Éljen Május 1.


Majus1_0000.jpg

A Munka Ünnepe!

Felvonulás, majális lufival, céllövöldével, sör virslivel

és este a tévében, Felvonulók Kérték.

 

1890. Az első május elseje Budapesten

 

1919. Az Érdekes Újság címlapja

 

1945. Az első szabad május 1. Magyar Posta

 

50-es évek. A feldíszített Hősök tere

 

1951. Május 1. Magyar Posta bélyegek

 

1955. Sportolóink május 1-i felvonulása. Képeslap

 

1955. Május 1. Magyar Posta bélyeg

 

1957. Felejthetetlen május elseje, a Hősök terén

 

1959. Május 1. Magyar Posta bélyeg

 

1959. Kádár János, az MSZMP Központi Bizottságának első titkára,
május elsején rádióinterjút ad

 

1960. Május elsejei felvonulás

 

1961. Május 1. Magyar Posta elsőnapos boríték, bélyeg

 

1964. Nők Lapja cikke.

 

1967. Felvonulók madártávlatból

 

1967. Nők Lapja cimlapja

 

1977. Május elsejei bemutató, a Felvonulási téren

 

1978. Losonci Pál, Kádár János és Lázár György a díszemelvényen.

 

Kis videó anyag:

1964-es felvonulás

http://www.youtube.com/watch?v=yryypuqoZmo

 

És a végére az elmaradhatatlan Felvonulók kérték Szegvári Katalinnal,
de most kicsit mókásabb Gálvölgyi paródiában itt.

 

NofreT képe

  Szegvári Katalin  lesz inkább, nem?

  Nagyon tetszetősen megcsináltad a blogot!

Nofre

 

ÁDY képe

Elírtam, javítottam.

A feldíszített Hősök tere című kép biztos, hogy 1945-ös? Nem gondolom, hogy már akkor Rákosi a színen lett volna, és vele díszítették volna a Hősök terét (valamint Sztálinnal és Leninnel) Talán inkább 1955, nem?

ÁDY képe

Igen, de 45 -ben már volt feldíszített ünnepség a Hősök terén, Sztálinnal!

http://mti.hu/125/viewattachment/view/109721/29/0/

Ez korrekt válasz. De a kérdés nem az volt,hogy 45-ben lehetett-e feldíszített ünnepség a Hősök terén,hanem az,hogy a TRIÓT láthattuk-e együtt 45-ben.
(Ez egy másik Anonymus)

Amig volt úútáltam, összesen 2x voltam felvonulni, egyszer tán 6 éves koromban, egyszer meg 198o-ban. Mára viszont a múlt megszépitő távolából már egy jó bulinak tűnik. Bizonyára volt olyan munkahely  ahol kötelező volt kimenni, de én a munkahelyemen semmi effélét nem tapasztaltam, pedig egy nagy nagy élenjáró cucialista nagyvállatnál dolgoztam  (Hofi után szabadon). Szóval senki nem kötelezett, legfeljebb csak hivott, te egy jó buli, utána piknik lesz, sör, gulyás, virsli, zene, de ha nem akarsz, hát te tudod. Volt az egész felvonulásnak még tévén keresztül is egy olyan hangulata, amit utánozhatatlan és aki ma él, el sem tudja képzelni, ahogy lobogtak a zászlók, vitték a traszparenseket, szóltak az indulók, a visszhangos köszöntő szöveg végig a Hősök terén (köszön töm-töm-töm az élenjáró-ró-ró Csepel Művek-vekk-vekk dolgózóit-itt-itt). Vezetőink meg  kinnt álltak szabadon a disztribünön, pár nyeszlett munkásőr vigyázása mellett, de egyetlen alkalommal sem volt a legcsekélyebb attrocitás sem.

NGA képe

És a jelszavak? Éljenjenjenjen a szocialistalistalusta hazánkánkánk. Éljenjenjen a párt, és a szovjetúnióniónió...

 

Nem volt kötelező. De aki nem volt, az megnézhette a prémiumát...

Azok is voltak. Éljen a magyar dolgozó osztály és a testvéri szociálista népek élükön a Nagy Szovjetnunió megbonthatatlan internacionalista barátsága, satöbbi. Dehát jelszavak mindig is voltak. Én a nagy nagy élenjáró nagy nagy cociálista nagyvállalatnál SOSEM voltam felvonulni, a fentebb  emlitett eset másnak a kapcsán történt, ennek ellenére a legkisebb hátrányos megkülönböztetés sem ért, a prémium sem több sem kevesebb  nem volt mint felvonulni járó kollégájaimnál.

NofreT képe

  pár alkalommal voltam "felvonulni".

Kisgyerekként a szülőkkel voltam egyszer, és ebből a léggömb maradt emlékezetes, meg a sok néptáncos, meg más alakzatok. Valószínűleg mindenki a maga szakmája szerinti produkciót vitte.

