a max. hangnyomás határozza meg. Mindent a helyén kell kezelni, mert előfordulhat, hogy a Garry-Reflex hangos, de például sosem lesz képes arra, amit egy 30 éves VT hangszóró, vagy méginkább a ma H2000-nél készült példányok tudnak, a jó mélyátvitelre, a széles sávban rezonanciamentes jó dinamikus viselkedésű középtartományra, arra, hogy ötöd-, tizedáron elérje egy régebbi SEAS vagy Vifa hangszóró színvonalát. Körülbelül olyan ez, mintha a GarryReflexet a JBL vagy Beyma PA hangszóróival vetnéd össze. Persze azoknál nem számíthatnál ilyen jó eredményre, mert sajnos alaphelyzetben, ránézésre is teljesen esélytelenek (nem még mérések után).

 

Az öntött alu-szilícium ötvözetből készült kosarú hangszórók gyártását nagy darabszámban a VT vezette be az országban, itt is több millió legyártott hangszóróról van szó, HA-HC13 (Minimax), HC16, HA-HC20, HA25 típusszámokon. Persze a kosáron, miután dobozba építed, már nagyon kevés múlik, a hangszóró lényeges tulajdonságai nem itt keresendők, ezek maximum optikai tuning kategóriában indulhatnak.

 

"Ott nincs semmiféle hab meg gumiperem!"

Az nem perem, inkább membránszélnek hívják, de ez a legkevesebb. A membránszél anyaga úgy is mondhatnám, hogy teljesen lényegtelen, PE habból is lehet jót készíteni, rosszat is, és ugyanúgy igaz ez bármelyik más anyagra, a gumitól kezdve a papíron át a sokféle textillel bezárólag.

Mellesleg én annyira nem lennék büszke azokra a membránszélekre, a Reflexnél régebben láthatók ma már gyakorlatilag használhatatlannak számítanak számomra, nagyjelű szempontból nézve szinte nincs lineáris tartománya azoknak a hangszóróknak, és ezt nagyrészt a mozgórészeknek "köszönhetik". Egy időben a Garrynél is könnyű volt az "örökölt" szerszámokon membránszéleket készíteni, ezt én szintén nem tartom érdemnek.

 

Persze a rossz beidegződésekkel legendákkal szemben a JBL-nél voltak kiváló tulajdonságokkal rendelkező habszélű hangszórók, egy egész iparág épült ezek javítására az utóbbi években, persze érthető, mert olyan pozitív tulajdonságaik vannak (20Hz körüli fs, az érzékenység ellenére is jó mélyátvitel, alacsony harmonikus torzítás, stb.) ami miatt érdemes helyreállítani az eredetihez közelítő állapotot akár hab membránszéllel is. Ezen kívül a Beyma is használ PA hangszóróinál PE hab membránszélt, és nem azért teszi, mert nincs másféle alkatrésze.

 

"De a súlya sem 2 kiló a 15"-nak."

A hangszóró tömege is inkább kirakatparaméter, önmagában nincs valódi jelentősége, attól mert nehéz, még biztosan nem lesz jó. Többnyire hallgatjuk, és nem nehezéknek használjuk. :-)

 

Megjegyzem, ha már néha csacsiságokat írsz, azt hiszem, jobb tennéd ha kissé moderálnád magad, és a szavaidat esetleg megválogatnád, mert eddig úgy tudtam, hogy ez itt nem egy kocsma, vagy egyéb hangosítási helyszín. És ha megengeded, továbbra is ajánlom figyelmedbe a valóságot.

 

Ui: lényegtelen itt, de sok saját hangszóróm volt/van.

hangszoros képe

hangszoros: Nem akarlak megbántani, valakinek már irtam rosszul tudod cÍmmel. Ezt Neked is címezhetném. Ilyen butaságot, hogy a vidi nem csinált öntvénykosaras hangszórót.
Nagyon magas színvonalú kokilába nyomás alati öntvényei voltak hosszú évekig. 13, 16, 20, 25 cm méretenként több fazonú !
A Sanyi meg nem próbált semmit. A JBL hamisitások és a Beag hátérrel alapozta meg. Nem is akart jót csinálni, mert nem érdekelte a hang csak a pénz. Egy jelemző: Valami penetráns hangszoróit nyomatta ezerrel, ezért tele volt sastojással. Mondom segítek rajta , és 50-ért eladom Neki a poént, hogy szóljanak a membránjai. Nem is érdekelte. Ez Neki zsebpénz volt. Egy kezdő fitalember zsebből kirakta késöbb. Nem volt hülye, mert Csigénének 100-ért tovább nyomta.
Az Ágota erősitőt meg kell hallgatni, akár egy jobban sikerült Quad ellenébe. Utána lehet töprengeni, hogy is van a dinamika, meg a teljesitmény visszonya, és a hanggal való koreláció ?

hangszoros képe

hangszoros:Lajos nem csinált hangszórót. A Porkolábbal, és Hermannal, mig össze nem vesztek a Kiss Sanyival seftelt
Tudnák mesélni, hogy kezdödött a Klinszkivel, a PA hangszórósdi. Majd a Gauss, JBL hamisitványokkal, hogy folytatódott, ennek hogy voltam a kárvalotja, stb.
Maradjunk annyiba, hogy nagyon rosszul tudod a történeteket.

Olvasgatom itt a hozzászólásokat a gumimembránszél házi cseréjéről javítgatásáról. Látom, hogy egy két szakember biztos hogy jogosan, és nem alaptalanul helyteleníti a bizonytalan gyártmányú és eredetű gumi szélek felhasználását. Ahogy itt átfutottam a felsorolt mérési adathalmazokat (eredeti és a javított hangszórók mérési adatait) felötlött bennem egy kérdés! Ezeknek az "álhifi" hangdobozoknak nem mindegy hogy mik a mérési adatai??? Mikor újkorukban sem voltak csúcsminőségűek?? Uraim! Nézzünk már egy kicsit azért körül a hi-fi berkeiben!! Még a sokat dicsért és a Hi-fi Magazin által tesztelt (kék membránú!) HS 280 sem igazán tudta teljesíteni az igazi hi-fi minőséget! Szerintem teljesen mindegy ezeknek a szerencsétlen kis Videoton boxoknak hogy milyen membránszélt kapnak! Részemről csak egyfajta restaurálásnak tudom minősíteni a lelkes gyűjtők részéről, még ha kívülre is sikerül a gumit ragasztani akkor is!

Csak ennyit szerettem volna megjegyezni.

Üdv.

Pont azért szükséges a megfelelő membránszél, hogy a mélytartománya ne HS 280 szintű rezonáns kiemelésből álljon.

Maga a mélyközéphangszóró kifejezetten jó, ha helyreállítják a megfelelő állapotot. Hogy aztán a váltással mit rontottak el eredetileg az már más dolog, de nem hiszem, hogy tovább kellene súlyosbítani a hibákat.

És közel sem mindegy, hogy mivel javítják meg, még a ragasztó is óriási különbségeket képes okozni.

 

Mellesleg nem hiszem, hogy akár két darab membránszél megvásárlásával is egy olyan, Kínából importáló társaság üzletpolitikáját kellene támogatni, amelyik eddigi működése alapján, hangvisszaadás terén teljesen érdemtelen bármiféle pozitív véleményre.

Ez így igaz, nem kéne a kínai cuccost támogatni! De ezt visszafordítani már nagynagy nehézség lenne, esetleg arra tleted nincs, hogy a membrán papírjának belső feléről károsodás nélkül hogyn lehetne eltávolítani az oda ernyedt régi peremet?

hangszoros képe

hangszoros:Van ígazság irkádba, de: Elcsodálkoznál, hogy szól egy ős minimax, egy brillant, a 16-os Bafe ahogy szólt az elején attól meg lehidalnál. Ezt még én se tudom 100%-osra megcsinálni nagy szomorúságomra.Olyan "higtek" megoldás is van benne, hogy néztem ki a fejemből, mikor levettem agyilag. Azt nem tudom, hogy tudatos, vagy véletlen volt, esetleg valami technologiai problémát oldottak meg általa. Mindenesetre kapaszkodni kellene ha megakarnám csinálni. Aztán 4-5 fázisban "sikerült" legagyisitani a gyárnak.Angolok vették .Az EAG SH 20 studomonitoroknak ez volt a lelke nem az EA 057 Honlapomon van kép róla. Délkoreába landolt. Ezekről is tudnék mesélni.
A minimax mélyének olyan adottságai vannak - és nem is az Alnicós valóban ős- , hogy mikor Spicát kopáltam, a megrendelő kisebbet kért(a györi müemlék házaságkötőbe csináltam 16 db-ot A 4 subot is vidiből csinátam 85 környékén. Nem olyan régen kellett megszélezni.A jól megválasztott ragasztónak köszönhetően 20 évig kitartott a vidi szél !)jobban szólt mint az eredeti .