Egyszer voltam iskolával, és egyszer érettségi után az első munkahelyemen. Volt egy kis hurkapálcára ragasztott zászlónk. Arra emlékszem, hogy szépen sütött a nap, és a "felvonuló" csoportunk nagyon jól érezte magát. Sörre nem emlékszem, se virslire, se jelszavakra. Viszont a TV-ben adott önök kértékre emlékszem a későbbi időkből, amikor már többször láttam TV-t. Tulajdonképpen egy színvonalasnak nevezhető műsorcsomagból lehetett választani, persze széles tartalommal, hogy mindenki megtalálja benne a kedvérevalót. Cigánymuzsikától kezdve a kabaréjelenetig, és komolyzenéig, versig, mindenféle. Hát a helyszini kérdezések és válaszok biztosan viccesek voltak, a stáb megizzadhatott, amig élő műsorban beválogatták, és másképpen nem is lehetne megcsinálni, mint egy két-háromszoros mennyiségű felvétel előkészítésével. Meg az adásnál figyelni arra, hogy változatos legyen.

 

Nofre

 

Most látjuk, 55 év távlatából, hogy mennyire az orrunknál fogva voltunk vezetve "slogan"-okkal, "nagy szavak, semmi értelem", a piszkos, aljas, gyilkos népgyülölö kommunisták (Rákosi és bandája)által.
TANULJ A MULTBÓL MAGYAR!!
Gáll Ferenc ( az erdélyi Gáll Ferenc unokaöccse)

..de ha lehet, akkor ne itt gyakoroljuk. Ostoba politikai jelszavak meg mindig is voltak, egyáltalán nem a baloldal találmánya. "Megállj megállj kutya Szerbia, nem lesz tied Magyar Bosznia (magyar Bosznia!!!???) Csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország menyország. Két nacionalista-irredenta gyöngyszem a XX sz. első harmadából. Aztán vannak akik vevők a hülye szlogenekre, van akik meg nem.

Persze, hogy nem volt atrocitás, mert akik "atrocitáltak" volna már rég a börtönben ültek.

 

Üdv.: Frici59

Nem volt isten, és nem volt ember

Nem volt erdő ,és nem volt tenger

Nem volt címer, és nem volt jog

Nem volt más ,és nem volt jobb

 

Nem volt tévé ,és nem volt rágó

Nem volt tolvaj, és nem volt disco

Nem volt farmer ,és nem volt aids

Nem volt adó, és nem volt pénz

 

Én voltam a jövő!

És vagyok a mult!

Tudom már a titok!

Mihez kezdjek most!

Vigyázzatok rám!

Kiveszőben vagyok!

 

Nem volt gazdag ,és nem volt szegény

Nem volt hit és ,nem volt remény

Nem volt régen, és nem volt most

NEM VOLT IGAZ, ÉS NEM VOLT ROSSZ!!!!

 

P. Mobil

http://hu.wikipedia.org/wiki/A_munka_%C3%BCnnepe

"Előzményei egészen a brit ipari forradalomig nyúlnak vissza, amikor is egy gyártulajdonos, Robert Owen 1817-ben megfogalmazta és közzétette a munkások követelését, benne többek között az addig 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését, a roppant hangzatos (hazánkban a Beatrice együttes által is feldolgozott) Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás (Eight hours labour, Eight hours recreation, Eight hours rest) szlogennel.

A követelés érvényre juttatása végett több kisebb tüntetést, illetve sztrájkot is tartottak, azonban a mozgalom hamar kifulladt, mert törvényi szabályozás híján ezeket az alkalmazottakat hamar elbocsátották, és más gyárak sem voltak hajlandóak felvenni őket. Habár 1847-ben a nők és gyerekek munkaidejét 10 órában maximalizálták Nagy-Britanniában és gyarmatain, egészen 1856. április 21-éig a kérdésben nem történt előrelépés. Ezen a napon léptek sztrájkba az ausztráliai Melbourne városában a kőművesek és építőmunkások, hogy a Melbourne-i Egyetemtől az ausztrál Parlamentig menetelve követeljék a 8 órás munkaidő bevezetését a kontinensen. Akciójuk sikerrel zárult, még csak a fizetésük sem lett kevesebb a rövidebb munkaidő ellenére, így egyben a világon első alkalommal sikerült egy szervezett munkáscsoportnak (későbbi nevén szakszervezetnek) bármiféle sikert is elérni fizetésmegvonás és retorziók nélkül."

NofreT képe

 

  kimaradt a bejelentkezés

a 10-16 óra nagyon kegyetlen lehetett, főleg gyerekeknek

Nofre

 

Radios20 képe

1953 Május 1. Miskolc.

"Vonul a  D.I.G.É.P"  XD

Jelző lámpa mögött, szélen, lábánál fehér ponttal megjelölve megy a Nagyfater.

 

Bélának 045.jpg