egyetértek,nem ez a doboz volt a hangfalgyártás csúcsa,az opál sokkal jobb volt,amiből nem is volt-van 1 pár...

Na de valaki írjon már vmi érdemlegeset az opálról is lécci lécci, nekem olyan van, meg Bifrons, de hox 05, ezekről szívesen végigolvasnák vitákat, és kommenteket, alig van róluk vmi, akinek van róla mondanivalója, ne fogja vissza magát :D

Most mit lehet írni egy 3500Hz fölött használható dóm, és egy 250mm-es mélyközéphangszóró házasságáról? :-) Eleve nehezen megvalósítható ötlet, kiindulási alapként egy középtartományban beszűkülő, majd váltási frekvencia fölött újra kiszélesedő sérült iránykaraktert kapunk, és sajnos mindkét hangszóró olyat kellene, hogy tudjon, amire nem képes.

 

Ennek ellenére a háromutas váltás és a hangsugárzók hangszórótemetősítésének (fölösleges mennyiségű, 6-8 hangszóró egy előlapon) akkoriban minden országhatáron belüli gyártónál kötelezően elkövetett hibáitól való mentesség mégis szerethetővé teszi. Magyarul az a furcsa helyzet áll elő, hogy pontosan attól jó, amit kihagytak belőle.

Te jó isten, ez volt számomra az eddigi etalon.. na most már télleg meghallgatnák egy igazi Hi.Fi jellegű hangfalat, ha már ez sem az igazi :D

De télleg olvastam itt éles váltásokról, amikor Magyar, és külföldi márkás hangfalakat hallgattak meg egymás után, ugye az én beszűkült látoköröm után kíváncsi lennék mit is tudhat egy ilyen profi hangfal, mér feltéve, ha észrevenném a különbséget :)

:-) Végülis jogosan volt az, mert a kétutassága miatt nem tudták annyira elrontani a váltót, mint bármelyik háromutasnál.

 

A Hi-Fi-re elég sok negatív jelentéstartalom tapadt az utóbbi időben, nem biztos, hogy az igazi Hi-Fi hangsugárzó jelző tényleg jót jelent.

 

VT-nél ezen túl a Preludiumok (de ott is inkább a második nekifutás B32 néven), és esetleg még az opálhoz hasonló korú, D204 Midimax jöhet számításba (ez is a kétutassága révén jó).

teslaeltos képe

Gábor!

 

Egy véleményen vagyok NGA-val ügyes vagy, örülj hogy megjavítottad,  ne hagyd shalafi66 elvegye a kedved!!!

Kíváncsi lennék hogy Ő hogy javítana meg egy repülőgép hajtómű kompresszor-t.

 

Ha a komolyabbakat szeretnéd meghallgatni akkor az Outline-t ajánlom a Zaj-nál, a Fazekas Tomi biztos tudna neked mutatni pár dolgot....

Én is azt mondom, hogy így tovább.

És csak arra hallgass aki meg is érdemli, hogy figyelmed irányába forduljon.

Szerezz továbbra is magadnak sok örömet a javítással, és tudd hogy volt és van is aki díjazza.

 

Atesz

Köszi a pozitív hozzászólásokat! Én örülök neki h megmentettem egy ilyen rmek dobozt :)

naemmekki képe

Gratulálok a felújítási munkádhoz. Mindenképpen a türelmedet dicséri, hogy membránszélragasztásra is elszántad magad. Nekem DC 4018-asok vannak. Itt is láthatóak ezen az oldalon. Lassan azokra is ráfér egy habszélcsere. Van olyan barátom, aki szerint jobb a hangja mint az Orion HS-700-nak, élénkebb. Ezzel persze én nem értettem egyet:-)

Látványos dobozok ezek a DC-4014-esek is. Tehetnél fel képet róluk.

Gyakorlatilag mindkettő annyi problémától szenved, hogy nehéz lenne eldönteni melyik a rosszabb, nézni meg nem elég szépek.

naemmekki képe

látom megérkezett... éljen!... hát megtalált megint:-)

Emlékeztetném arra, hogy ez a Retronóm honlapja, ahol régiségek bemutatása, illetve emlékek felidézése történik, döntően a nosztalgiázás jegyében. Ettől az oldaltól megítélésem szerint távol áll az ön T-S diagrammjai és az ön műszaki adathalmaza, amely biztosan megalapozott szakmailag, csak éppen nem itt volna a helye. Megtalálhatná már végre a saját helyét, mert sértegetésekkel, bántó megjegyzéseivel nem azt a célt szolgálja, hogy szívesen időzzön itt az ember.

Megnyugtatom, hogy (talán Atesz és NGA nevében is írhatom) tudjuk és ismerjük, hogy a hazai HiFi készülékek nem "csúcshifik", nem teljesítenek és nem is teljesítettek különleges paramétereket. Ennek ellenére én kifejezetten szeretem a hazai szórakoztató-elektronikai iparunk egyes termékeit, mert a MIÉNK (volt). A két nagyüzem gyártott nekünk, mint hazai fogyasztóknak, valamit amelyek egy korszak szimbólumai is voltak anno. Nekem a 70-es és 80-as években nem voltak HiFi szerkenytyűim, csak az osztálytársaimnak. Irigykedtem is rájuk:-) Az utóbbi években viszont, mérsékelten ugyan, de gyűjteni kezdtem az Orion-t/Videoton-t, mert emlékeket ébresztenek bennem. Aztán pedig jólesik az "alkotó" embernek, ha egy-egy lelkiismeretlenebb gazdától átkerült (hangdoboz, erősítő, magnó stb...) új életet és megbecsültebb helyet kap működése során az újabb gazdánál. Minden fejlődik az idők folyamán. A közlekedés, az elektronika, az ipar, a mezőgazdaság a háztartás, stb... Mindig van a megelőzőnél jobb, szebb, ....hallgathatóbb.

Remélem megértett engem. 

Tisztelt naemmnekki !

 

Ne idegesítsd magad !

Ennek az embernek van egy keresőmotorja a "net"-re, ami bármilyen hangszórós témára rögtön ugrik.Lehet az akár főzős fórum is......

Erre Ő regisztrál, fellép és osztja az észt !

 

Hát most én is regisztráltam és valószínűleg az első beírásom ,az utolsó is lesz !

Akkor is leírom, amit nagyon sok értelmes ember oszt még :

 

MODERÁLTAM (ÁDY)

 

Üdv.:                 János

 

veroka képe

... ezért nagyon kár volt regisztrálni.

Tisztelt  Veroka!

 

Ezt csak te hiszed így !!

 

Nekem az egész délutánom vidámabb volt !!!!

 

/különben, meg nézz utána védenced megítélésének más fórumokon is /

 

És csak azért is :

 

MODERÁLTAM (ÁDY)

 

János

teslaeltos képe

Nem baj, ha nem tudnátok shalafi66 a HANGSZÓRÓ TUDOMÁNYOK DOKTORA!!

Egy profi szakember, rajta kívül senki sem ért a hangszórókhoz...

T. teslaeltos !

 

Amit írtam fentebb : igen vagy nem  /de őszintén!/

 

Csak hogy veroka megnyugodjon.....

 

Válaszát előre is köszönettel vettem :

 

 

 

János

teslaeltos képe

János!

 

Azt hiszem többen így gondoljuk!

 

Azért kíváncsi lennék shalafi-éknál egy ünnepi ebédre, ha esetleg valami nem ízlik neki ott is azt mondja az asztalnál hogy ez egy moslék?????

Így megalázva, vérigsértve azt aki főzött lehet hogy pont az édesanyja vagy a felesége.....

 

Én csak azt furcsálom, hogy egy egyszerű hangszóró házilagos javításból ekkora vita támadt...

Úgy látom, kivételesen magas szintű tartalom rejlik az írások mögött. :D Persze mindez a lényegen és a szóban forgó hangszóró működésén semmit nem változtat, arra az érvényes, amit korábban leírtam.

teslaeltos képe

Egy csapatépítő tréningen biztos alakítanál.

Irreleváns.

hangszoros képe

hangszoros:Huh azt ia tudod hol szerezte a doktorátust ? Mennék tanulni én is, ha nincs messzebb mint a tyúkól

Nem találtam a megérthető tartalmat, de remélem nem probléma, ha emellett az adott eszköz úgy működik ahogy kell.

Hát igen, őszíntén szólva meggyűlt a bajom a képbeillesztéssel,ezért raktam be a linkeket. :)

Persze azért legközelebb arra is fordíthatnál némi figyelmet, hogy az ésszerűség érvényesüljön, és a megfelelő alkatrésszel hozd működőképes állapotba a hangszórót. Nem azért mert én vagy bárki más ezt mondja, hanem azért, mert ez a te saját jól felfogható érdeked is.

Én meg azt mondom, legyen racionális, ne figyeljen kelleténél jobban senkire, ezek nem személyfüggő dolgok, inkább hallgasson a valóságra és a tényekre, mint az értelmetlen, és érdemtelen dicséretekre, mert nem tudom, mennyire érdemli meg a figyelmet az, aki a hibáknak örül, a rossz megoldást támogatja, és az elrontott javításon ujjong...

Félreértés ne essék én nem annak örülök hogy elrontottam egy hangszórót, meg hogy rossz alkatrészekkel próbálkoztam, én annak örülök hogy újra működöképes!

 

Ha minden autót csak télleg szakműhelyben a legprecízebb gyári alkatrészekből raknának össze, amikor baja van biztos kevesebb menne tönkre, de nem így van.. és ennek ezer oka van.. na többek között ennek is, és ezmiatt mert ez ilye lett, még nem tartom magam szerencsétlennek, ilyen és kész!

Nem hiszem, hogy erről lenne szó. Feltételezhetően senki nem tart szerencsétlennek, de a hibákból tanulni illik (érdemes), és ha minimális, alig észrevehető ráfordítással ki lehet küszöbölni egy problémát, miért ne tennéd meg? Ezt diktálja a józan paraszti ész, és minden értelmes ember így tesz, ennek köszönhetjük, hogy egyáltalán élünk még.

 

Az autós témánál maradva, ha kihagyod a szakműhelyedet, mert nem szeretnéd finanszírozni, de van két ismerősöd, aki az adott problémát meg tudja oldani olcsón, melyiket választanád, azt amelyikkel egyszer már megjártad, vagy azt amelyik teszi a dolgát úgy, ahogy kell? Szerintem elég egyértelmű a válasz a költői kérdésre. :-)

Van autóm, voltam vele "szakműhelyben" de amit ott műveltek, az borzalom, ugyhogy magam javítom barátaimmal ha problémája lenne :)

A hangszóróval is így tettem, de nemtom, sztem jó, azóta le sem vettem a Cleopatraról :D csak szól és szól :D

Nem off ez. Csak nehéz nálad a megértés. Mivel nem a megfelelő módszerrel, és alapanyaggal ragasztottad meg a hangszórót, szólni ugyan szól, de jó sosem lesz, és csak kb. feleannyi ideig marad majd működőképes, mintha a megfelelő módon javítod meg. Ilyen egyszerű a történet, és nem árt figyelni másoknak is, akik hasonló cipőben járnak, hogy a te hibádat ők már ne kövessék el.

 

A szakműhelyes hasonlatról csak annyit, hogy valószínűleg vannak páran az országban akik spórolás miatt, saját célra, vagy csak pénzkeresetként, kétes minőségben űzik a hangszórójavítást, de azok általánosságban nem értenek hozzá, kb. úgy, ahogy te. Ennek ellenére olyan is akad, akinek nem abban merülnek ki egy hangszóró paraméterei, hogy vajh megszólal-e, vagy sem. Szóval, ha megtalálod a megfelelő személyt, akkor biztosan nem tapasztalsz hasonlót, mint az általad többször emlegetett "szakműhelyben".

teslaeltos képe

Itthon hol lehet kaptont és ferrofluidot beszerezni???

 

Gondoltam te tudod. Na ebben segíts nekem.

Előre is köszi.

Nézd a dolog jó oldalát, ugye ez fele annyi ideig fogja bírni mind az eredeti, tehát:..... mire meg lesz a párja is, ami gondolom ugyanígy el lesz porladva addigra már ez is szétmegy, és akkor a kettő együtt minőségi peremmel lesz megcsinálva majd akkor :)

teslaeltos képe

Gábor!

 

Ha lehet ne tedd ablak mellé mert a habperem nem szereti az uv sugárzást, ezeket a peremeket egy speciális eljárással (elasztomer-PUR) izocianátos habosítással állítják elő, hasonlóan mint a műanyag fröccsöntés egy forma szerszámban.

Ezzel az eljárással csinálják a gépkocsik műszerfalát, kormányát, és egyébb belső alkatrészeit.

Hosszú uv sugárzás hatására viszont bomlani, porladni kezd.

 

De napok óta azon agyalok hogyan lehetne vmi más anyaggal pl.szilikonkaucsuk vagy bármi más hasonló anyaggal kiváltani a habperemet.

Egy kísérletet gondolom megérne........

Nem, sajnos tetőablakos a szobám ahol vannak a dolgok, és az is teljesen el van sötétítve, mert különben nem látom a monitort, szal ide uv csak akkor jön be amikor az atom elbontja a tetőt :D

Kedves Shalafi66!

 

Tanácsát szeretném kérni. Egy ismerősöm felajánlott nekem egy Mission 707-es hangfalat 15e Ft-ért. Azonban a membránszél (hab) elkezdett porladni. Mivel Ön jól ért a hangfalakhoz, azt szeretném megkérdezni, hogy érdemes-e ennyiért ezzel a hangfallal foglalkozni és hogy a H2000-nél 420 Ft-ért kapható széllel javítsam-e (azt írják a honlapon, hogy osztrák alapanyagú); továbbá milyen ragasztót használjak hozzá? Ugyanis "fejembe vettem", hogy magam próbálkozom vele, mivel a helyi hangfaljavító, azt mondta, hogy "minimum ötezer forint lesz, de inkább több"; no, és ennyit én nem szánok rá. Előre is köszönöm.

 

Üdvözlettel:

 

Sándor

Azzal is meg lehet oldani, a 484-es habszél jó hozzá. Azért az ilyen művelet költsége általában megáll 1500,-Ft körül a legpesszimistább számítás szerint is.

 

Ragasztót palmatexen kívül nem nagyon lehet ajánlani, mert többségük nincs kiskereskedelmi forgalomban.

hangszoros képe

hangszoros:Nem fogom magam vissza. Beag termék, ezért a hangja pocsék. Nekem van egy megalapozott véleményem a Beag termékeiről. Sajnos az elszármazottak se tudják megugrani a problémát, folytatják.
A HX 125 egy Ispohon hangszoró leváltására készült mellényúlás. Precizen gyártott jónak látszó, mérhető modell, idegesitő hanggal Szinusszal mérve némi piszkálással, válogatással-süketbe mérve- 30kHz-ig szupi, 2.3. harmonikus jellemzően 0.3%. 1 egész éjszakát elméricskéltünk, hogy mi a baja auditiv. Nagyon rosszul szólt. Az általm csinált sokkal rosszabb mért paraméterrel leiskolázta. Ez úgy 85 környékén lehetett. Kiderült a bibi. A barátom által csinált tranziens analizátor ( Akkor !!! ) megfejtette. Azóta csak ennek hiszek, mert ez volt eddig az egyetlen mérési mód ami korelált a hallott hang minőségével

Azok után, hogy 12k után már esik a HX125, nem is csoda, ha probléma volt azzal az átvitelméréssel.

Köszönöm a választ. Nem használtam még Palmatexet, abból több fajta van vagy csak egy? Tehát akkor érdemes foglalkozni ezzel a hangfallal, ezen az áron? Üdv.

Általában megéri, a magashangszóró miatt mindenképp. :)

Videoton


Videoton
Találat: 4
Videoton RM 4624 A
Ismeretlen évjárat
Videoton bolt
1980-1989
Videoton D204E midimax
Ismeretlen évjárat
Videoton DB 1600
Ismeretlen évjárat
Videoton DSC01552
Ismeretlen évjárat